Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

pkrecz- dlaczego teraz piszesz o nowej PCB jak już polutowałem kostki ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mam nadzieję, że nie będzie tak źle :))) Sprawa WM8742 wynikła niedawno. Zachęcony dobrymi opiniami brzmienia WM8742 i doświadczenia z WM8740 sprawiły, że postanowiłem zaprojektować płyteczkę pod WM8742. Skoro 42 brzmi lepiej od 40 to moje oczekiwania są spore :))) A jak będzie w praktyce to się okaże. Trochę to potrwa, ale mam nadzieję, że będzie OK :)))

Właśnie sobie lutuję elementy SMD do płyteczki i muszę powiedzieć, że płytka jest doskonała. Dzięki, pkrecz :-).

Co do tej nowej płytki - ja się nie znam, ale czy DAC na 2 przetwornikach brzmi lepiej?

Waldi_06 zrobił DAC'a na 2 WM8740.

Swego czasu zastanawiałem się nad kupnem na Ebay'u gotowego DAC'a na dwóch WM8740 (niestety zniknął z oferty sprzedającego).

Jeśli różnica byłaby duża, może pójść na całość i dwa WM8742?

Fakt, pozajączkowało mi się ;-).

Nie mogę robić tyle DAC'ów, bo brzydsza połowa ma już alergię na listonosza i kurierów z klamotami - ryzykuję wystawienie walizek ;-)

Muszę wybrać :-)

Czy warto lutować stabilizatory LM330T i LD33CV, które były w kicie? Dodatkowo w LD33CV inaczej piny niż projektowane na PCB.

Czy może lepiej poszukać LM2937, ewentualnie na +5V LM2940?

Możesz śmiało wstawić , zasilanie sekcji analogowej w WM8743 tutaj warto dać jakiś shunt nap. z forum Bodo_z sam zastosowałem i jestem zadowolony.

Wtrącę małego offtopa.

Minęły dwa tygodnie od rozesłania paczek, nie wszyscy napisali potwierdzenie na PW, ale też nikt nie pisał o brakach. (poza osławionymi 470pf), więc uważam zamówienie za zakończone.

Dziękuje za współpracę i pozdrawiam.

Mam pytanie dla tych, którzy już złożyli z 8742. Pin 22 w "Z" ma załączać "Dig filter anti-clipping mode". Czy jest sens wyprowadzać to na zworę, czy tylko do DIR9001 pin 17 i nie zawracać sobie głowy?

Dzięki z pagórka :)

Oj coś zamieszałem, sorry.

Chodzi mi właśnie o pin 26 w WMie, który ma być połączony z pinem 17 DIRa. Czy ma jakiś sens odłączać go od DIRa i zostawiać go w "Z", bo wtedy istnieje możliwość włączenia "Digital Filter Anti-clipping mode" ? Vide strona 41 specyfikacji WMa... Może ten pomysł nie ma sensu logicznego z racji rezygnacji z wyboru deemfazy?

Panowie czy mógł by ktoś polecić jakie trafa zastosować na wyjściu w tym przetworniku ? jaki model Sowter'a lub Neutrika ? mając na uwadze iż to napięciówka.

I odpaliłem, ale w głośnikach cisza... Napięcia są OK, sygnał podaję przez torxa i tu mam wątpliwość co do zworki przy torxie, w jakiej pozycji winna się znajdować. Inna sprawa - może macie jakieś typy, jak sprawdzić co nie hula? Coaxiala nie mam pod ręką, niestety.

na R11 musisz mieć częstotliwość próbkowania czyli 44,1 itd jeżeli jest to znaczy iż odbiornik DIR jest o.k dałeś zworę dla zasilania analogu dla WM (pod warunkiem iż nie masz podanego osobnego zasilania 5v).

proponuję multimetrem, najlepiej "dzwonkiem" posprawdzać - oprócz tego czy nie ma zwarć pomiędzy pinami - również połączenie poszczególnych pinów z docelowymi elementami (czasami może się coś źle polutować lub pad na pcb zniszczyć).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

I mieliście rację, szanowni koledzy :) Nie miałem połączenia BCKO->BCKIN, R11 wisiał w powietrzu :) Chyba lepiej idzie mi lutowanie scalaczków smd niż rezystorów :)

Jutro posłucham :)

Czy kondensatory wyjściowe w PCB z analogiem (C67 i C77) mogą być o mniejszej wartości, np. 1uF?

Jeśli tak, co będzie lepsze:

1. MKS 1uF

2. PIO 1uF

3. Elektrolit 4,7uF?

• Pokaż nowe odpowiedzi