Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Cena całości „sprzętu” nie ma znaczenia czy będzie to 5000PLN czy też 50000PLN, ważne jest zachowanie proporcji „cenowej” pomiędzy składnikami naszego zestawu ze względu na wpływ jaki mają na odbiór muzyki .W tym zakresie cenowym moim zdaniem na jakość dźwięku czyli wprowadzanie zmian (zniekształceń ja zwał tak zwał:)) w sygnale wpływają :

1. 80% kolumny

2. 10% wzmacniacz

3. 9% źródło (CD lub inne)

4. 1% kable i inne gadżety

Biorąc pod uwagę, że przeciętny osłuchany człowiek jest w stanie słuchając muzyki w sprzyjających okolicznościach odróżnić różnice w natężeniu dźwięku , zniekształceniach i zmianach charakterystyki przenoszenia poszczególnych komponentów na poziomie +-2dB czyli zmiany o 25%, powinien tak układać swój budżet na wymarzony zestaw aby zachować powyższe proporcje.

Wszystkie prawidłowo wykonane urządzenia audio działają według znanych od stuleci zasad naukowych i niema w nich żadnej magii.

Czułość przyrządów pomiarowych, nawet nie najwyższej klasy już dawno temu stukrotnie przekroczyła zdolności rozdzielcze ucha ludzkiego.

Dlaczego więc nie wierzyć wiarygodnym pomiarom , tylko polegać na subiektywnych opiniach i do tego niekoniecznie szczerych ludzi którym wydaje się, że słyszą coś lepiej lub gorzej.

Gość rochu

(Konto usunięte)

adamsky22, 11 Lip 2009, 20:37

A dlaczego właśnie takie proporcje jakie podałeś, a nie na przykład:

kolumny 82,1% a wzmacniacz 15,76%?

Jakim sprzętem i jaką metodą badawczą doszedłeś do swoich wyników?

Coś czuję zapach Trójwymiarowego Pawła w tej wypowiedzi.

Czy się nie mylę?

->adamsky22

Nie masz racji. Właśnie im droższy sprzęt tym te proporcje się do siebie zbliżają. Oczywiście są wyjątki, np. kolumny w stylu Dynaudio za 4,8 tys. łączy się bezkompleksowo ze wzmakami Gryphona za kilkadziesiąt tysięcy. Odwrotnie, wysokoskuteczne JM Laby grają z takim Gryphonem tak samo jak z Creekiem 4330 za >2tys zł.

Najważniejsza jest synergia zestawów, cena gra rolę drugorzędną.

I love the sound of crashing guitars

Gość

(Konto usunięte)

Mario3456, 11 Lip 2009, 19:12

>ememka

>11 Lip 2009, 14:39

>

>No przecież pytanie zawarte w sondzie jest bardzo zrozumiałe...nawet dla gimnazjalisty :-) Proszę

>trzymać się tematu, a prywatne uwagi do innych kierować na priv, a nie pod tematem: sonda-ilu z nas

>to naiwniacy :-)

>pozdrawiam

By reszta nie czyła się urażona, to podtrzymuję, że niektórzy, między innymi Ty, mają problem ze zrozumieniem słowa pisanego ;-)

W wątku, do którego się odnosisz, jest sformułowanie "SONDA - tak lub nie".

W wątku, na którym jesteśmy, poza sformułowaniem SONDA, jest zadanych klika pytań, rozpoczętych myśli, które zachęcają do wypowiedzi.

Różnica jest oczywista - zrozumiała, o ile ktoś potrafi czytać ze zrozumieniem ;-)

Pozdrówki wzajemne!

Proporcjem jakie przepisał adamsky22@ ze swojego "O mnie" są jego wizją podziału kosztów. Ja się z tym nie zgadzam ale szanuję jego zdanie. Kolumny są bardzo ważnym elementem zestawu ale ich udział nie jest tak wielki jak przedstwiono powyżej. Podobnie koszt kabli i innych gadżetów na poziomie 1/100 ceny zestawu jest również nieprawdziwy.

Gość

(Konto usunięte)

Mario3456, 11 Lip 2009, 19:12

>ememka

>11 Lip 2009, 14:39

>

>No przecież pytanie zawarte w sondzie jest bardzo zrozumiałe...nawet dla gimnazjalisty :-) Proszę

>trzymać się tematu, a prywatne uwagi do innych kierować na priv, a nie pod tematem: sonda-ilu z nas

>to naiwniacy :-)

A poza tym wynika z tego, że nawet nie wiesz, na jakim wątku piszesz i przez kogo założonym,

bo akurat mój wpis był do AUTORA wątku i jak najbardziej związany z tematem, bo jest chyba zrozumiale napisane, że "podzielam Twój pogląd" - czyli ten, który autor kontynuuje w wątku...

