Skocz do zawartości
IGNORED

StampAmp - taki GainClone w klasie D

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

piotr_37 ~ terminale glosnikowe to zwykly Hirschmann

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdecydowanie polecam :) sa jeszcze troche tansze wersje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) samo gniazdo bananowe z tego co pamietam maja takie same roznia sie jedynie mocowaniem :) te lepsze sa specyfikowane na prad znamionowy 32A a czesto w pracy puszczam przez nie 40 a czasem i 50A :) nie ma problemu - daja doskonaly kontakt szczegolnie z dobrymi banankami np Multi-Contact

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wyleczylem sie na dobre z kupowania tanich podrobek WBT a na kupowanie oryginalnych WBT nie mam kasy :) Kupujac zlacza Hirschmann'a albo Multi-Contact placi sie tylko za jakos a nie doplaca za audiofilsosc i brzemienie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ChUmI, 14 Mar 2010, 19:52

>"wyleczylem sie na dobre z kupowania tanich

podrobek WBT a na kupowanie oryginalnych WBT nie mam kasy :) "

Dokładnie takie samo mam podejście dzięki za info.

piotr_37 ~ jakosc tych wtykow MC mozna tak naprawde dopiero ocenic jak sie ma w rece :) wykonaie jest naprawde niesamowite - nie mowie o tym gumowym kondoniku naciaganym na sam wtyk jako izolacja bo ja te od razu wywalam :) lutuje kabel do wtyku i naciagam koszulke termo. Ale same wykonanie wtyku powala, szczegolnie jak sie przygladnac jak wykonane sa i jak pracuja dociskowe lamelki - zaraz widac ze prze to moze plynac prad bez ograniczen :) szkoda ze nie mam zadnej fotki pod reka ...

foxbat ~ trafa mam z Farnell'a ale nie polecam :) po pierwsze to trafa z dwoma uzwojeniami 2x9V ale nie mieli takigo na 18V wiec wzialem co bylo :) Ogolnie te zalewana trafa z Farnell'a sa niezle ale raczej nie dorownoja trafom od Pana Lachowskiego :) a cenowo pewnie wychodza tak samo jak nie drozej - Farnell :) mysle ze najlepszym rozwiazaniem jak ktos chce miec fajne trafo bedzie zamowienie sobie w toroidy.pl - mozna wtedy dokladnie wyspecyfikowac napiecie a nie brac co jest :) Mysle ze trzeba sie trzymac specyfikacji i nie przekraczac 24V - u mnie jest teraz 27V5 :( troche mialem obawy czy sie nic nie stanie ... wiec wczoraj podpialem 200W obciazenie i puscilem go z moca 30W na chyba 2,5 albo 3 godziny non stop :) i to moc sinus cnie muza :) obciazenie bylo ladnie cieple po jakims czasie ale wzmak dal race :)))

Chociaz na przyszlosc mysle, ze najlepszym zasilaniem byl by zasilacz impulsowy :) chociaz zrobienie dobrego zasilacza impulsowego do audio 220V~ -> 24V albo 50V jest niestety trudniejsze niz wszystkich projektow na tym forum razem wzietych :)))

ja ostatnio testowalem kilka tanich wzmacniaczy z Reichelt z BARDZO pozytywnym wynikiem. Do Stama pysowal by taki jak widac powyzej na fotce przypiety to TAS5630 - to chinska produkcja ale spisuje sie super i co wazne nie ma wentylatora

Ukryta Zawartość

i co najwazniejsze kosztuje polowe ceny porzadnego trafa :)))

testuje tez zasilacze na wieksze moce 320W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale odrazu trzeba wymienic wentaltor na cichy i dorobic sterowanie obrotami w zaleznosci od pobieranej mocy i temperatury.

Osobiscie powoli staram sie myslec tylko o stosowaniu zasilaczy impulsowych tam gdzie sie tylko da - trafa za jakis czas odejda do lamusa :) Dobre zasilacze impulsowe sa lepsze pod kazdym wzgledem od najlepszego trafa - zobaczcie najnowsze produkty Marka Levinsona :) wszedzie stabilizatory impulsowe :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe co piszesz o przetwornicach jako zasilacze w torze audio :| bardzo mało takich rozwiązań .W pracy mam dwa na 24V/20A z bloków energetycznych dobrej jakości, nie są duże może przyniosę do domu i podłącze do jakiegoś wzmaka jako zasilanie ,zaintrygowała mnie taka koncepcja .

ChUmI, 14 Mar 2010, 21:01

>Osobiscie powoli staram sie myslec tylko o stosowaniu zasilaczy impulsowych

To może ten link się przyda do poczytania przynajmniej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wreszcie udalo mi sie znalezc chwilke czasu, nanioslem wszystkie ostatnie poprawki na schemat i wrzucilem na strone, zeby sobie kazdy mogl pobrac, bo schemat po wrzuceniu na forum staje sie srednio czytelny :)

Ukryta Zawartość

bede sie staral powoli wrzucac na stronke coraz wiecej informacji :) ale to w mire kolejnych przyplywow wolnego czasu :)

Teraz kilka dodatkowych informacji - po pierwsze dobra wiadomosc dla wszystkich skladaczy - dostalem juz scalaki MP7782 :) widac MPS sie sprezyl z dostawa :) Musze tylko z Grzegorzem (GNAKED) ustalic co zamawiamy w Reichelt i w przyszlym tygodniu przesylka z elementami pewnie juz pojdzie do niego.

Wzory poprawionych plytek ma gagacek i pewnie puszcza zamowienie wiec plytki tez pewnie za niedlugo beda.

