Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór i alternatywa TV LCD 37'' ?

sukces

Rekomendowane odpowiedzi

skąd wiem że 37" philipa serii 9 jest na matrycy sharpa? philips bierze rozwód z lg, sharp zamyka produkcję dla siebie rozmiaru 37", więc ma matryce wolne i że to on teraz będzie dostawcą tego elementu dla philipsa to taki pierwszy przejaw. jak mam wszystkie rozmiary philipsa serii 9 obok siebie to widać że z 37 jest coś nie tak - bo to sharp. a sharp jak wszyscy wiedzą, to naprawdę dno

sharp made in japan - pod toruniem jest wielka montownia sharpa, proszę mi pokazać obecnie jakiegokolwiek sharpa z napisem made in poland lub assembled in poland. nie ma. wszystkie sharpy aquos są made in japan. a jak dobrze wiemy japan jest w toruniu

Dragunovma, 19 Wrz 2009, 22:45

Cholera podłamałeś mnie tą informacją, może jeszcze w tych obecnych 37" Philipsa siedzi matryca LG? ale piszesz że porównywałeś wszystkie 9. Co polecasz w takim razie w rozmiarze 37" - 40" koniecznie z DLNA i mpeg4. Co sądzisz o Sony KDL-40WE5W ?

byłeś w tej fabryce . To druga na świecie fabryka jeśli chodzi o nowoczesne wyposażanie. Pracownicy chodzą w maskach i kombinezonach. Sterylność większa jak w szpitalach specjalistycznych.

Nazwę made in Japan można używać wyłącznie wówczas gdy większość elementów pochodzi (wartościowo) z Japonii. A reżim jakości niczym nie różni się temu w Japonii.

Byłem w tej fabryce więc widziałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeżeli chodzi o zabawki w tv to nikt nie zaoferuje takiego zestawu jak phili, jeżeli go widziałeś i podobał się przed moim info - to bierz, a co do we5w to nie mam żadnej opinii o nim, wisi w pracy ale jakoś nigdy mnie nie zainteresował. powoli się zastanawiam czy owy phili to nie najlepszy produkt tego kalibru.

sharp made in japan - jeżeli ponad połowa jest z japan to można taką rzecz umieścić na produkcie, wyceniają matrycę na ponad 50% więc stąd taka naklejka, ale nadal budzi pewne kontrowersje, mogliby napisać assembled in poland, a to jest w pełni prawda

Nazwę made in Japan można używać wyłącznie wówczas gdy większość elementów pochodzi (wartościowo) z Japonii.

Większość elelmemntów pochodzi z Malezji,Tajwanu i Chin.

Co za ironia losu.

Ale co tam, Made In Japan.

W końcu,najlepsza Toyota jest montowana w Turcji!!!!!!!!!!/bezawaryjność/

Opel, w Polsce !!!!!!!!!!

No to się przeszedłem j. raz do MM i spisałem (z karteczki inform. przed tv) co to był za SHARP:

"LC 40 LE 60 E" (5299 zł).

(Polecam rzucić okiem i samemu ocenić obraz. /Mnie się podoba./)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - oczywiście że Philips - rewelacja , ale kasa również.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Heh, najniższa cena jaką widziałem na ten model i do tego Blu-Ray gratis :-)

Ukryta Zawartość

Może ktoś potrzebuje Blu-Ray-a niedługo będę miał na zbyciu w dobrej cenie ;-)

Ukryta Zawartość

jak kupisz Philipsa 46PFL9704 to pamiętaj tylko o kalibracji

Ukryta Zawartość

Bo ma tysiące ustawień.

I podziel się z nami swoja radością !

Ukryta Zawartość

Wczoraj podawałem linka i cena była 4299zł za 37PFL9604 z Blu-Rayem zamówiłem, dostałem potwierdzenie na taką kwotę, odbiór na jutro w Euro, a tu patrze sobie dziś na stronę i co widzę!? cena podskoczyła o 400zł (4699zł) Heh ciekawie jak mnie jutro potraktują w sklepie???

