Skocz do zawartości
IGNORED

Za mało basu-brać podłogówki czy suba

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co byscie zrobili na moim miejscu

Kupiłem siesty sat bo mam mały pokój 14m2 a z meblami nawet mniej

Grają tak jak chciałem czyli ciepło i muzykalnie ale w dzwieku brakuje nieco masy

szczegolnie taleze i werble sa za lekkie

No i troche za malo basu jako fronty w kinie

Czy uwazacie ze fronty maja wiecej masy niz monitory ogolnie, oraz w tym konkretnym przypadku(siesta sat vs siesta front)?

Jakbym mial pewnosc ze fronty dadza troszke ciezaru w dzwieku to bym je kupil ryzykujac je w malym pokoju

Pewnie maja wiecej basu niz saty wiec chociaz w filmach byloby lepiej

A moze lepiej kupic subwoofer?

Mysle o yamasze YST-SW515

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale czy zakup subwoofea do takiego metrazu ma sens bo po poprzedniej przejazdzce z jamo sub 200 jestem sceptycznie nastawiony do uzytecznosci suba w tak malym pokoju

Wczesniej mialem mocne monitory i ten jamo nic nie wnosil ponad nie a raczej ponizej

ta yamaha to juz polke wyzej i zbiera dobre recenzje wiec na nia bym sie zdecydowal chyba ze jest lepszy sub do 900zl

Zeby bylo jasne suba nie bralbym do muzyki tylko do filmow

o subie myslalbym wtedy jesli fronty siesta nie mialyby masy wiecej niz monitory

mam nadzieje ze komus bedzie sie chcailo przeczytac

jak zwykle bede wdzieczny za odp

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

siesta sa to monitorek :) tam basu poteznego nie uswiadczysz natomiast fronty maja go sporo ale przy dobrym wzmaku

natomiast czy zostawic satki ja mowie na tak a bas puscic z suba a srednimi tonami i góra beda sie zajmowaly te satki a w rogu bedzie grzmiał subwoofer

nie kupuj tej yamahy 515 kup cos z paradigma ps1000 lub 1200

no też niezbyt dobry pomysł, to są suby typowo kinowe, do muzyki się zupełnie nie nadają (chyba że do wolnego hip hopu, rnb itp) :)

poszukałbym czegoś na 20 - max 25 cm głośniku w obudowie zamkniętej lub z membramą bierną, np Infinity Beta SW 10

Gość ata77

(Konto usunięte)

slyszales ta yamahe? Pozycz na odsluch i sprawdz w konfiguracji ze swoimi monitorami. U mnie ten sub gra z frontami ktore maja odciecie na poziomie 35 hz i slychac jego udzial.

Gość ata77

(Konto usunięte)

tendencyjne podejscie jest ostatnim z mozliwych sposobow na dobry wybor. posluchaj i wybieraj. 900 zł wynika z faktu, ze to dosc stary projekt ale, czy to oznacza, ze zły? Mam pytanie do kolegow: slyszeliscie tego suba u siebie w systemie?

Jeżeli chcesz mieć wszystko słabych lotów - kup subwoofer.

Zastanów się, czy nie opłaca się sprzedać obecnie posiadane monitory i kopić coś większego? Wiele monitorów innych firm poradzi sobie z pomieszczeniem 14m2. W stereo zabrzmi to na pewno lepiej aniżeli tonsile w połączeniu z wątpliwej jakości subwooferem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RADUL, 13 Lip 2009, 21:06

Naprawdę daruj sobie te Siesty i nie mieszaj ludziom w głowach. Wszyscy wiedzą że dla ciebie poza siestami nie ma nic. Jesteś do znudzenia monotematyczny. Niech lepiej chłopak sobie odsłucha a ty nie mieszaj.

Co do woofera Yamahy. Sam posiadam model niższy Model YST-SW225 w pokoju 18 m2 i uważam że jest bardzo dobrym uzupełnieniem każdych monitorów. Ma wszelkie regulacje fazy, podwójne wyjście RCA oraz głośnikowe, automatyczny wyłącznik stanby.

W KD spisuje się bardzo dobrze a w muzyce całkiem przyjemnie brzmi. Nie buczy, nie daje ciągłego dźwieku. Potrafi szybko wybrzmieć i daje się nawet usłyszeć zróżnicowane wybrzmienia w muzyce. Jak za tę cenę jest bardzo dobry. Mocniejszy model z pewnością będzie jeszcze lepszy.

Proponuję posłuchać i wówczas pisać opinie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziękuje Wam chłopaki za odpowiedzi

wszystkie sa cenne ale nikt z Was nie odpowiedział mi na najbardziej istotne pytamie

Czy brzmienie kolumn podlogowych rozni sie od brzmienia podstawkowcow z tej lini tylko iloscia basu czy moze są jeszcze inne roznice

Konkretnie chodzi mo o siesty, ale mile widziana jest opinia ogolna miedzy dowolnymi monitorami i podstawkowcami

Tak jak pisalem dzwiek siest mi odpowiada bo maja sliczną średnicę, ale w dzwięku brak ogolnie rzeczywistego ciężaru instrumentów; wszystko gra zbyt lightowo

Masa blach jest za mała i werbeli ale one ujdą w tłumie

Ponadto w filmach za mało niskiego basu

Jeżeli siesty front zagrałyby pod tym względem lepiej to bym się na nie zdecydowal bo w filmach basu pewnie by nie brakło skoro to sa podłogowce

Suba kupował bym wtedy jeśli musiałbym zostac z siestami sat aby pogłebić bas w filmach

Jamar1 z Twoich propozycji slucałem tylko conceptów i Wafli

Z dwojga złego dali lepsze według mnie ale żadne nie nadaja sie do rocka gdyż grają zbyt grzecznie

Ale dzięki za zaangażowanie

Jorkers na paradigma mnie niestetyu nie stac a po drugie to taka maszyna do 14m2 to bezsens chyba

Do wszystkich

Ilu z Was chłopaki tak naprawdę sluchalo siest i wie jak wypadaja na tle innych firm a ilu pisze po prostu z zawisci czy nie wiem czego uwazajac ze tonsil to lipa bo polski; zrobil dupne altusy do lomotu wiec juz nic nie wymysli dobrego i wogole jest bleeeee ?

bede wdzieczny za kolejne sugestie

pozdrawiam

Skromna opinia nie-audiofila: podłogowe plus sub.

