Skocz do zawartości
IGNORED

DAC McGyver and Peter Daniel ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Gutek, posluchaj iwanickiego - dobrze Ci radzi. Mialem przez prawie 2 lata DAC Sonic Frontiers SFDMK2 (polaczony z transportem Jadis JD3 a takze na probe z Accuphase DP-78). Dzwiek z Accu DP-78 jako integry to inna liga (mimo ze nie ma lamp, a Sonic jest na lampach). Praktycznie kazdy aspekt dzwieku wychodzi lepiej z DP-78, precyzja wysokich tonow i oczyszczenie srednicy z brudow i bogactwo planow w głebi to glowne atuty.

pzdr

slvn

iwanicki, 14 Cze 2009, 11:29

>gutekbull - > mam wrażenie że z zewnętrznym dacem jestes zawsze o krok do tyłu wobec maksymalnych

>możliwości gotowego odtwarzacza. Piszesz że lubisz się tym bawić - ale po etapie zabawy i tak okaże

>się, że i2s kaszani wszystko. Mam wrażenie że w tym zakresie panuje wiara , że dzielone rozwiązanie

>jest lepsze - ale to nie wzmacniacz. Gdyby tak accu miał bezpośrednio wyjście IDE z napędu i

>przetwornik zewnętrzny takei wejście.....a tak i2s to tragedia

Jakie I2S??iwanicki, 14 Cze 2009, 11:29

>gutekbull - > mam wrażenie że z zewnętrznym dacem jestes zawsze o krok do tyłu wobec maksymalnych

>możliwości gotowego odtwarzacza. Piszesz że lubisz się tym bawić - ale po etapie zabawy i tak okaże

>się, że i2s kaszani wszystko. Mam wrażenie że w tym zakresie panuje wiara , że dzielone rozwiązanie

>jest lepsze - ale to nie wzmacniacz. Gdyby tak accu miał bezpośrednio wyjście IDE z napędu i

>przetwornik zewnętrzny takei wejście.....a tak i2s to tragedia?

Jakie I2S??? Na palcach jednej ręki można policzyć DACki które mają wejście I2S, transportów mających takie wyjście jest równie mało! Poza tym I2S to DOBRE rozwiązanie które NIE KASZANI!!!

Proszę nie siać zamętu i nie rozpowszechniać fałszywych teorii.

Panowie nie kłóćcie się - to forum zrobiło się tak komercyjne ,że nie można już porozmawiać ;-(

Mam zdecydowanie odmienne zdanie ,myślę ,że kolega iwanicki ma złe doświadczenia bo najzwyczajniej w świecie nie trafił na dobrego DACa.

Ja mam znajomych ,którzy posprzedawali dawno temu dość drogie firmowe CD, między innymi Accu i poszli w przetworniki i ani myślą wracać ;-)

Najbardziej mnie bawi opinia O GDLu - nikt nic nie słyszy ?

U mnie zmiany z zewnętrznym DACiem są większe niż wymiana kolumn ;-)

gutekbull, 14 Cze 2009, 09:49

>Może trochę późno odkryłem ,ze lubię lampy i tą całą zabawę w ich wymianę ;-)

>Lampa za sporo mniejsze pieniądze daje dużo lepszy dźwięk !

Po zasmakowaniu dobrej lampy, raczej juz nie ma od niej odwrotu :)

i2s nie kaszani ? - nie bedę sie kopał z koniem . jeśłi taka obróbka nie kaszani i jest równoważna z jej brakiem to ja jestem biskup baziak :I2S Bus (IIS, or I2S) is a serial bus designed for digital audio devices. The I2S design handles audio data separately from clock signals. An I2S bus design consists of three serial bus lines: a line with two time-division multiplexing (TDM) data channels [sD], a word select line [WS], and a clock line [sCK].

Data is transmitted two's complement, MSB first. Data sent from the transmitter may be synchronized with either the high-to-low or low-to-high transition of the clock [sCK], but the receiver latches the data on the leading edge of the clock. The word select line [WS] indicates which channel is being transmitted; Channel 1 WS = 0, or channel 2 WS = 0. The I2S Bus uses standard TTL logic levels. Typical clock [sCK] frequency is 2.5MHz, maximum clock speed is 3.125MHz. The WS line is sent one clock before the data is sent.

One chip in the I2S Bus system generates a Master clock, while all other devices derive their internal clocks from this reference. Standard clock rates include: 32KHz, 44.1KHz, or 48KHz [or multiples of these]. Data may be sent MSB first or LSB first. The word length is adjustable up to 28 bits. Synchronization with the data words may also be set to either the rising or falling edge of the clock. The Master drives SCK, and WS. Either the Transmitter, Receiver, or Controller may be the Master. The I2S bus turns up on Stereo CODEC's, DAC's or micro-processors. The I2S Bus was developed by Philips in 1986 as a 3-wire bus.

Ja bym chciał spotkac takiego który uszłyszy i wyraźnie opisze różnice pomiedzy jitterem 2ps a 200ps a 1000ps...przecież to bzdura jest wierutna, że ktokolwiek toto słyszy..bujda na zardzewiałych resorach...

no ale co z tym I2S?

przecież wewnątrz KAŻDEGO CD z układem DAC niewbudowanym w chip dekodera (czyli wszystko co jest obecnie na rynku z pominięciem np. boomboxów) jest szyna I2S

Jest głębszy aspekt sprawy.

Każdy "idiota" posiadający kasę pójdzie do sklepu i powie; raz Acc DC-800 plus końcówka P-7100 czy A-65 i ma wysokiej klasy dźwięk! Ja do tej pory tak robiłem ;-)

Tu naprawdę nie ma żadnej filozofii - tylko kwestia kasy ?!

Całą zabawę w audio o kant t..... rozbić !

Ja do tej pory bawiłem się w McIntosche i Accu z czysto prozaicznego powodu bo najzwyczajniej w świecie było ...... taniej !!

Jak mi się zmieniła koncepcja ,a "przecież od koncepcji to jestem ja" ;-)

To po prostu bez najmniejszego problemu sprzedawałem klocek i tyle.

Klocki robione na zamówienie są praktycznie niesprzedawane ,albo jeśli już to za grosze,

także jest to bardzo droga zabawa.

Idźmy dalej , powtórzę za znajomym ;-)

W takim np. Accuphase nad danym klockiem pracuje może 3-4 inżynierów.

Części są ogólnie dostępne.

Z kolei dany DAC - jego wariacje są omawiane na całym świeci w necie przez setki podobnych wariatów z nie mniejszą wiedzą !!! Wielu z nich dokładnie wie jak dana część -element gra ,jakie zmiany wprowadzi. Taki DAC się wypala w setkach umysłów ! ;-)

Coś w tym jest !

połączenie i2s jest najlepszym jakie można sobie wyobrazić,zwykły kabelek za 10zł łączący mój transport North Star Design z dacem tejże firmy -gra lepiej niż na coaxialnym kablu za 1000$ i to połączenie wszystkim polecam.

gutekbull-> spróbuj dac Northstara,a zakończysz poszukiwania!

Gutek świete słowa chłopie.A najwiecej radochy daje czytanie na forach jak inni czesto prywatnie pracownicy tych znanych firm używają klocków czy konstrukcji zupełnie odmiennych od tego czym się zajmuja na codzień.

gutekbull, 14 Cze 2009, 14:44

Z kolei dany DAC - jego wariacje są omawiane na całym świeci w necie przez setki podobnych wariatów

>z nie mniejszą wiedzą !!! Wielu z nich dokładnie wie jak dana część -element gra ,jakie zmiany

>wprowadzi. Taki DAC się wypala w setkach umysłów ! ;-)>

Ile konstrukcji takich DAC słyszałeś, lepszych o DP500 ?

marekzawa=>

Dac w Accu 500 jest wielkości pudełka papierosów i kosztuje patrząc na części parę groszy ;-)

Nie dajmy się zwariować ponoć DP-500 do sprzedaży w USA dystrybutor dostawał za 1500$

Przecież w tych klockach nic nie ma co by usprawiedliwiało ułamek tej ceny !!!

