Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung 40B7020 LED - czy warto?

maroko

Rekomendowane odpowiedzi

zyzio=>

Krótko podaj drugi LCD 46 cali w cenie do 3400zł do porównania ,

chyba nie bardzo wiesz o czym mówię , z tego co ja się orientuję seria 8 Samsunga jest trochę droższa , a jest jeszcze seria 7 ;-)

zyzio=>

Co ty chrzanisz wszystko na tym świecie jest kwestią ceny !

Duży jesteś ,a tak prostych rzeczy nie rozumiesz ;-)

I się nie irytuj bo nie masz kompletnie racji !

Ja cały czas zaznaczam podaj drugi LCD w cenie ok.3400zł za 46 cali z takim obrazem i możliwościami !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co tu porównywać ? Wszystko kwestia kasy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gutekbull

c650 był do niedawna dla mnie no. 1 do zakupu, ale soniak EX500 namieszał, DOBRY JEST! Widać na nim power mocy obliczeniowej i nowoczesne oprogramowanie w standardzie. Naturalny i ostry obraz. Dźwięk nieco lepszy jak z c650 (jednak ramka robi swoje) choć to nie ma znaczenia bo mam kino 2.1 które podłączę optykiem. Wi-Fi będzie działać i z sony. 46EX500 jest 250zł droższy od 46C650 i chyba wart dopłaty, wydaje się być solidniejszy i lepiej dopracowany softwarowo, ma te same układy obróbki video co najdroższe LED-y sony. Na teraz dla mnie wygrywa sony 60 do 40, ale c650 bardzo wysoki stosunek jakość/cena również.

niestety np. tańszy sony EX402 ma oprogramowanie do bani, nie widzi z pendrive'a ani 720 ani 1080p, gorszą matrycę LCD i słabszą obróbkę bravia engine 2 zamiast 3.

EX500 ma też tą zaletę, że 55 calowy kosztuje 4500zł co jest szokujące wręcz. Kawał dobrego TV.

americano-=>

I to jest odpowiedź ;-)

Dla mnie Sony przegrywały z Samsungiem obrazem, ale może się coś zmieniło i masz racje ;-)

Ciekawe czy nadal Sony ładuje matrycę Samsunga ?

dla mnie też przegrywały i nawet pisałem o tym, ale ta seria EX jest niezła.

Inna ważna sprawa jest taka, że sony EX500 ma matrycę matową i nie odbija tak światła jak samsung. Pomimo tego, że nie mam okna naprzeciw TV to i tak wolę mat.

americano=>

A ja odwrotnie szukałem matrycy błyszczącej- bardziej telewizyjny obraz, mam wrażenie ,że lepszy,

ale to moje indywidualne odczucie.

Mam w sypialni Samsunga z matowa matryca i wolę błyszcząca ,zaznaczam nie mam w pokoju problemów z odbiciami.

A co do LEDów mam laptopa ThinkPada T-500 na LEDach , a żona Sony Vaio z lampami i Sony bije jakością obrazu ThikPada na głowę ;-) Także naprawdę nie ma reguły.

To by ci mój ThikPad przypadł do gustu , jest matowy do bólu i ma tą zaletę ,ze w odróżnieniu do błyszczącego Sony Vaio można z nim wyjść na zewnątrz ;-)

Tylko filmy na nim - ThinkPadzie cienko wyglądają, trzeba patrzeć bardzo centralnie,a ja czasami na statku lubię coś obejrzeć ;-(

Wracając do Samsunga LE46C650 ,zachowuje niemalże pełna oglądalność z bardzo ostrego kąta.

Jest jeszcze inna zależność , uważam ,że nie ma sensu ładować za dużej kasy w TV bo jest tak duży postęp , LCD co roku mają swoich lepszych następców i za parę lat pewnie będziemy wieczorem zwijać w rulon, trójwymiarowy 200 calowy TV i chować na noc pod łóżko ;-)

Gdzieś czytałem ,że technika 3D zahamowała rozwój OLED, ponoć w Japonii Sony zaprzestał produkcji ?

gutekbull

zgadzam się w 100%, nie ma sensu ładować kasy, ja kupuję tv na 2-3 lata, potem wystawię na allegro i wymienię na optymalny jaki będzie w tym czasie. Może już TMOS.

3 lata temu strategicznie nabyłem plazmę 50 cali i to nie full hd lecz hd. Plan jest taki by przez powiedzmy 8 lat nie wchodzić w ogóle w tematykę full hd i blue ray, lecz mieć znakomity obraz konwencjonalny (telewizja i dvd) i ta plazma to czyni. A potem wejście w najnowocześniejszą technologię, zapewne OLED 50-60 cali. Za 5 lat powinna być już rozwinięta i ekonomicznie wyceniona, a nagrania na płytach wysokiej rozdzielczości może wreszcie nie będą tak często jak dziś zawierać tak naprawdę to podrasowanej konwencjonalnej rozdzielczości, no i telewizja zacznie może nadawać full hd a nie zwykły hd jak dziś!

przecież to opowieści marnej treści. To tak jakby namawiać ludzi nie kupujcie nic bo kiedyś to będą gruszki na wierzbie. Bardziej zabawnej treści trudno szukać w całym internecie.

To tak jakby wróżyć z fusów.

Ci którzy kupili 8 lat temu też by się zawiedli licząc na to że

"powinna być już rozwinięta i ekonomicznie wyceniona,

>a nagrania na płytach wysokiej rozdzielczości może wreszcie nie będą tak często jak dziś zawierać

>tak naprawdę to podrasowanej konwencjonalnej rozdzielczości, no i telewizja zacznie może nadawać

>full hd a nie zwykły hd jak dziś!"

Ja kupiłem Sharpa Xs1 bo mi się podobał i gra rewelacyjnie z każdego źródła.

I dodam że właśnie dzięki takim pomysłom jak koledzy powyżej - nikt nie pracowałby nad rozwoje technologii. Skoro nikt nie chce kupować dzisiejszych nowych rozwiązań - to dlaczego mieli by kupować te za 5 lat ?

Przecież kiedyś ...............

>a nagrania na płytach wysokiej rozdzielczości może wreszcie nie będą tak często jak dziś zawierać

>tak naprawdę to podrasowanej konwencjonalnej rozdzielczości, no i telewizja zacznie może nadawać

>full hd a nie zwykły hd jak dziś! ..............................

a Ci w przyszłości .................

>full hd a nie zwykły hd jak dziś!"

Wiem o co ci chodzi Locoloco, lecz moje podejście to jednak nie jest takie typowe rezygnowanie z naj-nowości i odkładanie ad calendas grecas bez planu. To plan który ma ręce i nogi, działa i może być uaktualniany, pozdr:)

Ad. I dodam że właśnie dzięki takim pomysłom jak koledzy powyżej - nikt nie pracowałby nad rozwoje technologii. Skoro nikt nie chce kupować dzisiejszych nowych rozwiązań - to dlaczego mieli by kupować te za 5 lat ?

No worry Loco:). Na świecie jest wiele kolorów - tych kupujących którzy chcą mieć jak najszybciej ostatnią nowinkę technologiczną nigdy nie brakowało i nie zabraknie, nie potrzebujesz nakłaniać by KAŻDY konsument takim był w celu przetrwania research&development:))

locoloco=>

Nie zgadzam się z tobą .

Rynek TV jest troszkę inny niż np. audio gdzie wzmaki czy kolumny w zasadzie nie "zmieniły się" od lat kilkudziesięciu i np .lampowe konstrukcje sprzed lat 30-40 bronią się bardzo dzielnie.

Kupując dobrą konstrukcję lampową czy dobre kolumny ,kupujemy na lata i mamy praktycznie pewność ,

że nikt jutro nie kupi za parę groszy klocka ,który zmieni radykalnie nasz pogląd na audio.

W TV zaangażowane są inne pieniądze - popyt jest inny, masa ludzi kupuje i co parę miesięcy trzeba im coś podrzucić, wmawiając im -nam ,że to rewolucja w dziedzinie TV.

Albo inaczej co parę miesięcy następuje drobna rewolucja i stary LCD wydaje się być anachroniczny.

Jak kto woli ;-)

Stąd moja opinia ,że nie ma sensu inwestować dużych pieniędzy w najnowszy TV bo "jutro" kupi się go znacznie taniej i oczywiście będzie coś nowszego lepszego, nie nadąży się za tym, nie sposób, chyba ,że ma się drukarkę do kasy ;-)

To chyba logiczny pogląd od strony klienta ;-)

Istotnym problemem rozwoju sektora telewizorów w ostatniej dekadzie jest to, że - inaczej niż to zwykle bywało - b. często nie osiągano jednoznacznej poprawy wartości dla konsumenta! Mam tu na myśli technologię LCD, która pobiła starą technologię wymiarami, ale nie jakością obrazu - sprzedano i kupiono miliony odbiorników o obrazie jakościowo gorszym niż w kineskopowych, tyle że większym:). Dziwny postęp techniczny co?

• 2 tygodnie później...

Może się komuś przyda ta informacja.

Samsung LE46C650 czyta pełny zgrany z płyty blu ray ;-) !!!

Nie trzeba konwertować pliku M2TS do MKV tylko zmienić rozszerzenie pliku *.m2ts na *.mkv i film działa. Sprawdzone u mnie działa ;-)

• 3 tygodnie później...

winien jestem przyznanie, że pomimo wcześniejszej preferencji dla Sony EX500 ostatecznie wybrałem Samsung C650 i że to był słuszny wybór. Sony aczkolwiek udany w swojej cenie w bezpośredniej konfrontacji nie dorównuje Samsungowi. Jeśli porównywać obraz do ten Samsung bardziej podchodzi pod znacznie droższy Sony NX800 z równie czarną matrycą gloss, ale i tak z niewielką przewagą C650 (moje subiektywne wrażenie, choć nie będę się spierać o to bo NX800 to atrakcyjny TV). Jakość / cena w Samsungu C650 jest zwyczajnie powalająca. W stosunku do 2 razy droższych LED-ów różnica jest może 5% i to na specjalnie dobranych materiałach.

Za to w C650 dźwięk jest ok., czego nie można raczej powiedzieć o cieniasach LED.

• 1 miesiąc później...

Kolega kupił LCD Sony KDL-55EX500. Sformatowałem mu dysk zewnętrzny - 640Gb pod ntsf i LCD nie widzi tego dysku ??? Dziwi mnie bo mam Samsunga Le46C650 i on bez problemu widzi dysk ntsf 500Gb ?!

I czyta mkv po 30-40Gb.

Moje pytanie czy Sony KDL-55EX500 musi mieć format dysku FAT32 ?

Czy mam dysk 640Gb sformatować pod FAT32 ???

I teraz jak to się ma do plików większych jak 4Gb ? Mówiono ,że ten Sony KDL-55EX500 czyta pliki mkv.

Niby jak ,jak musi być format FAT 32 , a mkv to pliki duże ....................

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.