Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wątek zamarł ,ma to chyba związek z dacem na WM8742 :)

Jako ,że swoje płytki polutowałem już jakiś czas temu pomyślałem ,że czas najwyższy pokazać je na forum.

Oba dacyki grają detalicznie ,ze świetną stereofonią i przestrzenią.Mimo szczegółowości i dynamiki dzwięk jest nienachalny i nie powoduje zmęczenia.

Złożyłem oba dace ,żeby sobie porównać na ile sekcja analogowa wpływa na dzwięk.

Mimo ,że dac bez analogu jest bardzo przejrzysty co mi się bardzo podoba to ma zbyt słaby sygnał ,żeby wysterować bezpośrednio moją końcówkę na LM3886 czy też Luxmana L-410.Jest po prostu znacznie ciszej a na wyższych poziomach głośności traci na dynamice i selektywności przekazu.

Tak więc polutowałem ,porównałem no i dac bez analogu już szuka nowego właściciela.

Dac z analogiem czeka niechybnie to samo jak posklejam dac na WM8742 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wreszcie jakiś forumowicz się pochwalił. Ostatnio na tym forum robi się taka pustka niejako.

Miło popatrzeć, że co niektórzy zbudowali i słuchają projekty DIY :-)

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Sprzedam PCB DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz wersja z analogiem. Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem że było ale myślałem że są jakieś sztuki w detalu do dostania nie drogo,ja zamówiłem na ebayu całkiem znośna cena razem z wysyłką,kwestia tylko kiedy to do mnie dojdzie:(

Kuty jakie 100zl, wysylka kosztuje 5 Euro, WM8740 sa we Farnellu a WM8742 nie maja, mi zreszta tez juz sie koncza zapasy, DIR-y tez mi sie juz skonczyly wiec zamowilem kolejna cala szyne. ;-)

5euro + np 2szt wm po 5euro to też sporo,ja dałem 24$ za 2szt z wysyłką,mam tylko problem z tym cholernym direm,nie potrzebnie się go pozbyłem a miałem za friko z sampli,myślałem że się nie przyda:(

No to teraz będzie wysyp tych nieszczęsnych dirów bo i efekt02 miałcoś mieć,dobrze że nie zamawiałem z chin:) bo chińćik napiśał mi że będzie dłuuuuuuugo płynął promem:)

• 1 miesiąc później...

Witam.

Jak już pisaem wcześniej ten dac znakomicie się u mnie sprawdził i gram naprzemian wraz ze zlampizowaną i tunningowaną lampucerą.

Odnośnie tytułowego daca mam pytanie.

Jak najle[iej puścić sygnał od WM8742 (zastosowałem taki) do gniazd xlr w torze zbalansowanym pomijajac bierzącą analogówkę z desymetryzacją?W P1.7 są na wej. kondy wiec tu nie chciałbym ich stosować,ale nie wiem czy sygnał z WMa mam jeszcze wzmacniać czy dać bezpośrednio na XLRy

Mam pre zbalansowany P1.7 i Alepha5 wiec chciałbym zakosztować dźwięku całkowicie zbalansowanego

pozdrawiam

PS.Podobnie chciałem zrobić z lampucerą

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 6 miesięcy później...

Wątek co prawda zamarł, ale go trochę odświeżę. Może kogoś zainspiruję, wszak na forum parę DAC-ów na układach wolfsona jest. Po długich poszukiwaniach stopnia analogowego zdecydowałem się na eksperyment z lampami według projektu:

Ukryta Zawartość

Chodzi o schemat z lampami ecc82.

Wygląda to jak poniżej:

Pomiary zrobione kartą EMU0404 przy napięciu na wyjściu stopnia analogowego około 1Vrms. Mogę też zaprezentować wyniki przy 5,5Vrms.

