Skocz do zawartości
IGNORED

DAC McGyver and Peter Daniel ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś w Trójmieście ,albo okolicach posiada wyżej wymienione przetworniki i umożliwiłby mi odsłuch ?

Interesuje mnie DAC do transportu Accuphase DP-500.

Czy ktoś testował wyroby - dzieła tych szacownych panów z nazwijmy to może nie lepszą ,

ale droższą elektroniką ? Proszę zwrócić uwagę ,ze jeden jest lampowy , a drugi nie !

Proszę o opinię ?

https://www.audiostereo.pl/topic/56806-dac-mcgyver-and-peter-daniel/

artPaw=>

Nie znam wyrobów tych panów - nie słyszałem ,a myślę o DACu zewnętrznym i zanim coś postanowię chciałem wpierw posłuchać ,albo choćby przeczytać opinię .

Najprościej jakby się odezwał ktoś z okolic Trójmiasta ?

Miałem 3 DACi DIY na odsłuchu i zainteresowały mnie,

ale to nie było to........... Accu dał sobie z nimi radę ;-)

Ale było na tyle obiecująco ,ze szukam .......... ?

dac i tak skorzysta z i2s a to już jitter rzędu 200 ps - pasowałoby coś co z tego syfu nie korzysta. z tego co wiem testowany tu nigdyś bitofon amplifkatora to jitter rzędu ułamków 1 ps

dac i tak skorzysta z i2s a to już jitter rzędu 200 ps - pasowałoby coś co z tego syfu nie korzysta. z tego co wiem testowany tu nigdyś bitofon amplifikatora to jitter rzędu ułamków 1 ps

>iwanicki, 13 Cze 2009, 19:33

>dac i tak skorzysta z i2s a to już jitter rzędu 200 ps - pasowałoby coś co z tego syfu nie

>korzysta. z tego co wiem testowany tu nigdyś bitofon amplifikatora to jitter rzędu ułamków 1 ps

Korzysta z SPDIF stąd ten interfejs (odbiornik) wporwadza jitter na poziomie 200ps. To jeszcze nie tragedia.

Niewielki jitter (w porówaniu do SPDIF) ma właśnie bezpośrednie połączenie sygnałów danych i zegarów do DACA czyli standardem EIAJ, w przypadku formatu danych wg standardu Philipsa znane jako I2S.

gutekbull, kup sobie Beresforda TC-7520 z modami od GRADO__Fana. Można oddać bez konsekwencji do dwóch tygodni. Masz od razu USB i niezłą dziurkę słuchawkową. Znam dźwięk tego DACa, jak i z DP-500 się zapoznałem swego czasu - nie piszę dla samego pisania. ;)

gutek, z DAC McGyver mozesz miec problem obecnie, miszcz ostatnio jest zasypany tjuningami... mozesz poczekac do 2012r?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

gutek, najlepszy sprzęt jest i tak w całości (Halcro) lub części na półprzewodnikach, więc nie wiem czemu muszą być lampy? Najlepszy wzmacniacz lampowy VTL S-400 podpiera się półprzewodnikami do mikroprocesorowej stabilizacji punktu pracy lamp.

to moze taki cudak, ma nawet xlr...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gutekbull - jeśli chcesz szybkiego i pewnego rozwiązania zamień tą nieszczęsną pięcsetkę na dp-78 - bedzie dwie klasy lepiej. bo kombinacje z zewnętrznymi dacami są obarczone i tak wszystkimi wadami natury takiego połączenia. moim zdaie to najbardizej udany model accuphase od 15 lat. i do tego przy tej klasie grania relatywnie niedrogi. dp-500 to jak porsche boxter , dp-78 bedzie jak rasowe turbo 911 :-)

iwanicki=>

Zawsze można kupić DP-700 ,800.......... to nie sztuka , tylko kwestia kasy ???

I niestety żadna zabawa w audio - można dużo, dużo taniej i co najciekawsze ,lepiej !!!

Zresztą właśnie teraz najlepiej się bawię przesłuchując kolejne DACi, jeśli trawię na tego jednego to go kupię i będzie śmiech na sali jak zagra lepiej od wyżej wymienionych, albo po prostu inaczej i na tym samym poziomie.

Może trochę późno odkryłem ,ze lubię lampy i tą całą zabawę w ich wymianę ;-)

Lampa za sporo mniejsze pieniądze daje dużo lepszy dźwięk !

A co do Accu ,na razie w średnicy wygrywa i jest wspaniały jako transport ;-)

iwanicki, 14 Cze 2009, 01:56

>gutekbull dp-500 to jak porsche boxter , dp-78 bedzie jak rasowe turbo

>911 :-)

No nie przesadzajmy ... ale już zwykła Carrera 997 jak najbardziej :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale ja chce zewnętrzny przetwornik im dłużej się bawię - to jakoś tak samo wychodzi,

że na końcu i tak liczą się tylko dzielone klocki ;-)

Mając transport można się bawić DACami i kształtować brzmienie do woli.

Doskonałe zajęcie dla audiomaniaka ;-)

gutekbull - > mam wrażenie że z zewnętrznym dacem jestes zawsze o krok do tyłu wobec maksymalnych możliwości gotowego odtwarzacza. Piszesz że lubisz się tym bawić - ale po etapie zabawy i tak okaże się, że i2s kaszani wszystko. Mam wrażenie że w tym zakresie panuje wiara , że dzielone rozwiązanie jest lepsze - ale to nie wzmacniacz. Gdyby tak accu miał bezpośrednio wyjście IDE z napędu i przetwornik zewnętrzny takei wejście.....a tak i2s to tragedia

z moich doświadczeń na pewno odradzam następujące dac-e : wszystkie lite audio , 38 , 67 , brigatta, lavry da10, beresford, i audio note DAC ( nie piszę o audionemesisie bo w ogóle szkoda słów ). Posłuchaj jeszcze tego dp-78 dla odniesienia , potem bitofona amplifikatora i jeszcze meridiana g08.

iwanicki=>

Nie zupełnie masz rację już pisałem ,że jakoś dzielone zabawki zostają u mnie na stałe ;-)

Pomiędzy przetwornikiem ,a ewentualnym DACiem mam GDL ,który spisuje się wprost bajecznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.