Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy zamiast okablowania

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

modrzew47, 19 Lip 2009, 21:21

>Czym się różni okablowanie,dobór kabli od potencjometru regulacji barwy dźwięku?Tu i tu wpływamy na

>dźwięk,na jego zniekształcenie.Czy to nie było zaplanowane przez producentów sprzętu AUDIO?

wszystkim... Powtórzę, tylko wyjątkowo egzotyczne kable, ale jeszcze o takich nie słyszałem, FAKTYCZNIE zachowują się jak tłumiki. Większość dobrze przenosi częstotliwości akustyczne.

Co do regulatorów barwy... taa... wszyscy tak z nich audiofilsko rezygnują, tylko że producenci kolumn dbają o to, żeby pogardzany "uśmiech dyskoteki" był zaszyty w ich kolumnach ;)

Dla przykładu: kto zgadnie ile kosztują kolumny 1 i 2 ? "uśmiech dyskoteki" oczywiście jak miło ;)

post-18950-100009778 1248112720_thumb.jpg

post-18950-100009779 1248112720_thumb.jpg

Czy regulacja barwy to audiofilskie rozwiązanie?Nie i od niedawna bardzo wstydliwe.Takie to przekonanie.

XYZPawel.

Twoja wypowiedź nie zmienia faktu,że jedno i drugie rozwiązanie wpływa na dźwięk.To niezaprzeczalny fakt,jak widac.Tylko, że kable są dużo droższe i to jest znamienne.

XYZPawel, 20 Lip 2009, 19:58

Pierwsze wygladaja na dwudrozne z duzym wooferem, byc moze jakies budzetowe monitory sredniego zasiegu, jak na przyklad moje.

Drugie to 3-drozne z egzotycznym, kierunkowym tweeterem, byc moze wstegi, strzelam: pierwsze 1500PLN, drugie 5000PLN. Jak daleko chybilem?

Gość

(Konto usunięte)

darkfenriz, 20 Lip 2009, 20:22

>Pierwsze wygladaja na dwudrozne z duzym wooferem, byc moze jakies budzetowe monitory sredniego

>zasiegu, jak na przyklad moje.

>Drugie to 3-drozne z egzotycznym, kierunkowym tweeterem, byc moze wstegi, strzelam: pierwsze

>1500PLN, drugie 5000PLN. Jak daleko chybilem?

nieźle, nieźle ;) czekamy na innych zgadujących ;) (to tylko taka zabawa)

Ale wpływ takiego tłumika daje się zauważyć dopiero przy setkach MHz. A mi chodzi o taki cwany tłumik ukryty gdzieś we wtyczce np., tak by różnica była zauważalna przez każdego.

Mnie interesowałby temat odwrotny, czyli okablowanie zamiast regulacji barwy. Jaki kabel dodaje basu, jaki średnicy, jaki góry. Który jest "szybszy", a który "wolniejszy"? Który zastosować w "mulącym" systemie, a który z zbyt ostrym? Czy jest jakiś taki uniwersalny poradnik?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z tym planowaniez przez producentów to lekka przesada. Przecież jest wiele przykładów nie stosowania regulatorów, laudnesów od samego początku przez firmy Musical Fidelity, NVA, Sugden i jeszcze paru by się znalazło.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ale jajca; mam kilkadziesiąt płyt twórczości Stevena Wilsona. Jedno brzmią jasno, inne ostro, a jeszcze inne muląco. Każda inaczej. Jakie kable mam sobie wybrać by wszystkie szły równo ?

violet

Raczej nie ma.

Są utarte słogany a to że srebro takie, miedź taka, molibden - sraki a złoto - owakie.

cripple kiwi

Napisz do Stevena i wywal kawę na ławę, że poza muzyką to sie nieprzykłada do roboty ;)

Akurat jego płyty (projekty) to przykład dobrego nagrywania.

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 20 Lip 2009, 20:56

>XYZPawel, 20 Lip 2009, 19:58

>Charakterystyka "1" to - Von Schweikert VRR-55SSE za 70.000zł

>Co wygrałem ? :)

eee, zajrzałeś do mojego starego wątku ;)

1. Von Schweikert VR-5SE The Vantage 70 000 zł – Audio 3/2008

http://audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&katId=1&id=326

2. Jamo C 605 – 2000 zł – Audio 4/2008

http://audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&id=328&katId=1

kolumny za 2 i 70 kzł, a podobnie się do nas uśmiechają.

Głównie kolumny studyjne mają płaskie charakterystyki (i Oriony ;).

Ma ktoś wykresy kabli jako tłumików ?

xniwax, 20 Lip 2009, 21:04

>cripple kiwi

>

>Napisz do Stevena i wywal kawę na ławę...

To prawda są dobrze nagrane, ale problem z mojego przykładu pozostaje nadal aktualny :)

To, że róznie sa nagrane - zgoda. Ja nie zauważyłem aż takich skrajności na jego płytach poza pierwszymi z pierwszych.

Skrajności to mocno powiedziane. Reedycje w digipakach od Snapper są praktycznie takie same, Natomiast moja ulubiona "Up the downstair" z Delerium i "Insurgentes" z Kscope poprostu trudno wysłuchać do końca.

xniwax, 20 Lip 2009, 21:02

>violet

>

>Raczej nie ma.

>Są utarte słogany a to że srebro takie, miedź taka, molibden - sraki a złoto - owakie.

No właśnie takiemu ulegam wrażeniu. Więcej w tym wszystkim radosnej "poezji" niż rzeczywistości. Wręcz śmieszą mnie opisy "dzwięku" niektórych kabli w poważnych periodykach audio. Spójrzmy na ich listy rankingowe - tam przecież tylko samo ble, ble, ble :)))

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

XYZPawel, 20 Lip 2009, 21:05

Przecież sama płaska charka to nie wszystko. Może być równo jak stół, ale z potwornymi rezonansami membran, ze spartoloną filtracją, dziwnymi podziałami, rozjechaną fazą itd.

Ważniejsze są w sumie inne rzeczy niż TYLKO płaska charakterystyka.

My też nie słyszymy zawsze jednakowo; np. po powrocie do domu tramwajem mamy sciętą górę i sfilcowany dół a dojście do siebie może zająć dłużej niż trwa ulubiona płyta :)

Przecież chodzi o to by Kolumny wzmak i Cd=jedność. Wiadomo że każdy część dodaję coś od siebie. Na szczęście mamy mózgi i słuch więc możemy sobie zrobić tak jak NAM pasuję(to tak odnośnie wpływu kolumn czy innych elementów na korektę barwy). Problem polega na tym, jeśli ktoś mimo to(pewnie źle skompletował sprzęt) przesadza i kręci gałkami do oporu, a takie sprzęty(na takich ustawieniach) najczęściej widzę na aukcjach(krew mnie zalewa :P) Wiem że nie na temat, ale widzę tu że wątek zboczył i tak, i tak, z kursu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.