Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

A co Panowie sądzą o projekcie Gamma2/Gamma1 DAC (y1/y2) z AMBLabs - szeroko omawianym na HeadFi. Tam równiż jest ten WM. Z ciekawości zamówiłem komplet płytek. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Projekt opisany na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajne to jest,przydała by się nam taka obudowa do naszego daca:) a drogo cię wyszła płytka z wysyłką? wydaje mi się ze jest trochę skromniejsza od naszej forumowej.

Kupiłem zestaw płytek i trochę częsci. Do Y1 są dwie płytki, można to zbudowac w różnych wersjach. Do Y2 jest jedna płytka, wszystkie trzy po zmontowniu ładnie łączą się na piny i pasują wymiarowo. Wziąłem jeszcze drobiazgi: gniazda, dławiki, TORX147PL, PCM2707PJT, TPS2115APW, WM8501. Wszystko z przesyłką 66 dolców. Fronty wycinane do obudowy są fajne ale sobie darowałem - 48 dolarów to trochę sporo. Sam będę szalał z Dremelem:). I tak jeszcze sporo kaski w to wejdzie.

czyli po przeliczeniu płytka z wysyłką wyjdzie z 90zł dodatkowo dokupić częśći wyjdzie ten dac bardzo drogo i nie wiem czy wrto myśle że ze 300zł wyjdzie zrobienie tego daca tak z wysyłkami i kompletowaniem częśći,ciekaw jestem tylko jak taki orginalny dac wm8740 na pcb z avt za 24złbędzie grał? żeby się nie okazało że różnica w dzwięku jest nieznaczna,bo to wszystko nie będzie warte zachodu te zamawianie pcb czekanie na częśći z forumitd... bo takiegodaka zavt można by złożyć wniecały tydzień i się cieszyć dzwiękiem.

Po częsci fakt, może się nie opłacac, tym bardziej jak uwalę coś podczas montażu:). Ale tak to już jest - zabawa w zrób to sam rzadko kiedy jest opłacalna. Ale robimy to dla zabawy, satysfakcji że się udalo i działa, dla eksperymentu, samoedukacji, przekonania się że można, itp... Tym tokiem idąc to po co to zamówienie forumowe?? Przeciaż ta wersja praktycznie nie różni się ok Kitu z AVT... Nawet czytając artykuł z EP gdzie jest zrzut ekranowy z pomiarami widac że wyniki były lepsze niż te pomieżone przez kolegę tomka_j na wersji forumowej. Poza tym zestaw AMB wyposażony jest w USB i ASRC...

A dlaczego zdecydowałeś się właśnie na ten projekt z AMB? czy właśnie ze względu na dodatkowe wyjśćia usb zintegrowane z ukladem? przecież mogłeś owiele taniej zamówić pcb z avt albo forumową.

A swoją drogą to przydało by się porównanie odsłuchowe takiego prostego z avt i twojego z AMB,z tego co widziałem AMB ma sporo ciekawych kitów tylko trochę drogo wychodzi przesyłka, no i mam nadzieje że do tego nie dolicza się żadnego cła?

Również się dopiszę do listy, na DAC'a się spóźniłem ... ale chociaż coś na start zrobię :)

USB

1. keisan - 1 kpl

2. kjeld - 1 kpl

3. MystiQ - 1 kpl

4. St_Thomas - 1 kpl

5. toza72 - 1 kpl

6. asmodeus - 1 kpl

Kuty, te projekty jednak różnią się od siebie. Nie tylko USB (PCM2707) ale i odbiornikiem - zamiast DIR9001 jest CS8416 Cirrusa, nieco innym zasianiem, układem ASRC z oscylatorem CMOS i innymi. Porównaj parametry/pomiary ze strony AMB z tymi z tego wątku. Pozatym buduję z czystej ciekawości i faktu że lutowanie sprawia mi radochę:) Nie zawsze chodzi o to żeby było taniej. Dobrze że przynajmniej na razie nie buduję sieciówek ze srebra:)

Czyli wychodzi na to że twój dac z punktu widzenia technicznego będzie lapszy od forumowego bądz tego z avt,bo jest trochę bardziej zaawansowany technologicznie dodatkowo odboiernik crystala może być lepszy jak dir9001

Większość części zamówiona.

Nie chce krakać, ale chyba z Mouserem będzie problem.

Ponieważ do tych cen dojdzie prawdopodobnie VAT.

WM'y znalazłem za podobną cenę, tylko problem z DIR będzie.

Pan Efekt02 ma je za cenę 23zł.

Czekam na odpowiedź, będę informował na bieżąco.

Panowie robię to nie chętnie, ale informuję, iż trzeba będzie dopłacić.

Na szczęście nie VAT z Mousera, ale po 10zł.

Cena DIR'a była 15,52 teraz 23zł - czyli dopłata 7,5 plus dopłata 2,5 do WM'ów.

Serdecznie Was przepraszam, że tak wyszło, ale nigdy jeszcze nie kupowałem w Mouserze więc nie wiedziałem jak dokładnie to wygląda.

Wszystkie potrzebne części już są zamówione poza DIR'ami.

Mimo tych komplikacji wszystko powinno być u Was na początku grudnia.

WM'u będą z Anglii z www.profusionplc.com

Jeszcze raz wszystkich przepraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi