Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 4tysięcy

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar w koncu kupić wzmacniacz i kolumny. Chciałbym przeznaczyc na to 4 tys. Mój pokój ma ok.12 m2, ale nie odrzucam kolumn podłgowych ponieważ ostatnie kolumny podstawkowe- Paradigm Monitor 3 v1 okazały się totalną porażka dla mnie. Mam teraz stare kolumny Unitra ZG40 z bierną membraną i wysokotonowe to tuby, które grają w mojej opinii lepiej niż Paradigm Monitor 3 v1. Obecnie mam wzmacniacz Denon PMA-560.(mam również amplituner Denon DRA-345R, któy według mnie gra tak samo jak Denon PMA-560, jedynie ma minimalnie mniej mocy ale w jakośći według mnie są takie same) Nie wiem moze wzmacniacz jest ok i przeznaczyć całą kwotę na kolumny? (ale w takim wypadku na kolumny mam max 2500zł) Słucham rock/pop, muzyka filmowa. Słucham Michaela Jacksona, UB40, jak i Katie Melua. Co kupić? Sprzęt może być używany.

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/57359-zestaw-stereo-do-4tysi%C4%99cy/
  • Redaktorzy

Pokoik masz nieduży, więc i kolumny powinny być dostosowane do jego gabarytów. Polecam więc odsłuch:

- TRIANGLE TITUS EX -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 2,7kzł

- NHT CLASSIC ABSOLUTE ZERO -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 2.3kzł

a co do amplifikacji to można poszukać coś muzykalnego w stylu Musical Fidelity, Densen B-100, Thule. Z nowszych konstrukcji warto rzucić uchem na produkty Xindaka a jeśli zdecydowałbyś się na Triangle to i tania lampka (FATMAN iTube, Aria Mini, Dared) będzie bardzo dobrym posunięciem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dobra propozycja, co do Triangli to też niektóre wzmacniaczne tranzystorowe(np. Advance Acoustic, Audio Analogue) są ok, na lampki trzeba uważać by nie miały za mało watów. Kolumny Triangla lubią mieć trochę watów na BAS. CO do NHT, również świetna propozycja. Jak jesteś z Śląska to brzmienia Trianglów możesz posłuchać choćby u mnie ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jestem z Katowic. Lampa odpada ze wzgędu na moc, lampa wg., mnie jest do muzyki klasycznej nie do rozrwykowej, szybkiej jaką ja słucham. Chciałbym żeby były wyrażnie lepsze od tego co mam teraz. Nie tak jak to było w przypadku Paradigm Monitor 3v1. Moje zg40 biły je w każdym aspekcie. Jak jest z basem w tych kolumnach Traingle. To są podstawokowe tego sie obawiam, że bedzie mało mocy i mało basu, a jak slucham Billie Jean to bas jest bardzo ważny. Wszyscy odradzają podłogowe, ale ja mam ZG40 i jakoś nie mam problemu juz z basem(kiedyś był problem- wyłączenie przycisku Loudness rozwiązało problem) i podłogowce spisują się rewelacyjnie w przeciwieństwie do (tak chwalonych) Paradigm Monitor 3 v1( ale to moja opinia).

majac budzet ok 4 tys kupilbym uszatki S-520 a za reszte kasy porzadny wzmacniacz np:

Ukryta Zawartość

taki zestaw powinien zabic muzykalnoscia wspomniane Paradigmy i Denony, zalecam odsłuchy, pozdro

Ukryta Zawartość

Ja z Rudy Śląskiej, daleko na odsłuch więc nie masz(DTŚ'ką w 15-20 min). Mieszka niedaleko zjazdu z DTŚ'ki(tam gdzie się wjeżdża na małe rondko w kierunku zabrza, z tego miejsca na nogach do mnie jest 5 min.). Ja mam starszy model Triangli z mniejszym 13cm wofferem, za to mam też 12m2(jeszcze mieszkam z rodzicami). MJ gra OK(mam mp3, niedługo będzie audio cd). Weź płyty i wpadaj.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A ja wybrałbym Infy RS 3000 za kilkaset złotych:)

Ukryta Zawartość

post-7648-100009340 1248723089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Usher S-520 słuchałem. Na pewno nie to. Przecież to jest 1/8 moich obecnych kolumn. Jak je zobaczyłem to od razu wiedziałem że ich nie chce. Jak je odsluchałem nic specjalnego, basu zero, mniej niz zero. Myslałem nad jakimiś Focalami. Ale jak myslicie podłogowe nie mogą być??

Mogą, ale nie duże, np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zapraszam na odsłuch, nic Cię to nie kosztuję, a może to będzie to czego szukasz.

Ukryta Zawartość

Ok jak znajde chwile czasu to podjade. Dzięki. Te podłogowe już z samego wygladu są lepsze. Dla mnie sprzęt musi odpowiednio ważyć. Tak samo wzmacniacz, jaki poleciacie lepszy od PMA-560? Nie chce żadnego Rotela, bo przeciez jak patrze na zdjęcia to takie malenstwo w porównaniu do mojego Denona. Wiec jak to ma grać, jak tam nie ma nic??

• Redaktorzy

jasne, że mogą - najlepiej kup dwa altusy i uzupełnij subem. Tylko po co? Chcesz słuchać muzyki, czy sprawdzić kiedy ciśnienie wypchnie ci okno na zewnątrz? Wielkością kolumn raczej bym sie nie przejmował bo w twoim pokoju i m mniejsze kolumny wstawisz tym większe prawdopodobieństwo sukcesu. NApisz też czy będziesz miał możliwość ustawienia kolumn na standach i odsunięcia co najmniej 0,5m od ścian. Jeśli nie to zainteresuj się tym co zaproponowałem. Jeśli chodzi o wzmaka to watami też bym sie nie przejmował. Długo jechałem na 20W Sound Project 3SE z Audiowavami 141 w 20m pokoju i zarówno Holst jak i Slayer nie brzmiały na tym karykaturalnie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Słuchaj Starszych!

Jak napisałeś w "o mnie" - dźwięk z kolumn powinien być CZYSTY!

Niestety - w 12 metrach nie będziesz miał b. niskiego BAS-u na wysokim poziomie. Tu nawet większe monitory nie mają szans zagrać...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak jest możliwość ustawienia kolumn na standach. Tylko od kolumn do słuchacz bedzie jedynie jakieś 1.7 m czyli tyle samo jak są one rozstawione na szerokosc. Ale taki pokój. Chyba ze jest mozliwość powieszenia na scianie?? Czy to duzo wpływa na dźwiek na minus że od słuchacza jest jedyne 1.7 m(nawet niecale)?

• Redaktorzy

na twoim miejscu sprawdziłbym zachowanie

- Tannoy Precision 6:

Ukryta Zawartość

- ADAM Audio A7 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w tym wypadku odpada zakup wzmaka (są aktywne) za to warto zaopatrzyć się w jakiegoś preampa (z tego co zostanie po zakupie kolumn nie powinno być problemu)

- Dynaudio Acoustics BM5P -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Focale sobie odpuść jak lubisz mięcho na basie.

Dobrze radzę. Mniej pytać, wiecej słuchać! Ew. >>> wyszukiwarka.

Zdaje się, że lubisz masaż żołądka. Wobec tego, nikt z "ałdiofilów" raczej nie zaproponuje kolumn, które będą w Twoim guście...

Tak lubie bas. A jak jest z nim w Triangle? Może sa jeszcze jakies inne, lepsze kolumny do zaproponowania ja chetnie kupię używane kolumny, nie muszą być nowe. Nowe to się kupuje czajnik i toster ale kolumny nie muszą być.

Cóż.

W tym wypadku radzę zmienić pomieszczenie (na większe), albo polubić mniej basu (ale za to zwinnego i konturowego). W przeciwnym wypadku, raczej nie będzie dobrze grało:(

Cerwin Vega CLS 215

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dodatkowo na youtube jest kilka filmikow.Glosniki burcza niemalze jak Ferrari. Basu wiec bedzie co niemiara w tym pokoiku.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Panowie jak chlopu bylo malo basu z Paradigmow to po co sie starac jak i tak nie bedzie pasic zalozycielowi watku!

ZG40 to ogromniaste kolumny o nieaudiofilskim dzwieku (owszem robily duzo chalasu w latach 80 i nic wiecej)

Praktycznie zadne z wymienionych kolumn nie maja prawa zadowolic zwolennika umca umca.

robix

Mimo 12m2 odradzam miniaturki na 13cm wooferze. Spokojnie mogą to być 2-drożne podłogówki (ale na 2 głośnikach) lub spore monitory z 18-20cm niskośredniotonowym i basu nie będzie za dużo, tylko w sam raz. Również pod względem jego zejścia - mniejsze głośniki nie są w stanie go z siebie wydusić i w pewne rejony się nie zapuszczają. Co nie oznacza że są złe - przeciwnie, ale wg mnie to są głośniki do jeszcze mniejszych pomieszczeń, 8-9m2.

Do techno i klubowej bierz Tonsile Zeus albo TON 400.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Może jeszcze Altusy 300?! Zeus - dwie 30-ki na basie to chyba do sali gimnastycznej lub remizy. Nie z tymi gabarytami do takiego metrażu.

Coś w stylu tych Infinity RS 3000 będzie odpowiednie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.