Pozostaje tylko powoli grzac lutownice :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Układ jest u mnie

Znaczy następni na dziś

>5. arkotic

>6. pkrecz

>7. madlyr

>8. Bacek

Ponieważ śwęta itd. myślę, ze po podeślę następnemu i podziele się wrażeniami z jazdy:)

Pozdrawiam

Jaromir

• 2 tygodnie później...

A co z zamówieniem? czas leci a tu ani widu ani słychu

nie żebym poganiał ale chciałbym wiedzieć kiedy dostanę zamówione elementy, bo za chwilę będą wolne dni w maju, potem wakacje ...

poprosiłbym o doładny termin wysyłki, bo czas leci i było go wystarczająco duzo

Faktycznie czas leci, i tak jesteście cierpliwi. Sam się już niecierpliwie.

Duża część elementów jest juz u mnie, czekam na scalaki od Chumiego jeszcze i paczkę z Farnella. Płytki będą z zakładu w tym tygodniu. Pewnie w następnym tygodniu będziemy mieli wszystko by sfinalizować wysyłki.

Płytki już gotowe, są u mnie. Z 6tego co widzę wyszły naprawdę OK (IMHO). A scalaków potrzebnych do wlutowania na część płytek nie ma:(

Jak będę miał później więcej czasu to może wrzucę jakieś foto.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dostałem dziś płytki :) Zdjęcie skanerem ale widać jak wyglądają ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>GNAKED

1. Czy to tylko przekłamanie na zdjęciu czy część padów od IC1 jest przykryta solder maską?

2. Widzę,że niestety napisy powchodziły na pady SMD.

Pozdrawiam

JarekC

Doniesiono mi że JarekC dokonał wpisu. O rany, co za zawistny gówniarz.. Po prostu brak słów.

JarekC, masz rację - specjalnie aby Ciebie usatysfakcjonować, Chumi przerobił maskę pod IC i zasłonił pady. Po prostu przechodzisz sam siebie.

_____

Nie mam tych płytek, dlatego zadzwoniłem po info do kolegi. Potwierdził: wszystko jest prawidłowo. Płytka ma b. małe wymiary, dlatego nałożone napisy są wynikiem kompromisu łatwości montażu i ilości oznaczeń. W pierwotnej wersji miało ich w ogóle nie być. Trzeba mieć naprawdę dużo złej woli aby twierdzić, że przeszkadzają w lutowaniu.

Trochę sensu poproszę.

Nie wnikając w spór, solder maska jest ok, a napisy - jak są na padach łatwo je zeskrobać gdyby akuratnie przeszkadzały lub podczas lutowania same odpadną od temperatury.

>gagacek

Popełniając poprzedni post byłem pewien kto się odezwie pierwszy.

Nie będę pisał inwektyw w twoim kierunku i zniżał się do twojego poziomu.

Poziom twoich wpisów jest równy poziomowi twojej kultury osobistej.

Nałożenie napisów na pady jest po prostu niechlujstwem a nie kompromisem. Większość firm produkujących płytki zgłasza taką sytuację jako błąd. Napisy dało się tak poukładać aby nie wchodziły na pady. Ty po prostu dostałeś plik od ChUmI-ego i wysłałeś do zakładu bez żadnej obróbki a ChUmI zakładał płytki bez warstw opisowych.

A co do nałożenia solder maski to grzecznie się zapytałem czy to przekłamanie zdjęcia.

JarekC

JarekC,

Nie chce mi się rozmawiać takimi jak Ty. powód jest prosty: W powodzi zawiści nawet nie zauważyłeś że płytka nie jest mojego projektu. Nie wiem co chcesz udowodnić, ale z samej zasady to co czynisz jest niewyobrażalnie głupie. No, ale czego można od Ciebie oczekiwać? Mądrości, rozsądku? Chciałbym chyba zbyt wiele, a szkoda.

Pozdrowienia, gagacek

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

Cóż masz ciekawą definicję zazdrości.

Gdybym był złośliwy to bym nie pomógł GNAKED-owi w zakupie elementów (10uF/1210 MURATA),

ale doszedłem do wniosku dlaczego inni mają cierpieć z twojego powodu.

Co do warstwy opisowej to przeczytaj sobie wpis ChUmI-ego z 22.lutego.2010 w tym wątku.

JarekC

gagacek ~ tobie juz podziekujemy za wpisy, przydalo by sie miec przynajmniej minimum kultury osobistej ...

Wlasnie zablokowalem wpisy koledze gagackowi - mozecie osadzic sami moja decyzje ale mysle, ze takie wpisy jak jego sa nam w tym watku nie potrzebne, pomijajac to, ze sa malo kulturalne ...

a w sprawie plytek to faktycznie nie przewidywalem wydrukowania napisow o czym wczesniej pisalem ... no coz, jak juz sa to musza zostac :) nie powinno to jednak bardzo przeszkadzac bo podczas lutowania farba z padow powinna bez problemu zchodzic

Ogolnie oryginlne biblioteki z EAGLA nie specjalnie nadaja sie do robienia gestych plytek w SMD z opisami :( definiuje powoli wlasne biblioteki ale to zajmie jeszcze sporo czasu.

Panowie

Jestem z dala od kłótni, niestety zniszczyły one to forum :(

Nie ma co się rozczulać nad opisami, płytki już są wykonane, a problemu nie stanowi częściowe najechanie się napisów na pady, już to zaznaczyłem i potwierdził to ChUmI.

Właśnie dotarła opóźniona przesyłka z farnella, z tego co zauważyłem na szybko brakuje kondensatorów 1uf jest tylko kilka w woreczku zamiast 120 szt. :(

No jeszcze jak to jeden kolega napisał "żuczki" od Chumiego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.