Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie uwaga na staby 3.3V w kicie mamy LD1117, które mają inne wyprowadzenie niż LM2937. Patrząc od góry mamy:

PIN 1 - GND

PIN 2 - OUT

PIN 3 - IN

układ należy zatem przesunąć o jedno pozycję, a następnie połączyć przewodem in (pin 3układu) z płytką.

Dla pewności mógłby ktoś bardziej obeznany jeszcze to sprawdzić i potwierdzić.

Mam też pytanie donośnie transformatora: Planuje zastosować dwa: 2x6V i 2x12V (cześć analogowa) tylko nie wiem jakie powinny być obciążalności prądowe uzwojeń wtórnych.

pozdrawiam

Jak tam panowie działacie coś?Do mnie kit dotarł i dopiero polutowałem kondy smd część rezów i diody w zasilaczu.Może dzisiaj odpale zasilacze i sprawdzę napięcia.

Macie jakiś pomysł na przylutowanie scalaków smd DIR i DAC?

Mój weller ma cienki grot ale do tego to chyba trzeba igłę do tego grota jakoś przymocować drutem miedzianym czy jak?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Do scalakow o resterze +/- 0.65mm sprawdzaja sie plaskie groty, na szpikulcu cyna odrazu ucieka z jego wierzcholka na grubsza strone.

Acha nie zapomnij o topniku :-)

Witam

Ja WMa jak i DIRa lutowałem zwykłą kolbą 40W ze standardowym grotem 0.5mm .Gdzieś na forum był opis ale już nie pamiętam gdzie. Największy problem dla mnie stanowiło precyzyjne umiejscowienie kostki na padach .Po umiejscowieniu kostki delikatnie przygrzewałem dwie skrajne nogi po przekątnej tak ,żeby scalak w miarę dobrze się trzymał. Następnie zalewałem cały rząd nóg scalaka cyną .Wyglądało to tak ,że praktycznie wszystkie nóżki były połączone jednym lutem w całość.Następnie przy pomocy miedzianej plecionki nasączonej kalafonią odessałem nadmiar cyny ,zostaje tylko tyle ile trzeba .To samo robimy z drugim rzędem nóg .Do wzrokowej kontroli lutów polecam coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,naprawdę bardzo pomocny kawałek plastiku.Oczywiście tak jak napisał przedmówca nie zapomnij o topniku ;) ,ja używam RF800.

Mam nadzieję ,że opisałem to dość jasno ,ogólnie sposób bardzo prosty i szybki ,trzeba tylko uważać aby za bardzo nie podgrzać scalaczka ,ja temperaturę w trakcie lutowania kontroluję na bieżąco trzymając palec na jego obudowie .Jak jest mu za gorąco to daję mu ochłonąć.

Pozdrawiam,

Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Foggy, 18 Sty 2010, 19:43

>Witam

>Ja WMa jak i DIRa lutowałem zwykłą kolbą 40W ze standardowym grotem 0.5mm .Gdzieś na forum był opis

>ale już nie pamiętam gdzie. Największy problem dla mnie stanowiło precyzyjne umiejscowienie kostki

>na padach .Po umiejscowieniu kostki delikatnie przygrzewałem dwie skrajne nogi po przekątnej tak

>,żeby scalak w miarę dobrze się trzymał. Następnie zalewałem cały rząd nóg scalaka cyną .Wyglądało

>to tak ,że praktycznie wszystkie nóżki były połączone jednym lutem w całość.Następnie przy pomocy

>miedzianej plecionki nasączonej kalafonią odessałem nadmiar cyny ,zostaje tylko tyle ile trzeba .To

>samo robimy z drugim rzędem nóg .Do wzrokowej kontroli lutów polecam coś takiego

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,naprawdę

>bardzo pomocny kawałek plastiku.Oczywiście tak jak napisał przedmówca nie zapomnij o topniku ;) ,ja

>używam RF800.

>Mam nadzieję ,że opisałem to dość jasno ,ogólnie sposób bardzo prosty i szybki ,trzeba tylko uważać

>aby za bardzo nie podgrzać scalaczka ,ja temperaturę w trakcie lutowania kontroluję na bieżąco

>trzymając palec na jego obudowie .Jak jest mu za gorąco to daję mu ochłonąć.

