Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

No do cyfry trochę sporo ale do analogu myślę ok. 12V x 1,414 to po wyprostowaniu będzie 17V, plus jakieś spadki na diodach to będę miał pewnie realnie koło 16V. Staby na 12V to chyba starczy te 16V?

Zapytam jeszcze w toroidy.pl ile by chcieli za odpowiednie trafko

To może zwiększyć to napięcie dla WO do 15V? U mnie w analogu będzie AD8021 a za nim AD797. Może zagra lepiej? Warto by się nad tym zastanowić póki trafa nie mam:)

sprawdź specyfikacje w datasheecie - większość działa do 2x18 przy czym specyfikacje producenci podają przeważnie dla 2x15V ale są i takie dla których max to 2x13 więc 2x12 to chyba optymalne gdy chce się potestować różne kostki bez kombinowania

Ja raczej testować nie zamierzam bo to droga zabawa. Dam AD797 i myślę, że będzie ok.

AD8021 ma max 2x12V, a AD797 ma max 2x15V. Wychodzi na to że nie da się zwiększyć napięcia zasilania bez kombinowania. Może kiedyś :)

Tak wygląda PCB pod WM8742 :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Luzik :))) Za parę dni puszczę projekt do wykonania prototypu. Jak złożę i wszystko będzie po mojej myśli to wtedy pomyślimy nad listą i zbiorowym zamówieniem jak będzie taka potrzeba. Jeszcze trochę cierpliwości. Wszystkie informacje będą w nowym przeze mnie założonym wątku - w swoim czasie.

• 2 tygodnie później...

Coś widac że mało kto odpalił tego DACa.Nie poddajcie się,u mnie ten DAC sprawuję się znakomicie:)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

ciekaw jestem czy pieniądze wydane na częśći do tego daca nie pujdą na marne,obecnie znikomailość osób napisała jak to gra a płytke poszło co niemiara,same wmy i ad wychodzą z przesyłkami ponad 100zł a gdzie reszta dupereli? zastanawiam się czy dr-dac nie zagra lepiej i bedzie tańszy,boje sięrównież że ten dac zagra płasko jak deska bo sporo czytałem wypowiedzi że gra szczegułowo ale czy dynamicznie?

I ostanie,a tak naprawde kto będzie słuchał gęstych formatów na tym dacu?,na 100osób może 15 a reszta zwykłych plików FLAC albo z płyt cd 16/44 i od tego się wymaga aby to zagrało przyzoicie i z dynamiką,na gęstych formatach to i dupny dvd yamaha-s700 na pcm1716E gra zachwycająco:)

dajcie jakiś konkretny opis dzwięku tego ustroistwa ,ew jakieś porównanie do czegoś chodzby do lampucery mini jeśli ktoś ma,pomóżcie mniej zamożnym nie trwonić pieniędzy bez sęsu na praktykowanie,aby po złożeniu nie było rozczarowań,napewno ktoś ma lampucere mini i złożył tego daca,a jeśli różnica w dzwięku jest nie wielka to cena już tak:) i wolał bym zainwestować w mini.

kuty, 6 Mar 2010, 11:33

>ciekaw jestem czy pieniądze wydane na częśći do tego daca nie pujdą na marne

Jestem pewien iż nie pójdą ;) na marne.DAC'a złożyłem jakiś czas temu i muszę stwierdzić iż gra b.dobrze to pierwsza sprawa następna to to iż przy tego typu projekcie jestem w stanie zawsze nauczyć się czegoś nowego a przecież w głównej mierze w DIY o to chodzi aby się uczyć i mieć z tego satysfakcję.Części w sumie kosztują ok 200zł w tej cenie trudno o fabrycznie nowy grający na tym samym poziomie ,a gęste formaty coraz częściej witają na naszych kompach.

w gęstych formatach jest przeważnie wydawana muzyka poważna,a jeśli chodzi o inne to raczej narazie jest ciężko,jest tego znikoma ilość i jeśli chce się nabyć legalnie to jest to zbyt wygórowana cena,pozostają jeszcze ripy z płyt gramofonowych z torenta,dopóki ktoś nie złamie możliwośći przegrywania sacd po cyfrze a napewno to prędko nie nastąpi,gęsty format będzie trochę odległy,a i tak większość z nas posiada kolekcję 16/44 więc głónie o to chodzi.

Bardzo proszę o przybliżenie słowa "bardzo dobrze" bo i lampucera mini gra bardzo dobrze,oraz wiele innych urządzeń nie koniecznie drorzszych od tego daca.

zastanawiam się czy dr-dac nie zagra lepiej

Słuchałem doktora DAC2 i nie był on lepszy niż Beresford 7510 MK6/4, który jest znacznie słabszy od lampucery z przeóbkami.

Może ktoś poradzić jaki odbiornik będzie dobry w formie na tylna obudowę (nie na pcb) zamiast TORX173.Żeby posłuchać gęstych formatów muszę kupić jakiś odbiornik toslink

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

ciekaw jestem porównania takiej gołej mini bez przeróbek bo z przeróbkami to wiadomo.

Dajcie trochę życia w tym temacie bo jakoś zdychał ostanio na forum,poróbcie trochę sdjęć pochwalcie się swoimi dacami,jakich częśći użyliście do jego budowy jak gra na tle jakiegoś cd używki do 300zł to zacznie się trochę ludzi tym interesować,bo jak narazie to każdy dłubie w swoim domowym zaciszu i albo się wstydzi przyznać że gra kulawo,albo gra tak dobrze że nie ma czasu na napisanie na forum o jego dzwięku:)

chodziło mi że możliwości mini jeśli chodzi o przeróbki są nieograniczone imożna mieszać dzwiękiem a mnie chodzi o porównanie dzwięku WM8740vs czysta lampucera mini,znajomy z forum napisałmi że CS w mini i WM8740 grają na podobnym poziomie a to robi się już ciekawe:) a cena złożenia daca VS używana MIni jest już nie ciekawa:(

Złożyłem na WM8742 w opcji bez analogówki, wyjście mam przez 4,7uF + 0,22uF dalej bufor na j-fet i shunt volume 24step ELMA .Co do dźwięku stereofonia na wysokim poziomie , średnie i wysokie również ,bas szybki z wypełnieniem trzymany za "twarz", z tym że kontrola i jakość basu jest tu raczej zdeterminowana przez końcówkę mocy której używam.Fajnie brzmiało z wtórnikiem na 6SN7 jednak wybrałem układ pasywny. A , jeszcze wchodzi to na preampa kopię Threshold NS-10 i dopiero KSA50.Przedtem miałem układ na TDA1543x4 i powiem że ten na WM to inna klasa i szkoła brzmienia.Następny który popełnię to AD1865 i PCM1704 ale to w planach.

jak brzmieniowo mają sę do siebie wm 8740 i 8742 ktoś miał może porównanie bo ja męczyłem długo wm 8740 w arcamie i za cholerę nie umiałem z niego uzyskać porządnej dynamiki ,wkońcu go wykończyłem przez małe zwarcie ,teraz ma zainstalowanego małego daca na pcm 1793 gra dynamiczniej ale wydaje mi się że wm był bardziej muzykalny

widzę że ten dac na wm8740 może nie grać za specjalnie dynamicznie,dlatego zbuduje go na płytce avt i zastąpie wmy PCM1716E bo takowe mam w dvd yamaha-s700 i grają jak dla mnie wybitnie dynamicznie,wyprowadzenia pinów są te same,a dzwięk na PCM1716E będemiał pewny i napewno nie bede zawiedziony bo go już mam w dvd i nic więcej do szczęscia mi nie było by potrzebne gdyby ta yamaha potrafiła czytać cd-r,może jestem mało wymagający ale nie chce innego dzwięku jak na razie chce taki jaki prezentuje PCM1716E to naprawde mocno wyśróbowany dac i w brew temu że nie jest wysokich lotów napewno jest o wiele lepszy jak wszystkie kostki pcm2702 itp które słuchałem,i dodatkowo możliwość gęstego formatu obsługuje.

Problem polega tylko z dostepnością tego układu w polsce w fernelu jest ale jego zena wraz z przesyłką jest zabójcza a nie chce go rwać z mojej yamaszki bo jeszcze działa w miare dobrze.

tak się akurat składa ,że pcm 1716 miałem w arcamie i wymieniłem go na wm8740 faktycznie pasuje 1do1 ,rzeczywiście jest odrobinę bardziej dynamiczny ale to tylko jego jedyna zaleta reszta jest niestety gorsza od wm8740 a co do daca na pcm1793 to był niedawno na allegro i tam go właśnie nabyłem ,dzisiaj trochę go modyfikowałem i zaczął grać naprawdę fajnie za 187 zł polecam w ciemno

jeszcze raz ponawiam pytanie jaka jest różnica brzmieniowa między wm8740 a wm8742 bo kolega Fikus wychwala wm8742 pod niebiosa,zamieniał w arcamie CD73 Z wm8741 na wm8742

a jeszcze taka ciekawostka to nowy cd onkyo C-S5VL posiada na pokładzie wm8742 i ma możliwość sterowania filtrem cyfrowym 5 trybów ,ciekawe czy nadawałby się do tuningu? :)i kosztuje niecałe 1700zł

• Pokaż nowe odpowiedzi