Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie używane kolumny do 8 tys. zł

LukRin

Rekomendowane odpowiedzi

HarpiaAcoustic.

W dalszym ciągu się nie zgadzam.Kolumna to nie system a poprzednie też nie grały skoro zostały sprzedane.Akustyka pomieszczenia jest istotnym elementem aby ją pomijać definitywnm stwierdzeniem

złe i winne kolumny.Ponadto pozostaje system do dopasownia .

HarpiaAcoustics,

>Jeśli kolumna o takim założeniu nie gra w 16m2 to znaczy że, jest to zła kolumna i większe

>pomieszczenie jej nie uleczy.

Hmm, kolega twierdzi, że C1 to "zła kolumna" i że "większe pomieszczenie jej nie uleczy".

A czy kolega HA słuchał kiedykolwiek tych kolumn w pokoju 35 m2 ?

pozdr.

Arkadix

Dynaudio c-1 grają w systemie u kolegi w 18m2 napędzane Passem XA-100.5 w wersji monobloków(miałem XA60.5 w czystej kl.A)i nie ma żadnego problemu z basem.Nie ma w ogóle żadnego problemu.

Harpia,

przeciez to proste. Dynaudio stroi BR w charakterystyczny sposob, relatywnie wysoko a w przypadku tego konkretnego modelu i obudowa jest duza... i podbicie na basie gotowe.

Przy takim podejsciu nie ma sily, zeby nie buczalo w mniejszych pokojach.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dynaudio stroi BR w charakterystyczny sposob, relatywnie wysoko a w przypadku

>tego konkretnego modelu i obudowa jest duza... i podbicie na basie gotowe.

Czy to można nazwać WŁAŚĆIWYM i DOBRYM projektem?

Harpia,

>Jeśli kolumna o takim założeniu nie gra w 16m2 to znaczy że, jest to zła kolumna i większe

>pomieszczenie jej nie uleczy.

Słuchałem kilku monitorów Dynaudio, kilka słów komentarza :

C1 grają DOKŁADNIE tak jak opisał Arkadix. W moim pokoju 18m2 były przebasowione, za to w 30m2 odpowiednio oddalone od ściany tylnej grały bardzo dobrze. Podobne zachowywały się Special 25, z tym, że w 18m2 była już katastrofa z basem , a w 30m2 grały zupełnie inaczej. To jest podstawowa wiedza którą ma każdy słuchacz monitorów Dynaudio - muszą być dopasowane do pomieszczenia. A dlaczego tak się dzieje to wie chyba każdy elektroakustyk. HarpiaAcousic albo tego nie wie , albo "rżnie głąba" po to aby sprzedać jakieś swoje kolumny.

O ile pamietam HarpiaAcoustic już nie po raz pierwszy wypowiada się krytycznie o kolumnach wyprodukowanych przez renomowanych producentów. Ciekawe czy taka metoda marketingowa jest skuteczna ?

TUX

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

TUX

Czy możesz wskazać gdzie wyraziłem się krytycznie o Dynaudio.

Uprzedzę że, zadawałem tylko pytania na które uzyskałem tylko jedną merytoryczną odpowiedź!!!

>Czy to można nazwać WŁAŚĆIWYM i DOBRYM projektem?

Takie pytanie będziesz miał prawo postawić gdy sprzedasz choć 1% tyle kolumn co sprzedaje Dynaudio.

Natomiast jeżeli jako początkujący konstruktor zamiast się uczyć od razu krytykujesz, to sądzę, że niczego w tej branży nie osiągniesz :-(

pozdr.

Arkadix

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Takie pytanie będziesz miał prawo postawić gdy sprzedasz choć 1% tyle kolumn co sprzedaje Dynaudio.

No tak a Doda jest świetną wokalistka!

Na pewno lepszą od np. M Szcześniaka:)

Powtórzę raz jeszcze.Gra system nie kolumny!!!Dopasowanie systemu na tym polega by kolumnom bez ograniczeń podłączyć odpowiedni wzmacniacz.Pass XA-100.5 jest wzmacniaczem grającym w czystej kl.A

o znakomitej kontroli basu i widocznie C-1 z nim są synergiczne.Trudno zarzucać innym producentom brak wiedzy lub błędy w konstruowaniu po tak długim doświadczeniu jakie ma Dynaudio.Może HA nie wie jeszcze czegoś co już dawno wiedzą konstruktorzy Dynek?