->gutekbull

zaczynam podejrzewać, że zachorowałeś na tą samą chorobę co XYZPawel... wszystko gra tak samo, a jak nie gra to tylko autosugestia ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

gutekbull

to sobie moze zrób:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chetnie bym posluchal jak gra

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

gutekbull

masz szanse byc pierwszy, tanie to nie bedzie, ale chyba nie o to chodzi zeby bylo tanie, chcesz uderzac w diy czy pseudo diy to musisz ryzykowac, projekt wydaje sie uczciwy, tak jak wiele innych na tej stronie, a ze facet nie obiecuje gruszek na wierzbie i hajendu za 250 pln to chyba dobrze, daje okreslona recepte na dzwiek jesli sie uzyje skladnikow , ktore proponuje...

tutaj jest tez ciekawa opcja juz zlozona, 150 dolarow za zlozenie chca wiec nie wiem czy Ci sie oplaca kombinowac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

gutek, wiem, że lubisz tani "hardcore", dlatego Ci poleciłem Beresa TC-7520. On jest co najmniej dwie klasy lepszy od TC-7510. Oddasz po tygodniu lub dwóch, możesz mnie tu jeszcze potem opieprzyć za zawracanie głowy. Ja swojego DACa na CS4397 słuchałem np. napędzanego z Accu DP-800, a możliwości mojego DACa względem Beresforda porównywałem wielokrotnie. Nie zdziwiłbym się, gdyby po analogu wyszedł Beresford ciekawiej od DP-500. Jeden warunek - DP-500 jest tak dobry jako transport jak DP-800.

Wszelkie opinie o tanich DACach biorą się od ludzi, którzy nie posiadają porządnego transportu - kwestia braku kasy lub umiejętności zrobienia/podrasowania transportu samemu, a ludzie bardziej zasobni od razu kupują droższego DACa. Pierwszy raz jak usłyszałem swojego DACa z DP-800, to zaliczyłem mocne zdziwko, po czym wziąłem się za poprawianie swojego transportu co by zbliżyć się do tego, co usłyszałem. W sporej mierze misja się powiodła, ale to tylko tak na marginesie.

gutekbull, 14 Cze 2009, 21:26

>electro=>

>Nareszcie coś konstruktywnego ,ciekawe jaki koszt i czy ktoś tego słuchał ?

>Może teraz kolega McGyver się wypowie ??

Ale co mam się wypowiedzieć? Zgodnie z naszymi wstępnymi ustaleniami na PW wyślę Ci DAC do odsłuchu, niech tylko w końcu te cholerne trafa mi doślą ;-)))

Sam wtedy sobie ocenisz.

AD1865 to świetna kość, tylko trudno dostępna, od jakiegoś czasu myślę o tym żeby na niej zmontować DAC, i pewnie kiedyś w końcu takowy popełnię.

iwanicki, 14 Cze 2009, 21:23

>niestety nie myle i2s z spdifem. i niestety są cd które nie korzystają z i2s o spdifie nawet nie

>wspominam.

może w końcu jakieś konkrety (nazwy urządzeń) a nie zdawkowe hasła?

oczywiście mówimy o współczesnych CD a nie tych z początku ery dyskofonów gdzie występowały DAC z wejściem równoległym

z resztą co za różnica - tak czy srak DAC musi dostać dane i coś co powoduje zatrzaśnięcie tych danych - I2S ma dane szeregowe (bez różnicy), znacznik kanału (bez różnicy) i zegar (a ten jest ważny tak samo w każdym przypadku)

michelangelo=>

Zgadzam się , ja miałem całkiem przypadkiem okazję porównywać DP-500 do Meridiana 507.24 i co ciekawe jako CD - Meridian wypadł całkiem nieźle ,zagrał troczę szczuplejszym ,mniej szlachetnym dźwiękiem ,ale przepaści nie było - obronił się.

Potem porównałem klocki jako transporty i tu była przepaść na korzyść Accu !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślicie o tych DACach one są z tej strony ?

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy są wersje złożone w obudowie i po ile ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.