Skocz do zawartości
IGNORED

tannoy m3-m4 porównanie

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce kupic tannoy;e do pokoju 20m2 ale pokoj jest dlugi a waski kolumny beda staly w odleglosci od siebie okolo1,5 i z 0,5m od tylniej sciany jestem zdecydowany na tannoye wiec prosze nie odp w formie "kup lepie to " dołóż ... i kup..."

Więc zastanawiam sie nad m2 -m4 myslałem tez o m2 ale zalezy mi zeby bylo wiecej basu do kina no i lepiej podłogówki

Pozosze o odp. na temat i dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/57230-tannoy-m3-m4-por%C3%B3wnanie/

Witaj,

pierwsza sprawa to akustyka pomieszczenia - w przypadku długiego i wąskiego pomieszczenia i postawienia kolumn na węższej ścianie możesz mieć problemy z basem. Pomyśl o postawieniu kolumn na szerszej ścianie. Korzystniejsze akustycznie jest nawet stworzenie prostokąta w Twoim pomieszczeniu jako odsłuchu w poprzek (kolumny na dłuższej ścianie). Do 20m2 spokojnie możesz zastosować m3 i m4. Widzę jednak że masz mało wolnej przestrzeni wokół kolumn, dlatego bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie m3 (chyba że lubisz dominujący bas). W przypadku ustawienia systemu kolumnowego w poprzek możesz pozostać nawet przy m2. Jak dokładnie się przyjrzysz powyższym kolumnom, to m2 i m3 mają identyczne przetworniki, jedynie kolumne te są inaczej zestrojone ze względu na objętość, charakter brzmienia jest bardzo podobny.

Więc tak dziekuje Ci za konkretną odp na temat rzadko już korzystam z forum bo takich odp jest niewiele.

Więc tak kolumienki muszą stać na scianie krótszej jesli chodzi o bas to miałem go za mało (sonus faber concerto) ale tez nie chce miec za duzo mysle ze m3 beda optymalne wydje mi sie tez ze przy m4 mogla by tez ucierpiec stereofonia

Ten problem z basem wynikał prawdopodobnie z akustyki pomieszczenia - czy przypadkiem jak wstałeś lub przemieściłeś się w przeciwległy kąt pomieszczenia w stosunku do kolumn nie miałeś dużo basu ?

Na Twoim miejscu pozostałbym przy m3

Nie jesli chodzi o pomieszczenie to nie ma problemów z basem było go troszkę po prostu za mało jak w jazzie mi to w ogóle nie przeszkadzało tak w muzyce pop dance oraz w kinie domowym itp już tak!!

A ponieważ już nie jestem audiofilem sprzedaje swój sprzęt zamieniając go na budżetowy ale dobrej jakości

Wybrałem tannoy;e bo słyszałem model m1 u kolego podpięty do drogiej elektroniki za około 40 tyś był to zestaw blunote i dzwięk jaki się sączył z tych małych kolumienek był po prostu ....brak słów masakra

Moje tannoye będą podpięte w stereo z zmakiem lampowym 25w na kanał na el 34 diy (7tyś) i Cd Marantz cd16 (10tyś prawdopodobnie też bedzie na sprzedaż) więc towarzystwo niczego sobie ... :) oraz w kinie ampli yamaha

A szukam dzwięku ciepłego i niemęczącego brak natarczywości i agresji może z powodzeniem zastąpic brak mega sceny analityczności czy masy szczegółów , niekoniecznie z wyexponowaną powiedzmy równą średnicą ale żeby skraje pasma też były na swoim miejsciu czyli mocny bas a wysokie dzwięczne i niemęczące

Dlatego zastanawiam się i jestem bardziej skłonny do m4 jednak jak bedzie więcej basu to obejdzie sie bez suba którym miałem zamiar uzupełnić niskie tony :)

Pozdro ale sie rozpisałem

Do kina domowego w takim przypadku możesz brać Tannoy m4, przy muzyce jednak bałbym się przesunięcia równowagi brzmieniowej w kierunku basu. Jeśli jednak jesteś w stanie zaakceptować większą ilość basu, zdecyduj się na m4.

no właśnie możliwe żę bedzie lekki nadmiar basu w muzyce ale że ostatnio zamiast jazzu słucham techno więc...to bedzie na plus :)

A jesli chodzi o pomieszczenie to bede mieszakal tam jeszcze max 3lata

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.