Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD Pionner

pookpook

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam Pioneer Pd-s501 którego chciałbym używać jako transportu lecz nie ma on wyjść cyfrowych.

Chciałbym je dorobić, a jest taka możliwość ponieważ układ CXD2500 siedzi też w wyższych modelach i ma wyjście cyfrowe lecz pd-s501 nie ma go wyprowadzonego.

Chciałbym abyście mi zaproponowali jakąś aplikacje wyjść cyfrowych, przeglądałem schematy wyższych modeli ale nie zabardzo rozumiem te rozwiązania.

Domyślam się że prościej będzie wyprowadzić optyka, a koaksjalna też bym chciał ;P

Czy schemat z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jeśli tak to co w zamian za OPA603?

PS. opłaca się zmieńić NJM45580 na coś lepsiejszego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/57278-modyfikacja-cd-pionner/

Najprościej to zamień go na OP275 (tylko zmianiasz kość), są tanie (ok 7,5 szt). Można też na 2x OPA627 ale wtedy jeszcze stolik z adapterem no i 1 szt to ok 45 zł - możesz jeszcze zegar (ok. 180 +50 zasilacz), diody (10zł), elektrolity (100 - 300 zł), pod wrunkiem, że sam sobie wlutujesz ;-)))

Mam DOBRE stereo, brakuje mi CD, a po analogu gra marnie. Skąd wiesz jak gra ten amplituner? Nie jest to jakaś zabawka za 500zł z hipermarketu z zestawem 5 małych satelitek.

Jeszcze raz się pytam:

Czy ten schemat co podałem będzie dobry? Na tej stronie co podał adamb575 jest bezpośrednie połączenie

do coaxiala, też tak zrobić?

Oczekuje odpowiedzi na to 1 konkretne pytanie, a nie kup... sprzedaj itd.. to 1 pytanie...

Rozumiem że niektórzy pod słowem amplituner mają na myśli jakiś tani zestaw kina domowego z hiepermarketu, ale cóż. Ja chyba sam najlepiej wiem ja gra mój STEREO sprzęt, a chce podłączyć pioneera po to że obecny cd (z wyjściem cyfrowym) jest zepsuty i nie nadaje się do naprawy.

A pioneer leży i się kurzy.

Więc oczekuje odpowiedzi TYLKO odnośnie tego jak skutecznie i dobrze dorobić wyjście cyfrowe.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolega zalozyciel watku musi jeszcze bardzo duzo sie nauczyc - niestety. Amplituner z przetwornikiem a wzmacniacz stereo to dwie zupelnie inne bajki. Pioneer PD-S 501 jest kiepska propozycja. Do 100zl mozna kupic lepiej grajace CD np jakiegos starego Philipsa. Uwierz ze wiem co mowie. Oczywiscie zrobisz jak zechcesz. Kazdy uczy sie na bledach.

Widze że tutaj nie uzyskam odpowiedzi.

Miałem już wiele wzmacniaczy, niskich i wysokich klas.

Ów amplituner wybrałem po wielu odsłuchach w sklepie audio (nie jakimś tam hipermarkecie), RÓŻEGO sprzętu audio i ten amplituner w MOIM zestawieniu wygrał. Zresztą nie wtopił bym tyle kasy w ciemno, więc chyba wiem co mówie.

Pozatym sprzęt kupuje się na swoje uszy, a nie na ludzi z forum, wiadomo że można zasięgnąć opini ale ja ufam swoim uszą.

Ja z tego amplitunera jestem w 100%, a chyba liczy się właśnie to aby słuchający a nie koledzy z forum byli zadowoleni.

Zgadzam się że ten pioneer jest kiepski - po analogu. Ja chcę go połączyć cyfrowo m.in. z powodu mechanizmu stable platter. Kiedyś używałem tego cd - ma zamontowany zegar z mrelektronik i ulepszone zasilanie, brakuje tylko opampu więc wsadziłem zpowrotem oryginalny bo nie mam nic innego pod ręką, zresztą jak mówie analog ma być nieużywany.

Tym postem kończę moją dyskusję, idę do pracy...

Nie podałem i nie podam, już moim błędem było napisanie że potrzebuje cd podłączyć do ampli, a mogłem nie pisać....

Na drugi raz już będę wiedział jak zadać pytanie na tym forum......

Sygnał SPDIF z CXD2500 możesz syprowadzić z pinu 60 (DOUT) CXD2500 za pomocą dzielnika rezystorowego 390/75 ohm. Pin ten znajduje się na dłuższym boku układu bez ścięcia i jest to piąty pin od tej strony (na tym boku znajdują się piny od 41 do 64) patrząc od strony napisów.

Standardowo w Pioneerach było stosowane takie rozwiązanie jak na rysunku.

PLT1003 to trafo impulsowe, można spokojnie nawinąć samemu na rdzeniu pierścieniowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz pod ręką to przed wejściem na dzielnik powinieneś go puścić przez bramkę / bramki, by nie obciążać wyjścia układu CXD. Na bramki podajesz ten sygnał przez jakiś rezystor 1-2k. Zasilanie bramek blokujesz jakimś ceramikiem 100nF albo tantalem czy Os-Conem, kilka uF. Transformator wyjściowy ani kondensator nie jest konieczny. To wszystko.

Nie chcialbym sie powtarzac : ale w czasach b.tanich CD, moze faktycznie zamiast powaznie przerabiac elektronike, lepiej kupic cos dobrej klasy z gotowym wyjsciem cyfrowym.

Tak pisze, a sam w swoim CD dorabialem wyjscie cyfrowe. Tylko ze ja mialem juz fabryczne optyczne, a z niego mozna b.latwo zrobic cyfrowe galwaniczne (2 elementy, 2 przwody i gniazdo),

Ponadto obok układu masz 2 zworki, D_On i D_off, fabrycznie jest zwarta D_off. Niewiem gdzie przekazywany jest dalej sygnał ale na dniach będę wiedział, to napisze co i jak.

Jeśli można to ja się podepnę, potrzebuje zastosować osobne trafa do clocka i opampa, tylko niewiem jak rozwiązać kwestie uruchamiania, ponieważ fabryczne trafo jest zasilane cały czas.

Wstępnie planuje zastosować przekaźnik, z cewką zasilaną z napięcia np. Opampa.

Chyba że ma ktoś inny pomysł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właściwie nie ma przeszkód by oba układy pracowały cały czas.

Z zasilaniem zegara jest prościej, jego napięcie można włączać tranzystorem sterowanym z jakiegoś innego napięcia w CD przez erzystor lub dzielnik (chodzi oczywiście o nap. DC czyli 5V czy ile clock potrzebuje). W przypadku nap. Zasilania opampa pewnie jest ono symetryczne więc najlepiej załączać przekaźnikiem oba uzwojenia wtórne naraz.

disco

po co mu utrudniasz?

z tego co wiem konflikt co gra lepiej wzmak czy ampli został juz kiedys rozstrzygnięty, w bodajze 1976 roku sansui 9090db jako pierwsze udowodniło, ze amplituner moze grac lepiej od porównywalnego wzmacniacza. takze reguły niema, wszystko zalezy od reszty konfiguracji i tego nie przeskoczysz.

>Właściwie nie ma przeszkód by oba układy pracowały cały czas.

>Z zasilaniem zegara jest prościej, jego napięcie można włączać tranzystorem sterowanym z jakiegoś >innego napięcia w CD przez erzystor lub dzielnik (chodzi oczywiście o nap. DC czyli 5V czy ile clock >potrzebuje). W przypadku nap. Zasilania opampa pewnie jest ono symetryczne więc najlepiej załączać >przekaźnikiem oba uzwojenia wtórne naraz.

Masz na myśli taką sytuację że nawet gdy cd jest wyłączone to jest dostarczane napięcie do opampa i clock pracuje??

Ja przekaźnik myślałem wpiąć jeszcze przed trafami, a cewkę zasilić np. z wolnego napięcia opampa.

Tylko zastanawiam się czy firmowe trafo ma tak dużą wydajność prądową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.