Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma za 4000 zł

sturmovik

Rekomendowane odpowiedzi

...cos widzę że 0,001ms Panasonica PDP (i nie tylko, bo już i LG/Samsung...) sprawia problem (ale tylko tutaj, dobrze że nie konstruktorom) więc powtórzę link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tam w prawym, dolnym rogu wybierzecie "Tryb gier Video" i jest właśnie o tym, jak pozbyto się "Input lag" (oczywiście trzeba to zweryfikować).

Znowu w innym dziale dodali konstruktorzy 600Hz (przejść do zakładki "Ostrzejszy obraz Ruchomy"), gdzie oprócz dema jest taki tekst(fragment)

"...zostały wyposażone w sterowanie subpolowe 600Hz....".

(1n klatka filmu jest tworzona z 12subklatek - efekt widoczny na demie).

No cóż - dla mnie TV to ruchome obrazki i jak coś poprawiają (mając w PDP zapas np. przy takze nowince 0,001ms), ja się cieszę i nie twierdzę że to marketing (na forach zachodnich nowe modela Panasonica określają "judder free" itp.)

Ukryta Zawartość

...doczytać z linków PRAWDĘ (stary problem poprzednika z: czytaniem i wnioskami "z kapelusza")

Fachowcy :

"Przyczyna powstawania opóźnienia nie jest dokładnie znana. Mogą być dwie różne przyczyny jego występowania:

* Efekt jest powiązany z czasem reakcji matrycy: przy gwałtownie zmieniających się obrazach, elektronika sterująca matrycą nie jest w stanie nadążyć za zmianami sygnału sterującego dla całej grupy pikseli (mimo iż pojedyncze piksele mają krótszy czas reakcji). Przyczyna tkwi w przepustowości elektroniki sterującej matrycą. Za tą teorią przemawia fakt, iż czas opóźnienia jest charakterystyczny dla danego modelu monitora LCD."

..a Kyle w "cudowny sposób" wyłączając np "korekcja barw" przyspiesza działanie matrycy = genialne, tylko opatentować. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

hojlo1 zieleninko - zacznij rozróżniać czas reakcji od LAG'u samej elektroniki wejściowej która przetwarza (koryguje) dane video. LOL

LAG można eliminować (z też negatywnymi skutkami) na plazmach jak i LCD bez dotykania samej matrycy jak byś nie wiedział.

amator

>Fachowcy :

>"Przyczyna powstawania opóźnienia nie jest dokładnie znana. Mogą być dwie różne przyczyny jego

>występowania:

LOOOOL - przyczyna jest dokładnie znana - skąd wyczytałeś te brednie ?

Swoją drogą gdyby przyczyna nie była znana to jakim cudem w trybie gry na danych plazmach i LCD lag ulega zmniejszeniu? Włącza się voo-doo power ? NIE ! ... po prostu część korekcji się wyłącza bo ona powoduje opóźnienie wyświetlonego obrazu o całe części sek.

..napisz do forum AV (namiar podany - mnóstwo zdjęć jest i to zwykłego zegara),że masz inną teorię i im przyśpieszysz te wszystkie TV (jak włączysz/wyłączysz korekcję barw na tym zegarze).

Wydrukuj tutaj odpowiedź :))))))))))

Lub może prościej- kup sobie wreszcie tv i opisz wrażenia.

Ps - a jak tam sprawa 0,001/600Hz itp... (też są fotki)?

hojlo1, 22 Lip 2009, 11:36

>..napisz do forum AV (namiar podany - mnóstwo zdjęć jest i to zwykłego zegara),że masz inną teorię

>i im przyśpieszysz te wszystkie TV (jak włączysz/wyłączysz korekcję barw na tym zegarze).

Musiał bym je rozłożyć na części pierwsze (elektronikę), włożyć szybsze układy przetwarzające (które swoje kosztują), zmienić firmware ... musiałbym mieć dostęp do sprzętu z fabryki, pełnej dokumnetacji technicznej, czyli ... musiał bym być producentem tych telewizorów.