A co do jakości dźwięku, cóż, nie na darmo ludzie robią stopnie wyjściowe na lampach :)

post-23093-097792300 1293128982_thumb.jpg

post-23093-093881000 1293129095_thumb.png

post-23093-064460200 1293129106_thumb.png

post-23093-037313400 1293129117_thumb.png

post-23093-051397300 1293129124_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś podobnego ostatnio mi po głowie chodziło, ale to miał być wzmacniacz słuchawkowy. Oczywiście chodzi o pojedynczy WK-WS. Układ dobry, bo w pełni symetryczny. Dla mnie bomba!

Jak się troche jutro jaśniej zrobi :), to trzasnę może trochę lepsze fotki. Pod płytkami stopnia analogowego jest cała reszta, czyli sam DAC, przy okazji podziękowanie dla kolegi Pkrecz-a, wejście USB przełączane automatycznie po podłączeniu do komputera, trafa itd. Stopień analogowy DAC-a zasilany jest ze stabilizatora, który był na forum, z prestabilizacją na LM317.

I jeszcze parę fotek:

Ukryta Zawartość

post-23093-072502500 1293188293_thumb.jpg

post-23093-082062300 1293188303_thumb.jpg

post-23093-081096200 1293188315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Witam, chciałbym odświerzyć troszke temat.

Od jakiegoś czasu posiadam tego DAC'a gra bardzo fajnie, konfiguracja analogu jaką mam to OPA: LME4971, 47uF NICHICON MUSE (zielone) trafo 2x15V (na opa z pomiaru 11,6V).

I teraz mam pytanie ogólnie charakter dzwięku mi pasuje jak dla mnie analogwy, dolne rejestry idealne mocne alecz nie dudniące. Natomias chciałbym dołożyć troszkę góry odmulić ja, wyostrzyć. Cóż takie mam preferancje. Jakie działania polecanie, może AD797 zmieni by coś. Czy może coś z kondami?

Pozdrawiam

AM

ten 47uF to w torze audio - wyjściowy?

Tak wyjściowy 4,7uF 50V tak jak w projekcie (47 to był brak przecinka). Zaznaczam, że o zmianę chodzi mi delikatną kosmetyczną.

No to masz odpowiedź. Jeśli nie masz DC na wyjściu, to wywal kondensator, a jeśli jest to daj masz DC, to użyj kondensatora foliowego i będzie dobrze. Wymiany w.o. nie usłyszysz, a zamianę elektrolita na foliowy tak.

P.S. zamiast foliowego można użyć jeszcze bardziej egzotycznych kondensatorów, ale to już Koledzy z forum doradzą, bo ja się na nich nie znam.

Edytowane przez mirfak

----------------

No to masz odpowiedź. Jeśli nie masz DC na wyjściu, to wywal kondensator, a jeśli jest to daj masz DC, to użyj kondensatora foliowego i będzie dobrze. Wymiany w.o. nie usłyszysz, a zamianę elektrolita na foliowy tak.

P.S. zamiast foliowego można użyć jeszcze bardziej egzotycznych kondensatorów, ale to już Koledzy z forum doradzą, bo ja się na nich nie znam.

Jestem narazie dość dużym laikiem w tym temacie, DC=składowa stała hmy ?? skąd ona się może wziąść, ja mam dac podłączony bezpośrednio do wzmacniacza ?

Więc mam ją czy nie ??

Składowa stała, którą mierzysz na wyjściu ze stopnia analogowego DACa - im mniejsza tym lepiej. Bierze się najczęściej z niesymetrycznego zasilania oraz niedoskonałości elementów (tak w wielkim skrócie). Jeśli we wzmacniaczu na wejściu jest kondensator, to niespecjalnie musisz się przejmować DC w DACu. Poza tym warto wiedzieć jaką pojemność, jeśli jest, ma kondensator na wejściu wzmacniacza, bo szeregowo połączone kondensatory mają mniejszą pojemność wypadkową, a to również może mieć wpływ na pasmo przenoszenia zestawu.

----------------

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi