Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + kolumny dla początkującego

Delfinnn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Co prawda styczność z audio mam już od dawna to o tyle nigdy nie miałem porządnego sprzętu stereo choć słyszałem już kilka porządnych zestawów. Idzie lato, będzie mały przypływ gotówki więc trzeba skorzystać z okazji i kupić wreszcie coś sensownego :) No więc zaczynamy. Pojęcia co do marek, danych technicznych itp. niestety nie mam bo nie zagłębiałem się w to na tyle aby się orientować. Teraz jadę na wieży hi-fi Philipsa podłączonej do PC (SoundBlaster Audigy). Wiadomo, nie gra to miodnie ale jakoś daje radę. Nie mam pomysłu w ogóle jaki wzmacniacz kupić - chcę na niego przeznaczyć około 500zł (fajnie jakby był w stylu Vintage bo bardzo mi się takie podobają) + do tego jakieś kolumny, może coś pokroju Altus 140? Wiem, że ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. Audiofilem raczej przesadnym nie jestem ale chciałbym kupić już w miarę średni sprzęt. Więc co polecacie? Pokój mam ok 17m2 więc nie wiele. Muzyka praktycznie wszystko z naciskiem na Rap i R'n'B

Pozdrawiam Michał

Wzmak używka za 500zł, a kolumny za ile?

"Audiofilem raczej przesadnym nie jestem ale chciałbym kupić już w miarę średni sprzęt."

W miarę średni sprzęt to tak od 4000zł za używany.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Tzn. mając na myśli średni sprzęt chodziło mi tu raczej o spełnienie moich wymagań niż o klasę cenową :) Kolumny do ok. 800zł no chyba, że na prawdę warto byłoby dołożyć te przysłowiowe 5zł do czegoś lepszego.

Wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny, hehehe uprzedzę kolegę Rafała Magnat Quantum bo są dobre :D

Bez urazy ale nie mogłem się powstrzymać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ja tylko nieśmiało chciałem spytać czy warto w ogóle myśleć o lepszym sprzęcie do rapu? Bo na przykład, czy nagrania tego gatunku muzyki mają sensowną przestrzeń z głębią? Czy do trzech brzmień na krzyż (bo prawdziwych instrumentów tam przecież nie ma) potrzebna dobra rozdzielczość czy barwa? Audiofilskie priorytety chyba niewiele tu wniosą, ale mogę się mylić...

Napisałem, że z naciskiem na Rap i R'n'B ale dobrego rocka, metalu czy reggae też lubię posłuchać. Więc jak wypowie się ktoś jeszcze? Bo nie mam pojęcia co kupić

Może słucha. Zaznaczyłem, że mogę się mylić. Może do nagrań rapowych realizatorzy bardziej przykładają się niż do nagrań pop. Nie wiem, bo nie słucham. Ale kolega już wyjaśnił, że słucha różnych gatunków, rap jest tylko jednym z nich.

Czy mylę się, że ten gitarzysta po lewej przez cały utwór ani razu nie zmienia chwytu? A czy ten perkusista po prawej nie markuje czasem uderzeń w elektroniczne bębny? Czy to nagranie jest w ogóle stereofoniczne? Bo u mnie wszystko jest na środku. Jakoś nie przekonałeś mnie, że na lepszym sprzęcie to zagra lepiej.

>Bez urazy ale nie mogłem się powstrzymać.

Cos widze ze ty wogole sie nie mozesz od niczego powstrzymac.

Po drugie powiedz mi gdzie ja napisalem cos takiego:

>Magnat Quantum bo są dobre :D

Po trzecie raczej nie kupisz zadnych Quantumow za 800zl.

Po czwarte, "bez urazy" ale jestes denny.

?👈

jak chcesz coś przyzwoitego na początek to poszukaj sobie pośród używanych sprzętów czegoś z Arcam`ów, Cambridge Audio, Audilab`ów, Nad`y, Marantze, Denony itp... można je kupić w rozsądnych cenach na allegro, byle nie były kombinowana i naprawiane przez jakichś dziwnych fachmajstrów, kolumny Kef`a, Mission, Wharfadale,Eltax, też można kupić w ludzkich cenach... toć do PL idzie sporo tego z UK, Niemiec itp, a jakość nawet 20 letniego sprzętu z górnej/średniej półki będzie wyższa, niż ten chłam jaki teraz się serwuje w marketach, za wcale nie małą kaskę...

