Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz7.

He he

>>Modrzewiu.Co na mnie krzyczysz;)

A słyszysz Jittera?Jeśli nie to skąd możesz wiedzieć,że krzycze?To nie prawda.

palton

Masz racje te wpisy powinny być w innym wątku.Zostałem sprowokowany.

Grzegorz7.

Ja mam takie oto pytanie:Czy nie jest naiwnością twierdzenie,że to akurat któryś z was próbujących konstruować kolumny wie wszystko najlepiej?Czy wreszcie sądzicie,że konstrutorzy takich firm jak Dynaudio,Wilson Audio,Sonus Faber czy JMlab nie posiadają tej wiedzy?Może większej z racji choćby doświadczeń.

palton.

Nikogo nie reklamuje,próbuje zwiększyć swoją wiedzę na temat możliwości wpływania na akustykę nie koniecznie metodą piramidek.Nie podobaja mi się.

Gość

(Konto usunięte)

modrzew47, 21 Sie 2009, 07:01

>Grzegorz7.

>Ja mam takie oto pytanie:Czy nie jest naiwnością twierdzenie,że to akurat któryś z was próbujących

>konstruować kolumny wie wszystko najlepiej?Czy wreszcie sądzicie,że konstrutorzy takich firm jak

>Dynaudio,Wilson Audio,Sonus Faber czy JMlab nie posiadają tej wiedzy?Może większej z racji choćby

>doświadczeń.

konstruktor i właściciel Wilsona jest... biologiem. Jest dobry z marketingu, to fakt :)) Miał dobry pomysł na swoją firmę i go realizuje.

Jedyna firma z prawdziwego zdarzenia z wymienionych to Dynaudio.

>Grzegorz7.

>Ja mam takie oto pytanie:Czy nie jest naiwnością twierdzenie,że to akurat któryś z was próbujących

>konstruować kolumny wie wszystko najlepiej?Czy wreszcie sądzicie,że konstrutorzy takich firm jak

>Dynaudio,Wilson Audio,Sonus Faber czy JMlab nie posiadają tej wiedzy?Może większej z racji choćby

>doświadczeń.

Twórca SonusFabera jest stolarzem. Nie miał zielonego pojęcia na temat głośników i zwrotnic. Zwrotnice składał na chybił-trafił, a ludzie sami dorabiali ideologię jaki to on jest wielki konstruktor.

>Grzegorz7.

>konstruować kolumny wie wszystko najlepiej?

No a jak. Nie tylko kolumn zresztą. Wzmacniacze, cedeki, kabelki, co tylko chcesz i oczywiście wszystko najlepsze i najtańsze na świecie, a "markowe" to przereklamowany chłam dla naiwniaków płacących grubą kasę za tabliczkę z logo, marketing, reklamy w gazetach bla bla bla...

Ciekawe tylko, że żaden z internetowych mega konstruktorów gawędziarzy jakoś kariery większej nie zrobił, pomimo usilnego reklamowania na tym forum swoich cudów niewidów na każdym kroku od kilku co najmniej lat. Pomijam już fakt, że większość ich produktów, to mniej lub bardziej udane kopie mniej lub bardziej znanych projektów mniej lub bardziej znanych producentów, z których tak chętnie i zawzięcie na każdym kroku tutaj szydzą. Nie wspominając też o tym, że co rusz wypływa jakaś "afera" z którymś naszym mega konstruktorem w roli głównej, a to jednemu się zapomniało oddać kasę za niewykonany projekt, a to innemu się ekierka omsknęła i walnął się w wymiarach obudowy o kilka centymetrów, a to znowu jakiemuś tam jeszcze innemu termin wykonania banalnych skrzynek przeciąga się w nieskończoność, bo coś tam... za to pierdolenie kocopołów wszystkim bez wyjątku zajebiście wychodzi, zwłaszcza siedząc w swojej piwnicy czy garażu z założonymi rękami w oczekiwaniu na jakiegoś durnia z nadmiarem wolnej gotówki do wyrzucenia w błoto, który gówno w życiu widział a jeszcze mniej słyszał, bo wcześniej się nałykał pierdół czarodziejów z forum o tym jakie to wszystko jest proste jak szczanie i tanie jak barszcz. Jeszcze tylko brakuje w tym wątku tego niedorobionego sklepikarza co to pod siódmym chyba nickiem z kolei tutaj występuje gadając sam ze sobą i paru handlarzy z allegro, których oszczane i wytarte z pajęczyn śmietnikowe złomy "biją na głowę" wszystko co do tej pory wyprodukował człowiek...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Modrzewiu:

A gdzie ja twierdzę, że zrobię coś najlepszego?

Jedynie, że moje zespoły gł. będą lepsze od Pawłowych; takie przekomarzanie ;).

Parantula:

He, He. Formowi konstruktorzy być może robię karierę w innych dziedzinach. Nie wszyscy też się chwalą.

A to, że zewsząd widać chłam to prawda.

Rozbierzcie sobie swoje markowe kolumny i zobaczcie z jakich lichych płyt są zbudowane i jak łączone ze sobą. Chłam otacza nas powszechnie, nie tylko DIY, również w markowych sklepach.

Poczytajcie wątki o palących się NAD`ach, buczących trafach w audiofilskich sprzętach, urywających się kablach. . .