Harpia,

rura dmucha tak mocno, ze prawie (brakuje z 2dB) osiaga poziom glosnika z 200Hz.

To jest wlasnie strojenie a'la dynaudio. Duzo basu z rury;) Zreszta zdecydowana wiekszosc obecnych producentow stosuje taka sztuczke.

Stereophile w taki sposob skleja pomiary, ze charakterystyka wychodzi rowno. Misiomor o tym pisal.

W audio natomiast pomierzyli focusy 140 (ten sam glosnik, mniejsza obudowa za to wyzsze strojenie @45Hz) i wyszlo juz "troche" mniej rowno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i kulturalniejsze strojenie w excite x16 (obudowa podobna litrazem do focus 140, strojenie @40Hz):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HarpiaAcoustics,

Ty nie zadawałeś pytań tylko z góry coś twierdziłeś.

modrzew47 ,

Są tacy którzy lubią uwypuklony rozlazły bas i dla takich osób być może C1 w 18m2 grają OK. Ja do napędzenia C1 używałem wzmacniacza 3 krotnie silniejszego niż PASS XA-100 tj. symetrycznej końcówki Brystona ( 2x300W/8ohm) i nadal bas ani z C1 ani z Special 25 nie był taki jak należy. Dopiero po przeniesieniu kolumn do 30m2 , odstawieniu 1,5-2 m od ścian bocznych i tylnych zagrały jak należy, choć i tak był to bas w stylu Dynaudio, czyli nasycony ale mało konturowy.

TUX

Poprawnie skonstruowane kolumny nie zagrają w 16 m kw z następującego powodu:

- odległość kolumn od tylnej ściany około 1m

- odległość między kolumnami min. 2,4 m

- odległość kolumn od bocznych ścian min. 80 cm

- odległość słuchającego od kolumn min. 2,5 m

- tylna ściana za słuchającym około 1 m

Razem daje to 4m x 4,5m = 18 mkw i to "gołych" ścian bez mebli. To jest minimum. Dlatego optymalny pokój ma między 20 a 30 mkw. Potem inwestuje się już pieniądze w dodatkowe watty i głośniki.

TUX.

Ja w chwili obecnej posiadam 400w/8ohm a w konfrotacji z Passem XA-100.5 jeśli chodzi o kontrole nad basem przegrywa co mnie akurat cieszy.Jednak w przypadku kolegi jest OK.

Żeby bas nie dudnił i utworzyła się scena stereo w szerokości i w głąb. No i dźwięk ma sie oderwać od kolumn a nie grać z głośników. Studyjny sprzęt nie służy do słuchania muzyki tylko materiału dźwiękowego. Chociaż właściwie ustawione Classe z B&W grają muzykę ładnie tzn. przestrzennie i trójwymiarowo.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

>>>Żeby bas nie dudnił i utworzyła się scena stereo w szerokości i w głąb. No i dźwięk ma sie oderwać od kolumn a nie grać z głośników. Studyjny sprzęt nie służy do słuchania muzyki tylko materiału dźwiękowego. Chociaż właściwie ustawione Classe z B&W grają muzykę ładnie tzn. przestrzennie i trójwymiarowo.

HA

Zadziwia mnie prymitywny poziom Twoich wpisów i nie możność zrozumienia co ludzie piszą. Jesteś uparty i wierzysz że Twoja racja jest najtwojsza.

Chcesz faktów a nie frazesów a sam piszesz dyrdymały porównując miejsce do słuchania muzyki i miejscem gdzie składa się dźwięki do kupy. Odpowiedz dał arek na poprzedniej stronie i powinieneś zakończyć, a tak tylko się pogrążasz jak ostatnio elfan.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

To nie są frazesy tylko empiryczne dośwadczenia uzyskane na właściwie dobranym a przede wszystkim ustawionym zestawie stereo. Wcześniej była wklejka ustawienia kolumn a'la AP. Tam też można sobie poczytać o akustyce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.