Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec radia analogowego w UPC

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

UPC Polska sukcesywnie wyłącza usługę transmisji stacji radiowych UKF-FM. W Gdańsku i okolicach stanie się to 31 sierpnia. Przyczyny: małe zainteresowanie i wysokie koszty praw autorskich (!?). Alternatywa w postaci oferty stacji radiowych z dekodera telewizji cyfrowej UPC to raczej nieporozumienie przy obecnych ograniczeniach (jeden abonament - jeden dekoder, itp). Czy macie jakieś pomysły jak przeciwko temu zaprotestować?

https://www.audiostereo.pl/topic/57368-koniec-radia-analogowego-w-upc/

Przez pewien czas przy pomocy anteny dachowej odbierałem 3 czy 4 stacje zagraniczne, prawdopodobnie 'wyciekające' z nieprawidłowo wykonanej instalacji telewizji kablowej w sąsiedztwie. Ciekawe w jakim stopniu nadawanie radia w kablu zakłóca odbiór naziemny...

Nie wiem, czy zmiana operatora coś da, bo przykładowo w Warszawie "alternatywny" operator, czyli Aster (chłopaki się podzielili miastem już dawno temu), wyłączył radio ponad rok temu (jak nie dwa).

To rzeczywiście ból (bo i stajce nie tylko polskie można było no i troche spoza antenty poza tym). Pamiętam własny z tym związany. Działa, działa, i nagle nic. A w nerwowo odszukiwanych korespondencjach jakieś pierduły marketingowe odnośnie "poprawy i zmian w funkjonowaniu itp.". Oni po prostu potrzebują pasma w kablu i tyle (chyba).

Ciekawostka polega na tym, że "takie" korzstanie z kablówki nie "wychodzi" w badanich bo po pierwsze badane są telewizje, a po drugie nikt o to nie ptya (być może dla tego, że gdyby chcie zmienić kalbówkę na inną, to koszta te same, a klarownych informacjcji odnośnie oferyt ni ma :).

zmiana operatora jest raczej tak naprawdę niemożliwa. W szczecinie też jest nieoficjalna rejonizacja. Kiedyś próbowałem i inna firma odmówiła informując mnie, że to jest rejon UPC. Ma to chyba jakiś związek z administrowaniem budynków. Raczej nie pozwalają na położenie drugiej obok istniejącej już instalacji kablowej.

Wyjściem jest własna w miarę dobra instalacja antenowa. A tak w ogóle to wie ktoś czy jak zmienią nadajniki TV na format cyfrowy to czy radio też?

majkeljot, 29 Lip 2009, 07:30

>A tak w ogóle to wie ktoś czy jak zmienią

>nadajniki TV na format cyfrowy to czy radio też?

Dobre pytanie i w zasadzie nikt nie wie ("więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta"). O ile telewizja już ma prawie wszystko ustandaryzowane (MPEG-2 lub MPEG-4, w PL raczej to drugie, a w latach 2012-2015 stopniowa likwidacja analogu), o tyle radio ma problem, bo tak naprawdę nikomu się w radiofonii nie opłaca taka rewolucja. DAB na wyspach brytyjskich dostaje zadyszki, Wrocław będzie testować DAB+ albo już testuje, są jeszcze różne odmiany DRM na różnych zakresach, itp. Czyli, na logikę, UKF-FM powinien jeszcze funkcjonować conajmniej do 2020 roku. Jednak kablówki chcą przyspieszyć śmierć FM, wychodząc z założenia, że ludowi prostemu zakochanemu w RMF FM wystarczy drucik przy chińskiej "markowej" pseudowieży za 499 zł. A jak chcesz coś więcej i w lepszej jakości (choć niekoniecznie lepiej brzmiące), to płacz i płać za dekoder, który oczywiście łańcuszy miłośnika radia do pomieszczenia z telewizornią.

Natomiast, jeżeli wkrótce "free FM" umrze na rzecz IP Broadcastingu, DVB-T(A), DVB-H(A) czy czego tam jeszcze, to w Polsce będzie to oznaczało śmierć radia w ogóle. A wrogowie radia publicznego i abonamentu zastrzelą nas śmiechem i argumentami.

A 10-20 lat temu wydawało się, że będzie tak pięknie... Podłe czasy nastały dla porządnych mediów. Digital killed the radio star!

Operator od oddania budynku (w zasadzie chodzi o osiedla ze względu na ilość lokatorów i koszta dociągnięca sieci) do użytku często ma wyłączność na 10 lat (zdaża się też 20). Teoretycznie w spółdzielniach (we wspólnotach łatwiej ale często są zbyt małe) można starać się o wystosowanie wniosku do operatora o podciągnięcie łącza - musi to zrobić spółdzielnia w imieniu lokatorów.

Mieszkam w małym miasteczku, w Wielkopolsce. Tutaj jest wielu oferentów kablowego sygnału TV i chyba również radiowego. Trawniki na osiedlu są porozkopywane na krzyż różnymi kablami. Jak jest z sygnałem radiowym u każdego z nich to nie wiem ale coś tam mają w ofercie. Mnie akurat to w ogóle nie interesuje bo mam własną profesjonalną antenę radiową. Sygnał radiowy z kabla to coś takiego jak Mp3 w audiofiliźmie. Czyli strefa poza zainteresowaniem. dla kogoś komu zależy na jakości. Oni oferuj tylko mocny sygnał. ale mocny nie oznacza dobry.

marivs, 29 Lip 2009, 21:38

>Czy z chwilą gdy UPC przestanie nadawać radiowy sygnał analogowy to będzie można rozwiązać umowę

>bez "konsekwencji"?

Kolejne dobre pytanie... Zdaje się, że o radiu nie ma ani słowa w regulaminie usług... Rozpocząłem już w tej sprawie korespondencję z Urzędem Komunikacji Elektronicznej.

Operator ma pieniądze i prawników. A Ty? Ty wiesz kim ty jesteś? Klientem!

"Panie, Pan masz moherskie nawyki. Pan byś chciał mieć tak: telewizję analogową osobno, cyfrową osobno, UKF analogowy, cyfrowy, fale średnie, długie, srugie... Otóż moherstwo, proszę Pana, moherstwo i Matysiakowie z Pana wylazły".

W Aster starannie usunieto w regulaminie czy jak mu tam najmniejsze slady po byłych zobowiązaniach do nadawania sygnału radiowego. Ale jeszcze się boja trochę , chyba ze starego obowiązku pchania w kabel tego co jest dostępne w eterze (kiedys taki był, jak było tylko radio panstwowe)i coś tam sie jeszcze telepie w analogu. Żadne materiały pisane czy wykazy programów nie mówia o jakichkolwiek sygnałach radiowych. Kiedyś ię chwalili, ze maja w analogu 30 szt. Trochę dla tej imponującej liczby pchali w kable jakieś cudaczne stacje, pewnie dlatego, ze darmowe (tzn nie musieli płacić rozgłosni). Dziś w cyfrze nic nie wykazują, w analogu tym bardziej, choc jak mówię parę sztuk jeszcze się w kablu kołacze.

A co do "innego operatora" to ja mam na budynku 3 (trzech): aster, upc, spray (czy jakos tak). Jak sie firmy staraja o pozwolenie w zarządzie spni to wiadomo kto na pewno na tym skorzysta...

Różnice w zestawie programów TV u poszczególnych dostawców są znikome, jeśli wziąć pod uwagę wszystkie programy tzn tak w cyfrze jak w analogu. Różnice są w tym co jest w cyfrze a co w analogu oraz w braku najciekawszych (dla mnie) stacji w upc i spray. Byc może różnice są też w ofercie HD. Ponadto jest wyraźna tendencja powiększania ilości kanałów typu HBO, Cinemax itp osobno płatnych, ale to wszyscy wiedzą.

• 1 miesiąc później...

Spółdzielnia zawiera umowy z operatorami praktycznie ponad głowami mieszkańców.

Inaczej we wspólnocie mieszkaniowej, a warunki są co najmniej trzy: sprawny zarząd lub zarządca, możliwości techniczne oraz odpowiednia ilość oświadczeń od mieszkańców danego budynku, że zamiarują się podłączyć do nowej sieci. Jak operator wybada że ma możliwości techniczne i odpowiednią ilość deklaracji z budynku (wspólnoty mieszkaniowej) to chętnie położy swoją sieć obok starej. Ale to też tylko teoria.

k.mik, 29 Lip 2009, 08:06

DAB na wyspach ma się bardzo dobrze, choc fakt, kilka stacji w ostatnich tygodniach poleciało z zakresu. Ale pojawiły się inne. Ale od razu zadyszka?

Życzyłbym u nas takiej zadyszki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy ktoś z Was miał/posiada/testował antenę pokojową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i może coś o niej napisać? Wiem, że to urządzenie jest jedynie półśrodkiem i lepszym rozwiązaniem jest antena zewnętrzna ale gdy w grę wchodzi wiercenie w ścianach lub stolarce okiennej a radio jest jedynie dodatkiem w systemie to może warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marivs, 1 Wrz 2009, 21:02

>Czy ktoś z Was miał/posiada/testował antenę pokojową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i może

>coś o niej napisać? Wiem, że to urządzenie jest jedynie półśrodkiem i lepszym rozwiązaniem jest

>antena zewnętrzna ale gdy w grę wchodzi wiercenie w ścianach lub stolarce okiennej a radio jest

>jedynie dodatkiem w systemie to może warto?

I co z tego, że będzie w miarę silny sygnał, skoro multipathy zabiją stereo i drastycznie wzrosną zniekształcenia nieliniowe? To nie pasmo 65-74 MHz, gdzie wystarczyło tylko patrzeć na wskaźnik poziomu sygnału latając z anteną po całym mieszkaniu (a komplet stacji dochodził na ogół z jednego kierunku).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.