Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie używane kolumny do 8 tys. zł

LukRin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W poprzednim tygodniu pozbyłem się z żalem swoich kolumienek AP YARA . Nowym właścicielem stał się nasz forumowicz. W tej chwili mam dylemat co kupić do srebrnej serii NAD. Pomieszczenie odsłuchowe nie za duże ok.16m.W zasadzie jest mi obojętne czy to będzie kolumna podłogowa czy podstawkowa.W kręgu moich zainteresowań jest Monitor Audio PL100. Takiego zestawu jeszcze nie miałem okazji słuchać i nie wiem czego mogę się spodziewać. Na odsłuch wybieram się w piątek. Może ktoś z forumowiczów miał przyjemność dłużej obcować z tym modelem. Oczywiście inne propozycje kolumienek do tego zestawu mile widziane.Dodam, że szkoła grania AP (przestrzeń,itd) mi odpowiada. Myślałem o AP Tempo VI lecz w cenie do 8 tys. zł raczej nie do upolowania.

Platinium 100 słuchałem 1,5 godziny, i dość często zerkałem na zegarek i wracałem z bólem głowy do domu.

Moim zdaniem za dużo kasy poszło w design, piękna obudowa, wspaniały lakier i skóra taka sama jak w samochodach Aston Martin.

Na początku bardzo fajna ta wstęga, ale później męcząco się robi.

Może to też wina caspiana który raczej nie przepada za 4ohm głośnikami i jakby brakowało kopa.

Ostatnio słuchałem B&W 805 z diamentowym wysoko tonowym, dość ciekawe, warto posłuchać.

Mój typ 1007Be, ale to mój typ, chyba byłby problem z używanymi.

Nastepca srebrnej serii NAD-a, seria Masters, jest na wystawach czesto zestawiana z kolumnami Dynaudio, moze to bylby wlasciwy trop. Chociaz do tego metrazu to raczej monitory, i to nie wszystkie. Jest jednak szansa na zmniejszenie sie w znaczaco nizszym budzecie:)

• Użytkownicy+

Witam .Myślę że w 16m z dynaudio może byc problem z basem. Kilka modeli jakie słuchałem potwierdzają że ta firma robi kolumny ze sporą jego ilością i średnią kontrolą.

Pozdrawiam Robert.

palton.

Posiadam kolumny tej firmy i nie odczuwam braku kontroli basu za to przyjemnie się słucha.

Co do tematu wątku to z Dynaudio polecałbym C-1.8000 zł. może być za mało.

nie wiem dokładnie jak gra twój srebny NAD ale jeżeli podobnie jak Masters to jak najbardziej posłuchaj z Dynaudio. U mnie słuchałem z 72SE i grało to dość ciepło, ale nie kluchowato.

Dynaudio C1 w Niemczech z 15000zł,Avalon Symbol może się nadać (w Niemczech właśnie ok.8000zł),ale nie wiadomo dlaczego zmieniłeś AP i czego szukasz teraz w brzmieniu.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

stefek,

Założenie było takie aby wskoczyć w wyższy model AP. Na tą chwilę dostałem propozycje na AP Spark 3 lub 5. Ta zmiana za dużo by nie wniosła w moim systemie.Z AP chciałbym zmienić na min. Tempo. Chwilowo w systemie są Mission M31i (moje pozostałości po kinie domowym). Tak jak wcześniej napisałem szkoła grania AP mi odpowiada. Lubię w dźwięku przestrzeń, przejrzystość, separację instrumentów kiedy koncentruje się na średnicy.

LukRin

Zdaje mi sie, ze to czego szukasz dadza Ci Totemy. Tempo VI wg mnie maja kiepski bas i wysokie w porownaniu do Mani-2 Signature. To jak niebo a Ziemia.

Dla dystrybutora Dynaudio i Sonus Fabera właściciele audio Physica należą do cenionych klientów, mówi ze często szukają u niego odpoczynku po przygodzie z AP, to tak pól żartem:)

JarlBjorn

Brzmienie SF a Dynaudio to różne brzmienie.Pierwsze posiadałem drugie posiadam.Co do dystrybutora to zgoda,jest ten sam i tak twierdzi.Nie mija się z prawdą.

• Użytkownicy+

>modrzew47

Byc może C-1 są super (nie słyszałem ich),jednak są za drogie.Tańsze dynki (długo słuchałem audience 52,contury i podłogowe -nie pamiętam modelu )mają za dużo basu w 15-16m.Chyba że z wyjątkowym suchotnikiem ,ale NAD nim nie jest.

Pewnie mało kto słyszał.Nie kombinuj,tylko szukaj raczej wśród kolumn,które możesz potem odsprzedać.

Nie wiem co myślisz o Virgo3,zdaje się ktoś sprzedaje przez Hifi Club,cena myslę,bliska Twojego pułapu.

stefek

Myślałem o tych Virgo 2 lecz osoba sprzedająca nie odpowiada na maila. Jest pytanie czy one sprawdzą się w moich 16m ;). Coś mi się wydaje, że będzie ciężko.

LukRin, 23 Lip 2009, 20:36

cześć

9 lat używałem virgo 1, a więc praktycznie to samo co dwójka. Tolerują przeróżną elektronikę. Od sasa do lasa. Stare, nowe, nawet radio lampowe na dwóch ell80 po babci. ale taką która nie eksponuje górnych zakresów pasma. Najbardziej jednak jest istotne coś innego. 16m nie jest problemem. Ważne czy możesz troszkę poszaleć w pokoju i ustawić je wg. zalecen producenta. Bardzo szeroko i niemalże na środku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LukRin podaj jak miałeś ustawione do tej pory,baza,odległość kolumn od ścian,itd.,z pewnością będzie dużo łatwiej jeszcze coś podpowiedzieć.

Ludzie, proszę przeczytajcie wpis na temat C1 w klubie Miłosników Dobrych Monitorów :-)

Tam napisałem w jakiej powierzchni grają C1. 16m2 to dla nich za mało !!!! .

Życzę owocnych poszukiwań kolumn, za 8000zł jest już w czym wybierać.

Ja oczywiście polecam jakieś monitory :-)

pozdr.

Arkadix

HarpiaAcoustics,

A gdzie jest napisane , że dwudrożna kolumna na jednej 18-stce nie chce grać w 16-stu m2 ?

Wpis dotyczy konkretnego modelu - Dynaudio C1 ( głosnik o średnicy 17cm ), we wpisie jest napisane gdzie szukać recenzji tych kolumn, a w recenzji jest napisane dlaczego te kolumny potrzebują wiekszej powierzchni.

pozdr.

Arkadix

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Myśl, że warto to tu napisać.

Miałem na myśli konkretnie C1.

Jeśli kolumna o takim założeniu nie gra w 16m2 to znaczy że, jest to zła kolumna i większe pomieszczenie jej nie uleczy.

HarpiaAcoustic.

Pozwolę się z tą tezą nie zgodzić!

Nie ma w niej odniesienia do akustyki pomieszczenia.Sama wielkość pomieszczenia jeszcze nic a nic nie mówi a już winna jest kolumna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.