Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

w wiekszosci autorzy i czesc glownych udzielajacych sie w takich watkach jest ograniczona i nie chodzi tutaj tylko o ograniczenia sluchu....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro

Jakie ograniczenie we mnie widzisz?Zaczepiasz czy twierdzisz?Bo jeśli twierdzisz to jesteś zwykłym kłamcą.Nie znasz mnie,nie wiesz jakie mam wykształcenie,co robie ile mam lat itd.a mimo to stwierdziłes,że jestem ograniczony.Wydałeś świadectwo o sobie.

Mimo wszysko pozdrowienia,są Ci potrzebne.

palton.

Już pisałem w którymś wątku jakie systemy miałem,żaden nie grał lepiej pomimo tego,że był dużo droższy.Kolumny też miałem droższe i nie grały lepiej.Czemu więc mam zmieniać?Za Antaresa,którymi łącze monosy AW 400 dałem coś ok.2800zł.HMS Gran finale nowy kosztuje 1,5mb 1700eur.ja za roczny zapłaciłem 900eur.Proporcje właściwe.

• Użytkownicy+

>modrzew47

Zgadzam się z tobą (ponownie).Jednak wcześniej spowodowałeś u mnie potrzebę wytłumaczenia kilku spraw.Wcale nie mówię abyś zmieniał sprzęt (sam chciałbym taki miec),chodziło mi tylko o niektóre twoje wypowiedzi np: "Zmiany jakie zachodzą po wymianie kabli porównywane do zmian kolumn są pomijalne i to jest oczywista oczywistość ale nie dla wszystkich.Są jak widać naiwni." itp. (może za bardzo brałem to do siebie).

Pozdrawiam Robert

• Użytkownicy+

>Grzegorz7

Co do mnie to jestem zwolennikiem dobrych kabli, niestety często są drogie a chciałbym żeby było inaczej.Ja wpływ kabli słyszę (wolałbym nie-byłoby taniej).

Pozdrawiam Robert

Ps.Ciekawe że nikt z wątpiących nie deklaruje chęci posłuchania wpływu kabli.Niektórzy wydaje się nie testowali a są sceptyczni.

Robercie, a czytałeś mnie uważnie?

No i co z tego, że słychać? za słabo i nie widomo, czy w dobrą stronę. Kilka innych chwytów i można zdecydowaniej wpływać na odsłuch (akustyka pomieszczenia, zespoły głośnikowe, może poprawić to i owo w posiadanych klockach, w ostateczności pogrzebać w posiadanych kablach).

palton@ to nie tak. Ja też jestem zwolennikiem dobrych kabli. Dobrych w/g moich kryteriów, a nie długości nazwy na nich lub popularności na forum.

Co do posłuchania. Ja jestem gotów. Chodzi tylko o jasne kryteria testu. Kilka wzmacniaczy z jakiegoś ustalonego zakresu cenowego to po pierwsze. Te same CD i te same kolumny. Kilka kabli IC o tej samej długości i tym samym przekroju żyły. Do tego ich cena rynkowa to powiedzmy 1/10 ceny przeciętnego wzmacniacza w teście. Do tego min. 5 słuchaczy z forum i możemy robić próby. Mogę zrobić małą kronikę foto jak to szło, a Ty opiszesz na to forum. Czy podejmiesz się organizacji takiej prezentacji kabli audiofilskich.

Myślę, że wyniki będą pouczające dla wielu. Impreza może zgromadzić niedowiarków i ewangielistów grających kabli. Na koniec jakaś wspólna kolacja i do domu. To ciekawa propozycja.

• Użytkownicy+

>Grzegorz7

Grzegorzu, staram się rozumiec co czytam,czasami jednak nieodgadnione są myśli audiofila (czy to określenie kogoś obraża , z nieznanych mi przyczyn jest często wyśmiewane).Ja kupiłem kable TYLKO te które wniosły pozytywne zmiany.Testuje sprzęt (w tym kable) zawsze na kilku systemach (poza moim -mojego brata ,szwagra i jego brata).Akustykę mam poprawną a wytłaczanek wieszac nie będę :-).W sprzęcie grzebał nie chcę ,bo mało się znam, jedynie robię sobie kolumny.

HM69

1.Twierdze,że 1/10 ceny wzmacniacza za jeden kabel to dobra proporcja

2.Zawsze mówiłem,że drogie kable same nie grają(płynie przez nie prąd)

3.Drogi kabel to taki(dla mnie)co kosztuje tyle co system.Takie istnieją.

4.Twierdzenie,że wymiana kolumn zamiast kabli wniesie większą poprawę w dźwięku niż wymiana kabli

jest prawdziwe,kto myśli inaczej jest naiwny.

5.Jednak bez dobrych kabli system nie będzie grał.

Wyznaczyłeś kilka warunków jakie kable mają spełniać,to znamienne.Czyżbyś wątpił sam w siebie?

