Skocz do zawartości
IGNORED

Za duże banany?

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wreszcie wymarzony sprzęt, rozłożyłem i pełen ochoty zabrałem się za montaż wtyków bananowych na kable.

Gdy skończyłem okazało się, że otwory w kolumnach i wzmaku są za małe na te wtyki. Wcisnąłem więc je na siłe i weszły ale we wzmaku wystają na 0.5 cm a w kolumnach 1 cm. Czy to normalne czy sprzedawca sprzedał mi złe wtyki? Podałem mu model wzmaka a kolumny przecież właśnie odbierałem. Włączyłem muzykę i jakoś gra tylko nie wiem co z tymi wtykami czy je tak zostawić czy szukać mniejszych.

Marantz PM6002 + Q-Acoustics 1050i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu wtyki.

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/57452-za-du%C5%BCe-banany/

"Wcisnąłem więc je na siłe i weszły ale we wzmaku wystają na 0.5 cm a w kolumnach 1 cm."

Bo to nie banany jak xniwax zauważył i one są dłuższe niż banany i temu wystają.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

JC

Uwazaj przy wyjmowaniu, te akurat po wcisnieciu na siłe potrafią sie ułamac i pozostać w gnieździe tak perfidnie, że może byc problem z wyjeciem tego co pozostało. Ostrzegam.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czyli sprzedawca wprowadził mnie w błąd, bo cały czas gadaliśmy o bananach i innych owocach, a że na kablach się nie znam stąd to nieporozumienie.

Nie jest to chyba optymalne rozwiązanie, ale na razie zostawie to w spokoju, bo tak nie będą za często rozłączane, a nie chce mi się grzebać znowu 2h w kablach.

Dzięki za odpowiedzi.

JC:

Tak ma być. Aby wtyczki nie grały, muszą solidnie wejść w gniazdo. Inna sprawa jak do tego wtyku podłączyłeś kabel? Zalecam lutowanie (uwaga na oczyszczenie z topnika styków).

Xniwax słusznie zwraca Ci uwagę na słabość tego wtyku, skłonność do złamania.

Te końcówki to faktycznie BFA a nie banany. Do normalnych gniazd w kolumnach i we wzmacniaczach wchodzą z oporem i nie do końca. Prawdopodobnie jak je wyjmiesz to będą odkształcone (ściśnięte).

Swojego czasu np. Arcam stosował we wzmacniaczach wejścia tego typu i tam pasowałyby w sam raz.

Jak ciężko weszły, ale pewnie siedzą nic złego się nie dzieje, tylko faktycznie mogą się kiedyś złamać - szczególnie jeśli kabel ciężki i kąt duży.

Osobiście wolę banany rozporowe.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

-> JC

"Nie jest to chyba optymalne rozwiązanie, ale na razie zostawie to w spokoju, bo tak nie będą za często rozłączane"

Na Twoim miejscu wywaliłbym te banany i po prostu solidnie przykręcił "goły" kabel do terminali we wzmacniaczu i w kolumnach. IHMO stosowanie takiej biżuterii ma sens tylko wtedy, gdy często podłączasz i odłączasz kable.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.