Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

gqsoft, 25 Wrz 2009, 14:50

>Jak dla mnie - estetyka jest istotna i warta paru złotych dodatkowo. Czy jedyny dostępny kolor

>"kubka" to naturalnie stalowy? Czy jest szansa na gotowe trafo zalane w kubku razem ze śrubą

>mocującą?

...Tak, śruba mocująca będzie miała długość 8mm - to wystarczy aby przejść przez profil i nakręcić nakrętkę samo-kontrującą.

Z innych wykończeń była tylko opcja malowania na kolor - trudno było by zdecydować ad hoc jaki akurat kolor mógłby odpowiadać wszystkim, a co do stali to powziąłem przekonaniem że większość się jednak przychyli do tego pomysłu (tym bardziej że już wcześniej sygnalizowałem kubek stalowy;)

>Z innych problemów mechanicznych - podtrzymuję zainteresowanie wycięciem ładnych otworów pod lampy.

..."Tradycyjnie" już otwory zlecę, bo mam świadomość że dla większości zadanie wycięcia, co najmniej tak ładnych dziurek, to nie lada sztuka.

Dla mnie to niewykonalne . W miare mozliwosci prosilbym o otwory wentylacyjne w spodzie obudowy oraz z tylu pod gniazdo IEC . Nameczylem sie z tym cholernie juz nie raz . Dysponuje tylko zwykla wiertarka z castoramy ...

neodom, 25 Wrz 2009, 21:16

>W miare mozliwosci prosilbym o otwory wentylacyjne w spodzie obudowy

>oraz z tylu pod gniazdo IEC

...wykonalne, ale - gniazda IEC bywają różne.

Jeśli masz takie jak ostatnio Ci wysłałem, to OK, teraz również zamierzam tych użyć.

Standardowe wymiary i dodatkowo bezpiecznik wraz z wyłącznikiem w jednym kawałku. Na dodatek całość nie przekracza głębokości 3 cm i zmieści się za płytką.

Dodatkowo w swoich obudowach montuję wentylator śr. 6cm, a z takim otworem to już jest naprawdę niezła zabawa, bo wypada dość blisko krawędzi i niewygodnie się toto piłuje...;)

Witam :) Mam pytanie, kiedy zostaną udostępnione PCB do SOHA III tak, aby można byłoby zrobić sobie samemu płytki drukowane?

> Luiis, 25 Wrz 2009, 13:19

> ..."kubki" będą wykonane z odcinków rury stalowej (nierddzewnej) z zaspawanym denkiem, a całość po oszlifowaniu będzie "szczotkowana".

Planuję osłonić lampy i pasowałoby bardzo zrobić ażurowe konstrukcje podobne do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale zrobione dokładnie z tego materiału, co osłonka trafa, i tak samo szczotkowane.

W związku z tym pytanie: czy byłoby możliwe wycięcie kółek fi 40mm z dziurą fi 30mm i z trzema otworami na obwodzie co 120 stopni. Do tego tulejki dystansowe wycięte z cienkiej rurki (też szczotkowanej!), długie śruby do skręcenia całości i... gotowe!

Ukryta Zawartość

neodom, 6 Paź 2009, 18:34

>Wiadomo juz cos w sprawie obudow ?

... część obudów już mam, są dławiki (przyszły dzisiaj), są też podstawki i Alpsy.

Mam też info, że jutro będą się kompletowały trafa.

Transformatory są gotowe i jadą do mnie:))

Przypominam o dopłacie do traf (5zł), otrzymałem tylko kilka wpłat.

Wstrzymać się mogą te osoby, które zdecydują się na wycinanie otworów w obudowie, ponieważ nie wiem, obecnie jakie to będą koszty.

Oczywiście po ustaleniu jakie będą to wycięcia (niektórzy chcieli także otwory w panelu frontowym, a kilka osób także w tylnym)a co za tym idzie - koszta, podam informację w wątku i wtedy można będzie dopłacić łącznie.

... uwaga na regulację prądu katody w prawym kanele. Rezystory R5 i R6 są blisko siebie , jeśli przypadkowo zewrzemy końcówką pomiarówą wyprowadzenia tych rezystorów to okaże się ze nie mamy regulacji Ik. Do wymiany od razu jest Q4.

Być może poprawię tą drobną niedogodność w kolejnej wersji ;)

witam,

...otrzymałem właśnie fotkę trafa, które w sporej ilości właśnie do mnie jadą:))

Trafa wykonał dla nas TRAFBER. Dodam, że dzięki staraniom Pana Andrzeja, szefa firmy, trafa wyglądają tak jak wyglądają.

Na początku miała to być zupełnie inna konstrukcja, ale szybko okazało się że widoczne połączenie tłoczonego denka z bokami - choć było by to "zapolerowane" - nie mogło by wyglądać zbyt estetycznie.

Poprosiłem zatem Pana Andrzeja o poszukanie innej możliwości "opakowania" i znalazło się właśnie to rozwiązanie: kubek jest z odcinka rury z przyspawanym " denkiem" , a potem calość jest oszlifowana i wykończona "szczotką".

Mam nadzieję że się Wam spodoba:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak to wyglada od spodu ? Jesli nie widac laczenia to rewelacja . W wierzchu obudowy bedzie trzeba dorobic otwor pod srube i drugi pod kable , bedzie troszke ciasno dla kabli pod obudowa a nad pcb ...

Tak dla zachęty, kolejny żyjący egzemplarz SOHA 3 :)

Wszystko działa OK, jedyne co lekko zmieniłem to czasy załączania przekaźników. W miejsce R9P wstawiłem 470k, a R5E 1M. Wzmacniacz gra parę dni i nic nie płonie ;)

Tak więc Panowie do dzieła!

Pozdrawiam, Kris

Ukryta Zawartość

post-24623-100003315 1255546561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kristofer, 14 Paź 2009, 20:56

>Wszystko działa OK, jedyne co lekko zmieniłem to czasy załączania przekaźników. W miejsce R9P >wstawiłem 470k, a R5E 1M. Wzmacniacz gra parę dni i nic nie płonie ;)

...nie ma prawa, zmontowany bez błędów wzmak działa od razu, pozostaje kwestia regulacji.

Widzę, że również dałeś zworki nad gniazdem.

W moim drugim egzemparzu pokusiłem sie o przełożenie pinów, nie jest to trudne i chyba lepiej wygląda.

Ukryta Zawartość

post-8644-100003309 1255556030_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robertinus, 14 Paź 2009, 22:47

> Pisz jak gra, czy eksperymentowałeś z kondami C1L, C1R i co to za kondy, wyglądają jak Jantzeny.

Zgadza się, użyte kondensatory to Jantzen Superior Z-cap. Na razie nie próbowałem innych, choć korcą mnie Hovland MusiCap. Świecące lampki to Jan Philips 6922. Jeżeli chodzi o dźwięk to...jak dla mnie i moich Denonów AH-D2000 rewelacja! Tak w skrócie-bardzo dobry bas tzn. nie jest misiowaty(rozlazły) lecz dobrze kontrolowany, nic nie dudni. Wysokie tony nie są szorstkie ani zapiaszczone. Są bardzo wyraźne, zresztą tak jak średnica. Dobra przestrzeń.

Reasumując, wzmacniacz świetnie grający i dla mnie nawet lepiej od takich konstrukcji m.in. jak Project Headbox, Heed Canamp czy MF X-Can3 lub 8. Zresztą gdzieś już w tym wątku coś skrobnąłem mało pochlebnego o X-Can8. Właśnie dlatego zaryzykowałem i popełniłem SOHA3, bo po tym co wcześniej usłyszałem z w/w konstrukcji oraz zobaczyłem jak to jest zbudowane (zresztą pewnie większość z Was widziała np. Heeda w środku, gdzie koszt użytych części wynosi ok. 200PLN, a wołają sobie za to 1400PLN-śmiech na sali!) i jaką cenę przyszło by mi za takie "badziewka" zapłacić, powiedziałem stanowczo NIE!, a że lutownica i elektronika nie są mi obce, za przyzwoity budżet mam świetny wzmacniacz i jeszcze na sporo płytek CD zostanie :)

Myślę teraz nad obudową, co by można na niej oko zawiesić i jak na razie wyrzeźbiłem sobie osłonki na lampy jak na fotce poniżej (6 chromowanych podkładek, 6 chromowanych nakrętek, kawałek rurki alu anodowanej trochę chęci i gogotwe ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kristofer, 15 Paź 2009, 10:58

Bardzo nas (Roberta z pewnością także) to cieszy, co piszesz o brzmieniu - szczególnie że miałeś okazję porównywać MKIII z "konkurencją". Moje odczucia w tym zakresie są bardzo podobne:)

.... trafa nareszcie są!

