Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy zamiast okablowania

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 08:38

>Wyrówuje podbicia? Znaczy oszukuje!

Oszukiwanie to są właśnie te podbicia/nierównomierności w paśmie ... po to się koryguje by właśnie nie było tych nienaturalnych podbić!

Co do korektorów które wpina się przed wzmacniaczem - Audyssey EQ lub TacT coś takiego produkuje. Co do korektorów wbudowanych - można je spotkać w wyższych ampli jak np. Yamaha RX-V 765 lub starszych jak Yamaha RX-V661 lub 663 (najtańsze modele typu RX-V563 i niższe nawet jeśli mają mikrofon pomiarowy to najczęściej są pozbawione opcji wyrównania pasma ... jedynie ustawiają głośność kolumn wzgl. siebie ew. wyrównują fazę).

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 08:38

>Tu podbije, tam wytnie i GRA muzyka. Bas schodzi do piwnicy, wgniata w fotel. Pzrestzreń, średnica

>cudna i góra będzie jak trzeba! Hehe...

Korekcja akustyki tylko wyrównuje podbicia + ew. fazę + głośność między kolumnami ... ale nie jest cudotwórcą ... nie sprawi że rozdzielczość kolumn będzie większa. Korekcja akustyki pomaga wyeliminować a raczej znacznie zminimalizować tylko część problemów ale nie wszystkie. I tak zaleca się aby pomieszczenie było możliwie najlepiej przygotowane akustycznie.

Dzięki!

No to mi kamień z serca spadł:)

Jeśli Kolega podaje wyższy model amplitunera KD Yamahy, jako wzór naturalnego dźwieku (oczywiście po kalibracji) - to jestem zmuszony się wycofać... Za wysokie progi:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak swoją drogą jeśli miałbym wskazać coś zbliżonego do wzorca to za przykład dałbym KRK Expose

Ukryta Zawartość

i do korekcji (jeśli akustyka pomieszczenia tego wymaga ... bo te monitory są wystarczająco równe by w komorze bezechowej nie korygować) KRK ERGO :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konkludując.

1. Używasz wzmacniacz z wbudowanym korektorem akustyki.

2. Przekonujesz o naturalności dźwięku, którą otrzymujemy dzięki temu.

3. Na koniec podajesz przykłady urządzeń umożliwiających powyższe.

Wychodzi na to, że jednak dzisiejsza technika tworzy cuda za jedyne 2,5 kzł. Tymczasem, złośliwi twierdzą, że nie ma postępu.

Może i korekcja jest tutaj OK, ale wolę brzmienie tradycjnych wzmacniaczy bez niej.

Chyba sobie odpuszczę:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 10:08

>2. Przekonujesz o naturalności dźwięku, którą otrzymujemy dzięki temu.

Minimalizujemy jedynie pewne problemy związane z akustyką pomieszczenia i ew. nieliniowością kolumn.

Poza tym korekcja może być dokładniejsza (Audyssey EQ processor - nie mylić z tym co jest w ampli) lub mniej dokładna z gorszym mikrofonem (ampli kina Yamaha RX-V765).

... i już nie wymyślaj cudów na patyku

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 10:08

>Może i korekcja jest tutaj OK, ale wolę brzmienie tradycjnych wzmacniaczy bez niej.

... jasne że można woleć nienaturalne, przekolorowane brzmienie (bo nie wierzę że Twoje kolumny są szczególnie liniowe a tym bardziej w to że masz dodatkowo szczególnie dobrą akustykę pomieszczenia - pewnie w pomiarach będą podbicia o 9< dB na np. basie )

Tak. Są problemy przy 40 Hz. Choć nie tak duże.

Ale cóż to jest w porównaniu do dźwięku z budżetowego amplitunera KD, nawet z najlepszą korekcją akustyki...

Najlepszego!

W amplitunerach nie ma najlepszej korekcji akustyki ;)

Jak chcesz lepszego dźwięku z korekcją to wzmak STEREO + korektor ... a jak jeszcze lepszego to aktywna kolumna z aktywną zwrotnicą + zewn. procesor ... np. wspomniany TacT RCS 2.2 XP + ADAM TENSOR GAMMA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 10:38

>Tak. Są problemy przy 40 Hz. Choć nie tak duże.

