Skocz do zawartości
IGNORED

wtyki sieciowe i IEC

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestie wpływu jakości kabla sieciowego i wtyków zasilających oraz IEC na brzmienie budzą - jak zdążyłem zauważyć - wiele kontrowersji. Niemniej jednak chciałbym zadać następujące pytanie dotyczące tego problemu. Otóż zakładając, iż zarówno kabel, jak i wtyki mają olbrzymie znaczenie, to czy wymieniając te elementy nie należy jednocześnie myśleć koniecznie o zmianie gniazd IEC w urządzeniach.Zakładając, iż wymieniam kabel na nowy z wtykami np. rodowanymi, czy nie powinienem jednocześnie zmienić gniazd IEC w urządzeniu na rodowane bo przecież bez wymiany lepszy wtyk (rodowany) łączę ze "starym" gniazdem, które często jest dużo gorszej jakości (często "komputerowe"). Zatem, czy ma sens wymiana elementów zasilających bez wymiany gniazd IEC ?

https://www.audiostereo.pl/topic/57481-wtyki-sieciowe-i-iec/

Pewnie że powinieneś wymienić również gniazdko. Mnie interesuje inna sprawa, mianowicie wszyscy sie podniecaja cudownymi kablami sieciowymi, po zmianie których dźwięk jest rewelacyjny. A co z resztą kabla - instalacja w budynku, kabel do stacji trafo itd. Też wymieniacie? A może te magiczne kabelki po prostu zniekształcają dźwięk w taki sposób, że wydaje się być "High-endowy". Nie słuchałem nigdy sprzętu na takich kabelkach zasilających ale skoro to działa to spróbuję kupić 20cm kabla kimber i podpiąć do kolumn, gdzie na jedna kolumnę będzie 10cm Kimbra a reszta to tani kabelek za 2zł. Powinna być rewelacja podobnie jak w przypadku kabli sieciowych;-)Sory za taki żart ale jakoś to do mnie nie przemawia:-/

Jak wcześniej wiele osób już pisało, zawsze i najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nigdy nie eksperymentowały z wymianą kabli sieciowych i jak widzę tak jest również w tym przypadku. Ja przecież w ogóle nie pisałem o zmianie jakości na dźwięk "high-endowy" itd., tak więc podaruj sobie proszę te uwagi. Jeżeli masz jakieś doświadczenie w tym temacie, to z góry dziękuję za poradę. Jeżeli nie masz takiego doświadczenia, to swoje wątpliwości bądź łaskaw prezentować w innym miejscu, gdyż ja nie pytałem o instalację w budynku, ani o kabel do stacji trafo itdp. i nie jestem tym w ogóle zainteresowany.

Sorki jeśli Cię w jakiś sposób uraziłem. Tak poważnie jeśli posiadasz rodowane wtyczki to gniazda też powinny być rodowane, podobnie jak w kabelkach IC (gniazdko + wtyczka). Korzystając z załozonego przez Ciebie tematu zapytałem, licząc że ktoś mi wytłumaczy "jak to działa" . Teoretycznie powinienes też mieć rodowaną kostkę łączącą trafo z gniazdkiem, chyba że trafo przylutujesz do gniazdka.Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

adigrzelczak, 7 Sie 2009, 07:37

A co z resztą

>kabla - instalacja w budynku, kabel do stacji trafo itd.

Na pewne rzeczy wpływu nie mamy, natomiast o porządną instalację zasilającą od licznika do urządzenia zadbać powinniśmy (bo możemy)z korzyścią dla wszystkich urządzeń elektrycznych w domu 9nie tylko dla audio).

Istnieją jeszcze takie zabawki jak filtry sieciowe i kondycjonery, które przynajmniej częściowo zniwelują to na co wpływu mieć nie możemy (czyli to co przed gniazdkiem czy przed licznikiem).

adigrzelczak

jeśli urządzenie nie jest na gwarancji to czemu nie wymienic i gniazda? Pieniądze to nie wielkie a zawsze lepiej.

Pozdrawiam.

adigrzelczak, 7 Sie 2009, 08:01

>Sorki jeśli Cię w jakiś sposób uraziłem.

Oczywiście nie uraziłeś mnie i jeżeli mój wpis na to wskazywałby, to również sorki. Odpowiedziałem w taki sposób, gdyż obawiałem się tego, co już kilka razy miałem okazję czytać w tym temacie, czyli różnych mądrych wypowiedzi na temat czy w ogóle rozważania o kablach sieciowych mają sens, czy też nie. Z mojego punktu widzenia byłoby to mało interesujące, gdyż ja swoją decyzję o zainwestowaniu w tą część systemu już podjąłem i jedyna wątpliwość dotyczy gniazda IEC, co do którego wydawało mi się na "chłopski rozum", że należy je również wymienić lecz chciałem się upewnić. pozdr donic

donic

Jako były "kablosceptyk" mogę się podzielić swoimi doświadczeniami. Wymiana kabla w moim przypadku daje zauważalne różnice. Wymiana wtyczek jak dotąd nie wniosła zmian które byłbym w stanie zaobserwować, choć nie mam do porównania identycznych kabli z różnymi wtyczkami. Gniazdo rodowane w CD = brak zauważalnych zmian ale koszt jest nieznaczny więc czemu nie :-)?

econs, 7 Sie 2009, 09:04

>Jako były "kablosceptyk" mogę się podzielić swoimi doświadczeniami. Wymiana kabla w moim przypadku

>daje zauważalne różnice. Wymiana wtyczek jak dotąd nie wniosła zmian które byłbym w stanie

>zaobserwować, choć nie mam do porównania identycznych kabli z różnymi wtyczkami.