Wygląd przeszedł moje najśmielsze oczekiwania:))

Bardzo martwiłem się o przesyłkę z Trafbera, tym bardziej, ze Pan Andrzej pisał mi, że każda z dwóch paczek waży 25kg, a wiadomo co potrafią kurierzy...

Nie obyło się bez zgrzytów oczywiście.. Pan Kurier, najpierw kazał wnosić mojej teściowej (73 lata) paczki na III piętro, jak nie chciała to się obraził i poszedł;(

Musiałem ostro interweniować żeby raczył przyjechać następnego dnia - czyli dzisiaj.

Obawiałem się też o całość paczek po tym incydencie, ale na szczęście zawartość jest nieuszkodzona.

Zresztą tak naprawdę to trafka są naprawdę pancerne.. na zewnątrz kawał rury stalowej wypełnionej w całości żywicą - jeśli nie liczyć samego transformatora...

Zresztą co tu gadać zobaczcie sami :))

Ukryta Zawartość

post-8644-100003207 1255635647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze wysyłki pójdą do kolegów, którzy nie zamawiali obudów i mają uregulowane należności w 100%, a więc do:

Alek,

Aleksandero1,

Andluc,

Dinus,

Gaballus,

Hi_Aro,

ManieX,

Mdabro,

Qbax,

Tomek 1685.

- pozostali muszą trochę poczekać, gdyż druga partia obudów jeszcze do mnie nie dotarła.

neodom, 15 Paź 2009, 21:57

>niech sie slepe bachory porodza

:))))

- ja sobie to tłumaczę tak, kurier też człowiek i ma swoje słabości, albo "gorszy dzień", jakby to była baba to jeszcze w grę wchodziłby okres ;)

>Luiis

Zapotrzebowania na dziury w obudowach zgłaszać od razu czy czekać na rozwinięcie sytuacji.

Trafa rewelacyjne tylko teraz trzeba będzie dobrać równie ładne gałki.

Luiis, 15 Paź 2009, 21:57

>Pierwsze wysyłki pójdą do kolegów, którzy nie zamawiali obudów i mają uregulowane należności w

>100%, a więc do:

>Alek,

>Aleksandero1,

>Andluc,

>Dinus,

>Gaballus,

>Hi_Aro,

>ManieX,

>Mdabro,

>Qbax,

>Tomek 1685.

a mnie niema na liście a kryteria chyba spełniam:)

kristofer, 14 Paź 2009, 20:56

>Wszystko działa OK, jedyne co lekko zmieniłem to czasy załączania przekaźników. W miejsce R9P

>wstawiłem 470k, a R5E 1M.

Ja poszedłem jeszcze dalej. R9P zmieniłem na 300k, C18P na 220µ, R5E na 1,2M, C3E na 330µ.

Teraz czasy jakie mam wyglądają następująco:

-po 15 sekundach napięcie żarzenia ustala się na 12,6V,

-po 33 sekundach zostaje załączone napięcie anodowe,

-po 45 sekundach zostaje załączone wyjście na słuchawki.

Czasy może i dało by się trochę skrócić, ale te 45 sekund nie jest jakimś problemem przecież a czasy są tak podobierane że nawet gdyby elementy trochę się rozjechały z wartościami to nie ma mowy żeby np wyjście załączyło się przed anodowym (co na początku się zdarzało ;P ).

Jeszcze jedna uwaga, podane wartości nie są uniwersalne, dobrane są pod konkretny przekaźnik załączający napięcie anodowe. Przy innym przekaźniku mogą być potrzebne korekty (chodzi o minimalne napięcie przy jakim przekaźnik już łapie). Ja mam ten który był dostarczony wraz z kompletem elementów przez kolegę Robertinusa, miniaturowy Midtex MQP5.

• Pokaż nowe odpowiedzi