>Pozdrawiam,

>Robert

Ten pomysł wydaje się trafiony .

Dzięki za pomoc.

Zaraz będę zalewał cyną.

Na szczęście mam oryginalną plecionkę do odsysania cyny,ale że się przyda do lutowania to nie pomyślałem.

Ukryta Zawartość

jak jesteś sprawny manualnie to po przylutowaniu skrajnych nóżek scalaka przejedz po kontem szybko lutownicą w lewej ręce dokładając cynę do grota,powinna ci wyjść pełna profeska bez użycia plecionki,fabryka lepiej by nie dała rady:) ja tak zawsze robię i nie potrzebna mi do tego żadna mini fala itp..wystarczy zwykły grot ok3mm.

Wadą tej metody jest spora umiejętność lutowania,a zaletą jest 100% pewność że układ się nie przegrzeje jak w przypadku zalewania cyną to już nie dał bym sobie ręki uciąć że nic mu się nie stanie bo różnie to bywa,przegrzany układ nie koniecznie może się objawiać całkowitym uszkodzeniem,ale też mocnymi zniekształceniami które mogą w najlepszym przypadku objawiać się charczeniem lub bardzo mocnymi szumami.

Wiem to z doświadczenia bo na codzień zajmuje się serwisowanie tel i bawie się trochę w lutowanie:)

Pomysł trafiony i genialny w swej prostocie.I rzeczywiście działa ,wlutowałem tak dwa WMy ,DIRa i dwa razy HCU w dac Tomka Jabłońskiego (AVT5188) który tez oczywiście działa ;) To było moje pierwsze smd.

Znalazłem ,temat lutowania WMek był poruszany na tym wątku na stronie 7mej ,konkretnie wpis kutego z dnia 17 Paź 2009, 18:07 .Wpis niżej jest link do strony gdzie jest to fajnie pokazane na obrazkach.

P.S.

Pozdrawiam serdecznie Tomka Jabłońskiego za okazana pomoc w uruchomieniu daca AVT5188

Tak jak napisałem można na dwa sposoby ten który opisałem teraz jest troche bardziej zaawansowany ale mniej inwazyjny i bardziej pewny,ale tamten co pisałem wcześniej jest ok i na 100 wlutowanych układów 101 się uszkodzić może:)

Co to jest to HCU? w dacu avt5188 bo z układów z drobnym rastrem,widzę tylko 2xwm8740i 1szt dir9001,ale wszystko możliwe że już ślepne od tego lutowania:)

"na 100 wlutowanych układów 101 się uszkodzić może:)" - trzeba by zdrowo przypalać lutownicą scalak żeby go upalić.Tak jak we wszystkim wskazany jest umiar ,tak jak napisałem podczas lutowania na bieżąco kontroluję temperaturę kostki palcem.Wiem ,że to dość mało dokładna metoda ale próg bólu jest zazwyczaj mniejszy niż temperatura uszkodzenia układu scalonego ;)

HCU - z rozpędu popełniłem błąd ,powinno być 74HCU04 .W opisie daca jest 74HC04 i taki też scalak wlutowałem ,jednak według Tomka Jabłońskiego w opisie jest błąd i powinno być 74HCU04 ,tak więc wylut i wlutowanie właściwej kostki.

Nie ślepniesz od lutowania ;) 74HCU04 ma nieco większy raster niż WMka czy DIRek (0.65mm) ale ile to nie wiem.

dzisiaj próbowałem odpalić na WM8742, no jednak nie zatrybiło :(, z DIR9001 cały czas podaje stan aktywny AUDIO MUTE fakt iż sygnał podawany z przejściówki USB>SPDIF jutro sprawdzę z TOSLINKIEM.

