Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Luiis, 29 Sie 2009, 21:32

ja wiem, żalu nie mam :) tylko jest to trochę mylące - sam się na tym walnąłem :)

Kiedy będziesz wysyłał potki i podstawki?

saczek_XTRM, 29 Sie 2009, 22:02

>ja wiem, żalu nie mam :) tylko jest to trochę mylące - sam się na tym walnąłem :)

Warto spojrzeć na płytkę od spodu w trakcie montażu;))

Bomarek, może z linijką to za duże uproszczenie, ale jeśli dysponujesz suwmiarką to masz wszystko o co pytasz.

Myślę, że precyzyjnie pomierzyć płytkę to najlepsze co możesz zrobić by dopasować do niej obudowę.

Nie wiem czy Luiis dysponuje przygotowanymi wymiarami, ja nie.

Gniazdo słuchawkowe (to ode mnie) ma od podstawy do osi dokładnie 8mm a alpsa znajdź w datasheet.

Umiem się posługiwać nie tylko linijką ale także bardziej zaawansowanymi przyrządami pomiarowymi, ale myślałem, że jeżli się projekuje płytkę to żaden problem podać rozstawy elementów takich jak podstawki pod lampy jak i otwory mocujące płytkę. Wiem, że lepiej jest jeżeli ktoś za nas wytnie otwory w obudowie nie trzeba kombinować, łatwiej wsunąć płytkę w gotową obudowę.

Ale niestety ja wolę zrobić sam obudowę a nawet nawinąć trafo sieciowe.

OK, nie wiem jak jest z wymiarowaniem w eaglu, bo go nie znam, ale wiem, ze Luiis dla poprzedniej wersjii Soha robił eksport do AutoCada i dopiero tam były wymiary w milimetrach.

Napisałem Ci tak, jak napisałem bo ja projektując obudowę do SOHA II sam to wszystko pomierzyłem.

Może Luiis się odezwie i napisze czy ma zwymiarowane w systemie metrycznym te parametry, o które pytasz.

Wpadło mi w ręce czasopismo "Hi-Fi i Muzyka" 7-8/2009.

Dwie rzeczy, które może kogoś zainteresują:

1. Test 18. słuchawek, wybrane z najwyżej ocenionych to:

- Audio Technica ATH-AD700 (599zł, 32 Ohm, 98dB),

- Audio Technica ATH-AD900 (1199zł, 35 Ohm, 100dB),

* Audio Technica ATH-AD1000 (1499zł, 40 Ohm, 100dB),

- AKG K272HD (799zł, 55 Ohm, 91dB),

- AKG K601 (1299zł, 120 Ohm, 101dB),

- Beyerdynamic DT235 (255zł, 32 Ohm, 95dB),

- Beyerdynamic DTX900 (359zł, 32 Ohm, 108dB),

- Beyerdynamic DT880-2005 (1189zł, 250 Ohm, 96dB),

- Philips SHP8900 (349zł, 32 Ohm, 106dB),

* Ultrasone Pro900 (1960zł, 40 Ohm, 96 db).

Te z gwiazdką uznano za hi-end.

2. Test 3. wzmacniaczy słuchawkowych:

- Beyerdynamic A1 (3,5kzł, 150mW/ 30 Ohm),

- Musical Fidelity X-Can V8P (1399zł, 330mW/ 30 Ohm),

- Pro-Ject Head Box SE II (890zł, 700mW/ 30 Ohm).

O dziwo ten ostatni zastał uznany za tak dobry brzmieniowo i przy tym na tyle tańszy od pozostałych, że godny polecenia.

Rzecz jasna, takie testy mogą być nieobiektywne, bo firmy kupują reklamy i (faktycznie) finansują czasopismo, to wymagają ;-)

Ciekaw jestem Waszych opinii o wymienionych sprzętach, bo sam nie miałem w rękach żadnego z nich.

Szczególnie ciekawe byłoby zderzenie SOHA vs. Pro-Ject, bo to wygląda na podobny segment cenowy.

No, nie do końca, bo po odjęciu prowizji handlowych nie wiadomo, ile są warte bebechy takiego Pro-Jecta. A już lamp w żadnym z wymienionych wzmacniaczy z pewnością nie ma...

Jakiej max. wysokości elementy można montować od

strony top?

Tak by jak najwięcej lampy było widać na zewnątrz.

Nie wiem poprostu jakiej wysokości są podstawki.

>gqsoft, 30 Sie 2009, 23:34

Słuchałem Musical Fidelity X-Can V8P. I tutaj mała uwaga - kosztuje on 2400zł, a nie 1399zł jak podaje "Hi-Fi i Muzyka". Jest to wzmacniacz oparty na lampach. Odsłuchu dokonywałem na słuchawkach Denon AH-D2000 oraz odtwarzaczach Marantz z serii 8003 oraz Rotel(nie pamiętam modelu). Jedno co mogę po tym powiedzieć - tragedia!. Wzmacniacz emituje dość duże szumy, które są irytujęce przy cichych fragmentach utworów, są nawet słyszalne przy pokrętle głośności ustawionym w pozycji min. Kolejna sprawa to mocne mikrofonowanie lamp - myślałem, że amp jest uszkodzony, dlatego wypróbowałem drugi wzmacniacz i niestety było tak samo. Nie wspomnę już o tym pseudo zasilaczu wielkości ładowarki od telefonu, który dodatkowo brzęczy. Można oczywiście dokupić lepszy zasilacz jaki oferuje MF, ale koszty za całość mocno wzrosną. Wzmacniacz dodatkowo ma przetwornik C/A USB, jednak jest on dodany na zasadzie kiepskich słuchawek do odtwarzaczy MP3. Z ciekawości porównałem dźwięk z wyjściem słuchawkowym CD Marantza i było o niebo lepiej. Reasumując nie polecam X-Cana (chyba, że ktoś nie ma co z pieniędzmi zrobić), nie wiem czy kupiłbym go za 300zł.

Pzdr, Kris

Irek 10, 31 Sie 2009, 09:45

>Nie wiem poprostu jakiej wysokości są podstawki.

---------------------------------------------------

Irku, wlutowane podstawki wystają ponad powierzchnię płytki dokładnie 13,2mm.

Przypominam dokumentację do SOHA III :

schemat -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warstwa ścieżek -

Ukryta Zawartość

warstwa TOP -

Ukryta Zawartość

warstwa opisowa -

Ukryta Zawartość

opis uruchomienia -

Ukryta Zawartość

wykaz części składowych -

Ukryta Zawartość

opis posadowienia części -

Ukryta Zawartość

To ostatnie proponuję wydrukować i posiłkować się przy składaniu wzmaka.

Przepraszam, że będzie dużymi literami, ale - PRZED MONTAZEM KONIECZNIE PROSZE SPRAWDZIC PłYTKE NA OKOLICZNOSC ISTNIENIA ZWARC SCIEZEK Z WARSTWA MASY - poza omomierzem proszę użyć również lupy.

Gaballus - dzięki za zwrócenie uwagi na błąd w opisie, już to poprawiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka pytań odnośnie wersji mk3

1) co sygnalizuje LED4?

2) w zestawie elementów mam 2 różne typy kondensatorów opisanych w BOM jako 100uF/35V. Jeden z nich jest 100uF/25V...czy mogę go bezpiecznie wsadzić w miejsce C3E?

3) przy wlutowaniu C2E1 konda bipolarnego C2E2 powinien być spięty zworą + z -?

Dla tych co jeszcze nie zaczęli lutować coś do szybkiej motywacji...

PS. mimo, że zakład wykonujący płytkę trochę się nie wykazał, to jednak naprawdę mam do niego wielki szacun. Tak dobrych płytek jeszcze nie miałem! ;-)

Ukryta Zawartość

post-5682-100006960 1251776308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>saczek_XTRM

>1) co sygnalizuje LED4?

Odłączenie wyjścia wzmacniacza od gniazda słuchawek (czas na dojście napięć zasilających do siebie po włączeniu, obecność stałego napięcia na wyjściu)

>2) w zestawie elementów mam 2 różne typy kondensatorów opisanych w BOM jako 100uF/35V. Jeden z nich

>jest 100uF/25V...czy mogę go bezpiecznie wsadzić w miejsce C3E?

Ja wstawiłem ten "słabszy" jako C18P, ale to chyba bez znaczenia

>3) przy wlutowaniu C2E1 konda bipolarnego C2E2 powinien być spięty zworą + z -?

Tak (było już coś na ten temat ;-)

Zbocznikowanie C3P i C4P jakimiś foliowcami to chyba dobry pomysł - skopiuję to u siebie. Natomiast podobna operacja w przypadku C11P i C12P to już raczej przesada, bo to żarzenie...

Co do moich odstępstw od kanonicznego montażu - tylko wywalenie C5L, C5R i C6P na TOP, żeby się nie grzały pomiedzy radiatorami. Tak na wszelki wypadek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Trochę się opóźniam z wpłatą za obudowę i resztę, dzisiaj ją puszczę tylko z różnych przyczyn organizacyjnych muszę to zrobić z ręki a nie z konta.

Pozdrawiam

Jacek

Witam,

Trochę się opóźniam z wpłatą za obudowę i resztę, dzisiaj ją puszczę tylko z różnych przyczyn organizacyjnych muszę to zrobić z ręki a nie z konta.

Pozdrawiam

Jacek

kjeld, 1 Wrz 2009, 11:33

>Drobny błąd w opisie płytki: różna polaryzacja dla par padów C4P i C12P (do ew. korekty w kolejnej

>wersji płytki).

Polaryzacja dotyczy układu kondensatora narysowanego i oczywiście dużych padów i tu nie ma żadnego błędu.

Mniejsze pady są pomocnicze, należy się posiłkować głównym układem oznaczeń .

Panowie, myślcie trochę przy montażu, bo to są proste rzeczy.

>Polaryzacja dotyczy układu kondensatora narysowanego i oczywiście dużych padów i tu nie ma żadnego

>błędu.

>Mniejsze pady są pomocnicze, należy się posiłkować głównym układem oznaczeń .

W oznaczeniach polaryzacji innych kondensatorów (gdzie są dwie pary padów) oznaczenie + jest pomiędzy głównym i pomocniczym plusem.

>Panowie, myślcie trochę przy montażu, bo to są proste rzeczy.

Właśnie panowie myślą, posługują się schematem i dokładnie oglądają płytkę ;-)

>>gqsoft, 1 Wrz 2009, 08:56

>Zbocznikowanie C3P i C4P jakimiś foliowcami to chyba dobry pomysł - skopiuję to u siebie. Natomiast

>podobna operacja w przypadku C11P i C12P to już raczej przesada, bo to żarzenie...

Hmm, nie wiem, po prostu pomyslalem ze warto pozbyc sie smieci z sieci lazacych dalej po ukladzie. Lampy sa dla mnie czyms nowym, wiec wiekszego doswiadczenia tutaj nie mam...mowisz ze wywalic?

PS. dobry pomysl z tymi kondami na warstwie TOP, sam nie wiem czy nie skopiuje od Ciebie :-). Nie wpadlem na pomysl, zeby je polozyc ;-)

>>podobna operacja w przypadku C11P i C12P to już raczej przesada, bo to żarzenie...

Oops, C11P i C12P to napiecie anodowe - ale C11P jest już potrójnie (!) zbocznikowane za pomocą C8P, C9P i C10P. Myślę, że nie zawadzi zostawić dodatkowego foliowca na C12P.

Żarzenie natomiast, czyli C6P i C7P, zostawiłbym bez bocznikowania, bo nieprawdopodobne, żeby coś przeniknęło do sygnału tą drogą.

C11P i C12P z tego co widzę nie ma sensu bocznikować, natomiast C3P i C4P jak najbardziej, C1P i C2P dla przećwiczenia też można spróbować. Zastanawiam się czy nie warto zastosować jakiś dobrych kondów w sprzężeniu OPA

Zastanawiam się czy nie warto zastosować jakiś dobrych

>kondów w sprzężeniu OPA

------------------------------

Warto, np. Black Gate N 1uF

kjeld, 1 Wrz 2009, 12:36

>W oznaczeniach polaryzacji innych kondensatorów (gdzie są dwie pary padów) oznaczenie + jest

>pomiędzy głównym i pomocniczym plusem.

Jak się przyjrzysz rysunkom w pedeefach - "mozaika" to przekonasz się że kondy C11P, 12P, 3P i 4P, to ten sam element biblioteczny.

Nikt nie ingeruje w wygląd wstawionego do schematu elementu.

Jak byś coś zaprojektował w Eaglu to byś to wiedział.

>Właśnie panowie myślą, posługują się schematem i dokładnie oglądają płytkę ;-)

Trochę wyrozumiałości Panowie.

• Pokaż nowe odpowiedzi