Ale nie ma co być takim malkontentem jak autorzy ostatnich wpisów. To forum służy do wymiany poglądów. O czym byście pisali? Zazdrość, bezsilność?. . .

Tak sobie pozwoliłem, bo widzę te malkontenckie wpisy w kontekście cytatu zawierającego moje imię ;). Co ja mam wspólnego z waszymi problemami?

PS: Popatrzcie uważnie na to Forum i zobaczcie konstrukcje wielu Forumowiczów. Nawet poziomem estetyki dorównują uznanym marką, aplikacją podzespołów wierzę, że często je przewyższają.

jozefkania.

>>Twórca Sonusa Fabera był stolarzem.....

No i skrzynki robi perfekcyjnie a do zwrotnic ma pewnie konstruktorów.

Co do tego stolarza to mam wątpliwości(Ja wiem,że był lutnikiem)a to trochę wyższy kunszt.

Grzegorz7

Mój wpis nie odnosił się tylko do Twojej osoby,to ogólne stwierdzenie po wyciągnięciu pewnych wniosków z bycia i obcowania na tym forum.

Generalnie to zgodzić się trzeba z parantullą,który zresztą swoją wypowiedzią(ostrzejszą)tylko potwierdził to co ja bardziej oględnie sugerowałem.

Większość polskich produktów jest najzwyczajniej anachroniczna i jest powieleniem zachodnich marek i niekoniecznie najlepszych.Tych trudniej podrobić.Prosze,wskaż uznany na świecie produkt audiofilski,powiedzmy kolumny naszej rodzimej produkcji.

Bez urazy,ale ja nie mam żadnych problemów.Założyłem wątek o naszej naiwności i o niej piszemy.

Trzeba być naiwnym mówiąc,że w garażu ktoś może wykonać kolumny,które będą lepsze od uznanych marek.

Bez odpowiedniego sprzętu,właściwej technologii-to marzenie ściętej głowy.

Pisać oczywiście wolno.Papier wszystko przyjmie.

>>>Popatrzcie uważnie na to Forum i zobaczcie konstrukcje wielu Forumowiczów.Nawet poziomem estetyki

dorównują uznanym markom............

Jakie to?Może zdjęcia tych ideałów.NIE WIERZĘ.

Przejdź do DIY i zajrzyj chociażby do:

Wzmacniacze u ChUmI`iego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zespoły gł. u Barthez`a:

Ukryta Zawartość

Nikt nie mówi, że w garażu zrobi się lepiej jak w fabryce. Tym większe uznanie dla Kolegów konstruktorów.

Przejrzyj wątki w DIY :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz7.

Wszedłem,zobaczyłem,zdania swojego nie zmieniłem.Byle co.Archaiczne,proste skrzynki,byle jak wykonane.To nie jest produkt naszych czasów.Przypomnę,że mamy już 21 Wiek.

Dzisiaj raczej takie konstrukcje wchodzą w rachubę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla kontrastu produkcji garażowych może jeszcze takie,podłogowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna konstrukcja tej firmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To szczytowy model tej Włoskiej firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Modrzewiu:

Możliwe do wykonania (są takie złote rączki jak wiesz co nawet ze złomu zrobią cacko), ale okupione zbyt dużym nakładem. Naiwnością byłoby twierdzić, że taka dbałość o szczegóły podniesie jakość soniczną konstrukcji.

Ale znam Twoje zdanie odnośnie estetyki i częściowo je podzielam. . .

To, że amatorzy-konstruktorzy nie silą się na gadżety świadczy o ich braku naiwności, czyż nie?! Naiwni to raczej ci, którzy kierując się wyglądem zdecydują się na nieco gorszy sonicznie system. A może im po prostu nie zależy bardziej na dźwięku niż na wyglądzie?

Sam widzisz, że w każdej filozofii postępowania można znaleźć i mocne i słabe strony.

Rozbierałem dużo różnych fabrycznych kolunmn, między innymi JBL - 250 Ti , z wierzchu w miare ładne, w środku pożal się Boże...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz7.Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić.Będąc w Boloni słuchałem tego modelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) grał podpięty do integry ML rewelacyjne brzmienie,wypełnione,soczyste ze świetną klarowną górą i nisko schodzącym,dobrze rozciągniętym i kontrolowanym basem.Już pisałem,że dzisiaj Hi-End to nie tylko soniczność ale i design.Para.

Ukryta Zawartość

henrykpiątek.

Na co to miałby być dowód?

Ano na to tylko,że JBL oprócz doskonałych konstrukcji robi lipnePowinienes rozebrać taką Nebulę,Eventusa.

Ponieważ spór nabrał nowego wymiaru, proponuje nieco zmienić jego obszar. Konstrukcje elektroniczne ;).

Szczerze mówiąc opinie wielu frustratów z tego Forum są wielce krzywdzące dla kolegów. Wielu z nich kiedyś (bądź jeszcze dziś) pracowało dla firm z branży elektronicznej. Są takimi samymi konstruktorami jak ci z uznanych firm. Jakiś sprzeciw? Miewają również dostęp do odpowiedniej aparatury; Przepraszam, przecież audiofile nie uznają pomiarów! ;)

Powiedz wprost, że niektórzy z nas nie są w stanie zbudować wysokiej klasy bebechów (wzmacniaczy, DAC`ów, itd.). . .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.