>Ale cóż to jest w porównaniu do dźwięku z budżetowego amplitunera KD, nawet z najlepszą korekcją

>akustyki...

cóż, charakterystyka częstotliwościowa budżetowego amplitunera KD, jest płaska jak stół, więc neutralna, bez własnego dźwięku, a charakterystyka każdego pokoju to jest z reguły horror, góry i doliny kilkunastodecybelowe.

Zgadnij co ma gorszy "dźwięk" ?

a jak już tak fajnie to wszystko sobie pokorygujecie, to co zapuścicie? - tą spieprzoną do imentu z obcięta dynamiką CD?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

XYZPawel, 17 Wrz 2009, 11:21

>Zgadnij co ma gorszy "dźwięk" ?

Nie muszę zgadywać!

Słuchałem niedawno podobnego "wynalazku" (może ktoś zapomniał o korekcji? Choć zapewniał, że wsio jest OK). Na szczęście nie był to mój wzmacniacz:)

Trzymta się!

Gość

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 14:26

>XYZPawel, 17 Wrz 2009, 11:21

>

>

>>Zgadnij co ma gorszy "dźwięk" ?

>Nie muszę zgadywać!

pewno, że nie, to jest oczywiste, że "grają" pomieszczenia, a wzmaki nie.

tam widocznie kolumny były nie te, albo pomieszczenie - akustyka.

mamel, 17 Wrz 2009, 14:06

>a jak już tak fajnie to wszystko sobie pokorygujecie, to co zapuścicie? - tą spieprzoną do imentu z

>obcięta dynamiką CD?

TAK ... i nawet ucięta dynamika nie jest wynikiem ograniczeń CD tylko efektem nieudolnej realizacji / Loudness War (silna kompresja - nie mylić z kompresją mp3)

realizacja jak najbardziej udolna bo planowa, powtarzana w multum przypadków obecnej realizacji

ale pytanie pozostało - czego będziecie słuchać w tych "neutralnych" warunkach

Kyle,Lubię słuchać muzyki na sprzęcie który jej nie kaleczy :P

polecę taki sprzęcior - satysfakcja (bez korekcji) gwarantowana

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mamel, 17 Wrz 2009, 15:13

>ale pytanie pozostało - czego będziecie słuchać w tych "neutralnych" warunkach

... płyt CD, plików PCM stworzonych z tych płyt.

>mamel,Z racji wieku (ludzie tyle nie żyją), osobistych preferencji i doznań organicznych - wyłącznie >ANALOG z okresu przed krzemowego!

>(no, dopuszczam wyjątki :))

ja polecę Tobie taki (będziesz bardziej zadowolony):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zukzukzuk: czytając twoje wpisy odnoszę nieodparte wrażenie, że twoja wiedza na temat korekcji akustyki pomieszczenia oparta jest jedynie na wyobrażeniach. Proponuję, żebyś poznał się z jakimś tego typu urządzeniem, a wtedy po pierwsze zmienisz zdanie, po drugie przestaniesz wypisywać np. takie oto głupoty:

>Z drugiej strony - korektory akustyki są również ustawione na "jakieś", ogólnie przyjęte za

>najbardziej prawidłowe, parametry. Nie na te, które odpowiadają moim uszom.

Pozdrawiam ;)

Drogi Teo!

Napisałem wcześniej, że słuchałem już "jakiegoś", wcale nie najtańszego, amplitunera KD z korekcją akustyki. Prawda, że nie poznałem dogłebnie zasad użycia tej funkcji, ale za to słyszałem dźwięk. I to wystarczy:).

Co z tego, że korekcja akustyki działa, jak wzmacniacz i kolumny do bani...

Zaraz zaczniesz wciskać, że Ampli AV za 5 kzł (z korektorem akustyki oczywiście), to prawie hi-end. Pewno ałdiofilskie periodyki też już taki hi-end prezentowały naiwnym ( ale tylko na papierze). Oczywiście, możesz zarzucić, że nie słuchałem sprzętu profesjonalnego itd.

Jaśli napisałem głupotę - to wskaż, w którym miejscu cytowanego stwierdzenia?

Bo o ile wiem, jeszcze takiego "czegoś" nie wymyślono, żeby SAMO "ustawiało" brzmienie pod czyjeś preferencje:)

Np. Mam znaczny spadek słuchu przy 15 kHz. Czy amplituner o tym wie?

A jeżeli osobiście koryguję nastawy to jasne, że wobec tych ustawień, które ma zaprogramowane urządzenie, nie są one optymalne. I kółko się zamyka.

Jeśli tak nie jest - to Ty popisałeś sie naiwnością:):):)

Również pozdrawiam.

ZukZuk:

Procesor akustyki ustawi tak pasmo, aby było „równe”. Następnie podchodzisz i regulujesz sobie podbicie w miejscu w którym nie słyszysz.

Jasne, że procesor o tym nie wie; a ty wiesz, że twój pokój ma kilka tłumień i podbić w całym paśmie? ;)

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 20:06

>Co z tego, że korekcja akustyki działa, jak wzmacniacz i kolumny do bani...

Ja p...le ... ale Ty ciężko myślisz. Wiadomo że ampli kina nie ma wysokiej klasy końcówek mocy ... więc jeśli masz kasę to kupujesz zewn. procesor do wzmaka stereo który nie tylko lepiej skoryguje niż to co zaszywa się w ampli kina ale dodatkowo będziesz miał znacznie lepsze końcówki mocy ... choć i tak najlepszym rozwiązaniem są aktywne kolumny (Adam Tensor) + procesor ... ale już kolejny raz w tym wątku to samo piszę i dalej nie dociera - LOL

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 20:06

>Bo o ile wiem, jeszcze takiego "czegoś" nie wymyślono, żeby SAMO "ustawiało" brzmienie pod czyjeś

>preferencje:)

>Np. Mam znaczny spadek słuchu przy 15 kHz. Czy amplituner o tym wie?

Kolega przede mną już Ci napisał ... ja tylko powtórzę - możesz sobie wyrównać pasmo (lokalne i globalne nierówności) a na koniec podbić co Ci się podoba (choć uważam to za lekki bezsens ... skoro gorzej słyszysz przy 15 khz to jest to Twoja naturalna fiznojomia ... chyba kiedy idziesz do parku to nie bierzesz na głowę urządzenia które podbija Ci te 15 khz ? ... tak samo tutaj nie ma sensu takie podbijanie). ... no chyba że realizacja jest tragiczna i w sopranach syczy to można co najwyżej lekko przyciszyć gładkim filtrem od góry pasma - ale to już rozwiązywanie innego problemu.

>Z drugiej strony - korektory akustyki są również ustawione na "jakieś", ogólnie przyjęte za

>najbardziej prawidłowe, parametry. Nie na te, które odpowiadają moim uszom.

Cieszą się bardzo! W ostatnich kilku wypowiedziach potwierdziliście, że w/w zdanie jest prawdziwe:)

Gdzie Teo?

Jeśli sam sobie nie poprawię, to żaden korektor za mnie tego nie wymyśli (nie dostroi optimum akustycznego do personalnych właściwości słuchu - a każdy ma słuch choćby ciut inny).

A jeśli "ręcznie" poprawię - to już nie jest otpimum.

Ja p... Za trudne?

A z Yamahą - wiadomo, to są jajca, a nie hi-end. Nie mniej, kyle powołał się na konkretny przykład "wyższych modeli" za 2500 kzł - więc...

I o ile sobie przypominam, chwalił się posiadaniem takowej (wbudowanej we wzmacniacz)? A wymieniał tylko ampli AV Yamahy:( Swojego zapomniał?

:):):)

Kyle.

Już wyżej pisałem,że co do samej regulacji barwy to jest bez sensu ale co do korekcji pomieszczenia to juz nie.Akustyka pomieszczenia nie wszędzie i nie u każdego jest jednakowa a korektor akustyki ma to wyrównać.Nie wiem czy ma to wpływ na zniekształcenie dźwięku,osobiście w to wątpie.Jeżeli jest tak jak myślę to chyba lepiej w ten sposób wpływać na dźwięk niż wyklejać ściany ustrojstwami,które piękne nie są a spokój z żonami będzie.

modrzew47, 17 Wrz 2009, 21:11

Wiadomo ... wiadomo. Gdybym mógł przerobić swój pokój na komorę bezechową to korektor nie byłby mi potrzebny (no i kolumny musiałbym kupić bardziej liniowe).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.