Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kino domowe do pokoju ok. 20m2 ?

anulka

Rekomendowane odpowiedzi

VALVEKING

Jak byś nie zauważył nic jeszcze nie zaproponowałem bo nie uważam się za znawce,tylko oprowadzam dziewczynę po forum i podstawach. Nie uważam ze to co do tej pory napisałem miało negatywny wpływ na sprzęt Ani.

Poza tym co do sprzętu za 5 tys mogę powiedzieć bardzo wiele bo sam swój złożyłem jakiś rok temu za ok 7tys. Wiec Ania jest w podobnej sytuacji!!! Wiec poco ma czytać i szukać godzinami skoro ja mam już to za sobą!!! I z przyjemnością pomogę.

no wlasnie ! od jakiegos czasu jak przechodze obok salonu to wstepuje i tam wydaje sie ze wszystko gra znakomicie ,teraz juz wiem dlaczego - akustyka. u znajomych juz nie jest tak różowo :-(

Mała podpowiedź, bo widzę, że chcesz kupić zestaw denona. Odtwarzacz DVD denona z proponowanego zestawu nie jest odtwarzaczem blu ray. Weź to pod uwagę!!! Amplituner ma dekodery HD natomiast odtwarzacz to tylko DVD. Co prawda posiada skalowanie do wysokiej rozdzielczości, ale to już nie to samo. Pisałaś, ze chcesz kupić sprzęt na dłużej, więc lepiej już zainwestować w blu ray'a. Sony 350 to świetny odtwarzacz z bardzo dobrym obrazem, kosztujący do tego małe pieniądze. co do kolumn - zdecyduj sama, być może Jamo jest godne polecenia - dałem link z opiniami, gdzie ludzie dobrze je oceniają.

Pozdr

aj,aj i znow jestem w kropce. zestaw danon i dali kupujac w czesciach wychodzi dokladnie 5050 plus oczywiscie przesylka, ale martwi mnie ten subwoofer myslalam, ze kiedys dokupie ale cena jest zabojcza min 1600 ,jest on tak bardzo potrzebny?. druga sprawa blu ray rzeczywiscie by sie przydal ale znow ten sony 350 tam czegos nie czyta

Subik jest niezbędny chyba ze masz dobre kolumny. Ale w wypadku tych proponowanych to konieczność. Ja miałem na 20m2 parę sub (1000zl 2000zl). I powiem ci ze sub robi wrażenie niesamowite. Dopiero o kolo 2tys poznałem namiastkę basu. A te tańsze no cóż były słabiutkie.

witam

a ja bym poskładał coś takiego z jednej stajni :

JBL Northridge Movie 20 - 3690 pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner Harman Kardon AVR 155 - 1790 pln

Ukryta Zawartość

aczkolwiek najlepiej by bylo

Harman Kardon AVR 255 - 2290 pln

Ukryta Zawartość

troche przekracza budzet . a nie wiem czy ta konsola juz jest czy ma byc uwzgledniona ?

mozna tez kupic cale kino na innych klockach:

Harman Kardon AVR 138 + DVD 28 + JBL Northridge Movie 20 - 5499 pln

Ukryta Zawartość

pozdr

mebo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Subwoofery JBL są bardzo dobre.. Sam posiadam JBL ES150 na 20m2 i robi naprawdę dobre wrażenie w filmach czuć podłogę :D i nawet w muzyce się sprawdza. Nie jestem fanatykiem dudnienia, moim zdaniem ma bardzo wyrazisty bass.. Bałem się, że będzie mu brakowało mocy ale byłem w błędzie.. pracuję u mnnie na połowie mocy po automatycznej kalibracji przez amplituner. Byłem posiadaczem kilku subwooferów i z tego jestem najbardziej zadowolony :) Kino bez subwoofera to nie kino ;] Bodajże na allegro można go tanio dostać chyba że sprzedał się.

prosze pamietać, że dźwięk to tylko dodatek do filmu i tak najważniejsza jest treść filmu :)

bo jak film kiepski to kino nawet za 20000 plnów nie pomoże...

wszyscy szukają wypasionego kina najlepiej 1000 wat a 30 min nie wysiedza z galka na godzinie 12 .

chyba ze mamy zaplanowane ogladanie koncertów to już coś innego .... zaleca sie glosno sluchac :)

i to pod warunkiem ze nie lubimy sąsiadów.

zestaw powinien spełniac sie zarowno w stereo jak i w kinie.

wszystko w granicach rozsadku , brzmienie , marka i kolor tez ma znaczenie.

udanego wyboru

pozdr

mebo

Na temat SONY BDP S350:

Ukryta Zawartość

Panasonic DMP-BD35

Ukryta Zawartość

W zależności co potrzebujesz - każdy ma inne wymagania. Denon tez wszystkiego nie czyta ... a już na pewno blu ray'a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 5 tysi to już można całkiem przyzwoite kino złożyć.

Najlepiej poszukaj na wyprzedażach wyższych modeli amplitunerów z poprzednich sezonów (często grają zdecydowanie lepiej niż nowsi "odbajerzeni" następcy). Nie pchaj się tylko w najsłabsze modele takie jak wymieniony wcześniej HK AVR138.

