Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

>maczekg

Trochę próbowałem dobierać kondensatory - poczytaj mój wpis na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polecam cały wątek - dobra baza startowa do własnych prób.

Ukryta Zawartość

> Andrzej Stelmach, 4 Lut 2010, 08:52

Już dawno przeczytałem cały wątek, tylko nigdzie nie znajduję odpowiedzi, jak wypadają tantale w takiej aplikacji w porównaniu np. z Cerafiną lub ZL:) Nic to, rozpocznę próby.

wiele z kondensatorami się nie bawiłem lecz tantale przeważnie dawałem do układów cyfrowych do stopni analogowych alu. lub mkt. no ale może w niektórych aplikacjach i tantale sprawdzą się przy analogu.

żeby dobrze zrobić odsprzęganie, trzeba mieć porządny analizator widma lub być na bezrobociu i mieć worek kondensatorów pod ręką ... i ciągle słuchać

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Można kupić coś takiego (są w większości sklepów elektronicznych):

Ukryta Zawartość

Połamać na kawałki, wyjąć niepotrzebne piny, wlutować w miejsca kondensatorów i wkładać różne kondensatory i słuchać......

UWAGA - koniecznie trzeba rozładować kondensator przed włożeniem do gniazda (zewrzeć mu nóżki) - włożenie kondensatora wyjętego z 12V do sieci 5V może się skończyć wywaleniem kości DACa (u mnie tak się skończyło).

Ukryta Zawartość

Dzisiaj (w sumie wczoraj ;) odpaliłem DACa DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz.Jeden kanał zagrał w drugim cisza.Sprawdziłem najpierw tor analogowy odlutowując kabelek z OUT i przytykając do opampów aż do DACa i nic.A na drugim torze tym samym kabelkiem przy samym DACu gra aż miło.Myślałem że uwaliłem DACa,ale po walkach z lupą i miernikiem okazało się ze dla prawego kanału zasilanie i GND nóżki nie były przylutowane.Wcześniej badałem lupą i miernikiem i było OK (nóżki widać pobielone),dlatego że jak dociskałem końcówką miernika do nóżki DACa to dociskałem do pada i miernik piskał zwarciem.Teraz jak dotknąłem lekko to przejścia nie było.Właśnie przylutowałem porządnie i sprawdziłem przejścia i czy są ewentualne zwarcia.Już za późno na próby.Jutro podejście drugie poprawione:)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Cud!

Zmontowałem (WM8740), wczoraj odpaliłem i chałupa z dymem nie poszła!

W dodatku gra :)))

Po tym, jak ostatnio słuchałem muzyki z chińczyka na AD1865 NOS z analogówką na fetach, dźwięk wydał mi się zbyt ostry, aż w uszy kłuło. Po kilku godzinach wygrzewania/grania jakby trochę się uspokoiło (może ucho się przyzwyczaiło).

Wieczorem polutowałem do stoliczków parę pojedynczych opampów i dzisiaj od rana gra na LME79710.

Od samego początku zero ostrości, może DAC minimalnie stracił na szczegółowości, ale muzyka płynie.

Wielkie podziękowania dla autorów i czekam na PCB dedykowaną dla WM8742 :)))

mam przyjemność słuchać WM8742, który odpalił bez żadnych problemów. jako wzmacniacze operacyjne są wstawione opa627. to co mogę powiedzieć to to, że gra bardzo ładnie. żadnych cudów z doborem barwy nie robiłem a ten przetwornik już sam z siebie gra! nie ma w nim takiego tandeciarstwa jak w lampucerze, bo ma oprócz świetnej przestrzeni również ciekawą barwę już na starcie, co mnie zdziwiło najbardziej (na pewno sporo będzie można jeszcze w tym zakresie podciągnąć ... aż strach pomyśleć do czego można będzie dojść;) ). Jak zwykle zrobiłem go nieco inaczej np. nie wstawiając całego banku kond. odsprzęgających, jednak nie sądzę żeby to akurat coś robiło. na pewno paskudne kond. ceramiczne na odsprzęganiu wywalę od razu i wstawię kond. pps. duże podziękowania dla pkrecza, dzięki któremu mamy możliwość posłuchać dobrego przetwornika!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

AD797 wróciły do DAC'a. Jest bardzo dobrze. Widocznie analogówka w chińczyku na AD1865 muli, przeskok był zbyt gwałtowny.

Jeszcze raz podziękowania dla pkrecza :)))

jak Ci dalej za ostro to powsadzaj większe elektrolity (trzeba wybrać) i raczej o wyższym esr na drodze zasilacz - dac i wtedy odpowiednio "zmulisz" (pod warunkiem wyjęcia wcześniej małych ceramików) - każdemu wg jego potrzeb :)

No to ja też czekam z niecierpliwością na PCB.

Nie spiesz się.

Ps. pamietaj o prowadzeniu masy analogowej i cyfrowej na płytce. Od tego naprawdę dużo zależy !

Przyjemnej pracy.

Powoli kończę zbierać elementy i niedługo zaczynam lutowanie. I tutaj proszę o jakieś wskazówki jak zabrać się do lutowania smd i czego używać żeby to dobrze wyszło i karta działała przez długi czas.

Zaczne od odpowiedniego grotu:

Ukryta Zawartość

będzie dobry? Wziąłbym jeszcze od tego sprzedawcy pincete i jakąś lupe.

Jaką cyne stosować? Co polecacie?

Techniki lutowania podpatruje na youtubie :) Na początek poćwicze sobie lutowanie na jakimś materiale roboczym tylko czego mi jeszcze potrzeba żeby zacząć?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z szanownych forumowiczów byłby w stanie skonstruować dla mnie taki DAC, wzbogacając go o wejście USB? Ja niestety jestem za miękki jeśli chodzi o lutowanie drobnicy i szeroko pojętą elektronikę. Jeśli to nie miejsce na taką prośbę, to bardzo przepraszam. Szukam jednak czegoś gotowego do podpięcia pod laptopa bez wyjścia cyfrowego.

Zbudowanie tego DACa to około 300-350zł, jeśli chcesz to komuś zlecić to dolicz jeszcze robocizne. Jeśli chciałbyś słuchać z laptopa to musiałbyś zrobić jeszcze konwerter usb-spdif, niestety takie konwertery na popularnych kostkach (np PCM2704 z sąsiedniego wątku) zdegradują dźwięk do 16bit/48kHz.. Moim zdaniem troche bezsensu wydawać tyle kasy na sprzęt, który nie zagra pełnią możliwości.

piotr_37, 11 Lut 2010, 22:00

>do smd raczej użyj grotu płaskiego o szer. 3mm

Albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

Ukryta Zawartość

Hmm, sądziłem, że taka samoróbka to jednak trochę mniejszy koszt. No i rzeczywiście mało uniwersalne. To jakie kostki byłyby potrzebne, żeby przez USB zagrało bez degradacji?

W sąsiednim wątku ktoś pokazywał taką reklamówkę:

Ukryta Zawartość

Musiałbyś ściągać te kostke z Taiwanu

Ukryta Zawartość

Cena pozostaje tajemnicą:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Komercyjny Dr. Dac Nano załatwi sprawę i nie jest zbyt drogi (280 PLN). W środku rzeczony wyżej układ Tenora i zacny DAC AKM. Wyjście liniowe i optyczne. Stopień analogowy na AD8397.

Skończmy już z offtopem i powróćmy do tematu.

Które trafa będą lepsze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może to nie ma znaczenia i brać te tańsze..?

Kolejna sprawa, porównywał ktoś może dźwięk coax vs optical?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi