Skocz do zawartości
IGNORED

przekrój kabla : 0,75 mm2 a 2,25 mm2

Zielarz

Rekomendowane odpowiedzi

>kup w koncu porzadne kable i uslyszysz roznice

>ciezko bedzie uslyszec roznice miedzy kablem za np 10zl/m a kablem za np 15zl/m

A jeśli kupi kupi w końcu "porądne" kable za np. 500zl/m i NIE Ułyszy różnicy to oddasz pieniądze?

chodzi mi o przekroj- np 0,75=10zl/m i 2,5=15zl/m

druga sprawa: ja uslyszalem roznice miedzy kablem A(slabej jakosci) a B(lepszej jakosci) i tym spostrzezeniem sie dziele.

i tak kolega Zielarz sam podejmie decyzje

A moim zdaniem lepszy może być kabelek cieńszy.

Nie jestem vodoo w dziedzinie kabli, ale miałem kiedyś grube kabelki wyglądające bardzo porządnie, a okazało się że strasznie degradowały dźwięk - więc je wyrzuciłem.

Teraz używam kabli mikrofonowych jako głośnikowych - cena ok. 3zł/m i jak do tej pory nie zauważyłem różnicy między moimi kabelkami a kablami audio za ok 50zł/m - droższych nie testowałem.

Wbrew pozorom takim kabelkiem mikrofonowym(estradowym w grubej otulinie) może popłynąć prąd nawet 20A - a to wystarczy (a man głośniki dużej mocy, bas 40cm JBL wysokie i średnie ScanSpeak).

Zalety to mała pojemność, skręcone żyły i ekranowanie

Odnośnie tego że kolega widzi różnice w wychyleniu membran jest to moim zdaniem możliwe. Nie wiadomo czy poprzez zmianę kabla nie zmieniają się warunki pracy wzmacniacza na tyle, że dochodzi do wzbudzania się na b.niskich częstotliwościach.

Gość

(Konto usunięte)

comen, 8 Lip 2009, 08:19

>A moim zdaniem lepszy może być kabelek cieńszy.

>Nie jestem vodoo w dziedzinie kabli, ale miałem kiedyś grube kabelki wyglądające bardzo porządnie, a

>okazało się że strasznie degradowały dźwięk - więc je wyrzuciłem.

>Teraz używam kabli mikrofonowych jako głośnikowych - cena ok. 3zł/m i jak do tej pory nie zauważyłem

>różnicy między moimi kabelkami a kablami audio za ok 50zł/m - droższych nie testowałem.

>Wbrew pozorom takim kabelkiem mikrofonowym(estradowym w grubej otulinie) może popłynąć prąd nawet

>20A - a to wystarczy (a man głośniki dużej mocy, bas 40cm JBL wysokie i średnie ScanSpeak).

>Zalety to mała pojemność, skręcone żyły i ekranowanie

Kable mikrofonowe z założenia są "mikrofonowymi" a nie "głośnikowymi", więc sądzę, ze lepiej jednak pozostać przy "głośnikowych" :-)

A co do budowy, to posiadam Chord Carnival SiverScreen i one właśnie posiadają taką budowę, jak kolega opisał: skręcone żyły (multi-core) i bardzo dobre ekranowanie, a do tego super izolacja wewnętrzna i zewnętrzna...

A ładowanie mikrofonówek jako głośnikowe? Czy ma to sens? Pewnie, że rolę swoją spełnią, jeśli chodzi o przewodnictwo, ale tak jak napisałem powyżej - jeśli głośnik, to ja raczej optuję za "głośnikowymi" :-) To troszkę jak z "cudownymi, hi-endowymi" interkonektami z Allegro - mikrofonowy lub instrumentalny Klotz plus podróby Neutrika lub Nakamichi... Ja dziękuję... ;-)

Co do grubości, to zgadzam się, o czym również wcześniej napisałem - nie popadajmy w paranoję, ale jakieś jednak minimum winno być zachowane, a 0,75 mm2 to jednak troszkę za mało (Chord Carnival ma 1,83 mm2). Myślę, że optymalnie to 1,5 do 2,5 mm2 :-)

A już tak na marginesie, to piszesz, że nie widzisz róznicy, a na wstępie podajesz, że miałeś kable, które degradowały dźwięk... To jednak słychać jakąś różnicę ;-)

I gwoli wyjaśnienia - ja "nie słyszę" aż tak kabli - pozostaję raczej w kręgu "antykablarzy", choć rozumiem, że czymś w miarę przyzwoitym należy zestaw połączyć :-)

Kable które degradowały dźwięk wyglądały całkiem solidnie - caś jak tajwańska podróbka MonsterCable

degradacja dźwięku była bardzo duża i w tym przypadku każdy by usłyszał różnicę (przekrój kabla to co najmniej 5 mm2)

A te mikrofonowe to mają całkiem duży przekrój żyły (może nie cały 1 mm2)

comen ---> Czyli wiemy już,że są kable, które dźwięk psują bardzo więc po prostu cała zabawa polega na szukaniu kabli, które psują jak najmniej i nie kosztują walizki pieniędzy.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

byłem zawsze sceptykiem co do kabli głośnikowych. W przypadku sieciówek jestem nadal, gdyż dotąd nie usłyszałem żadnej różnicy. Być może nie szukałem zbyt daleko.

Jednakże w przypadku głośnikowych przekonałem się na własne uszy gdy w zestawie Rotela dawało strasznie górą. Miałem podłączone grube kabelki Supry. Gdy zakupiłem bardzo tanie kable Monstera Cable XP i je podmieniłem dźwięk stał się trochę zmulony jednakże przejaskrawienie zniknęło.

Przy doskonałej dynamice Rotela to przymulenie nie przeszkadza a nawet mu służy. Teraz dźwięk jest przyjemny.

Dlatego uważam że zakup odpowiednich kabli ma sens. Tylko trzeba to przesłuchać.

Obecnie szukam coś lepszego.

Nie są to zdecydowane różnice ( np. w zakresie od 20 zł do 100zł za metr) jednakże są słyszalne.

Jednakże jak dla mnie nie są tak odróżnialne jak w opisach gazetowych.....:) Bo tam to jest poezja pisana.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mikson, 9 Lip 2009, 12:05

dokładnie tak jak piszesz.

inne doświadczenie miałem z mini wieżą Yamahy Pianocraft E810. Na fabrycznych kabelkach dźwięk był zamulony i straszny. Dodanie rzeczonej Supry poprawiły go zdecydowanie. Było dużo więcej szczegółów i znacznie poprawiła się dynamika.

Na firmowych kabelkach suszą się teraz skarpetki i uważam że są w tym wybitne.

masterofdeath6, 9 Lip 2009, 12:10

>a nie lepiej dobrać tak elektronikę żeby nie mieszać kablami? czemu wszyscy lubią zaczynać od dupy

>strony ???? :D

Przepraszam, wcześniej miałem kupić kabel?

Przecież napisałem, że dopiero jak masz elektronikę i coś jest nie tak to poprawiasz kablami.

To proste.

Więc jaka dupa strony?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.