Skocz do zawartości
IGNORED

Polski wałek na AudiogoN

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

modrzew47, 6 Sie 2009, 21:51

>Czyli co?Od chinoli amerykańskich kupować nie można,od amerykanów chińskich też,od niemców polskich

>też nie,od francuskich włochów,ruskich ukraińców itd.też nie.Napiszcie proszę od kogo można,bo zdaje>mi się,że się pogubiłem.

Od zadnego chinczyka na audiogon nic nigdy nie kupie, znam przypadki oszustw na audiogon i prawie wszystkie robione przez Chinczykow.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

modrzew47, 6 Sie 2009, 22:19

>Ja nie kupie ani u Chińczyka ani nic chińskiego.

Jestem pewny, że min 10-20% tego co masz w domu jest chińskie (nie piszę tu jedynie o sprzęcie audio) a nawet nie jesteś tego świadom.

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Jest na to bajecznie prosty sposób. Prosisz sprzedającego, żeby zrobił nietypowe zdjęcie swojego sprzętu, np. z aktualną gazetą, butelką, etc. Ostatnio kupiłem Classe CA5200 za śmieszne pieniądze od gościa z Portugalii z zerowym kontem komentarzy - cóż każdy musi kiedyś zacząć i nie każdy handluje audio na potęgę, żeby nabić komentarze - i poprosiłem o zdjęcie sprzętu z butem na nim. I zrobił. A ja sprzęt kupiłem i pięknie gra w moim domu.

masza1968

Wyobraź sobie,że jestem świadom i to bardzo w tej materii.Nic Chińskiego dotyczy tylko Audio.

Pałeczki do jedzenia najlepsze są chińskie i jeszcze ryż.

Wybieram znowu się do Chin w przyszłym roku. Nie mogę obiecać , że będę tam zajadał japoński ryż, bo normalnie jest dużo droższy( jakieś 30-40%) no to dla czego miałbym go jeść ??? Pomijam to, kto robi lepsze pałeczki ??? :-D Jasne że Chinki... hihihi

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Homofon, 2 Sie 2009, 13:03

>A nie można gościa złapać po koncie bankowym?

mozna, ale na to musi być zgoda prokuratury lub sądu, a na koncie tych pieniędzy pewno i tak już nie będzie.

modrzew47, 2 Sie 2009, 17:10

>>>Konto na lewy dokument się nie założy,nie

>te czasy.>>>

hehe. oj. mało wiesz...mało...

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A tak pytanie przy okazji - jak zacząć sprzedawać na audiogon? Mam trochę sprzętu do sprzedania (tak z 5 sztuk) z którym w Polsce byłby problem. Feedback zerowy ... Jest szansa? Czy mam zaprzyjaźnić się z kimś kto ma "historię" ? Konto na audiogon mam od kilku lat, ale tyle że odezwę się czasem na forum raz na kilka miesięcy ..

Elberoth, 2 Sie 2009, 12:45

>Facet przychodzi do Jasika, rzekomo kupić Sonus Fabery Amati......>>>>>

Biorąc pod uwagę cenę tych kolumn zastanawiam się jak trzeba być naiwnym aby zapłacić za tak drogiego kota w worku?

Czy ktoś wpłaca pieniądze kupując używany samochód tylko i wyłącznie na podstawie rozmowy telefonicznej i fachowości sprzedającego?

Przecież to głupota. czy nie można w takim przypadku odebrać osobiście? Przecież to są dziesiątki tysięcy złotych.

Sprzęt audio, a samochód to inne warunki eksploatacji.

Sam kupiłem od R.J'a Cremony na telefon.

Podmiot musi mieć ugruntowaną pozycję na rynku, aby dokonać dealu na odległosć.

Ocasek, 13 Sie 2009, 12:33

OK. podmiot czyli sklep, najlepiej nie wirtualny. Bo zakup za kilkadziesiąt tysięcy od nieznajomego na telefon to już życie na krawędzi. Nie każdy audiofil to zmanierowany gość przy kasie jak też nie wszystko da się np. na firmę "wrzucić w koszta". Są pewne granice zdrowego rozsądku.

Są różne szkoły.

Czasami istotnie ktoś do Ciebie z innego kraju przyjedzie, aby towar odebrać osobiście (holender któremu sprzedawałem Avalony przyleciał na jeden dzień do Warszawy, aby dobić targu face-to-face).

