Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

> Luiis

Żadna tajemnica, WitKo już dawno podawał link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

natomiast schemat i opis hybrydowca podobnego do SOHA, ale na MOSFETach jest tutaj:

Ukryta Zawartość

R3 jest wspominanym rezystorem "odtrzeszczającym" potencjometr

Nie czytałem innych artykułów tego samego autora, podejrzewam, że warto:

Ukryta Zawartość

po naciśnięciu "Articles, Archive" z lewej pojawia się więcej starszych rzeczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gqsoft, 18 Lis 2009, 09:41

..fakt podawał, nawet przeglądałem, ale się jeszcze nie "wczytywałem" - ciekawe również jest zastosowanie mosfeta, myślałem o takim rozwiązaniu już przy pierwszej wersji (czyli II), ale obawiając się o szumy koncówki zostawiłem oryginał.

Witam wszystkich,

Świat wstrzymał oddech :-))) a już na pewno moi znajomi i domownicy bo dzisiaj odpaliłem moją SOHE w konfiguracji podobnej do konfiguracji Kolegi Dynusa czyli z lampkami E88CC F-my Tesla.Wiem że lampy nie wyścigowe taka tam wersja Gold nieparowana, ale takimi na razie dysponuję.

No cóż można powiedzieć, - tylko słuchać i cieszyć się przepięknym dźwiękiem.

W zasadzie po dokonaniu regulacji wg. procedury uruchamiania wzmacniacza mozna powiedzieć,że układ ruszył od pierwszego włączenia.

Nie jestem dobry w audiofilskich opisach ale składałem już wiele różnych wzmacniaczy w tym słuchawkowych ale dopiero ten pozwala usłyszeć z płyty to czego nie oddawały poprzednie konstrukcje

a mianowicie:

- niesamowita szczegółowość a tym samym wierność odtwarzania - jest super stereo

- przy odtwarzaniu muzyki poważnej odczuwa się współobecność na scenie.

- przepiękne wysokie i niesamowity bas przy słuchaniu innych gatunków muzycznych (pop, rock itp.)

ale....... nie obędzie się bez problemów.

- przede wszystkim czasy zadziałania przekaźników są za krótkie i musze coś z tym zrobić - szczególnie napięcie anodowe załączane jest za szybko i nie jestem w stanie zejść potkiem ponizej 10s.

- przekaźnik od słuchawek RL1 załącza się po około 7s jest wtedy okropny przydzwięk w słuchawkach po czym natychmiast się wyłącza by załączyć normalnie słuchawki po 32s od momentu właczenia urzadzenia - trochę mnie to niepokoi.

- napięcia pomiedzy VL i nóżką 6. w jednym kanale 19,8V a w drugim 22,3V wynikające z nieparowanych lampek ale na pewno je zmienię.

Muszę powymieniać elementy odpowiadające za czasy załączeń przekaźników. Już wylutowałem te elementy

i jutro idę kupić większe kondy i rezystorki.

Poza tym wszystko gra i mam wrażenie ,że po wygrzaniu zagra jeszcze lepiej.

Sorry,że sie tak rozpisałem - niezła nowelka mi wyszła:-))) Pozdrawiam wszystkich.

andluc, 18 Lis 2009, 22:10

Gratulacje Andrzej,

Tak z pewnością trzeba by skorygować wartości kondensatorów i niektórych rezystorów w układach regulacji.

Sam to zmieniałem gdyż układ "załącznia słuchawek" działał zdecydowanie za szybko i prawie natychmiast się wyłączał.

Można śmiało wstawić tam elementy o podwójnej wartości - chodzi o C3E i R5E.

W układzie opóźnienia zał. Va wystarczyło by chyba zwiększenie kondensatora C18P do wartości 470uF (u mnie taki daje wystarczające opóźnienie), w miarę potrzeby można jeszcze zwiększyć R9P do 200k.

Jeśli dobrze pamiętam to Robert w miejscu C18P polecał nawet 1000uF, a w C3E 470uf.

Koledzy który jeszcze nie uruchomili układów, mogą już wcześniej zastosować takie wartości - obejdzie się bez niespodzianki jaka Ciebie spotkała.

Pozdrawiam L.

Ja u siebie mam dokładnie takie elementy:

- C18P zmieniony na 220uF

- P3P zmieniony na 1Mohm

- C3E zmieniony na 220uF

R5E zostaje oryginalny, tzn. 470Kohm

Hmm , panowie , czy te wszystkie poprawki sa juz ''zatwierdzone'' ? Nanioslbym je na schemat na stronce ...

Dodam ze uruchomilem clone3 wedlug standarowego schematu i wszystko jest ok . Tylko trafo mam EI 60W 2x14,7V

neodom, 19 Lis 2009, 11:29

>Hmm , panowie , czy te wszystkie poprawki sa juz ''zatwierdzone'' ? Nanioslbym je na schemat na

>stronce ...

>Dodam ze uruchomilem clone3 wedlug standarowego schematu i wszystko jest ok . Tylko trafo mam EI 60W

>2x14,7V

Jak najbardziej, te wartości ustlaliśmy doświadczalnie i jest OK.

.. u siebie mam:

- C18P - 470uF

- P3P - 250kohm

- C3E - 220uF

- R5E bez zmian, tzn. 470Kohm

Wczoraj poszło sporo przesyłek:))

- powinny być niebawem u Was.

Tym kolegom którzy nie zapłacili jeszcze za wycięcia w obudowach lub nie dopłacili do trafa w kubku wyślę przesyłki oczywiście w ostatniej kolejności.

Nie będę już więcej o tym przypominał, pisałem już na forum jakie to sa koszty, szkoda, że nie wszyscy takie bzdury czytają.

Po wczorajszym dniu spędzonym w większej części na pakowaniu paczek założę chyba wątek: "jak zrobić coś z niczego, czyli pakowanie sporej zawartości do zbyt małego kartonu ze znikomą ilością wypełniacza i zaklejenie kilkoma centymetrami taśmy" ;))

Mam nadzieję że przesyłki dotrą nienaruszone.

gqsoft, 17 Lis 2009, 22:21

Podmianę lamp wypróbuję w niedziele, jak kupię lampy na wolumenie, obecne które posiadam to raczej nie były takie "nowe" mimo zapewnień sprzedawcy, zauważyłem że w jednej sypie się getter, pewnie traci próżnię i może stąd te zniekształcenia, z modyfikacją R7/R8 wstrzymam się do wymiany lamp.

A co do wariacji potencjometr-przekaźnik, to choć Ci trudno w to uwierzyć to potencjometr trzeszczy! myślę, że problem dzisiaj się rozwiąże jak dolutuję rezystory "odtrzeszczające";)

> jazzby

> pewnie traci próżnię

Odpadanie gettera niekoniecznie o tym świadczy, za to utlenianie - jak najbardziej. Kiedyś stłukłem lampę Tesli i dosłownie po chwili getter z metalicznego zrobił się biały.

Dziwne są te zniekształcenia, tym bardziej, że wpływ parametrów lamp na układ jest ograniczony przez sprzężenie zwrotne. Ale każdy dodatkowy test dostarczy nowych informacji...

> potencjometr trzeszczy!

No to możnaby go jeszcze nasmarować, chyba żeby "odtrzeszczanie" całkowicie załatwiło problem.

Ostatnia wersja to rezystory 820k (w sumie może być cokolwiek między 470k i 1M) od nogi nr 2 lamp do masy.

Dzisiaj skończyłem obudowę do mojej SOHY, dołożyłem przełącznik wejść kartę USB na PCM2702.

Mam już uruchomienie jednego wzmacniacza i zastosowanie wyeksploatowanych lamp przy prądach i napięciach podanych w opisie regulacji wzmacniacz powodowało załączenie przekaźnika przy minimalnej zmianie głośności. Zwiększenie prądu lampy w moim przypadku do 3,5mA i napięcia do 80 V usuwało to zjawisko.

Z nowymi lampami nie ma problemu, jeżeli ktoś będzie chciał zastosować lampy ECC83 to proponuję w razie problemów z przekaźnikiem zmniejszyć prąd lampy do 1,5mA a napięcie podnieś maksymalnie jakie da się ustawić, ja ustawiłem 110V.

Ja "gram" na lampach 12AU7 Brimara na drugim miejscu są u mnie ECC81 Telefunkena ale take E88CC Telefunkena i Simensa graj bardzo przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> bomarek

Super wygląda ten Twój wzmacniacz. Napisz proszę coś więcej na temat obudowy czy są ją robiłeś czy z jakiegoś gotowca korzystałeś.

Pozdrawiam

d

Czemu tak piszesz ? Czyzby przesylka do nas nie byla doliczana ? Wydawalo mi sie ze placilem rowniez koszta wysylki ... Luiis , jesli masz byc stratny to poprostu napisz ile trzeba doplacic do przesylki . Moja nadal nie dotarla . A zawsze placilem w ciagu kilku dni gdy tylko trzeba bylo placic , za obudowe , przesylke , IEC z wlacznikiem , wiercenie itp ...

neodom, 20 Lis 2009, 11:57

>Czemu tak piszesz ? Czyzby przesylka...

Mam wrażenie że to było pytanie do mnie..

Neo, chyba nie czytałeś uważnie o czym była mowa w tamtym poście;)

To tak reasumujac zmiany w obwodach opozniajacych:

- C18P - 220uF albo 470uF (zmiana ze 100uF)

- P3P - 250kohm (zmiana z 200k)

- C3E - 220uF (zmiana ze 100uF)

- R5E bez zmian, tzn. 470Kohm

Czy jesli nie mam potencjometru P3P 250kOhm to moge zostawic ten co jest w BOMie (200k )i dac C18P np 470uF ? Jak rozumiem - najpierw ma sie wlaczyc REL2, a >10s pozniej drugi przekaznik? Czy w tym przypadku C3E nie powinien byc wiekszy lub rowny C18P?

Kodi,

Możesz zastosować wartości takie jak mam ja lub takie jak ma Luiis.

Jedyna różnica między nami to taka, że Luiis zmienił stała czasową kondensatorem C18P a ja zarówno kondensatorem jak i potencjometrem P3P

Zmiana potencjometru zagwarantowała mi znacznie większy zakres regulacji.

Przepraszam, ale te problemy są przeze mnie, licząc to wszystko nie wziąłem pod uwagę impulsu resetującego układ czasowy po załączeniu się napięcia anodowego.

Generalnie odbywa się to tak - kiedy na obu układach czasowych (dla obu przekaźników) narasta napięcie jako pierwszy powinien się naładować C18P, kiedy napięcie na nim osiągnie wartość ok. 1,2V nastąpi załączenie się zasilania anodowego. W tym czasie również ładuje się do podobnego napięcia kondensator C3E, niestety podczas załączenia napięcia anodowego następuje rozładowanie C3E i cykl ładowania zaczyna się od nowa by już bez przeszkód doprowadzić do załączenia przekaźnika słuchawek.

Tak to powinno wyglądać.

Niestety mój błąd spowodował, że nie wziąłem pod uwagę tego resetu wynikłego z podania zasilania anodowego i całość źle obliczyłem.

Luiis , przepraszam . Rzeczywiscie zle to odczytalem .

Przesylka dotarla przed kilkunastoma minutami . Wszystko ok poza ... panelem ktory ma otwor na wiatraczek a nie chcialem . Ale ok . Poprosze o link gdzie moge kupic taki wiatraczek .

Przestrzaly przetarlem taka matą do szlifowania stali i panel wyglada jak szczotkowany . Jest ok .

Dzieki za realizacje zamowienia .

> Robertinus:

> Przepraszam, ale te problemy są przeze mnie, licząc to wszystko nie wziąłem pod uwagę impulsu resetującego układ czasowy po załączeniu się napięcia anodowego.

Wlasnie zrobilem dokladnie taki sam blad :) Wszystko jasne. Dzieki serdeczne!

O macie sie dowiem . Dostalem ja od kumpla do polerowania nozy . Wyglada jak zadki filc ale wystarcza musniecie by powstawaly piekne regularne mini rysy . Dowiem sie i dam znac .

Co do wiatraczka to jesli go zastosuje to otworow w dnie juz nie musze wiercic ? I czy ma on wdmuchiwac czy wyciagac powietrze do/z obudowy ?

Wystarczy wpisać w wyszukiwarce allegro - "Włóknina ścierna" .

I wszystko jasne :). Mniej więcej 2,9 zł za sztukę 150x230mm.

Są 3 gradacje.

neodom, 20 Lis 2009, 15:36

Zdaje mi się że zrobili mi z rozpędu więcej tych dziur niż chciałem.

Zresztą jest więcej bagów ze strony tej firmy, ale już nie chę o tym pisać.

Po prostu ktoś suię tam za bardzo pośpieszył.

Ja po prostu musiełbym nad nimi stać i pilnować każdego cięcia, a to nie zawsze jest możliwe;(

neodom, 20 Lis 2009, 15:51

>Co do wiatraczka to jesli go zastosuje to otworow w dnie juz nie musze wiercic ? I czy ma on

>wdmuchiwac czy wyciagac powietrze do/z obudowy ?

Wydmuchiwać - koniecznie!

Wiatrak można zasilić z ujemnego napięcia żarzenia. U siebie wlutowałęm kołek w pad kontrolny -12V a drugi do środkowego padu masy( jednego z dwóch) - w oba kabelki zasilające wkomponowałęm po rezystorze 51R/2-3W i to się ledwo kręci.

Ta włókniną trzeba trzec bardzo delikatnie jesli trzemy aluminium . Doslownie tak jakbysmy glaskali . I tylko w jedna strone .

Luiis , otwory w spodzie wiercic czy nie ?

neodom, 20 Lis 2009, 17:15

>Luiis , otwory w spodzie wiercic czy nie ?

..tak, nawierciłem trochę - średnicy - jakieś 8mm

/30 do 40 szt.

Tak jak poprzednio nie czuję żadnych kłopotów z nadmiarem ciepłą czy temperaturą.

Jaka gradacja tej włókniny będzie odpowiednia:

280-360, 400-600 czy może 800-1200 ?

pozdr, wk

gasolin, 20 Lis 2009, 16:22

>Wystarczy wpisać w wyszukiwarce allegro - "Włóknina ścierna" .

>I wszystko jasne :). Mniej więcej 2,9 zł za sztukę 150x230mm.

>Są 3 gradacje.

• Pokaż nowe odpowiedzi