Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jeszcze sa fajne gry komputerowe?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Moonstone? to to cudo co sie odrabywalo glowy? :P A pamietacie UGH! ? :D by Blue Byte!!!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

z późniejszych czasów bo bodajże ok `98 gra/horror interaktywny pod tytułem PHANTASMAGORIA

gra składała się z interaktywnych filmów, co a`la Wing Commander

audiokarma.org

foxbat> tak to jest to cudo :) chodzisz rycezykami i kastrujesz co sie da...rewelka a miodnosc ze hoho. A UGH to ten jaskiniowiec z drewnianym helikopterem co wozi turystow :D swietna

Pierwszym takim horrorem interaktywnym byl 7th guest wydany chyba w 93r czyli cale lata swietlne wczesniej niz Phantasmagoria (gralem tylko ta bohaterka jakos mnie wkurzala). 7th guest byl gra dla ktorej kupilem CDRoma double speed :D

Graficznie wtedy to byla nowa jakosc ale gra raczej slaba. Do ogladania natomiast jak najbardziej

Jeśli chodzi o platformy to miałem Atari, C64, Amigę 500, PS2, Xboxa, a teraz mam X360. Nie liczę PC, bo to nie jest platforma do gier ;) Z konsol, polecam na chwilę obecną Xboxa 360(nie kupować wersji arcade). Wiele świetnych gier, świetny pad, świetne usługi internetowe(xbox live).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>foxbat, 31 Lip 2009, 22:30

>na scene.pl, albo zmienili cos, albo ja zapomnialem hasla do swojego konta :D

Chyba zapomniałeś, ja tam zaglądam raz na dwa lata ale konto działa na starym haśle sprzed lat :)

Demoscena rulez! ;)

Robert Gdansk, 31 Lip 2009, 21:52

>A cofajac sie jeszcze bardziej w czasie na atari byla Montezumas Revenge.

>Skonczyl ktos ja??

MR nie da się skończyć.

Ostatnio był jakiś news na onecie nawet.

Waluch, 1 Sie 2009, 11:18

>z późniejszych czasów bo bodajże ok `98 gra/horror interaktywny pod tytułem PHANTASMAGORIA

Phantasmagoria to 95 rok.

Mam to w oryginale na 7 CD ;-)

Hmmm czytając ten wątek faktycznie wiele wspomnień przychodzi do głowy... Ja zaczynałem od Atari gdzieś na początku lat 90'tych (wcześniej była popularna konsolka klon Atari 2600), a potem bodajże od 1994 roku od razu przeskoczyłem na PeCeta. Oczywiście wcześniej czy później grałem w gry na C64 albo Amidze 500 u kumpli. 99% tytułów gierek które wymieniacie znam, choć nie byłem nigdy zaciętym graczem, zaś gra przy której spędziłem chyba najwięcej czasu to była pierwsza Cywilizacja.

Zamiast graniem w gry wolałem słuchać modułów (mod) i próbować dłubać coś swojego najpierw z kumplem w ProTrackerze na Amidze a potem już na PeCecie w Scream Trackerze (potem był Impulse Tracker) pod DOSem, dźwięk wydobywał się z Covox'a albo z pierwszych Adlib'ów lub Sound Blasterów, potem z rewolucyjnego Gravis'a Ultrasound. Na Gravisie właśnie świetnie brzmiały produkcje demoscenowe i był on przez demoscenę czynnie wspierany, dlatego koło 95/96 roku zacząłem czynnie interesować się tym zjawiskiem i to był dopiero prawdziwy KLIMAT!

Odnośnie pytania czy na PC były dema i demoscene to oczywiście tak i są nadal. Demoscena oczywiście jak środowisko/zjawisko pojawiła się później niż na Amidze (oraz 8-bitowcach) i wydaje się, że np. w Polsce nie była nigdy tak liczna jak za czasów świetności sceny amigowej (początek lat 90'tych). Wielu ludzi w latach 90'tych przeszło ze sceny amigowej na platformę PC i dalej tworzyło. Dla mnie takie klasyki jak Second Reality by Future Crew czy Amnesia by Reneissance to pierwsze demka, które obejrzałem na PC i one wywołują chyba jeszcze więcej lepszych wspomnień niż stare gry! :)

Pozdrawiam,

jak nie w tym to w przyszlym miesiacu stanie umnie w domu duma amisia 1200 w obudowie tower do tego karta turbo nie za mocna oraz scandoubler;) wtajemniczeni pamietaja co to jest

ale bedzie sie dzialo wszystkie gierki ozyją na nowo w moich wspomnieniach

Emulatory sa fajne...ale ja tam wole hardcorowo...sluchac jekow FDD ktora probuje zczytac jakas zajechana dyskietke :) ostatnio pogrywalem sobie na amisi w Hostages ... ubaw po pachy tylko zona patrzy jakos dziwnie na mnie jak podlaczam ja do TV i walcze z joystikiem :)

ja nigdy nie zapomnę jednej z gazety o PSX (tytuł bodajże PSX gamer lub PSX extreme).

Ich opisy gier czytało się jak opowiadania przygodowe- pisane były z pierwszej osoby (nie "wes apteczkję i bron i idz do...) Najlepszy opis był chyba do Silent hill.

Teraz juz tego nie ma, czar uleciał...

Gość ata77

(Konto usunięte)

pierwsza gra w ktora gralem to Grand Prix na Atari 65xe pamietam, że jak magnetofon wgrywal to trzeba bylo nim potrzasnac zeby "," wyskoczyl. Pamietacie tą gre? Kierowalo sie kwadratem na takiej niby szosie. No i olimpiada. Nie pamietam nazwy. Najlepszy byl bieg na 1000m gdzie nawalalo sie dzojem w lewo i prawo zeby biec. Ukonczenie tego maratonu zajmowalo chyba z 15 min tak, ze reka w polowie mdlala. To byla jazda. To se ne vrati.

>Pamiętacie ówczesną prasę growo-komputerową? Łezka się w oku kręcie jak przypomina mi się Top

>Secret lub Gambler.

Najlepsze opisy to byly w Bajtku - zreszta genialne wydawnictwo. W czasach gdzie grafika w grach byla symbioliczna to autorzy recenzji musieli niezle sie napocic by wykreowac fantastyczny czar rzeczywistosci wirtualnej by zachecic do gry.

ata77, 9 Sie 2009, 22:11

>pierwsza gra w ktora gralem to Grand Prix na Atari 65xe pamietam, że jak magnetofon wgrywal to

>trzeba bylo nim potrzasnac zeby "," wyskoczyl. Pamietacie tą gre? Kierowalo sie kwadratem na takiej

>niby szosie. No i olimpiada. Nie pamietam nazwy. Najlepszy byl bieg na 1000m gdzie nawalalo sie

>dzojem w lewo i prawo zeby biec. Ukonczenie tego maratonu zajmowalo chyba z 15 min tak, ze reka w

>polowie mdlala. To byla jazda. To se ne vrati.

Ja commodorze był to Decathlon i wszystkie chyba dyscypliny były tak męczące.

łamały się po kilku dobrych dniach grania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

bywacie czasem na tej stronce

Ukryta Zawartość

nie ma to jak stary dobry quaczor :)

Ukryta Zawartość

Jeszcze przypominają mi się rewelacyjne turówki.

Katowałem Panzer Generala 1 i 2. Do dwójki kupa nowych jednostek i modów wyszła, dodatkowe kampanie, eh ależ było na tym frajdy ;)

Jeszcze świetna była gra Achtung! Spitfire!, jednostkami były samoloty myśliwskie walczące w czasie Bitwy o Anglię.

Również z tej samej serii Over The Reich obejmująca walki w lotniczej czasie ofensywy aliantów 1943-1945.

Jeśli ktoś grał w gry planszowe (już nie na komputer ale na papierze ;P) takie jak Kryptonim Lew Morski, czy Piekło na Pacyfiku, to wie co to za klimaty ;)

Tu możemy poczytać o wrażeniach z grania w te kultowe już gry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Ja obecnie "katuję" UFC Undisputed, Forze2 i CoD4 na multi na x360. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

josef, 23 Sie 2009, 12:43

>bywacie czasem na tej stronce

Ukryta Zawartość

>nie ma to jak stary dobry quaczor :)

właśnie próbuję.

stary dobry FPS :)

dzięki

Ukryta Zawartość

Ja nie wiem jak mogliście zapomnieć o pierwszej wersji Unreal. Nie tych sieciowych gniotach tylko z nazwy przypominających oryginał czy absolutnej katastrofie o nazwie Unreal2 ale Jedynce. Gra mojego dzieciństwa. Nadal sobie lubię pyknąć paru Skaarj'ów. Świetny klimat, super muzyka, fenomenalna klimatyczna architektura poziomów. Bluff Eversmoking to dla mnie najlepszy poziom w grach fpp jaki kiedykolwiek powstał, period. No i sobie można popluć zielonym glutem w Brutali :) I nie razi archaiczną grafiką do dzisiaj. Mocno udoskonało ten engine paru fanatyków przez te wszystkie lata. Polecam sobie odświeżyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.