Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani tuner?

miętowy

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie proste jak cep (jaki tani tuner) więc i odpowidz podobna. Nie macie się czemu dziwić.

Tutaj na forum ludzi słuchających głównie tunera można policzyć na palcach. więc należy zdefiniować pojęcia, uściślić pytanie.

Do czego ma tyć ten tuner? Do kompletu, do pokazywania, czy może do słuchania muzyki?. a może tylko do słuchania wiadomości z lokalnej stacji?

każde pytanie może dostać inną odpowiedz.

Dodatkowe pytania pomocniacze to jaki jest sygnał w miejscu zamieszkania, jaka antena i gdzie. Czy to ma być radio z RDS czy na sznurek (taki wskaźnik przesuwany po skali) i wiele innych.

Czym pytanie precyzyjniejsze to i odpowiedz lepsza.

Jesteś profesjonalistą w tej dziedzinie podziwiam Cie.Wiec tak.RDS nie jest mi potrzebny najlepiej jak by można było zakodować kilka stacji pilota nie musi być,najlepiej jak by miało front z aluminium pasowało by do wzmacniacza ;)

Nie, nie żaden profesjonalista. Po prostu lubię radio, słucham radia, mam bardzo dobre radio i coś tam czytałem na temat. Ale zaczynałem od Amatora. Był kiedyś taki odbiornik. Jeszcze w ubiegłym stuleciu.

Tutaj masz 3 propozycje. super tani, bardzo tani i tani tuner cyfrowy. napisz, który Ci się podoba i dlaczego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że kenwood by wygrał gdybym sie zdecydował AGD im nie wychodzi ale RTV mają podobno super.Wygląda solidnie i nie jest zniszczony.Pioneer raczej odpada jest to chyba jeden z najniższych modeli firmy.Tylko szkoda ze nie srebrny,sprzęt będzie stał w pokoju gościnnym i chciał bym żeby pasowało wszystko choć kolorystycznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry_chlopak@ Jest na allegro współczesny sony z RDS. Ja nie słuchałem tego tunera ale jest to współczesne. Może i ma pilota. I łatwio to naprawić.

Chyba ciekwsze niż ten zabytek Saby. Ale wybór należy do Ciebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Następny w kolejce :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

kubanczyk, 30 Sie 2009, 18:18

chyba żartujesz? jakość z internetu lepsza? i nic się nie rwie i nie zanika, wszystko działa jak po masełku? i jakość wyborna?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

kubanczyk, 30 Sie 2009, 18:18

>Moim zdaniem, zakup tunera do domu nie ma sensu, kiedy wiekszosc stacji radiowych nadaje swoj

>program w Internecie. Mamy wiekszy wybor i czesto lepsza jakosc (w przypadku AM duzo lepsza).

Prosimy nie karmić Muminka, nasłanego przez UPC. Właśnie dzisiaj miał się uaktywnić.

sittek, 31 Sie 2009, 20:10

>kubanczyk, 30 Sie 2009, 18:18

>

>

>chyba żartujesz? jakość z internetu lepsza? i nic się nie rwie i nie zanika, wszystko działa jak po

>masełku? i jakość wyborna?

Nie zartuje, wszystko dziala swietnie. Co do jakosci, to obecnie wiekszosc radiostacji puszcza muzyke z komputera.

kubanczyk, 1 Wrz 2009, 01:37

>Co do jakosci, to obecnie wiekszosc radiostacji puszcza

>muzyke z komputera.

To trzeba słuchać audycji, a nie "radiostacji"...

PS. Słowo "radiostacja" rozumiane jako "firma lub instytucja przygotowująca i emitująca audycje radiowe" jest koszmarnym amerykanizmem ("radio station"). A kiedyś radiostacja to w języku polskim oznaczało "antenowy maszt nadawczy wraz z budynkiem, w którym mieści się nadajnik, stacja zasilania, pomieszczenia obsługi". Z kolei budynek instytucji czy firmy przygotowującej audycje, gdzie były studia spikerskie z mikrofonami, reżyserki i amplifikatornie (czyli dzisiejszej "radiostacji") nazywał się rozgłośnią. Sporadycznie, radiostacja i rozgłośnia mieściły się w jednym kompleksie budynków.

Mam 37 lat. Pora umierać...

sittek, 1 Wrz 2009, 13:46

>kubanczyk, 1 Wrz 2009, 01:37

>

>niestety masz rację. Jednakże ja mam szczęście, gdyż mam DAB i dobry tuner. Tak na pociechę.

DAB to DAB. Ale tu ktoś nam proponuje "radio" internetowe. To takie samo pseudoradio, jak ten syfrowy dodatek do syfrowej telewizji UPC (który w dodatku musi być w pomieszczeniu z telewizorem - na multiroom nasz kraj "na dorobku" - czyli można kraść i oszukiwać - jeszcze trochę poczeka).

Miałem kiedyś taki tuner. Polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 1 Wrz 2009, 21:21

>Miałem kiedyś taki tuner. Polecam:

fajny. jednakże nie za cenę 450 złotych + przesyłka jak u pewnego zachłannego handlowca.

.....za około 200 złotych jak najbardziej. tylko trzeba mieć do niego dołączony dość dobry sygnał.

rotele w porównaniu z denonami czy sony naprawde grają miło jak na tunerki.

Violet, 1 Wrz 2009, 21:21

>Miałem kiedyś taki tuner. Polecam:

fajny. jednakże nie za cenę 450 złotych + przesyłka jak u pewnego zachłannego handlowca.

.....za około 200 złotych jak najbardziej. tylko trzeba mieć do niego dołączony dość dobry sygnał.

rotele w porównaniu z denonami czy sony naprawde grają miło jak na tunerki.

A może zamiast tych przepychanek słownych spróbujmy zdefiniować pojęcie - tani tuner. Może w złotych polskich.

Taka definicja bardzo ułatwi poruszanie się w zdefiniowanym przedzedziale. Na początek proponuję widełki 20 - 200 zł. Proszę podawać swoje propozycje.

Do 200zł:

Luxman T-117L lub T-03L

Teac T-9 - wg mnie hit, rzadko się pojawia, jest praktycznie nieznany, przez to kosztuje grosze (ostatnio poszedł na allegro za 50zł) a gra na prawdę zacnie.

Kenwood KT-5020L

KT-990D - da się je kupić za 100-150zł, nie warto dopłacać do KT-6040 i 6050, które grają o klasę gorzej

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Mi się udało kupić na allegro T-03L, czyli złotą wersję T-117L za cenę minimalną - 100zł. Słuchałem też T-12 kolegi - najlepszy tuner jaki do tej pory użytkowałem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ja też się zastanawiam nad tanim tunerem ... i mam pewne wątpliwości, tunery które kosztują powiedzmy do około 100 mają ładnych parę lat :) np ROTEL RT - 850, tuner produkowany w latach 1985 – 1989. Jak ma się ich wiek do dalszego użytkowania i jakości dźwięku ? Rozważam zakup taniego tunera (np tego rotela) a sprzedaż Yamahy rxv 630, której w zasadzie używam jako tunera, ale czy to ma w ogóle sens ?

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.