Czyli co trzymać się "mniej więcej" firm Denon, Marantz itp. ? Model nie ma aż tak kolosalnego znaczenia? Bo np. słyszałem, że dużo osób odradza z kolei wzmacniacze Technicsa.

Aha i przepraszam. Zapomniałem dodać, że cały sprzęt będzie ZAWSZE podłączony do PC (po lecie zmiana Sound Blastera na jakiegoś hi-enda)i przeważnie mp3 (oczywiśćie 320kbs) oraz FLAC. Pozdrawiam

np.:

Ukryta Zawartość

poszedł niedawno a warto było, więc może:

Ukryta Zawartość

nieco gorzej ale moze pod pc gałki się przydadzą... do tego z wolnostojących w zasadzie niema wyboru, ale te poniżej będą ok do Twojej nuty:

Ukryta Zawartość

natomiast większą klasę zaprezentują:

Ukryta Zawartość

no i :

Ukryta Zawartość

To tylko przykłady, zwracałem głównie uwagę na ograniczenia kasowe. Podkreślam że jedynie odsłuch jest głównym wyznacznikiem dobrego wyboru, nie kupować nic w ciemno. Nie kupował bym używek głośników, wzmacniacz prędzej. Jak bedziesz zmieniał dźwiękówkę to proponuję np prodigy... Jeśli za duży wydatek to kolosalną różnice usłyszysz po przejsciu z audigy na audigy 2zs, koniecznie zs. I wyżej. Natomiast x-fi przerabiałem i tej karcie podziękowałem. brakuje mi tylko przedniego panelu trochę. Dobry nie długi kabelek bez przejściówek zaaplikować foobara i miód popłynie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja właśnie dziś skończyłem główne kompletowanie sprzętu audio kupnem kolumn TANNOY M2.

To mój pierwszy zestaw, jestem raczej początkujący w kwestiach audio. Param się bardziej programowaniem i sieciami komputerowymi.

Słucham każdej muzyki, jednak ze skierowaniem na skomplikowany rock progresywny (Dream Theater, Mars Volta), salsę i mambo (np. Buena Vista Social Club) i inną muzykę o podłożu bardziej instrumentalnym niż elektronicznym (np. ostatnio bardzo polubiłem płytę "Koledzy" Maleńczuka i Waglewskiego).

Mój zestaw to:

laptop (IBM X31 + linux PLD + serwer MPD) -> zewnętrzna karta dźwiękowa na USB z buforem lampowym (DIY kupione na allegro) -> integra harman/kardon PM 655 -> TANNOY M2 -> uszy ;)

Co jak na razie zaobserwowałem:

w porównaniu z komputerowymi kartami dźwiękowymi DOWOLNA karta dźwiękowa przeznaczona do audio daje duży przyrost jakości, głównie zwiększa dynamikę i szczegółowość dźwięku

na moim sprzęcie rozpoznaję na ślepo mp3 320 kbit/s od tego samego we flacu, oczywiście na korzyść flaca, mp3 ma mniejszą dynamikę, obcina wysokie, warto mieć ulubioną muzykę we flacu, już lepsze efekty dają formaty mpc, ogg i wma

Co do wzmacniacza. Ja mam jak już pisałem HK PM655. Zdążyłem polubić ten wzmacniacz. Ma bardzo dobry przedwzmacniacz z regulacją wszystkiego co jest potrzebne. Ma wystarczająco dużo mocy. Generuje mocny dźwięk z dużą dynamiką. Bardzo mało szumi. Musi się rozgrzać, tzn. pierwsze 20 minut po włączeniu gra zauważalnie gorzej. Ma dobrze zrobione opóźnienie włączania kolumn, nic nie strzela przy włączaniu.

Jego wadą jest jeden przełącznik, mianowicie przełącznik tone defeat potrafi się zużyć i wtedy trzaska przy przełączaniu, potrafi się nie do końca załączyć i wtedy wzmacniacz ma prawy kanał dziwnie wzmocniony (czasami podoba mi się ten efekt ;)). Jak czytałem na forach to jest ogólna przypadłość tej serii, przed kupnem warto zapytać, czy trzaska ten przełącznik podczas przełączania. Pomaga skutecznie na to spray Kontakt, ale sam przełącznik jest nie do wymienienia, ma dużo styków (chyba, że z takiego zepsutego wzmacniacza ktoś wymontuje).

Nie będę udawał, że mam wystarczające osłuchanie, żeby opisywać jego brzmienie. Mi podoba się jak gra, jeżeli ktoś byłby zainteresowany podobnym zapraszam do Krakowa na odsłuch.