Do tego przyzwoity zestaw kolumn oparty na tonsilowskich Siestach, Celestion F38 lub Magnat Quantum 605. Przereklamowane, badziewiaste Jble z serii E i ES do muzyki się nie nadają, a do kina nawet w kilkukrotnie niższej cenie można kupić podobnej klasy zestawy konkurencji.

Może powiem troszkę teorii aby po raz ostatni rozjaśnić Ci temat:

Kino domowe to obraz oraz dźwięk.

Za obraz będzie odpowiedzialny napęd DVD/BR. Warto wybrać sprzęt, który zrobi to jak najlepiej, a kosztować będzie małe pieniądze. Poleciłem Ci Sony właśnie z tego powodu, ponieważ wykorzystany w nim procesor odpowiedzialny za obróbkę obrazu, to ten sam procesor, który znajduje się w odtwarzaczu BDP-S5000ES - kosztującym w okolicach 5500PLN. Tutaj chyba nie będziesz zawiedziona. Odtwarzacz posiada skalowanie obrazu z DVD do wysokiej rozdzielczości, tak więc płyty DVD można na nim oglądać w lepszej, aniżeli normalnie jakości. Nie czyta on niestety DivX'a co może dla niektórych stanowić problem. Podałem zatem drugą ewentualność - Panasonica, który niestety będzie miał nieco gorszy przetwornik obrazu.

Co do dźwięku - nim zajmie się amplituner. Ponieważ BR który zaproponowałem - nie posiada wewnętrznych dekoderów, będzie w tym wypadku spełniał jedynie role napędu. Cały proces dekodowania sygnału będzie się odbywał w amplitunerze. Denon posiada wszystkie niezbędne dekodery, tak więc bez obaw - tutaj będzie OK.

Co do kolumn. No cóż - wiadomo, że i tutaj jest jak ze wszystkim - im drożej tym lepiej. Trzeba mieć oczywiście wzgląd na to czym napędzimy nasze kolumny. Zbyt słaby sprzęt nie da rady napędzić prądożernych kolumn. Dla proponowanego amplitunera kolumny muszą być w miarę wyrozumiałe, ponieważ podawane 100W na kanał, tak na prawdę osiąga znacznie niższą wartość podczas odsłuchu wielokanałowego.

Zakładam, ze jeżeli Dali są sprzedawane w komplecie z amplitunerem Denona - ktoś dobrał je prawidłowo :)

Kup sobie zatem kolumny Dali, a kiedyś dozbierasz i kupisz jeszcze subwoofer. Warto zainwestować w lepsze kolumny, ponieważ odwdzięczą się Ci lepszą jakością dźwięku. Szkoda pchać kasy w coś z czego nie będziesz do końca zadowolona. Subwoofer jak wspomnieli przedmówcy - jest niezbędny do kina domowego oraz do gier. Tutaj musi być mocne uderzenie. Do takiego pokoju warto już mieć subwoofer z głośnikiem 30cm. Muzykę będziesz mogła z powodzeniem słuchać bez uzycia subwoofera, ponieważ frontowe dali są sporych gabarytów i posiadają dwa głośniki średnio-niskotonowe. Powinny dac mocny, wypełniony od dołu dźwięk.

Subwoofer do uwydatnienia efektów filmowych nie musi byc niewiadomo jakiej jakości. Przed zakupem poczytaj w sieci, na temat wszystkiego co jest sprzedawane, znajdziesz sporo opinii. Przed zakupem możesz jeszcze gdzies posłuchać, choc nie da to efektu, z którym spotkasz się w domu - jest zawsze inaczej, aniżeli w sklepie czy studiu odsłuchowym.

Myślę, ze trochę Ci rozjaśniłem temat. Jeżeli to wszystko już wiedziałaś - sorry za rozpisywanie.

wielkie dzieki za pomoc. juz chyba wybralam a mianowicie: amplituner denon avr 1909,odtwarzacz sony s350 , kolumny dali concept 6,1,c no i ten subwoofer. teraz moze trafie na jakas wyprzedaz i bedzie oki. moze ktos ma jeszcze jakies uwagi do tego zestawu bede wdzieczna

Przed zakupem przesłuchałbym na twoim miejscu zestaw Denon 1909 z kolumnami Dali Concept 6. Swego czasu szukałem kina domowego, byłem na odsłuchach i wg mnie ta konfiguracja, to jakaś masakra. Z tego co się będzie wydobywało z tych głośników w konfiguracji z Denonem, na pewno nie będziesz zadowolona. Ale to tylko moje zdanie.

Ja polecam Ci osobiście subwoofer JBL ES150 , wystarczający do 20m2 , aż nadto.. na allegro powinna być jeszcze aukcja takiego za 1030zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co do tego Denona to również polecam bo miałem tej marki amplituner rok temu i grał wspaniale.. super dźwięk.. ale kupiłem nowego, ponieważ Denon kodeków nie miał najnowszych :) Pozdr.

Ukryta Zawartość

Wpis z jakiegoś forum:

Byłem dzisiaj na odsłuchu Denona 1909 z:

* JBL E80

* Dali Concept 6

* dodatkowo były tez podpięte MA BR5 - grały super, ale sa zbyt małe dla moich 30m2, a BR6.... pomarzyć.

Dla mnie jednak wygrało Dali, które gra bardziej szczegółowo, subtelnie i przyjemniej dla mojego ucha. JBL owszem, gra też nieźle, ale chyba bardziej nadaje się do muzyki typu "bum bum". Poza tym JBL jest droższe, a nie gra lepiej.

Muszę jeszcze przemysleć jak je ustawić i kupuję...

Dziekuje wszystkim za pomoc, a w szczególności podziękowania dla Blackninja i Kiki'ego

zdecydowalam sie na zestaw denon i dali, ale na pewno go jeszcze przed zakupem odslucham a poza tym nie spieszy sie teraz lato wakacje a jesienia moze ceny spadna moze zlotowka sie pozbiera a moze ktos jeszcze wymysli rownie dobry zestaw :)

• 2 tygodnie później...

R99, 15 Lip 2009, 22:08

>RADUL

>Możesz podać jakieś przykłady kolumn KILKUKROTNIE tańszych od JBL serii E i ES, które zagrają

>podobnie.

Znacznie lepiej od przereklamowanych Jbli z serii ES zagrają: Magnat Quantum 50x/60x, tonsilowskie Maestro II, Premium i Siesta, Celestion Fx8, Heco Metas, Koda Harmony ...

Za firmowy znaczek i NIESAMOWITY wkład pracy speców od marketingu trzeba TROCHĘ zapłacić...

Ale w niektórych MM mają tylko to g..., więc sporo laików kupuje taki hamerykańsko-meksykńsko-chiński rarytasik.

RADUL

Sorki, ale żadne z podanych kolmn nie są kikukrotnie tańsze od JBL.

Uważam że w kinie JBL znacznie lepiej się sprawdzą niż podane przez Ciebie. Kody, Tonsile i Magnaty słyszałem i nie powaliła mnie na kolana ich dynamika czy reprodukcja niskich częstotliwośći.

Co innego do muzyki, ale w kinie blado.

Nie jestem też jakimś fanatykiem JBL, po prostu uważam że w kinie, w swojej klasie cenowej potrafią zagrać dość nieźle. Kwestia gustu.

R99, 16 Lip 2009, 11:34

Uważam że w kinie JBL znacznie lepiej się sprawdzą niż podane przez Ciebie. Kody, Tonsile i Magnaty

>słyszałem i nie powaliła mnie na kolana ich dynamika czy reprodukcja niskich częstotliwośći.

>Co innego do muzyki, ale w kinie blado.

W dobrym kinie domowym nie liczy się tylko tanie efekciarstwo - tu także ważny jest realizm otaczającego dźwięku, a w tym aspekcie każde z wymienionych kolumn radzą sobie znacznie lepiej od tego badziewia z serii ES.

>RADUL

>Sorki, ale żadne z podanych kolmn nie są kikukrotnie tańsze od JBL.

Większość z nich jest ponad dwukrotnie tańsza od porównywalnych przeznaczeniowo Jbli np.:

Jbl ES90 (3200zł) - Tonsil Maestro II 180 (1200zł)

RADUL

Kolega troszkę się zapędził, porównanie nie jest obiektywne Tonsil Maestro II 180 powinno się porównywać z JBL ES80 (podobne przetworniki niskotonowe) i tu cenowo jest już inaczej ES80 (ok. 2200 w kilkunastu sklepach) Maestro II 180 (ok. 1500 na stronie producenta i w sklepach internetowych).

Rozumiem że w prawdziwych kinach specjalnie montują sprzęt JBL żeby uzyckać tanie efekciarstow bez realizmu.

Dlaczego w kinach nie montują sprzętu Tonsila? Pewnie się nie znają jak kolega.

Mam wrażenie iż kolega prostu ma innych gust dźwiękowy.

Dla mnie wspomniane tonsile w kinie grają jakby założyć na JBL koc.

Jbl ES80 według sugerowanych cen dystrybutora kosztują okolo 2700zł.

Różnica w brzmieniu (na korzyść Maestro) jest jeszcze większa niż przy ES90.

>Dlaczego w kinach nie montują sprzętu Tonsila? Pewnie się nie znają jak kolega.

>Mam wrażenie iż kolega prostu ma innych gust dźwiękowy.

W którym to kinie montują wynalazki z serii ES?

Nie mam nic do starszych, wyższych serii Jbla, ale seria ES to chłam, za który firma z taką tradycją powinna się wstydzić.

>Dla mnie wspomniane tonsile w kinie grają jakby założyć na JBL koc.

To chyba taki czarodziejski koc, który poprawia brzmienie systemu (coś jak superkable).

O ile w kinie może się wydawać, że obydwie konstrukcje prezentują podobny poziom - to w stereo takie Maestro (które żadnym cudem nie są) DEKLASUJĄ ten przereklamowany hamerykański badziew.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.