Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-ject 6 Perspex jaka wkładka?

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

A propos zabitych wkładek: w niedawno nabytej wkładce AT120E + igła 125LC był świstek głoszący, że Audio Technica oferuje wymianę igły zniszczonej przy montażu - za 12-20$ (zależnie od rylca), po przesłaniu zabitej. Oferta dotyczy wyłącznie igiełek nieużywanych, na świstku mowa o igłach z grupy: 120E/125LC/130E/135E, ale pewnie tylko dla nabywców ze Stanów.

MC LO:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tańsza, robiona na rynek japoński. Bardzo 'twarda', wymaga ciężkiego ramienia. Teoretycznie lekkie można dociążyć ;-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ciekawe, na lpgear też jest AT33 ale EV (szlif eliptyczny, a droższa); ta ma MicroLine więc powinna wymiatać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a czemu sądzisz, że twarda? bo jeżeli podanym tu dynamic compliance, to oni podają dla 100Hz i rzeczywiste wartości (porównywalne z innymi, nie audio-technikowymi specyfikacjami) są ponoć znacząco wyższe; jeżeli ona ma ten boronowy cantilever podobny jak w 150mlx, no to on jest bardzo delikatny, do ciężkiego ramienia bałbym się kłaść

Rollins się wzdraga:

"...łasic i że co ja mam być ten królik doświadczalny? a jak nie zagra dobrze to co?...".

Uważam, że w tej sytuacji Organizaja Polecaczy CzCz powinna dokonać natychmiast ZRZUTY, celem zakupienia OC-9, hehehe. Przykład w takiej sytuacji zawsze daje prezes, w tym wypadku Prezes OPCzCz Łasic. Acha, i kupta jeszcze te Koetsu, coby było wiadomo co i jak.

Yul zafunduje Ortofona...

może tego? ==>

Ukryta Zawartość

;-D

Ukryta Zawartość

>>>Rafaell, łasic,

Rozpatrywanie nacisku zalecanego przez producenta w oderwaniu od szlifu igły może sprowadzic na manowce. Ortofon z linku ma zacny szlif -Replicant- bardzo wąski, o wyśrubowanych parametrach krzywizn (5 X 100 mikrometrów). Co ważne, ma wydłużone krawędzie robocze igły, wykończone na superostro (to te 5 mikrometrów), dzięki którym czyta dokładnie każdą, najdrobniejszą "falkę" na ściance rowka, a jednocześnie nacisk jednostkowy który wywiera igła na vinyl jest stosunkowo mały. To jest rozwiązanie "litościwe" dla płyty, pomimo pozornie dużej VTF. Natomiast zaczerpnięty wprost z XIX wieku profil ostrza Denona (DL-103 sferical) powoduje, że te drobne szczegóły nie są wogóle czytane przez igłę. Ostrze styka się ze ściankami vinyla w dwóch punktach, a nie wzdłuż dwóch długich linii jak u Ortofona, co wywołuje duży nacisk jednostkowy i skrawanie ścianek longplaya. Z tych 3 gramów nacisku powstaje potężna siła oddziaływująca na vinyl, liczona w tony na cm kwadratowy, i wysoka temperatura w miejscu kontaktu, przekraczająca podobno 100 stopni C. Ale to wszystko co napisałem o Denonie nie było istotne dla projektantów tej wkładki, albowiem zaprojektowano ją do pracy w gramofonach zainstalowanych w rozgłośniach radiowych. Nową płytę przegrywano na taśmę na profesjonalnym szpulowcu, z tego montowano program do emisji. Pasmo przenoszenia nie musiało być szerokie, bo nawet FM jak wiadomo nie przepuszcza od góry więcej niż 15 KHz. Priorytetem był dobry tracking osiągnięty dzięki mega dużemu naciskowi, bo wiadomo, że co jak co, ale muzyka nie może w radio "przeskakiwać". Ustabilizowaniu ciężkiej i sztywnej wkładki służyło równie ciężkie ramię gramofonowe o masie efektywnej rzędu 20-30 g. Takich ramion od dawna się już nie produkuje, o czy miłośnicy Denona DL-103 zdają się najwyraźniej nie pamiętać.

Pozdro,

Yul

Ciekawostka: na vinylengine.com bodajże jest dłuuuugi post użytkownika, który klaruje, że nowoczesne, zaawansowane "wąskie" szlify są potencjalnie bardzo niebezpieczne dla winylu w określonych sytuacjach - 1. złego ustawienia igły, 2. drobnych nawet mechanicznych uszkodzeń igły. Dużo tam jest teoretyzowania popartego (robiącą wrażenie logicznej) argumentacją. Człek ma wprost przed oczami bryzgające na boki strużki i opiłki winylowe.

Tyle teorii.

Moja praktyka: zmarnowałem jedną płytę przy pomocy sferycznej AT3600 z rozpirzonym cantileverem (odchylony ok. 30 stopni od stycznej do rowka). Nie wiedziałem, że dziecko pomacało paluszkami, nastawiłem początek płyty, wyszedłem nastawić wodę na kawę, czajnik syczał, wodę wyłączyłem, kawę zalałem. Usłyszałem, że dźwięk dochodzący z pokoju jest niezbyt OK. Wszedłem, popatrzyłem i musiałem zaraz mocno zacisnąć zwieracze. Płyta brzmi jak po wielokrotnym gwałceniu Uf-50, nieodwracalnie.

Natomiast nie wydaje mi się, żeby można było zrobić znaczące kuku diamentem dobrze ustawionym i wyważonym, niezależnie od szlifu - przy założeniu, że się nie słucha w kółko tej samej płyty. W każdym razie moje krążki katowane w dawnych leciech Mf-101 i Mf-105 dość dobrze trzymają fason. Te starsze, co zaznały rozkoszy szafiru - już niestety nie.

Nawiasem mówiąc, ubawił mnie fragment pewnej recenzji, zwłaszcza ostatnie zdanie, w aspekcie "zagajenia" tego wątku:

"Given its street price, the AT150MLX squeezes into the recommended category, though it has some stiff competition from the likes of Grado and Clearaudio, not to mention Sumiko’s high-output moving-coil cartridges."

stiff competition... :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.