... następnym razem pomyśl zanim wpadniesz na tak genialny pomysł jak napisanie tego co napisałeś ... nawet nie wiesz w którym kościele dzwoni.

....czyli jednak na forum AV prawdę piszą (juz myślałem że mamy w sprzedaży LCD bez wad, tylko nikt ich obsługiwać nie potrafi :))) ).

Powoli wyłania się prawdziwy obraz sprzętu.

(zgodny z tym, co napisał Dr. Raymond Soneira).

Jeszcze sprawa: 0,001ms /600Hz w PDP mnie nurtuje (a właściwie brak odpowiedzi na forum dlaczego tak to ulepszyli, i jak to się ma do LCD...).

Dodam ze aktualnie jednym z moich 5ciu TV jest właśnie taki model i stawiając obok LCD/CRT (też przeciętniaki cenowe) ja to widzę... .

Gdy TV stoją "osobno" wszystkie grają w miarę ok (no może nie LCD na analogowej kablówce).

hojlo1, 22 Lip 2009, 11:56

>Jeszcze sprawa: 0,001ms /600Hz w PDP mnie nurtuje (a właściwie brak odpowiedzi na forum dlaczego tak

>to ulepszyli, i jak to się ma do LCD...).

... poprawa stabilności ... przy takim odświeżaniu można się pokusić o różne sposoby upłynniania obrazu (coś podobnego do tworzenia klatek pośrednich) - jeśli widzisz poprawę to znaczy że dało to poprawny końcowy efekt. I bardzo dobrze ... muszę te modele pooglądać.

Jak się ma to do LCD ... plazmy od dawna mają czas reakcji w tysięcznych ms a LCD w całych ms a mimo to da się wyszukać plazmy które widocznie smużą niczym LCD (te starsze plazmy) ... tak więc podany czas reakcji dla plazmy daną cyfrą to nie jest ten czas który podawany jest dla LCD inną cyfrą ... to tak jak by porównywać moc PMPO do RMS

...mógłbyś wyjaśnić to, co napisałeś?:

"Jak się ma to do LCD ... plazmy od dawna mają czas reakcji w tysięcznych ms a LCD w całych ms a mimo to da się wyszukać plazmy które widocznie smużą niczym LCD (te starsze plazmy) ... tak więc podany czas reakcji dla plazmy daną cyfrą to nie jest ten czas który podawany jest dla LCD inną cyfrą ... to tak jak by porównywać moc PMPO do RMS"

Od samego początku istnienia plazm "czas reakcji" matrycy był pomijalny w smużeniu (zawsze) i z tego Twojego cytatu nic nie mogę wywnioskować, szczególnie po tym.:

"...tak więc podany czas reakcji dla plazmy daną cyfrą to nie jest ten czas który podawany jest dla LCD inną cyfrą..." ????

(o co chodzi w tym zwrocie)????

hojlo1, 22 Lip 2009, 12:36

>...mógłbyś wyjaśnić to, co napisałeś?:

>

>"Jak się ma to do LCD ... plazmy od dawna mają czas reakcji w tysięcznych ms a LCD w całych ms a

>mimo to da się wyszukać plazmy które widocznie smużą niczym LCD (te starsze plazmy) ... tak więc

>podany czas reakcji dla plazmy daną cyfrą to nie jest ten czas który podawany jest dla LCD inną

>cyfrą ... to tak jak by porównywać moc PMPO do RMS"

>

>Od samego początku istnienia plazm "czas reakcji" matrycy był pomijalny w smużeniu (zawsze) i z tego

>Twojego cytatu nic nie mogę wywnioskować, szczególnie po tym.:

Może tak ... popatrz na :

Ukryta Zawartość

Oba smużą powiedzmy podobnie, plazma po lewej ma czas reakcji 0,001 ms a LCD po prawej 4 ms czyli kilkaset razy większy ... jaki wniosek ? Coś w okolicach tego że czasem 0,001 na plazmie = 4ms na LCD.