• Użytkownicy+

>HM69

UFF DZIĘKUJĘ za twój wpis,takie to proste było.Kryteria i szczegóły do dogadania.Ze względów domowych można by to było zrobic w domu moich rodziców ,wtedy większa ilośc osób bez problemu się zmieści,a może nawet w dwóch pokojach jednocześnie(mam nadzieję kochani rodzice że się ucieszycie :-).Może jednak najpierw uzgodnię i dam znac.

modrzew@ Nie, nie. To nie jest wyznaczanie warunków. Na początku napisałem, żeby zasady były jasne. Chodzi o to, żeby było jak najmniej zmiennych. Ta sama długość, przekrój i.t.d. Co do ceny kabli to można ustalić. Nie ma znaczenia. Chodzi tylko o to, żeby były w podobnej cenie i w jakiejś praktycznej proporcji do wzmacniacza. Bo podawanie (jak było w dyskusji) n.p. kabla za 68000 zł i wzmacniacza powiedzmy Gryphona Atilli za jedyne 36500 zł nie ma sensu. Chodzi o sprzęt z niższej półki, taki bliższy szerszemu odbiorcy.

Natomiast co do wiary w samego siebie to jak najbardziej. Ja mam dobre kabelki.

• Użytkownicy+

>modrzew47

Znowu przychodzi mi się z tobą zgodzic.No może dodałbym w punkcie >4.Jeżeli kolumny kosztują np.5000zł a kable 10% (czyli 500zł) ,to wymiana kabli na takie za 1000zł może wnieśc więcej niż wymiana kolumn na takie za 5500zł.Ale to wyjątek od reguły .Jeśli kable wyjściowe kosztowały by mało(np.50zł) to bym się nawet upierał przy tum wyjątku.

Palton

A po jakie licho będziesz zmieniał kolumny dopłacając tylko 10%?Tego nikt nie robi!5000zł czy 5500

to różnica na granicy percepcji.Zresztą dawno nie byłem na tym poziomie,mogę chrzanić.

Ludzie opamiętajcie się nie róbcie innym krzywdy!!!

Panie "brylant" to na 1000% nie są głośniki TANNOY GOLD HPD 295 dual concentric speakers.

Nie wystawiaj ich pod takim symbolem bo robisz antyreklamę a sobie wstyd że nie masz pojęcia co to za głośniki. Czekasz tylko na naiwnych że połkną haczyk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można mieć kolumny za np 8kzł ale możn zmienić na takie 5kzł - wcale w takim wypadku nie musi byc gorzej. Może być inaczej lub dużo lepiej.

Przykład: B&W 805 (prawie 8kzł) i JmLab PS5.1 (niegdyś ponad 4kzł) - dla mnie wybór oczywisty.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Może już wystarczy tego pisania, tych pseudo argumentów za, a mających uwiarygodnić słuszność kosmicznych cen sprzętu audio, z naciskiem na kable(czyli zwykłe druty, nieważne czy miedż,srebro...).Przy dzisiejszym stanie wiedzy, możliwości, doświadzenia klocek przekraczający cenę 20kzł w przyzwoitej obudowie to już jawne oszustwo, a że na tym świecie jest mnóstwo naiwnych to jest jak jest i interes się kręci. Ale to sprawa (wg.mnie) oszukanych-naiwnych, to przecież ich pieniądze jak już tutaj niektórzy pisali.

ps.

na przyszłość uzasadniając wyjątkowość(wysoką cenę) danego produktu fajnie było by się dowiedzieć jakie to niespotykane rozwiązania, technologie itp...zastosowano do tej pory nie stosowane.

xniwax, 27 Lip 2009, 12:56

>Można mieć kolumny za np 8kzł ale możn zmienić na takie 5kzł - wcale w takim wypadku nie musi byc

>gorzej. Może być inaczej lub dużo lepiej.

>

>Przykład: B&W 805 (prawie 8kzł) i JmLab PS5.1 (niegdyś ponad 4kzł) - dla mnie wybór oczywisty.

Można też mieć JMlab Electra 1027Be (prawie 25.000) i JMlab PS 5.1 (niecałe 5.000)

miesiącami zamieniać miejscami, tygodniami słuchać pod różnymi wzmacniaczami, żeby...

zgłupieć do reszty i pier...nąć w pizdu ten cały sport

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>Przy dzisiejszym stanie wiedzy, możliwości, doświadzenia klocek przekraczający cenę

>20kzł w przyzwoitej obudowie to już jawne oszustwo,

Kto ma wiedze, mozliwosci i doswiadczenie ten sie ceni ;)

Chociazby dlatego, ze ciagle wielu brakuje powyzszych.

parantulla

W przypadku 1027 i PS przynajmniej ilośc basu (nic nie wiem o jakosci tych pierwszych pod tym wzgledem) jest raczej do weryfikacji pierwszym rzytem ucha.

"...głupieć do reszty i pier...nąć w pizdu ten cały sport" - ogólnie nie głupie spostrzeżenie ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

henrykpiątek

20klz.w przyzwoitej obudowie to już jawne oszustwo...

Naiwnych nie sieją,rodzą sie sami.

>na przyszłośc uasadniając wyjątkowość(wysoką cenę) danego produktu......

Bardzo trafne spostrzeżenie i doskonały pomysł.

Ale wlasnie to sie robi, wykorzystujac fakt, ze potencjalny klient mysli, ze cos technicznego rozumie a tak naprawde kuma cos piate przez dziesiate.

W koncu skad jest tyle pseudo-naukowych i cwierc-technicznych opisow sprzetu dostarczanych przez producenta?

Potem mamy takich swiatlych znawcow tematu co lykneli to, tamto i owo :)

Zla wiedza jest gorsza od niewidzy wszkaze...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.