Oczywiście szanuję Twoją opinię lecz dla kontrastu przytoczę tutaj inną, a mianowicie "... kabel jest tak dobry, jak dobre są jego wtyki".

Dla jasności, ja również nie miałem okazji słuchać tego samego kabla z różnymi wtykami lecz jak można przeczytać np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niektórzy takie testy wykonują i jedni słyszą różnicę (lub są przekonani, że słyszą), a inni jej nie słyszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

donic

Rozumiem. Zamontowałem do Tara Labs Air PC wtyczkę od Furutecha FI-E35G zamiast tandetnej amerykańskiej od Wattgate żeby nie podłączać go przez przejściowkę . I co ? Zero , null. Żadnej różnicy, tyle że wygodniej. Może powinienem podpiąć też lepszą po drugiej stronie aby był efekt? Nie wiem, może kiedyś sprawdzę. Znam takich, których dopiero berylowo-platynowe Oyaide satysfakcjonują. Ja chyba wole kupić za to parę płyt :-).

Parę lat temu jak jeszcze miałem Musicala E1 porównywałem zwykły kabel z takim za ponad tysiaka tylko nie pamiętam już firmy, nie słyszałem żadnej różnicy, zresztą moi dwaj koledzy też nie.

econs, 7 Sie 2009, 15:37

Zamontowałem do Tara Labs Air PC wtyczkę od Furutecha FI-E35G zamiast tandetnej

>amerykańskiej od Wattgate żeby nie podłączać go przez przejściowkę . I co ? Zero , null. Żadnej

>różnicy, tyle że wygodniej.

Właśnie przed godziną również zamontowałem dwa komplety Furutechów (CD i wzmacniacz) i przez godzinę przełączałem się pomiędzy kablami od kompa a tymi na nowych wtyczkach i stwierdzam, że jest pewna różnica. Nie jest ona tak spektakularna jak przy wymianie IC lub kabli głośnikowych ale w pewnym uproszczeniu dźwięku jest trochę więcej i nabrał szlachetności. Nie chce mi się rozwijać tutaj "poezji" na temat tych zmian stąd tylko tak oględnie. Pytanie, czy te zmiany są warte tej kasy ? Czy za tą kasę można osiągnąć coś więcej zmieniając coś innego ? Ja nie żałuję i to jest najważniejsze.

Teraz jeszcze krótkie pytanie do doświadczonych kolegów, otóż gdzie można kupić jakiś dobry kabel sieciowy "z metra" (bez firmowej konfekcji)? Obecnie mam Lapp kabel 3 x 2,5 oprawiony we wtyki Furutecha, a więc chętnie spróbowałbym to zmienić.

donic

Lapp się według mnie nadaje w najlepszym przypadku do komputera. Kup najtańszego Furutecha (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) albo Oyaide Tunami na Ebayu to dopiero usłyszysz różnicę :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

econs, 8 Sie 2009, 04:36

>Lapp się według mnie nadaje w najlepszym przypadku do komputera...

Dzięki za uwagę, spróbuję wymienić. czy ta strona, którą mi podałeś jest "pewna" i sprawdzona przez Ciebie tj. czy zamawiałeś tam coś kiedyś? pozdr donic

donic

Kiedyś zamawiałem, nie było problemu. Myślę, że możesz spokojnie zamawiać. Oni mają też konto na ebayu jak chcesz mieć zabezpieczenie transakcji ale trudno zamówić np. 1,5 m kabla :-).

donic, 8 Sie 2009, 10:00

>econs, 8 Sie 2009, 04:36

>

>>Lapp się według mnie nadaje w najlepszym przypadku do komputera...

co prawda nie sprawdzałem wielu kabli sieciowych ale lapp zastosowany po filtrze sieciowym u mnie daje zauważalną różnicę. to jest kosmetyka, apteka ale DAC bez filtra i bez kabla słabo gra.

myślę,że to dobre rozwiązanie jeśli ktoś się nigdy sieciówkami nie bawił.45zł to mała kasa, a tyle kosztuje samodzielnie zrobiona sieciówka na lappie. jeśli ktoś usłyszy różnicę to bawimy się dalej. jeśli nie...to ma pieniądze na płyty i nie jest w plecy 500zł,1000zł, 5000zł to kupił sobie super kabel sieciowy.

właściwie najlepiej byłoby zacząć od filtra albo kondycjonera,a potem dopiero przejść do kabli.po 40 metrach drutu w ścianie platynowy kabel z 50cio krotnych ekranem nic nie da.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.