Witam, sprzęt mam razem z Blurayem po starej cenie, nie było żadnych problemów :-) Chciałem kupić TV 37-40" a i 42" chodziło mi po głowie no bo przecież nie aż takie duże, owszem w sklepie nie duże ale jak wstawiłem te 37" do 10m sypialni to wydaje się ogromny ;-) Co to samego sprzętu (mam na myśli TV) bo Bluray siedzi jeszcze w pudelku i nie wiem co z nim zrobić, TV jakość obudowy i samych materiałów bardzo dobra, pilot również bardzo solidny (aluminiowo-plastikowy) bardzo dobrze wykonany ale niestety trochę za ciężki. Niestety brak klawisza funkcyjnego sleep-timer, funkcja jest dostępna dopiero po wejściu w menu konfiguracyjne! czyli najgłębiej jak się da shit! Dźwięk, tu potwierdziły się recenzje jest niezły, są bardzo dobre soprany, bassik dziarski i nawet próbuje być dość głęboki czyli efektownie, ale trochę jakby nie było środka. Przechodząc do sedna, obraz hmmm, no właśnie tu mam mieszane uczucia, pierwszym i największym zastrzeżeniem jakie mam to czerń, a właściwie nie tyle sama czerń co jej gradacja efekt zlewających się jednobarwnych plam, samych regulacji obrazu nie ma aż tak dużo po krótkie zabawie z ustawieniami niewiele pomogłem. Cóż jak wiadomo LCD czerni nie mają :-/ muszę się z tym zgodzić w całej rozciągłości, a podobno ten Philips miał najlepszą czerń w teście magazynu Płaskich ekranów "37'' dla konesera" to ja nie chce wiedzieć jaką czerń mają te słabsze TV :-) Kolory też w zasadzie standard LCD czyli pastelowe trochę sztuczne jak dla mnie kineskopowca do tej pory. Funkcje usuwania szumu, perfect natural motion działają bardzo dobrze, nawet z bardzo kiepskim sygnałem na niektórych stacjach (kablówka) widać jak czyszczą obraz ze śmieci, płynność ruchu przy włączonej funkcji perfect natural motion jest kosmiczna, wrażenie bardzo ciekawe ale nienaturalne, na szczęście są dwa ustawienia płynności plus OFF do wyboru więc co kto lubi. Filmy Divx przez USB chodzą ale bez napisów? bawiłem się tym krótko więc może czegoś nie wiem, filmy HD mkv nie idą przez USB. Internetem jeszcze się nie bawiłem więc nic nie mogę powiedzieć. Wszystkie testy i ustawienia robiłem do tej pory na sygnale analogowym więc efekt zlewających się plam może być spowodowany dużą kompresją. Sygnału naziemnej DVB-T na kawałku druta nie złapałem (W-wa Ursus) ;-)

Reasumując 1, wszystkim znajomym polecam plazmę i kupiłbym i ja ale nie ma Full-a w 37'' a oglądanie plazmy z bliska to też nie jest dobry pomysł więc wybrałem LCD.

Reasumując 2, nie bójcie się plazm do większych pomieszczeń są lepsze, naturalne kolory, lepsza czerń, lepsza gradacja barw.

sukces, 14 Paź 2009, 09:5

"O gradacji barw" decyduje IMO skala kontrastu ! ;) /A nie czy to plazma czy LCDek./

* * *

Oceniaj wizję na sygnale cyfrowym.

Barwy ustaw (trochę zabawy i powinno być bliżej ideału). /Warto się trochę przyłożyć./

* * *

Ja Philipki cenię za b. ładne, NATURALNE kolory (jeśli sygnał z BD) i właśnie owe oddawanie płynności ruchu...

Jakoś dotąd nie zauważyłem by innym markom tv, to ostatnie lepiej się udawało niż niż Philips'owi.

No ale nic nie stoi w miejscu ani nie jest takie samo jak było. Dlatego wszystko jest możliwe. Zwykle kto ostatni wypuszcza nowość ten chwilowo jest najlepszy :) /Zazwyczaj./

Oglądałem wczoraj kilka plazm i żadna nie miała dobrego obrazu. Największe zastrzeżenia właśnie do czerni, beznadziejnego kontrastu ANSI, kolory wcale nie są bardziej naturalnie, są inaczej nienaturalne i do tego zgaszone, widać chamskie odstępy między pikselami. Nie piszę o KURO bo to inna bajka, obraz bardzo fajny ale jakość/cena nie jest konkurencyjna.

Natomiast moim skromnym zdaniem śmiesznie tani Samsung LE40B530 za 2699 zł ma jakość/cena REWELACJA (w necie można kupić jeszcze taniej bo za ok. 2350zł!!!!). Respect dla samsunga, za normalną kasę tak dobry 40 calowy odbiornik z DVB-T MPEG4 i trueHD 1920x1080 to jest dla mnie sympatyczne odkrycie...

oczywiście nie ma płynności natural motion jak "filipsiaki", to tylko 50Hz, ale wcale to nie przeszkadzało. Natomiast co do tych philips to oglądałem je wczoraj dokładnie i wg mnie właśnie miały słabą selektywność na ciemnych barwach, druga sprawa to więcej digital artifacts niż ten znacznie tańszy samsung. Być może to właśnie przez te obróbki ruchu. Bardzo przepraszam za szczerość. Takie są moje spostrzeżenia...

• 1 miesiąc później...

M@riusz, 14 Lis 2009, 19:06

Trudno powiedzieć. Nie spotkałem się z tym telewizorem w warunkach domowych. A w ogóle to ciekawe czyich pioneer używa matryc lcd ?

americano, 14 Paź 2009, 18:54

>nienaturalne i do tego zgaszone, widać chamskie odstępy między pikselami.

Fakt ... na plazmach są większe odstępy między pikselami ... przez co obraz jest bardziej "ziarnisty"

andrea29, 14 Paź 2009, 18:46

>"O gradacji barw" decyduje IMO skala kontrastu ! ;)

Nie. O gradiacji barw decyduje elektronika TV + materiał źródłowy. Blu ray ma 8 bit/kanał czyli 24 bit kolor ... aby to wyświetlić bez korekcji wystarczy wyświetlacz z takim zapisem. Jednak w (lepszych) LCD stosuje się zapis 10 bit kanał (30 bit kolor) by po korekcji nie było bandingu. Tańsze LCD mają zapis 8 bit/kanał więc korekcja wprowadzi pewne zniekształcenia ... ale i tak lepiej korygować jeśli domyślnie dostajemy produkt mocno kłamiący barwy. Najtańsze i najgorsze LCD TV (czyli modele LCD TV 26" które zwykle są na matrycach TN) mają matryce 6 bit/kanał (18 bit kolor) - radzę omijać z daleka.

matryce mają Sharpa.

Model gra bardzo dobrze. Tyle że nie jest tani.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Kyle, 16 Lis 2009, 08:50

Ok., tyż prowda, zgoda.

A teraz pozwól, że zacytuję coś z ulotki o SHARP'a:

"AQUOS Full LED umożliwia sterowanie jasnością podświetlenia z większą precyzją niż w przypadku podświetlenia wykorzystującego lampy jarzeniowe. W porównaniu z poziomem regulacji typowego podświetlenia jarzeniowego superjasnym podświetleniem LED można sterować od 100% jasności do bardzo niskiego poziomu. W połączeniu z panelami X-GEN o bardzo wysokim kontraście system ten pozwala uzyskać wyjątkowo wysoki poziom kontrastu, co daje niespotykaną intensywność czerni,

dzięki której

obrazy wideo stwarzają niewiarygodne poczucie głębi."

* * *

Przypomnę, że ja pisałem, że im większy kontrast, tym większe poczucie głębi...

I SHARP napisał w ulotce o tym samym. (Nie ja mu podpowiadałem :)

Pozdro :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.