W tej klasie cenowej da się kupić bardzo dobry wzmacniacz, ja bym unikał Pionierów i Sony, nie podoba mi się jak grają.

z tym rozpoznawaniem na ślepo to spokojnie. Ostatnio dostałem mp3 125 kb/s (gitara aku, harmonijka i męski wokal) i zagrała jak rasowe cd. nie słyszałem tego nagrania nieskompresowanego, ale ogólne wrażenie zrobiło na mnie. Natomiast słuchałem też flacków co brzmiały gorzej niż nie jedna mp3. I jeszcze pozostaje problem wspierania kart "audiofilskich" w grach..

pool80, znaczy się właśnie mam Audigy 2 zapomniałem 2 dopisać ;p Z tym odsłuchem ciężko będzie. Zbyt mało konkretnych stereo słuchałem żeby móc sobie wybrać jaki dźwięk mi bardziej podejdzie. Podejrzewam, że to co kupię zaspokoi mnie przynajmniej na jeden sezon bo to w końcu mój pierwszy zestaw :) Dzięki wszystkim za pomoc!

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Witam

Podczepie się pod wątek. Również jestem w tym temacie zielony, może nawet bardziej. Mój zestaw bedzie wyglądał tak: emu0404, kolumny za min 2k, maks 4k, no i wzmaczniacz (wsyzstko pod laptopa). Pytanie tylko jaki i w jakiej cenie najsensowniej do tego zestawu? Prosze o jedną dobrą propozycje najlepiej;] Nie potrzebóje linków do allegro czy coś tylko sama nazwa.

Sam typowałem w NAD 3020 ale to strzał w ciemno wiec prosze mnie nie krytykować.

Pozdrawiam

Panie Glubisz należy poczytać Forum i ogólne wiadomości o sprzęcie audio (coby nie pomylić wzmacniacza z zasilaczem) oraz ich podłączeniu. Jak już tą kwestię ogarniesz ewentualnie popytaj. Potem bierz kasę wybierz się do jakiegoś salonu audio, podaj tam przedział Cenowy, posłuchaj i kup co będzie dla ciebie najlepiej grało.

W razie w odpowiem na wszystkie pytania :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie tych Mission m33i z alledrogo, nie ma sensu bo sprzedawca ma te kolumny "dużo tańsze" na stronie sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja od niego kupiłem, własnie ze sklepu, a nie przez alledrogo. Pozdros amigos :)

Ukryta Zawartość

A słuchajcie, znalazłem takie 2 oto wzmacniacze (w sumie nawet 100zł taniej niż mój budżet, dorzuce więcej do kolumn :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś opinie? Brać je w tej cenie, opłaca się? Tą Yamahę niby chwalą, a o Denonie w sumie nic nie wiem. Pomocy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania, 13 Cze 2009, 15:07

>Do takiej muzyki nie potrzeba dobrego sprzętu. Ta muzyka brzmi najlepiej właśnie na mini wieży.

Ale brednie...

?👈

Dobra a czy ja napisałem, że słucham tylko i wyłącznie Rapu? Czytanie ze zrozumieniem się kłania..

Wracając do tematu który wzmak wybrać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z kolumnami to poczekaj, dołóż kilka stówek i zrób sobie te monitory:

Ukryta Zawartość

Będziesz miał głośniki na lata. Cena sklepowa takich kolumn to minimum 4 tys. zł.

Ukryta Zawartość

Nie znam się na tyle, żeby samemu to zrobić. Czasu też zbytnio wolnego nie mam. Czym się różnią monitory od kolumn podłogowych? Aha no i jak mówiłem na razie proszę o pomoc w wyboru wzmacniacza, kolumny i tak kupię w połowie wakacji.

jozefkania, 13 Cze 2009, 16:17

>Spokojnie, to tylko moja opinia :)

>

>W takim dajmy na to rapie... nie wiele się dzieje muzycznie. Ważny jest przekaz słowa.

Tez sie nie lubuje w takim czyms, ale dopiero na tych kolumnach, ktore teraz mam 50cent zabrzmial "jak trzeba". Potezne uderzenie, wkoncu konkretne wokale z ktorych te glosniki wyciagaja ile sie da.

Po drugie w dzisiejszym Rapie jak i w innych gatunkach muzyki, wykorzystywane sa nie raz "normalne" instrumeny, ciekawe kobiece wokale i inne najrozniejsze dzwieki.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.