Ten drugi tylko do kina oczywiście. Nie sądzę aby w małym pomieszczeniu należało wspierać podłogowe kolumny subem w muzyce; w kinie to co innego.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jezeli lubisz bas to plecam te:

Ukryta Zawartość

jezeli bylbys zainteresowany to bede za 4 tygodnie w domu i moge je zabrac ze soba...

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

spoko sam nie jestem audiofilem

Wiesz ja mam male pomieszczenie i majac tam tak jak pisalem suba jamo 200( chwalonego w swej klasie)

niestety przeżywalem rozczarowanie bo sub ten gral tak jak podstawkowce basem

Zdecydowalem ze skoro sub nie gra lepiej to po co go trzymać

I wniosek taki

Albo sub byl do nioczego albo mam za male pomieszczenie zeby mogl dobrze pracowac

ale obstawiam to pierwsze

Intersuje mnie prawdziwa opinia czlowieka co ma swietnie schodzące fronty oraz suba(najlepiej w malym metrazu) aby potwierdzil czy wogole warto go pchac

Hipotetycznie sub jest nie zbedny ale jak praktyka?

pozdro

Ghostlovescore, 14 Lip 2009, 19:26

w sprawie Siest. Musisz sam wyciągnąć wnioski. najlepiej poprzez własne odsłuchy.

Nie słuchaj mnie czy RADULA bo każdy z nas ma zdecydowanie odmienne zdanie. Jakie będzie twoje?? NIkt nie wie.

Zdanie innych powinno być tylko sugestią a nie wyznacznikiem zakupu.

Posiadałem wolnostojące kolumny Avance Omega 503. Grały bardzo miękko, dynamicznie i z dużym ciepłym basem. Do nich (do muzyki) woofer nie był zupełnie potrzebny. W KD już niestety tego tąpnięcia brakowało.

Obecnie mam woofer do monitorów. W muzyce bardzo ładnie uzupełnia dół ( wspomniany wczesniej woofer Yamahy, model 225.)

Jednakże gdy będę miał taką możliwość wrócę do podłogówek. KD jest tylko dodatkiem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

tak własnie jest z kolumnami które uchodzą za dobre bo są neutralne i maja dobrze wyważoną średnicę w wydaniu podłogowym jeszcze ujdzie w podstawkowym brak basu i kulejący sopran na pocieszenie powiem ze zazwyczaj jest podobnie jesli chodzi o podstawki i podłogówki z jednego kompletu ,chociaż nie koniecznie mam jamo s606 i s602 i te monitory basu mają mało w przeciwieństwie do podłogówek ale średnica i sopran podobnie..

no to mnie zbytnio nie pocieszyles

Co do sporanu wiem ze bedzie identyk ale mam ciche nadzieje ze srednica i bas beda mialy wiecej masy, a tylko tego mi brakuje w siestach

Logicznie myslac 2 glosniki beda teraz przetwarzac osobno bas i srednice zatem powinno byc chyba lepiej

Mysle ze Stopa perkuscji zostanie dociazona na 100% bo basu bedzie napewno wiecej a jak bedzie z werblami i wogole srednica to nie wiem

Fajnie byloby uslyszec opinie posiadqacza kina 5.0 siest

pozdro

Poza tematem

, Zastanawiam się czy dla tych co maja za mało basu w stereo i chcą bas uzupełnić tanim subem , nie lepiej byłoby lepiej kręcić gałami wzmaka.

Ghostlovescore, 14 Lip 2009, 19:56

>Intersuje mnie prawdziwa opinia czlowieka co ma swietnie schodzące fronty oraz suba(najlepiej w

>malym metrazu) aby potwierdzil czy wogole warto go pchac

>Hipotetycznie sub jest nie zbedny ale jak praktyka?

Praktyka pokazuje, że sub w kinie jest potrzebny niezależnie od wielkości frontów. Dochodzi możliwość regulacji i większa potęga najniższego basu, odczuwalna nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu. Gdy słucham samych frontów tego efektu nie mam, chociaż potencjał w zakresie basu mają b.duży (4 osiemnastki w każdej kolumnie). Brakuje efektu zagęszczania powietrza w pomiesczeniu, tąpnięć, trzęsienia fotelem itp.

• 2 tygodnie później...

mam mały pokój ,posiadam kolumny jamo 5.0 ,jeśli chodzi o fronty(mam podłogowe) w odśłuchu stereo uważam,że bas ,jego słyszalność to akustyka pomieszczenia.rozstaw na zasadzie eksperymentu odsłuchowego :),dlatego że to nie wieżyczka która zagra dobrze wszędzie bo ma podbicia korektory,(chaos i przebarwienia sztuczne brzmienie),jeśli chodzi o subwoofer do kina jest niezbędny (nie do stereo)ucho przy ziemi:) film nagrany wymusza niskie częstotliwości,czyli odciążamy fronty :)mam subwoofer ale pracuje na filmie.jeśli chodzi o mały pokój amplituner ustawia sie do pokoju i dekodery sie dopasowują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.