Chodzi mi o piny nr 4, 22 i 26 służące odpowiednio do wyboru: wewnętrznego filtra cyfrowego, oversamplingu i włączenia deemfazy lub antyclippingu dla WM8742. Popatrzyłem na schemat DACA'a WolfsonMINI XLR na WM8742, zamieszczony przez Waldi_06 na audiohobby.pl. Funkcje te są w tym układzie realizowane, o ile się nie mylę, przez zworki łączące wymienione piny z masą lub +3,3V. Jak wybór filtra czy częstotliwości, do której oversampling się dokonuje, jest realizowany w praktyce? Bo przecież filtrów jest więcej, tak samo częstotliwości. W nocie katalogowej są podawane trzy stany: 0,1 i Z dla każdego z tych pinów. Jak to mam rozumieć? Dodatkowo też, jak pisał piotr_37, pin 27 do masy?

piotr_37 - porównywałeś działanie tych opcji filtra? Domyślam się, że u Ciebie "opcja" to założony czarny kabelek widoczny na zdjęciu....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

nie filtr to pin 4 ten mam podgięty ,muszę dać przełącznik 3-pozycyjny ale w nocy już dałem sobie spokój dziś się pobawię , ta czarna krosówka to od pinu 26 WM do pinu 17 DIR.

no to wypada ogłosić konkurs na pomysły zrobienia tego od strony mechanicznej .... może mała dodatkowa PCB...?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

powiedz jeszcze, czy tej krosówki nie można było jakoś zastąpić tym połączeniem z DIR na PCB co jest? Tak sobie kombinuję, że może jedna da rady wykorzystać ścieżkę, ale nie mam tego teraz fizycznie przed oczami.

pitek_b, 17 Sty 2010, 13:41

>Witam

>Panowie uwaga na staby 3.3V w kicie mamy LD1117, które mają inne wyprowadzenie niż LM2937. Patrząc

>od góry mamy:

>PIN 1 - GND

>PIN 2 - OUT

>PIN 3 - IN

>układ należy zatem przesunąć o jedno pozycję, a następnie połączyć przewodem in (pin 3układu) z

>płytką.

>Dla pewności mógłby ktoś bardziej obeznany jeszcze to sprawdzić i potwierdzić.

>

>Mam też pytanie donośnie transformatora: Planuje zastosować dwa: 2x6V i 2x12V (cześć analogowa)

>tylko nie wiem jakie powinny być obciążalności prądowe uzwojeń wtórnych.

>pozdrawiam

A ja w kicie dostałem LD33 zamiast LM2937.To jest taki sam stab co LD1117?

Ukryta Zawartość

Realizator zamówienia elementów powinien uprzedzić wcześniej że staby nie są zamienne do druku.

Na szczęście najpierw zawsze odpalam zasilacz,sprawdzam napięcia a potem podpinam układ.

Ukryta Zawartość

Te LD33 mają taki sam układ wyprowadzeń jak LD1117 (to chyba to samo) sprawdziłem to zresztą doświadczalnie - zasiliłem je 5V ana wyjściu jest 3.3V.

Wczoraj zamieniłem układ wyprowadzeń i wlutowałem LD33-zasilacze wszystkie działają.Zostaje mi tylko wlutować dir i dac.Po 22:00 będę działał.Może jutro uruchomie daca.Ciekawe jak zagra w porównaniu z moja niezastąpioną lampucerką

no sam jestem ciekaw jak brzmi w porównaniu z lampucerą, sam porównywałem z 4xTDA1543 oraz PCM2702 ale nie było to miarodajne ponieważ nie złożyłem jeszcze żadnego bufora od WM8742 szło na żywca tylko 4,7uF na wyjściu.

Moja tunningowana i zlampizowana lampucera gra naprawdę dobrze,ale nie chce działać na 96/24 (chociaż wykonałem odpowiednią przeróbkę) i dlatego myślę o tym dacu na WM.

kupie TORX 173.Przez pomyłke nie zamówiłem do daca

Dzisiaj założyłem trafko do S/PDIF podłączyłem do kompa oraz CD i przesłuchałem troszkę muzyki (pominąłem USB > S/PDIF) ,no i muszę powiedzieć iż WM8742 spisuje się znakomicie jedynie co pozostaje dopracować to sprawę bufora na razie uruchomiłem na wtórniku ECC81 a i filtry wbudowane w WM'a działają tzn. słychać różnicę przy różnych ustawieniach filtra ale który lepszy to już dłuższa bajka z odsłuchem oraz z typem plików tzn. 16/44.1 , 24/98 itd.Co się nasuwa od pierwszego włączenia to stereofonia jest szeroookaaa.. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi