Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jejku, moja Yamaha NS 690 miała przestrzeń i scenę jak cholera /40cm przednia ścianka/, Goodmansy, których w tej chwili słucham też mają przestrzeń /60cm ścianki/, ogrody które stały u mnie miały 180cm szerokości i tez przestrzeń była.

rochu.

Zgadza sie co do joty.Przednia ścianka w dobrych konstrukcjach nie ma znaczenia,jeśli chodzi o przestrzeń oczywiście.Ta odległość między ludzkimi uszami to prawdopodobnie mit,nic poza tym.Ale jak wiadomo marketing robi swoje a naiwni kupują.

Panowie przecie nikt chyba słupka o szer 16cm nie kupi do 30-50 m2.

...ale już do 12-18 m2 czemu nie - nieprzesadzajmi z tym, że to mit - raczej racjonalnosc.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Użytkownicy+

No to udało mi się wywołac dyskusję :-). A co wy na zaokrąglenie narożników, lub jak w elipsach zaokrąglenie całej ścianki ? Jaki to ma wpływ na scenę itd?

Bez kantów nie kiedy smiesznie to wyglada - czy działa, nie wiem ale w tym wypadku kosztuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od czasu zastosowania kompozytów takich hmmm "dizainerskich" produktów coraz wiecej. Nie wiem czy Ślimak B&W nie był tutaj pionierem.

Ile w tym jest uzasadnienia technicznego, akustecznego a ile chec odróznienia sie od innych konstrukcji wizualnie z myslą o przyciagnieciu coraz bardzie zblazowanych audiofili. Któż to wie.

Ukryta Zawartość

post-8986-100008008 1250528379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslę, że możemy też mówić tutaj o naiwnosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś widziałem kolumny zrobione z rur kanalizacyjnych :)

Kanciasta obudowa nie jest korzystna akustycznie. Chodzi zarówno o dyfrakcję na krawędziach - osłabienia na wyższej średnicy i wysokich lecz także o fale stojące wewnątrz konstrukcji.

jozefkania.

Popatrz a Dynaudio robi proste i im nie przeszkadza.Mnie oczywiście też nie przeszkadza.Co do fal stojących to niech sobie stoją.Nic do nich nie mam.Jak stoją oczywiście.

• Użytkownicy+

modrzew47

Zdaje się że dynki też mają raczej wąskie ścianki przednie.A jak sądzicie czy zaokrąglenia mogą przeszkadzac ?(mówię o dźwięku, nie o np. teściowej :-)

• Użytkownicy+

Aaaa wąskie i zaokrąglone mogą przeszkadzac w dużej skuteczności ...i co za tym idzie w słabym wzmacniaczu, lub dużym pomieszczeniu.

Wąskie niby dlaczego maja przeszkadzać w skuteczności? Patrz JmLab, Triangle czy choćby Zoller.

• Użytkownicy+

xniwax

Poza samymi głośnikami, wysoką efektywnośc można uzyskac właśnie przez dużą ściankę przednią. W wąskiej wszystko zależy od głośników i zwrotnicy, te same głośniki w szerokiej obudowie będą głośniejsze.Chcesz miec głośniejszy np. wysoko tonowy, to dorób mu tubkę. Odbicia od ścianki przedniej wzmacniają sygnał.

Tłumacząc to bardzo łopatologicznie... ;)

Przy wąskiej ściance ciśnienie akustyczne rozchodzi się na boki, otacza kolumnę. Przy szerszej promieniuje bardziej do przodu.

• Użytkownicy+

Dzięki ci Józefie,łopatologicznie bo nie jestem elektronikiem (czytając forum można odnieśc wrażenie że w niektórych przypadkach to dobrze :-).

• Użytkownicy+

Grzegorz7

Widac to na charakterystyce jako "pik" na ok 3-4 db. Można to wycinac zwrotnicą, jednak często kosztem min. efektywności. Dlatego sądzę że lepiej tego unikac (minimalizowac), i stosowac wąskie zaokrąglone przednie ścianki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.