Tak się te czasy do siebie mają ... czyli nijak.

Ukryta Zawartość

Oczywiście wiem że są lepsze o niebo plazmy jak i LCD w tej kwestii ... chciałem tylko pokazać że 0,001 ms to tylko jakiś mały fragment prawdy nie mający wiele wspólnego z końcowym efektem czyli tym co widzimy na ekranie.

Kyle, 22 Lip 2009, 12:58

Zapewne bardzo męczy Cie Twój stary 25" crt. Przestań więc zanudzać i kup sobie wreszcie jakiś dowolny LCD. Zobaczysz. Razem z Tobą wszyscy odetchną.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

widać przekonałeś go do LCD, mnie też :) także chyba sprzedam w cholere moją plazmę, zmienię na LCD... stęskniłem się za tym wieczornym bólem oczu, ale w nowym tv na pewno wyreguluje to samym megaholograficzno-laserowym podświetleniem ekranu, także będzie idealnie :)

doradź mi jeszcze tylko Kyle który model tego LCD by lepiej albo chociaż podobnie wypadł od mojego Panasonica bo ja jestem ślepy, wszędzie w sklepach na tych LCD potwornie skaszanione mają te ustawienia ekranu, znajomi też nie umieją chyba nic ustawić... mam już dość szukania i czytania o zaletach LCD, chcę go w końcu mieć !! :)

po prostu podaj jakieś pewniaki, które mogę wziąść w ciemno... aha wielkość obecna mi pasuje czyli 46' i cenowo najlepiej podobnie czyli do ok 3,5 tys. zł :)

chociaż fakt, zapomniałem że za lepszą jakość się płaci, to może może być nawet do 5 tys, znajdź prosze przynajmniej tak samo dobrze odbierający tv pośród LCD, z góry dzięki :)

Kyle...no właśnie problem jest w tym (jak przeczytasz wątek) że od początku większość twierdzi,że jak żonglujesz faktami (czyli wybierasz małe fragmenciki i to z: teorii/linków) to ma się nijak do praktyki.

Teraz znowu Ty dochodzisz do wniosku ze ważna jest całość (efekt końcowy na ekranie) i na pewne TV masz dopiero zamiar spojrzeć (więc skąd wnioski???).

Znowu opis Dr. Raymond Soneira jest nie do podważenia.

-------------------------------------------

Teraz poruszę (z praktyki) efekt migotania plazmy (u mnie).

Oczywiście nic nie "miga"(u mnie), ale zdziwiło mnie jedno - jak przełączyłem komputer z LCD 32' na PDP ewidentnie na jasnej, dużej płaszczyźnie zaczęło migać !!!!

Jednak zamiast wysnuwać wnioski (rodem ze sklepów) zajrzałem w instrukcje obsługi TV i okazało się że max sygnał np po VGA to 1074*768 - 50/60 Hz i..... cóż się okazało .

TV przyjmuje i 1280*800 (75Hz) - tyle sprawdziłem, ale właśnie wtedy miga.

Wystarczyło wrócić na parametry zgodne z instrukcją i ustało "migotanie" (przynajmniej nie widzę i ja i rodzina).

(coś chyba elektronika nie wyrabiała i taki efekt - ale to nie wada, producent opisał jak ustawiać).

Ja nie wyciągam wniosków pochopnie a opisuję, co widzę (i to w domu/zakładzie itp... przy okazji jakiś zabaw z obrazem)

Na koniec:

Dlaczego 32' LCD (Samsung HDTV) poszedł w odstawkę.

Ano podając mu sygnał SD (cyfrowa kablówka nawet podawana po HDMI w 1080i) zostawiała mi wokół napisów, kontrastowych detali (np logo TVP1 itp) dodatkowe obwódki.

Tak mnie to zraziło (podstawowy argument) że już chyba i z 4m widziałem ten efekt.

Straciłem całą przyjemność z oglądania TV, więc wrócił pierw stary CRT, a teraz PDP.

