Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kolumn Mission

Werlan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumiczow jak w temacie podalem szukam amplitunera do kolum firmy mission . Przed podieciem decyzji jakie KD kupic duzo czytalem i natrafilem na na Mission ktore maja dobra opinie i moge je kupic w bardzo dobrej cenie. Dokladnie m35i lub m34i plus i a amplituner Yamacha 663 lub Onkyo 606.

Sprzet tylko do filmow pokuj 22m kw. teraz mam dylemat czy jak wybiore m34i Onkyo nie bedzie za malo basu? Jeden forumowicz napisal ze do malego pokoju m35i beda za mocne. Co radzicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/57102-amplituner-do-kolumn-mission/

ani Yamaha ani Onkyo 606 nie będzie miało zbyt dobrego basu na żadnych z tych kolumn, tyle że to raczej w kontekście muzyki...jak szukasz kolumn tylko do filmów to za mocny bas odpowiada subwoofer, m34i są bardziej odpowiednie na 22m, nie będą tak dudnić, do tego są łatwiejsze do wysterowania niż m35i

jak masz zamiar słuchać też na tym muzyki w przyszłości to bierz Yamahę, ma pre out (Onkyo nie ma) i będziesz mógł dokupić później wzmacniacz

Co do Denonków to nie znam ich tak jak Onkyo cz Yamahe ale dzis czytalem temat o mission m34i i kolega z forum pisze ze potrafia przy muzyce basowo zagrac. Biore m34i i Yamahe. Suba kupie za miesiac bo brakło finasnów :)

Mam Onkyo 605 własnie z kolumnami m34i i na ilosc basu nie narzekam a pokoj ma 20m2. Fakt ze jak kolumny byly wyjete z pudeł to bas byl suchy i nijaki troche ale głośniki się rozruszały i to sie poprawiło i jest ok. Nie zauważyłem też by amplituner miał problemy z wysterowaniem kolumn, wiele razy gram przez długi czas i zero problemów czy to w kinie czy stereo.

dodam, że choć mam 2 od góry starszy ampli yamahy (koszt na starcie ok 7,5K PLN) to dopiero przy zakupionym za 500 zł wzmaku z alledrogo muzyka zaczęła grać dla mnie odpowiednio ( w końcu mogę przesłuchać cała płytę głośno bez zmęczenia). Choć Yamaha w niemieckich testach otrzymywała bardzo wysokie noty za stereo, ja tego stereo po zakupie jakoś za bardzo nie odczułem był tylko niedosyt choć nie było tragedii. Teraz jest dynamiczniej oraz przestrzenniej z lepsza kontrolą.Jest ok. Don na początku zaproponował to samo rozwiązanie. Niekoniecznie to ma być yamaha.

Dziekuje wam za rady. Uzupelnilem wiedze i zdecydowalem sie na Yamahe i do niej za jakis czas kupie wzmacniacz stereo bo nie kurywam zdaza mi sie sluchac muzyki na kinie. I mam jeszcze jedno pytanie jaki wzmacniacz stereo to tej Yamachy 663?

Napisaleś jakie kolumny na fronty a co z resztą tył, central i sub?Bo jeśli masz grać dłuższy cza tylko na frontach to lepiej odłożyć zakup ampli, kupić wzmak i delektować się stereo

• 5 tygodni później...

Również posiadam Onkyo 606 i m34i. Centralny MV. Tyły Tannoy f1.

Szczerze to w mission MV basik bardziej mi odpowiada niż tylnych Tannoy. Także gorąco polecam do wspomnianego amplitunera zestaw MISSIONA.

Do tego jeszcze się nie rozgrzały ,a już mi się podobają. Posiadam niecałe 2tyg.

Ja posiadam Onkyo 805 i Mission M35i. I uważam, że ten ampli nie ma takiej mocy by do końca poprawnie wysterować te potężne kolumny. Pomysł z niskimi modelami ampli każdego z wiodących producentów w aspekcie współpracy z Mission M35i uważam za delikatnie mówiąc - nierozsądny.

W twoim konkretnym przypadku kup M34i.

CuoreRosso, 7 Sie 2009, 09:03

>Ja posiadam Onkyo 805 i Mission M35i. I uważam, że ten ampli nie ma takiej mocy by do końca

>poprawnie wysterować te potężne kolumny. Pomysł z niskimi modelami ampli każdego z wiodących

>producentów w aspekcie współpracy z Mission M35i uważam za delikatnie mówiąc - nierozsądny.

>W twoim konkretnym przypadku kup M34i.

Próbowałeś odciążyć końcówki poprzez bi-amp ? - choć i to może nie wystarczyć ... ampli mają dosyć słabe końcówki i nie chodzi tu o ilość wat tylko tłumienie i wydolność prądową.

Kolumny przednie mam podłączone w bi-amp'ingu. Mission M35i to potwór i tyle. Żeby zagrać całym uporządkowanym pasmem też potrzebuje potwora. Onkyo 805 jest duże (ca. 25 kg) i radzi sobie jak może z nimi, ale uważam że jest to wciąż mało. Co nie oznacza, że źle. Gdybym tak powiedział to bym skłamał.

• 3 tygodnie później...

slyszalem mission m34i z onkyo 706 dla mmie masakra za duzo basu ktory dudni, dzwiek jak dla mnie byl za ostry 30 min sluchania i mialem dosc

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

nie wyobrazam sobie ogladania filmow 2 godzinnych z dobrymi efektami nie zdziwilbym sie jak by mi krew z uszu poleciala:)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Akuram ja mam Onkyo 706 i m34i i jestem lekko zdziwiony opinią Anxiona. U mnie jest zdecydowanie mało basu ( a nie słucham techo itp )i brak dynamiki. Tak jakby 706 nie dawała sobie rady z nim, a jest podłączony w bi-ampingu.

Faktycznie Onkyo gra dość ostro tzn ma podbite najwyzsze pasmo i bywa to męczące ( mission tez w tym pasmie ma podbicie i troszke to sie naklada ), ja mam w tym zestawieniu treble na -2dB (przy 20kHz jest regulacja wedlug instrukcji) i od kiedy tak ustawiłem dzwięk jest cieplejszy i nie męczy. Co do basu to mi go nie brakuje a podbity mam tylko +2dB.

Z połączenia w bi-ampingu zrezygnowałem i wróciłem do single, wydaje mi się ze lepiej to gra.

Z tego co wiem te nowe modele z 6 na końcu są słabsze od poprzednich i stad te braki dynamiki mogą byc a poza tym te kolumny w pomiarach maja impedancje ok. 4ohmy wiec łatwe nie są do wysterowania.

kazde ucho ludzkie jest inne dla mnie gralo strasznie piszczaca i za duzo dudnienia a nie basiku

dlatego wybralem wharfedale diamond 9.6 z onkyo super setup gra cieplutkim dzwiekiem ,basik troszke plytki ale dla mnie wystarczy :)

Faktycznie Onkyo gra dość ostro, przede wszystkim trzeba dać sprzętowi czas na dotarcie, ja posiadam Onkyo 605 i badziewne (chociaż moim zdaniem nie takie złe) kolumny M-audio HTS 800 i dopiera teraz chyba po dwóch latach w końcu to zaczęło grać. Możecie się śmiać ale nie użytkuje sprzętu dość intensywnie (dwa filmy w tygodniu plus troszkę muzyki). Dziś porządnie zrobiłem autokalibracje głośników i płyta Depeche Mode w DTS wymiata, w stereo Onkyo po tym czasie naprawdę daje radę, jeżeli ktoś nie jest jakimś purystą stereo można spokojnie słuchać. Zastanawiałem się na dokupieniem bufora lampowego ale sam nie wiem czy jest sens.

PS. Nie potrafię skalibrować suba za pomocą autokalibracji, albo + 12 albo -12 sam już nie wiem co jest grane. Pzdro.

anxion zgadzam się z Tobą że Wharfedale to dobre kolumny do Onkyo bo one z reguły mają spokojną górę wręcz wycofaną bym powiedział, jezeli do tego mają wyrazistą średnicę to juz wogóle super.

Jednak w przedziale cenowym do 2000 za pare nowych kolumn ciezko znalezc takie ktore nie maja podbitej gory pasma i to powoduje komplikacje przy konfiguracji, a Mission są w miare wyrównane i w chwili gdy kupowałem kolumny to najbardziej mi odpowiadały.

Słuchałem Onkyo ze wspomnianym wyżej M-Audio i to była porażka jak dla mnie, strasznie metaliczny dzwięk. Fakt ze jak wszystko pogra jakiś czas to dzwięk sie zmienia na korzysc.

Na chwilę obecną jestem zadowolny z połączenia Mission z Onkyo, eksperymentowałem z ustawieniem kolumn, ustawieniami equalizera i osiągnąłem to co mi odpowiada. Do stereo nie włączam Audyssey tylko do filmów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.