Skocz do zawartości
IGNORED

przekrój kabla : 0,75 mm2 a 2,25 mm2

Zielarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kabel głośnikowy 0,75mm2 wykonany z miedzi beztlenowej (OFC) i zastanawiam sie czy będzie jakaś różnica jak zmienie go na kabel wykonany z miedzi beztlenowej (OFC) o przekroju 2,25mm2 ? Długośc kabla to około 3 metry każdy.

https://www.audiostereo.pl/topic/57132-przekr%C3%B3j-kabla-075-mm2-a-225-mm2/

Dokładnie jak mówi poprzednik, czyli nic.

Jak chcesz to sobie poczytaj tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety rezystancja to tylko główny parametr określający kabel. Do tego w zależności czy jest to solid core czy skrętka dochodzą pojemność i indukcyjność no i pracujemy przy różnych częstotliwościach więc właściwie impedancja powinno się powiedzieć na początku. Przy 3m są to dość znaczne wbrew wszystkiemu różnice i w zależności od jakości kabla daje się to usłyszeć (specjalnie nie mówię czy jest to głośność, zmiana równowagi tonalnej czy coś innego). Na temat różnicy brzmienia kabli staram się nie wypowiadać bo takową w stopniu znacznym i naprawdę namacalnym usłyszałem RAZ i nie była to różnica na poziomie auto sugestii tylko raczej jak przy podkręceniu gałki od basu jednak osobiście byłbym mimo wszystko za nieco grubszym przewodem.0.75 spokojnie wystarczy do małych mocy rzędu 50W jednak przy większej może się grzać, a to oznacza straty mocy co jest właśnie oznaką istnienia rezystancji i ograniczonej możliwości przewodzenia. U siebie wszystkie kable idące do kolumn mam 2.5 mm^2, a mniejsze 1.5mm^2 dopiero w zwrotnicy w sekcji sopranu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

prosty przykład

kabelek reson przekrój 0,3mm2 dużo dobrych opinii zwłaszcza o basie , moim zdaniem kabelek stawia duży opór i bass a zwłaszcza jego dynamika jest marna

przykład supra classik 6.0 tu jest dopiero bass po przepięciu to jest różnica kolosalna jest drive motoryczność zejście urozmaicenie zdecydowanie lepsze niż w resonie a kabelek tańszy , przkrój 6mm2 i tańszy

są duże różnice trzeba tylko posłuchać

Focal + Naim

ja nie powiedziałem że grają bo to nie są aktywne elementy tory ale tłumią bo są bierne i to potrafią robić zdecydowanie a to że ktoś nie słyszy tych różnic to już jego sprawa :)

Focal + Naim

cadam ---> Nie jestem zwolennikiem vodoo i nigdy nie byłem. Nie mam nawet ochoty przypominać sobie dyskusji nt. brzmienia kabli cyfrowych itp. bo mnie to trochę śmieszy jednak jeśli chodzi o okablowanie głośnikowe czy IC to powiem Ci,że też byłem raczej sceptykiem aż usłyszałem różnicę, której się nie spodziewałem. Nie pamiętam już jakie to były kable ale po zamianie ze zwykłych 2.5mm^2 nakamichi dół pasma się otworzył (chociaż nie tylko ten fragment pasma się zmienił ale ten najwyraźniej) i daje słowo,że to nie była auto sugestia. To naprawdę dało się poczuć więc w tym temacie usłyszeć znaczy uwierzyć i ja uwierzyłem,że czasem nie warto oszczędzać. Nie mam niewiadomo jakich kabli bo tylko ProCab LS25 i uważam,że jest to rozsądne minimum, w które warto zainwestować.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zwłaszcza jak jest źle wykonana i na najtańszych elementach bez zastosowania choćby najmniejszej wiedzy w temacie...

często to nawet widać jaki kable mają wpływ na dźwięk ;) o poważnie porównywałem np polski hotline silicon blue line z dużo droższą tarą rsc 500 to przy tym samym poziomie głośności membrany basowe miały zdecydowanie większe wychylenie bo basu było więcej na polskim kablu a to jakiej był jakości to już wtórna sprawa w każdym razie nawet czasem widać różnice :)

Focal + Naim

Gość

(Konto usunięte)

Zielarz, 7 Lip 2009, 09:46

>Witam,

>

>mam kabel głośnikowy 0,75mm2 wykonany z miedzi beztlenowej (OFC) i zastanawiam sie czy będzie jakaś

>różnica jak zmienie go na kabel wykonany z miedzi beztlenowej (OFC) o przekroju 2,25mm2 ? Długośc

>kabla to około 3 metry każdy.

Grubszy ma mniejszą impedancję, ale kwestią dyskusyjną jest, czy to akurat będzie można usłyszeć. kabel powinien mieć impedancję poniżej 0,1 oma.

mikson, 7 Lip 2009, 10:45

>często to nawet widać jaki kable mają wpływ na dźwięk ;) o poważnie porównywałem np polski hotline

>silicon blue line z dużo droższą tarą rsc 500 to przy tym samym poziomie głośności membrany basowe

>miały zdecydowanie większe wychylenie bo basu było więcej na polskim kablu a to jakiej był jakości

>to już wtórna sprawa w każdym razie nawet czasem widać różnice :)

Gratuluję wzroku. Okazuje się, że mamy w naszym kraju nie tylko batmanów, ale i orły się zdarzają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w kategorii kabli jest tabela techniczna

im większa grubość rośnie indukcyjność a maleje opór , pojemność wg supry ma drugorzędne znaczenie bo cały układ głośnika traktowany jest jako układ pojemnościowy .

ale jak wypadkowa impedancja będzie się zachowywała to trzeba przeliczyć możliwe że będzie malała

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość

(Konto usunięte)

Tutaj jest mój wpis, zresztą na forum jest do bólu wątków na temat grubości kabli :-)

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=56816&all=1

"Opinie w necie, na różnych forach opiniami - trwa odwieczna wojna "kablarzy" z "antykablarzami" ;-)

A jest jeszcze fachowa literatura (łącznie z prasą), konkretne testy i... Właśnie wzory z fizyki :-)

I w związku z tym moja rada jest, by nie zwracać uwagi na grubość kabli - jeśli będzie to 2,5 mm2, to w zupełności wystarczy. Nie ma potrzeby ładowania "węży ogrodowaych" do domu... ;-)

1. Rezystancja owszem maleje wraz ze wzrostem przekroju, ale zwiększa się natomiast pojemność elektryczna, która również nie jest wskazana - to wynika ze wzorów.

2. Przy długościach stosowanych w domach )od powiedzmy 1 do 10 m) te zmiany parametrów przewodu (opór, pojemność) i tak nie jesteśmy w stanie wychwycić uchem, są tak znikome, a ucho to nie omomierz ;-)

3. Ma to znaczenie przy znacznych długościach, np. kable estradowe, gdzie przekrój przewodu ma i 1 cm2, lecz odległość np. konsoli mikserskiej od głośników wynosi 50 m, 100 m... Poza tym dodatkowo na koncertach kable muszą być odpowiednio grube, bo zwiększa to również ich wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne (m. in. otarcia, deptanie).

4. Niech potwierdzeniem moich słów będzie również to, że wiekszość firmowych kabli do użytku domowego (np. Chord, Audioquest, QED, itp.) w swojej budowie mają przeważnie przewodniki o przekroju ok. 2 mm2 (wystarczy zerknąć na dane techniczne). A jeżeli już średnica kabla jest spora, często wynika ona z "ogólnej" budowy - zastosowane izolatory, ekranowanie, dodatkowy oplot, jednak sam przewodnik ma np. 1,85 mm2 ."

Co to dużo mówić... Przy naszym budżetowym sprzęcie żadnych różnic nie usłyszysz, ale na te minimum 1,5 mm2 wypadałoby wymienić. I niech to będzie jakaś przyzwoita firma :-)

Nie daj się zwariować! ;-)

majkejlot

to się wyprowadź z tego kraju bo widać masz jakiś problem

widać różnice w wychyleniu membrany na tym samym poziomie głośności co zrobić taki lajf jak masz jakieś ale to twój problem kolego

Focal + Naim

oczywiście że nie ma co wariować

większe przekroje są stosowane na dłuższe odcinki lub do większych prądów,

większej filozofii w tym nie ma ,, 2,5mm2 jest optymalne ale nie zawsze

dużo ludzi stosuje resona 0,3mm2 i są zachwyceni ;)

Focal + Naim

mikson, 7 Lip 2009, 11:02

>majkejlot

>to się wyprowadź z tego kraju bo widać masz jakiś problem

>

>widać różnice w wychyleniu membrany na tym samym poziomie głośności co zrobić taki lajf jak masz

>jakieś ale to twój problem kolego

No koleś zbastuj trochę bo Ci się móżdżek usmaży. To ja Ci gratuluję wzroku orła a Ty chciałbyś mnie z Polska wyrzucać? Niestety pozostanę tu mimo Twego "pobożnego" życzenia.

P.S. Mogę Ci suwmiarkę pożyczyć, pomiar byłby wtedy uwiarygodniony.:):):):)):):):):):

oj nie taki kabel to ma już swoje miejsce a często podstawkę pod nim też musi troszkę oko cieszyć i pokazywać się intrygując swoim wyglądem często "ogrodowego węża" ;)

Focal + Naim

Dzieki wszystkim za odpowiedzi, kabelki i tak wymienie na te grubsze 2,25 mm2 bo te mam w 1 miejscu przerwane,skrecone i poizolowane tasma ( wiem to niegodne miec cos takiego a na dodatek nie mają oplotu!!! ) a i tak bede mial nowe i bez zadnych obaw, że cos może być nie tak a zamiast w drogie kable wole zainwestowac w akustyke pokoju czy tez nowe kolumny , które niebawem już będą u mnie w domu.

ps. bylem jakis czas temu i wpinalem kilka kabli po koleji i niestety/stety nie slyszałem żadnych różnic.Wolę się cieszyć tą muzyką której słucham a nie kablami/kondycjonerami/listwami których nie słucham.Jeśli kogoś urazilem to sorry.

Zielarz, 7 Lip 2009, 14:45

>ps. bylem jakis czas temu i wpinalem kilka kabli po koleji i niestety/stety nie slyszałem żadnych...

kup w koncu porzadne kable i uslyszysz roznice

ciezko bedzie uslyszec roznice miedzy kablem za np 10zl/m a kablem za np 15zl/m

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.