Czy wyciągam wnioski że LCD jest "be" - absolutnie nie, wyłącznie twierdzę ze ten typ TV (może nawet egzemplarz) u mnie "tak ma".

Jednak przytargane 2 LCD nie spisały się na kablówce, tak jak najtańszy 42' PDP.

Żeby to zrozumieć, trzeba najpierw przejść przez to samemu, w domowych warunkach, a nie na wystawie sklepowej. LCD co prawda nie sprzedałem, bo robi jako drugi w sypialni, jak gram wieczorami na Xbox360, to żona czasem chce coś obejrzeć, ja nawet na niego nie spogladam. Ale mogę powiedzieć, że LCD-ki całkiem nieżle radza sobie właśnie z grami, bo co do TV to totalna porażka, a i filmy, nawet te w HD mi się ogląda zdecydowanie lepiej na plaźmie.

Dodam jeszcze przykład mojego kolegi, któremu parę lat temu doradziłem kupno plazmy. Nidawno postanowił zmienić TV na fullHD, jako że jego to 1024. Dogadał się z teściami że oni kupia TV jaki on wybierze i się zamienią. Padło na jakiś wysoki model Toshiby, cena ok. 6000 koła. Modelu nie znam, więc nie podaje, ale jakiś nowy. Po dwóch tygodniach oddał LCD teściom i zabrał swoją plazmę, przestarzałą juz technologicznie. Kiedy mu doradzałem nie był przekonany do tego telewizora i cały czas mu chodził LCD po głowie, teraz jak ktoś wspomni o LCD to go skręca i cytuję "LCD to gówno". Obecnie zbiera na plazmę FullHD. Ale to oczywiście przykład jeden z wielu, a kazdy może mieć swoje zdanie. Pozdrawiam.

nie doczekam sie widac na odpowiedzi na moje pytanie, mimo ze tylu tu ekspertow...

no ale nic bede probowal dalej - nikt zdaje sie tego aspektu tutaj nie poruszyl ale jak wyglada porownanie plazy i lcd pod wzgledem trwalosci?

ps 1024 to nie jest full hd, to jest... cos, ale nie full hd. ja bym zazadal zwrotu moich 5% wysokosci. ;)

server unreachable;--

migrena, chyba masz migrenę. Coś słabo czytasz. Trwałość była tu poruszana i wskazano, że jest już podobnie. Kiedyś może było inaczej ale obecnie obie technologie mają podobną trwałość.

Po drugie Lechb wyraźnie napisał, że 1024 to była ta stara plazma i dopiero obecnie składa na nową fhd, wystraczy dobrze czytać albo jak ja założyc okulary :)

migrena, 22 Lip 2009, 20:53

>nie doczekam sie widac na odpowiedzi na moje pytanie, mimo ze tylu tu ekspertow...

spokojnie, my jeteśmy tylko użytkownikami. Fachowiec jest tylko jeden - Kyle. On w necie znajdzie wszystko co chcesz. Ze LCD jest super, a plazma- do kitu.

A co do pytania jakie zadałeś? a zadałeś? :)

Trwałość plazmy np. panasonica to 100.000 godzin. Po tym czasie pozostaje jej 50% sprawności. Zakładając że przeważnie ustawienia w tej plazmie są na 50% dołóż kolejne 100.000 godzin.

2000.000 godzin to chyba gdzieś ponad 20 lat. :)

a kto trzyma TV dłużej niż 5-10 lat?

Jeszcze co do wypalania. Na LCD zmienia się temp. barw na "cieplejsze" (np. z okolic 6500K w dół czyli po kilkudziesięciu tysiącach godzin możemy mieć,strzelam 5800K), i dodatkowo spada jasność (dobrze że zwykle i tak jest duży zapas). Na plazmach spada jasność i kontrast.

hojlo1, 23 Lip 2009, 17:16

>Kyle - (tak z ciekawości) kto Ci pomysły podaje (np. ten ostatni z "wehikułem czasu")?

jak to kto? Szef.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.