Skocz do zawartości
IGNORED

Podfrezowanie pod głośniki - porada!!

kazek680

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Mam wykonane gotowe obudowy do monitorków podstawkowych.Czy jest taka możliwość aby teraz podfrezować fronty pod głośniki? Jeśli tak to proszę o namiary lub kontakt z okolic Tarnowa lub Krakowa.

Pozdrawiam

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Dla utrudnienia dodam że paczki są kapitalnie wyfornirowane ( śmieszne słowo ), zrobione są z 30 mm sklejki oraz przetworniki do nich to ceramiki Accutona. Więc wysokotonowce są kwadratowe z zaokrąglonymi kantami.

Pozdr

Ja

kazek680, 19 Cze 2009, 20:44

>Dla utrudnienia dodam że paczki są kapitalnie wyfornirowane...

Utrudnieniem to było by wylakierowanie ich i to jeszcze na wysoki połysk.

Wkleiłbym teraz ale jakoś nie mogę zmniejszyć zdjęć.Są polakierowane tylko nie na wysoki połysk bo to nie fortepian.Tylko tak aby każdy mógł zobaczyć że to nie folia PVC tylko drewno.

Ja

Witam!!Widzę że stolarska brać jakoś nie chce się ujawnić.Dodaję zdjęcia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18948-100001941 1245594264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja

masz problem podfrezowac pod acuton

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!Myślałem że ten szczegół nie będzie psuł całości.Jednak teraz mnie on strasznie wkurza i jednak psuje całść. Więc jeśli wywalam kasę na przetworniki i na resztę to chciałbym mieć wszystko dopracowane do perfekcji.

Ja

• 2 tygodnie później...

A jednak udało się!Serdeczne dzięki za doradzenie mi forumowicza marko3T! Robota została wykonana solidnie,szybko i w profesjonalnym stylu.I oczywiście wielkie dzięki dla wykonawcy - marko3T. A taki wyszedł efekt! Mogłbym co prawda nie robić zdjęć na zielonym kocu, ale najważniejsze że kosze wpuszczone!!Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja

Najważniejsze że nic złego się nie stało - mowa o uszczerbku na lakierze itd. Super wyszło.

Jeszcze tylko drogi w jego okolicy niech dokończą i można jeździć!

Ja

• 4 miesiące później...

MAm pytanie, jak zrobić podfrezowanie pod głośnik 15". MAteriał: sklejka brzozowa, grubość 18 lub 22, może 25 mm (jeszcze nie zakupiona). Open Baffle. Głośnik przykręcany od tyłu - patrz zdjęcia. Głośnik chcę wpuścić od tyłu do połowy grubości sklejki, zaś od przodu podfrezować na półokrągło lub ściąć pod kątem 45 stopni krawędź. Głośnik przykręcany śrubami do wpuszczonychmetalowych nagwintowanych obsadek (pod głośniki).

Dysponuję wyrzynarką oraz frezarką górnowrzecionową - sprzęt amatorski Skil'a. Zero doświadczenia z pracą frezarki, kilka frezów z kompletu.

Jak podejść do tematu?

1. Czy wycinać frez od tyłu, potem od przodu boczny i w ten sposób wyciąć otwór na głośnik?

2. Czy wyciąć otwór (np. w sklepie, gdzie kupię sklejkę mogą wyciąć otwór o takiej średnicy), a potem szaleć ręcznie z frezarką?

3. Na jakie obroty nastawić frezarkę, jakie frezy użyć?

4. Czy cokolwiek robić wyrzynarką?

5. Jedna krawędź deski (od spodu) musi być ścięta pod kątem 15 stopni (deska odchylona do tyłu) - ciąć wyrzynarką? Jak uniknąć szarpania i wyrywania ze sklejki skrawków?

6. Jak ładnie zaokrąglić krawędzie deski - frezarka, czy klocek i papier ścierny?

Za wszelką pomoc lub linki do tutoriali dla "zielonych" domorosłych majsterklepków będę bardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

post-9373-100000031 1258584072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postaram się odpowiedzieć na część pytań, resztę dopiszą fachowcy :D

2. nie, otwór też wycinają frezarką albo ręczną albo stołową, czasem wyrzynarką takich specjalistów też widziałem, potem już raczej ciężko poprawić.

3. największe obroty, frezy nie tanie - chińskie bo się szybko złamią lub popalą (stępią), prosty frez w miarę firmowy, długość taka jak grubość kosza co najmniej z lekkim zapasem.

4. nie raczej

5. szarpania ogólnie przy cięciu żeby uniknąć robi się tak że się tnie płyty 2 na raz czyli tą właściwą i jakąś byle jaką i nie wyszarpuje wtedy piła czy wyrzynarka

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

@kondrax - dzięki za odwiedzi :-)

ad. 2 - otwory podobno tną pod zlewy jakąś większą maszyną, zakładam, że bez szarpania i okrągłe. Ale zapewne lepiej użyć cyrkla na fezarce ręcznej, bo śa dwa różne typy frezów od tyłu i od przodu. Dobrze myślę?

• 1 rok później...

Witam.

Odkopuje wątek ponieważ potrzebuje porady. Chciałbym wykonać podfrezowanie pod kosze głośników, ale nie mam frezarki ręcznej. Mam za to dostęp do frezarki CNC, która nie podniesie wrzeciona na tyle wysoko abym mógł umieścić tam ofornirowaną kolumnę. Mogę umieścić tam jedynie sam front. Jako że front musi być fornirowany jako jedna z ostatnich, albo ostatnia ściana to interesuje mnie, czy można fornirować front kiedy są w nim otwory? Albo może znalazło by się inne rozwiązanie z użyciem tej frezarki. Pozdrawiam.

Jak robiłem kolumny dla syna (klony totem mite) miałem podobny problem. Kosz o nieregularnym kształcie, możliwość sknocenia. Robiłem ręcznie.

Zrobiłem w następujący sposób:

1. Front nakładany - podstawa w tym przypadku

2. Do sklejonych skrzynek przyłożyłem front (jak najbardziej dokładnie - ściski, dechy z boku i góry) i wiertłem 3mm wywierciłem 4 otwory przechodzące przez front i ścianki (chodzi o dokładne spasowanie podczas sklejania

3. Zaślepiłem otwory od strony góry kołkami drewnianymi. Kołki długości połowy grubości płyty

4. Fornir i frezowanie

5. Do obudowy kołki drewniane, które wystają na połowę grubości płyty

6. No i w ten sposób załatwiłem sobie idealne prowadzenie podczas sklejania frontu.

Później szlifowanie i fornirowanie reszty

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dzięki za odpowiedź. Podany przez kolegę sposób zakłada, że reszta kolumny będzie fornirowana po zamocowaniu ofornirowanego frontu. Nie robiłem tego jeszcze, ale przeczytałem, że najlepiej oklejać front i górę jako ostatnie. Chodzi o to, aby nie było widać od przodu na kancie grubości warstwy bocznej. Miałem już zamiar obijać front ekoskórą, wtedy odpada ten problem. Wolałbym jednak całość fornirować. Nieszczególnie znam się na stolarce, więc nie wiem czy ten brzeg faktycznie będzie widoczny.

ophium, spokojnie da się wyciąć i doszlifować otwory w przyklejonym fornirze na desce z dziurami.Właśnie jestem po takim zabiegu.Wymaga to troche czasu i cierpliwości ale się da.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.