Innym razem wystarczyła wymiana mailowa - facet z Portugalii który kupił moje monobloki Lamma nawet do mnie nie zadzwonił, wszystko załatwiliśmy mailem ...

Feedback na AudiogoN możesz zbudować na tej samej zasadzie jak w innych portalach aukcyjnych. Najlepiej jest założyć sobie konto zawczasu, nawet jak aktualnie nic nie chcesz sprzedać - oprócz feedbacku istotny jest bowiem również "staż" konta. Wiadomo, że osoba sprzedająca sprzęt za np $5000, która ma 10 komentarzy i konto aktywne od 2 tygodni jest bardziej podejrzana niż osoba która ma tylko 3 komentarze, ale za to konto aktywne od 5 lat.

Do tego zawsze warto sprawdzić posty użytkownika na AudiogoN forum - jeżeli jest to aktywny user i widać po jego wpisach że ma pojęcie o czym pisze (a często również wspomina że ma sprzęt, który aktualnie oferuje do sprzedania), to oczywiście ryzyko wtopy spada.

Zawsze warto też prosić o przesłanie numerów seryjnych (najlepiej zdjęcia je przedstawiającego) i jakieś jedno nietypowe zdjęcie - takiego którego nie znajdzie w sieci, np. ze wspomnianym butem na obudowie, telefonem, butelką Coli itp.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 13 Sie 2009, 14:06

>Są różne szkoły.

masz rację. praktyka robi swoje. i zdrowy rozsądek. tym bardziej jesli wydaje się naprawdę konkretne kwoty.

• 2 miesiące później...

hehe:) pamietam w ubiegłym roku sytuacje w którą s m sie zaplątałem. (człowiek jest naiwny...) znalazłem jm lab utopia (nowe kosztowały w 1999roku ok. 100000zl jakby ktos nie wiedział;-) ) byly do kupienia za ok. 9000-10000zl. zdziwiło mnie to i wiadomo było ze jest za tanio ,cos mi nie grało ale postanowiłem dowiedziec sie wiecej co i jak. po kilku wymienionych mailach otrzymalem informacje ze paczka czeka w firmie tnt w usa na wysyłke. i dostałem mail z firmy tnt ze mam zaplacic. poczym oczywiscie zrezygnowałem i dostawalem swojego rodzaju pogróżki ze pomiesli koszty i ze musze teraz zapłacic jak zrezygnowałem (co ciekawe ani razu nie zadeklarowałem checi zakupu a jedynie otrzymanie dokladniejszych informacji) teraz podstawowe fakty: jak zapytalem o lepsze fotki to padło stwierdzenie ze własciciel jest w italii na wyjezdzie i nie ma jak dać lepszych foto.adres e-mail byl standardowo zakombinowany ( zamiast np. [email protected] bylo [email protected] , wiadomo teraz mozna zakładac maile z każdą domeną) a w tresci maila byla idealnie spreparowaną trescią standardowych maili z tnt. wewnatrz nawet był link do strony tnt...oczywiscie podłożonej przez scamerów. wtedy sie nieco wystraszyłem ale zgłosiłem całą sprawe do tnt że ktos nielegalnie wykozystuje ich znak towarowy do oszustw internetowych, w sumie na policje nie dzwoniłem ale cała sprawa wyglądała na przygotowaną idealnie. kilka dni pożniej znalazłem aukcje na ebay z tymi samymi fotkami ale cena była ''z brakującą cyferką z tyłu'' wiec nawet wiedziałem skąd scamerzy mieli fotki. co ciekawe ten portal na którym tę aukcję (oferte sprzedaży) znalazłem jest pełny tego typu ofert: są iphone'y za 50$ notebooki za 300$ itd. oczywiscie wiadomo-oszusci siedzą pewnie w kamerunie albo boliwii i ich nigdy nie znajdą. na szczescie sie im nie udało ze mną...

Witam

Ostatnio gość z UK próbuje sprzedać Sansui G-33000 za 3000 funtów, stan fabrycznie nowy w orginalnych kartonach ze wszystkimi instrukcjami kabelkami itp. Ogłosza się gdzie tylko można, ciekawe że zdjęcia prześle później. Napisałem do niego, odpisał, potem przesłał zdjęcia, zaproponował darmową wysyłkę na terenia UK, bo mieszka na Shetlandach. Kiedy poprosiłem o lepsze zdjęcie i numer seryjny zamilkł. Aha gdzieś w kwietniu albo w maju chciał 3500 funtów. Podał że nazywa się Mario Simonescu i numer komórki na kartę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.