Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-1200GLD (GOLD) 30th A.E

eskwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Naważniejsze, żeby Ci odpowiadało.

Cżestl. rezonansowa f=7.6 Hz przy przyjętej podatności wkładki 12cu to trochę nisko.

Spróbuj zmniejszyć obciążenie o 5-10 g i posłuchaj.

Pozdr,

yen

• 2 tygodnie później...

no i nie wytrzymałem... ten sl-1210M5G miał dla mnie za bardzo DJ'ski wygląd... pełno niebieskich diod... no i kupiłem SL-1210MKII. Jest matowy, jedna dioda przy zmianie obrotów (zielona!) i jestem zadwoolony. Niniszym ogłaszam, że mój 1210M5G jest na sprzedaż jeśli ktoś chce pobawić się Technicsem:)

rollins, 8 Wrz 2009, 18:16

>to, że są gotowe płytki do montażu SME w Technicsie to wiem...ale do JELCO??? znalazłeś gdzieś, czy

>będziesz sam robił?

Linn/Jelco/Linn £89.95 SME £89.95

Jezeli nie znasz to rzuc okiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

eskwadrat, 8 Wrz 2009, 19:00

>Taaa, czułem że te dokupowane zawiasy to jakaś lipa. Gratuluję koledze i wracam pogłaskać swego

>"golda" ;-)))

zawiasy kuoiłem i nawet zamontowałem:) ale jak zobaczyłem jak wygląda zwykły 1210Mk2 - jest matowy i ma mniej tych wszystkich niebieskich diod...to postanowiłem go mieć:) nie potrzebuje tych wszystkich dj'skich bajerów... a po drugie do 1210M5G nie można dodac moda na 78RPM - on ma cyfrowe sterowanie pitch.

Tyle:) M5G sprzedje teraz z zamontowanymi zawiasami:)

Tak, przyznam że i ja byłem tuż tuż zakupu zwykłej wersji MKII ze wzgledu na bardziej stonowany wyglad oraz pokrywę. Jej brak dyskwalifikował pozostałe modele kierowane dla DJi. Jednak tuz przed meta pojawił się ten goldzik którego za proponowana cenę i w stanie NOS przegapić byłoby grzechem. Pozdr

Rollins co Ty wyprawiasz! Sprzedajesz na Allegro Project'a , kupujesz Technics'a, sprzedajesz Technic'sa?Kupujesz Technics'a.Gorączka?A w ogóle nie ma różnicy w podawaniu dzwięku pomiędzy Project a T.?To ostatnie pytanie na poważnie.Pozsrawiam!

I&I

Pro-Jecta sprzedałem bo po prostu nie grał.... kupiłem Technicsa jako dobryu napęd z myślą, że w przyszłości może wymienię ramię... I ok, dzwięk o klasę jeśli nie o kilka lepiej niż z Pro-Jecta.

Tylko, że jak kupowałem Technicsa to nie maiałem możliwości zobaczenia go na żywo... postanowiłem w ciemno kupić najwyższą dostępną wersję czyli 1210M5G... no właśnie... tylko, że w tym modelu przesadzili z ilością podświetleń - niebieskie podświetlenie igły, niebieskie podświetlenie skali PITCH, lakier czarny błyszczący.... jak dla mnie straszna dyskoteka... Jak zobaczyłem jak wygląd zwykły 1210MKII - matowy, mneij tych wszystkich DJ'skich bajerów (mniejszy zakres pitch, brak podświetlenia skali Pitch, podświetlenie igły zwykłym białym światłem, no i obudowa czarny mat)no i cena dużo dużo mniejsza... postanowaiłem dokonać zamiany....sonicznie to samo... jednak ...po sprzedaży M5G i tak mi jeszcze trochę zostanie... a moich oczu już tak nie kłuje:) Ot cała opowieść:)

powiem szczerze, że mam dosyć swojego pro jecta również. oddaję go na początek do serwisu, potem będę się starał jakoś gówna pozbyć. być może wrócę do technicsa. na drogie audiofeelskie gramofony mnie nie stać. a tanie to gówno.

????

ekoracja, 12 Wrz 2009, 13:51

[...] na drogie audiofeelskie gramofony mnie nie stać. a tanie to gówno.

Co racja to racja. Gdyby jeszcze nasi politycy umieli znaleźć taki złoty środek to może by się im udało wykręcić jakiś dobry patefon. Pozdr.

Panowie, sąsiad zaintrygowany moim powrotem do winylu zafundował sobie właśnie nowiutki SL-1200MKIIPK z DL-160. Podczas zabawy z ustawianiem wkładki i kalibracją ramienia, zauważyłem, że przy wstepnym ustawianiu antyskatingu na "gładką" płytę, brakuje skali na kółku antyskatingu, tzn. ramię jest prawie (powtarzam - prawie) zrównowazone przy pokrętle ustawionym na maksimum (na 6). Każde ustawienie wartości poniżej powoduje że ramię ściąga do środka i nie ma możliwości ustawienia aby ramię wypychało na zewnątrz? Co jest nie tak, będę wdzięczny za podpowiedź. pozdr

• 4 tygodnie później...

Modernizacja SL1200:

Na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w zakładce technics nasz rodak adalbertuss prezentuje opracowany przez siebie adapter do mocowania ramion na gramofonach SL1200.

Ciekawe, wygląda na solidną konstrukcję, sam szukam czegoś takiego.

Pozdr,

yen

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Posiadam PP2 z Reloopem 4000 LE. gra to bardzo fajnie. Układa się do każdej wkładki, gra i otwartym dźwiękiem i delikatnie z ciepełkiem z Grado. Do tego to co najważniejsze- żadnych szumów, trzasków, świetne uziemienie.

Wczoraj odebrałem nowiutki PP-2 NAD'a i od razu postanowiłem go posłuchać. Jak wspomniał przedmówca, gra fajnie ale to nic nadzwyczajnego. Oczekiwałem poprawy brzmienia, nieco więcej wyrazostości w porównaniu z mojm C-72, ale rozczarowałem się. O ile zauwazyłem większa selektywność dźwięku, poszczególne instrumenty rysowały mi się bardziej wyraziście a i separacja kanałów zdawała się nabrać wiekszego kształu, o tyle niestety scena pozostała nadal nieco zamulona z niewielkim podbiciem środkowych częstotliwości. Nie zauważyłem żadnegej poprawy dynamiki w porównaniu z podłączeniem do wejścia phono w moim C-72 który teraz pracował na wejściu CD, a dla którego korekty własnie kupiłem PP-2.

Znowu bezkonkurencyjnie wypadł mój drugi pre-amp C-91 który odpaliłem zaraz po poprzedniej części testu. Tu już bez PP-2 mój technics z DL-160 dawał jak zwykle z siebie wszystko (do testu użyłem tych samych zestawów głośnikowe). Spodziewałem się detaliczności i dynamiki które uwielbiam z jednoczesnym lekko miekkim brzmieniem charakterystycznym dla winylu uzyskać po podłaczeniu PP-2. Myliłem się, preamp nie spełnił oczekiwań a scena stała się nieco wycofana i straciła na deteliczności. Zresztą czego mozna sie spodziewać od klocusia za $130. NAD zapomniał nawet o wyłaczniku odcinającym +24VDC z zewnętrznego zasilacza oczekując, że za każdym razem będę nurkował na podłogę żeby go podłączyc do listwy. To była jasna aczkolwiek krótka pomyłka którą juz w poniedziałem naprawię zwracając PP-2. Pozdr

Ktos sprzedaje zlazonego pre od Ahaji jesli cos takiego wepniesz w tor to napewno bedziesz baaardzo zadowolony bo dzwiek jest na poziomie urzadzen nazywanych ,,hiend,, krotko VSPS +Phono Clone daja rade:)

Ja czekam az dooomin sie zlituje i posklada mojego do kupy to wtedy zaczne sluchac gramofonu poniewaz na pre typu NAD czy ProJect to owszem mozna ale sie tylko zniechacic do sluchania czarnej plyty.

robix

• 2 tygodnie później...

no i mam mały problem z Technicsem 1210 mk2.... okazuje się że mam głośniejszy prawy kanał.. po podłączeniu do DAT na wskaźnikach wysterowania dokładnie widać, że prawy kanał jest głośniejszy o 2dB. Nic nie daje manipulacja wkładką (nacisk, antyskating, położenie itd). Czy ktoś spotkał się z takim problemem... dodam, że pre jest ok, po zmianie na wejściu lewego z prawym silniejszy jest lewy na wy... czyli taki sygnał wychodzi z gramofonu.

Macie jakiś pomysł?

Audio-Technica Cartridge: 150 MLX

Audio Technica AT-150 MLX Specifications

Frequency Response 10-30,000 (Hz)

Output (mV at 1 kHz,5cm/sec) 4.0

Channel Separation (dB at 1 kHz/10 kHz) 31/21

Channel Balnace (dB) 0.5

Vertical Tracking Force (grams) 0.95-1.55

Stylus Shape Microlinetm

Stylus Construction Nude square shank

Cantilever Gold-plated beryllium

Recommended Load Impedance (ohms) 47,00

Mount Half-inch

a wiec tylko 0,5,dB

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.