Skocz do zawartości
IGNORED

kolumy z jedwabną kopułką

basiek49

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce zmienic zestaw stereo na taki ktory zagra wszystko, ale z przewaga muzyki spokojnej, relaksacyjnej, ballad itp. Czasami mi odbija i slucham rocka i dobrze by bylo aby sprzet poradzil sobie z nim rowniez. Zalezy mi na szczegolowosci i srodku, oraz lagodnej gorze, bas nie moze wysuwac sie do przodu, najlepiej zrownowazony, a nawet lekko cofniety, ale wyrazny, dokladny i niski. Proszę o wykaz jakie kolumny warto odsluchac majac pokuj 16 m2. sluchalam chario constellation cygnus z Mingda Mc805-A, ushercd-7, preamp audio note- fakt rewelka, ale szukam altwernatywy do tego zestawu.

Z tego co widzilam moze mnie zainteresowac EVO-2, ale nie wiem ktore albo opus i tez nie wiem ktore- jak to sie ma do moich wymagan? Nie wiem na czym bedzie grac, bo zestaw jest w trakcie skladania i chetnie wyslucham wszelkich rad.

Mam na zestaw nie mniej niz 10000 ale nie wiecej niz 20000. Czy istnieje tansza konfiguracja do chario constellatin niz to z czym sluchalam. Bardzo prosze o konkretne rady i propozycje. Z gory dziekuje

Powiedziałbym,że tak brzmią zestawy na Scan Speak Iluminator(przynajmniej moje Aries)-najlepsze cechy to wyważony ,kulturalny sposób przekazu oraz niski dobrze kontrolowany bas.

dzieki za wypowiedz, nie moge znalezc w internecie nic na temat kolumn o ktorych wspomniano, widzialam tylko glosniki, a nie umiem montowac kolumn. moze jakis link by sie przydal aby mi przyblizyc temat.Chcialabym poczytac, zobaczyc i jak sie da kiedys uslyszec na odsluchu

Na Scan Speak'ach jest troche kolumn m.in. Xavian, Phonar Credo, Gotowe zestawy w firmir Akustzk (tu chzba najkorzystniej do kupienia), ESA, Piega etc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zagadaj do Studio16Hz(zadowolony klient ma chyba prawo do reklamy),ich kolumny prezentują podobny charakter do tego jaki opisujesz,a jednocześnie nie wydrą ci podszewki z kieszeni.Unikaj SS Rewelator,bo `krzyczą`-opinia moja-nie zamierzam polemizować.

triode, 9 Sie 2009, 17:30

>Unikaj SS Rewelator,bo `krzyczą`-opinia moja-nie zamierzam polemizować.

A szkoda ;) bo moim zdaniem akurat duży revelator (D2905/9900) to jest to co tygrysy lubią najbardziej, przynajmniej jeśli chodzi o jedwabne kopułki grające fajnie rocka (i nie tylko)

AkustyK ma chyba jeszcze w ofercie monitory na "starych" węglowych osiemnastkach (bodajże 18W/8545) z membraną bierną i właśnie dużym revelatorem. Takie coś powinno idealnie się wpasować w te 16mkw

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

O takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

McGyver, 9 Sie 2009, 18:42

>Jemu chyba chodziło o midwoofery z serii Revelator, te z membranami "w słoneczko".

A to nie wiem. Miałem z nimi tylko raz przyjemność i to na Audioshow (w ESA Furioso) ale nie powiem, było całkiem nieźle, a wręcz zaskakująco dobrze, zwłaszcza patrząc na rozmiary głośników, samych skrzynek i pomieszczenia w którym to grało.

Zgadza się,miałem na myśli średnio-niskotonowe 18,tweetery są OK.Jest sezon na wyprzedaże,zawsze można polować na okazję.Ostatnio widziałem Ayona CD1 za niewiele ponad 8kzl.

Żeby jeszcze Dynaudio produkowało midwoofery dorównujące klasą ich tweeterom... niestety tak to panu tylko w Erze dopasują;-) nawet kultowe Dynaudio Crafft oczarowały mnie górą (Esotar) i ... rozczarowały średnicą.

Dlatego ja sobie sporządziłem kolumny z tweeterami Dynaudio Esotec i midwooferami Scan-Speak kewlar.

triode, 9 Sie 2009, 20:25

>Należałoby zacząć od wzmaka,ponieważ po preferencjach sądząc będzie lampiak,pozwoli to uniknąć

>braku powera i basu.

Nie no, ja to pędzę z sześciu watów z bezpośrednio żarzonej triody i nie brakuje mi ani kopa, ani basu. Co więcej, przesiadłem się na te sześciowatowe triody z pięćdziesięciowatowego pentodowca na "wyrywnych" KT88, i...nie ma powrotu do pentody.

lampy jak najbardziej sa mile widziane. ale nie wiem ktore z tych 16hz pasuja do mojego pomieszczenia. wiem juz ze credo sa do okolo 30m. a jak sie ma sprawa z reszta wyrobow? czy minas anor sa juz za duze?

triode, 9 Sie 2009, 20:32

>Daj się uwieść lampowej magii.Uwielbiam widok żarzących się wieczorem ``żarówek``

Ha! A ja mam jeszcze dodatkowe atrakcje wizualne - przepiękny blue glowing!

marzy mi sie posiadanie Yaqin MC 100b. i rozumiem ze do tych minasow by sie nadal. co do akustyki to bedzie dostosowywana do sprzetu, ale nie chciala bym aby sie okazalo ze sa za duze.

Masz jeszcze Morel`a któremu podobnoż nie daleko do Dynaudio. Od niedawna zaś mają w ofercie nową topową kopułkę, która w aktualnym katalogu zastąpiła poprzednie dwa modele (najwyższy i drugi od góry), może więc jest to teraz produkt klasy legendarnej dynki? (albo i lepszy?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.