Nie widzę więc powodu dlaczego miałby autora molestować na prv :-P

Moje uszanowanie! :-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

XYZPawel, 11 Lip 2009, 21:15

>rochu, 11 Lip 2009, 20:52

>

>>Coś czuję zapach Trójwymiarowego Pawła w tej wypowiedzi.

>>Czy się nie mylę?

>

>Mylisz się jak zawsze, chociaż kolega adamsky22 się myli tylko trochę :)

Być może według Twoje wiedzy i Twojej logiki jestem w błędzie.

Ale Ty nie jesteś z tego świata. Gdy czytam woje wypowiedzi zaczynam myśleć, iż światy równoległe są jednak możliwe.

Już napisałem gdzieś indziej, iż Ty funkcjonujesz poza znanym nam wszystkim światem.

Nie wiem skąd pochodzisz.

Może z Syriusza?

Był już tutaj kiedyś taki jeden co podobno pochodził z tamtych okolic.

Atopos mu było, czy jakoś tak..

Gość

(Konto usunięte)

adamsky22, 11 Lip 2009, 20:37

>Witam

>Cena całości "sprzętu" nie ma znaczenia czy będzie to 5000PLN czy też 50000PLN, ważne

>jest zachowanie proporcji "cenowej" pomiędzy składnikami naszego zestawu ze względu na

generalnie tylko z Tobą jest sens tutaj polemizować :)

Nie masz racji uważając, że są jakieś PROPORCJE. Kable za 20 zł będą tak samo dobrze "grały" w kolumnach za 1000 zł jak i 40000 zł, więc w pierwszym przypadku jest to 2%, a w drugim 0,05%.Podobnie z CD i wzmakami (chociaż tutaj moc kosztuje więcej, co ma jakieś uzasadnienie).

Modrzew - dyskusja ciekawa, ale niepotrzebnie wspomniałeś o kablach, bo zamieni się (jak zwykle) w wojnę ideologiczną.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 11 Lip 2009, 21:25

>Być może według Twoje wiedzy i Twojej logiki jestem w błędzie.

>Ale Ty nie jesteś z tego świata. Gdy czytam woje wypowiedzi zaczynam myśleć, iż światy równoległe są

>jednak możliwe.

Ty już tak myślisz, uważasz, ale w Twoim świecie fizyka nie obowiązuje.

>Już napisałem gdzieś indziej, iż Ty funkcjonujesz poza znanym nam wszystkim światem.

>Nie wiem skąd pochodzisz.

>Może z Syriusza?

Planeta Ziemia. Słyszałeś ? To taka planeta, gdzie 2+2=4, i gdzie przyrządy pomiarowe są znacznie bardziej czułe niż ucho ludzkie (taki ludzki przyrząd do słuchania).

rochu

"Ale Ty nie jesteś z tego świata. Gdy czytam woje wypowiedzi zaczynam myśleć, iż światy równoległe są

>jednak możliwe."

Tu bardziej sprawdza się teoria bąbli :)

pawcio

>i gdzie istnieją też liczby urojone

No to dałeś czadu. Przez Ciebie teraz Paweł siedzi przed monitorem z wypiekami na twarzy i wertuje google pod "imaginary number" :)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Elberoth

Kable są częścią systemu(każdego)trudno je z tego powodu pominąć,chociaż co oczywiste nie chodzi tu tylko o kable.Dajemy się naciągać,świadomie czy nie?To problem dla jednych,przyjemność dla innych,zawiść dla jeszcze innych(to widać już w tym wątku).Proporcje to drugie dno tego wątku a bardzo istotny czynnik w budowaniu systemu,który w naszej podświadomości powinien nam przyświecać.

Z tego forum powinniśmy czerpać wiedze,bo po to istnieje .Pozdrowienia

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 11 Lip 2009, 21:57

>XYZPawel, 11 Lip 2009, 21:43

>>To taka planeta, gdzie 2+2=4

>i gdzie istnieją też liczby urojone, nie zapominaj o tym ;-)

nie zapominam, ale dla większości na tym forum wszystkie liczby są urojone :))

Ale w temacie:

Jak ktoś chce wydawać dużo kasy, to wyłącznie jego sprawa.

Wydałem 15 lat temu majątek na rower Cannondale M700 Competytion Series, rok po tym jak został modelem roku. Znawcy wiedzą co to za sprzęt. Wówczas dużo jeździłem „wyczynowo” po górkach. Znajomi pukaliby się w głowę gdyby nie to, że rower zwyczajnie jest piękny. Mam go do dzisiaj. Jeździ znakomicie. Frajerem na pewno nie byłem kupując go, ale z pieniędzmi przeholowałem! Moja sprawa.

Wiecie dlaczego moi znajomi nie potraktowali mnie jak snoba audiofila?

Nigdy nie udowadniałem im, że rozkoszy jazdy można skosztować jedynie na takim sprzęcie jak mój. Wspólne wyprawy w górki trwały, a i inni czasami nim przejechali się.

Rozumiecie aluzję?

we

Nie sądze,że temat nadaje się na bocznice,dotyczy stereo,budowy systemów i nas wszystkich z tym związanych.Jesteśmy tak naiwni,że kupujemy nie bacząc na ceny czy tak zapaleni do swojej pasji,że ceny nie robią na nas wrażenia?

Gość

(Konto usunięte)

modrzew47, 11 Lip 2009, 22:42

>we

>Nie sądze,że temat nadaje się na bocznice,dotyczy stereo,budowy systemów i nas wszystkich z tym

>związanych.

Testy ABX też były o stereo, a leżą na bocznicy...

modrzew47

Jeszcze nie, ale kto wie, oby nie bo jak się powtórzę "fajny temat do dyskusji" .

Myślę że to jest zapalenie głownie i po różnych dyskusjach (głownie czytam) mam wodę w mózgu, ale włączam sprzęt i wiem co dał mi kabel.

Słuchałem Pięknego grubego ciężkiego masywnego w srebrnym oplocie kabla miedzianego, wykończony jak wąż hydrauliczny ale gruuuuubszy, wygląd lepiej nawet niż audiofilski, na prawdę na popisywanie się.

Inny posrebrzany, dość gruby też super fajny oplot marka i sreberko :-) to jest dopiero lansik, mam kabel ze srebrem, A CO?!.

Ale podobał mi się inny, cieńszy, w jakieś gumkowatej osłonie, wygląda tanio i nawet matowo, do tego nadruk czasem niedokładny albo ma przerwy i spakowany w dwa różne woreczki foliowe.

(w sklepie) JAK TYLKO W WORECZKACH I W DODATKU RÓŻNYCH? JAJA NORMALNIE, KUPUJĘ DROGI KABEL I MI SIĘ NALEŻY JAKIŚ KARTONIK CHOCIAŻ, CO TO JEST?.

Chciałem zostawić w sklepie bo to nie przystoi żeby takie pieniądze i marka i woreczki kurna foliowe, przytargałem do domu, z niechęcią podłączyłem i wiem że to to samo co słuchałem i mi się podobało.

ALE SIE KUR.. PYTAM , GDZIE TA MARKETINGOWA MAGIA??? NO GDZIE???, nie dostałem ulotek, reklam, folderów, certyfikatów, dyplomu, jakiś referencji NIC NIC NIC, więc gdzie ten bajer, ściema, nabijanie w butelkę?, pomyślałem sobie, w duuuuupie to mam, za parę dni oddam z reklamacją i kasa z powrotem.

VDH? sram na te literki, ma działać, i co? ano TO, jest to czego szukałem i na tych kolumnach które teraz mam, a będą lepsze więc "pokaże" więcej.

Do jednego się przyznam, zawsze to kosztuje za dużo a głównie dlatego że nowe, a jak nowe więc ile ma kosztować?, i mogłem kupić krótszy o metr (w tym przypadku mniej o 4 metry) i byłoby taniej i wtedy już bym nie uważał że wydałem dużo.

Obiecuję jedno, jak będę w Polsce to kupię miedziaka jakiegoś grubego za 4-6 zeta metra i zobaczę, może zarobie ze sprzedaży tego co łączę moje zabawki.

Ale czy przeciwnicy obiecają że posłuchają np: tego co mam?, tak żeby było fair.

we

Ważne żeby to zapalenie nie wynikało z oglądania zdjęć.Obowiązuje zasada nie kupowania oczami i to jest koleiny temat do poruszenia.Uszami,uszami się kupuje a ten marketingowy bełkot to właśnie dla naiwnych czy łatwowiernych.

modrzew47 Ostatnio kupiłem na aukcji tuner Sony ST-S707ES miał opis - Wyświetlacz nie działa po za tym tuner odbiera zmienia stacje . Dałem za niego 200 zł . Taki sam ze spranym wyświetlaczem sprawni sprzedawcy sprzedają za 1000 - 1200 zł. Mi chodziło o dobry dźwięk wiec po co wyświetlacz ? Mam pilota a słucham raptem 3 - 4 stacji które nadają muzykę dobrej jakości . A wyświetlacze nie grają :)

modrzew47, 11 Lip 2009, 23:15

>we

>Ważne żeby to zapalenie nie wynikało z oglądania zdjęć.Obowiązuje zasada nie kupowania oczami i to

>jest koleiny temat do poruszenia.Uszami,uszami się kupuje a ten marketingowy bełkot to właśnie dla

>naiwnych czy łatwowiernych.

Postaraj się mi zaufać, wiem o tym, dlatego mam co mam a nie audiquesty z pudełkami z diodką, czy inne w fajnych etui.

Do reklam dostępu nie mam, tyle co w necie, ale gazet audio itp: nie kupuję bo tu nie dostanę nawet.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.