Skocz do zawartości
IGNORED

Mój nowy tuner DAB nic nie łapie! Pomocy

rmgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Chyba trochę się naciąłem:( Kupiłem w stanie idealnym tuner Cambridge audio DAB500, dopiero potem

przytomniejąc, że.... w Polsce DAB`a nie ma. Nie podłączałem jeszcze do niego anteny zewnętrznej,

(musiałbym kupić) - czy jest jakaś szansa, że złapię jakiekolwiek stacje? Np. DAB brytyjskie, jakieś BBC,

lub może udałoby się posłuchać na tym zwykłych stacji FM ?

Pomóżcie zrozpaczonemu:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z opisu wynika , że jest tylko cyfrowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po prostu schowaj do pudełka i poczekaj. Właśnie się zaczynają próby z DAB w Polsce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

jeśli nie jest opisany jako tuner do DAB+, to raczej nieduże szanse...

lepiej się go pozbądź póki jeszcze jest coś wart - czekając na DAB w Polsce możesz się nie doczekać. Poza tym to, że nie mamy tu DAB wcale nie świadczy o zacofaniu - bo to system gorszy od dotychczasowego FM. Było już o tym na forum dużo...

Ja się cieszę, że DABu nie ma i pewnie nie będzie. A zanim się jakiś nowy standard rozhula (może DAB+ a może w międzyczasie coś jeszcze nowszego i lepszego) - to jeszcze dużo muzyki zagra stary dobry tuner FM.

Gdyby był też odbiór fm byłby opisany tak jak np.tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marc.n w czym DAB jest gorszy od FM? Znowu audiofilskie nowości? DAB działa na innej zasadzie.. albo odbiór jest, albo go niema. Jak jest to jakościowo przewyższa FM jak go niema to niema.

marc.n, 12 Sie 2009, 19:54

>>>>bo to system gorszy od dotychczasowego FM. Było już o tym na forum dużo...>>>>

a ilu z tych piszących na własne uszy słuchało tego DAB??????

Więc nie powtarzaj i nie wypisuj głupot. Ja mam u siebie w UK właśnie ten DAB i uważam, że na Rotelu RT-06 jakością zbliża się do CD. Dynamika bardzo dobra, wypełnienie całego pasma również. Sygnał FM jest niestety trochę gorszy. Wszystko zależy od sygnału ( ja odbieram cyfrowy BT).

Dlatego nie ma co pitolić głupot. I co do odbioru DAB+ na odbiornikach DAB też byłbym ostrożny. W UK tłuką ten temat od paru lat......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

rmgdansk, 12 Sie 2009, 21:21

>Może ktoś z szanownych forumowiczów podjąłby się takiej przeróbki?

Drogi kolego. daruj sobie te przeróbki gdyż sensu nie ma najmniejszego. sprzedaj to i już.

Sporo ludzi mieszka w NRD i w UK. Na pewno ktoś weźmie jak dasz dobrą cenę.

Tylko nie cuduj bo wtedy to nawet jako budka dla chomików nie pójdzie.......

>ALTON

a w czym plik mp3 skompresowany do 64 kbps jest gorszy od tego, co jest na oryginalnej płycie CD albo przynajmniej w bezstratnym formacie?

Teraz jest przynajmniej wybór czy chce się słuchać przyzwoicie zrealizowanych audycji PR2 lub PR3, czy kaszanek eskowo-eremefowych. Obawiam się, że w DABie wszystko byłoby sprowadzone do tego samego poziomu. No ale przecież bez szumów (zwłaszcza u tych, którzy grają na kawałku druta w miejscu anteny). Przeminięcie FM jest pewnie nie do uniknięcia - ale jeszcze nie z powodu DABu.

>sittek

"a ilu z tych piszących na własne uszy słuchało tego DAB?????? (...) Więc nie powtarzaj i nie wypisuj głupot"

To coś jakby powiedzieć "a ilu z was żarło muchomory, żeby twierdzić że naprawdę jest po nich sraczka" - mi tam wystarczy doświadczenie tych, którzy się pomylili. Ale zawsze znajdą się też tacy, którzy lubią grzybki haluny...

Jak powstał format mp3 obwieszczono, że to jest jakość CD. Jeśli Cię to zazdowala, to proszę bardzo. Są niestety osoby, których to, że radio w cyfrze mniej szumi, nie zadowala i chętniej poczekają na sensowniejszy format radia nie piejąc radośnie, że DAB cudowny, cyfrowy i gra tak samo w każdym kącie chałupy.

Więc nie powtarzaj i nie wypisuj...

Tyle w temacie.

marc.n, 13 Sie 2009, 09:07

może zacznijmy od najważniejszego:

1. nie powtarzam a piszę to co słysze w domu

2. to Ty powtarzasz po innych

3. czy słuchasz DAB ? (jeśli tak to na czym i gdzie? )

Nie wiem skąd masz opinię o mp3, że obwieszczono go jakością CD ? Może tak pisali w "Brawo Girl" ?

Widzę też, że Twoja wiedza o DAB ogranicza się chyba tylko do stwierdzenia,że " mniej szumi" :-)

Przy sygnale w DAB o bit rate 160 kbps dźwięk niewiele różni się od jakości CD.

ps. nie słucham mp3 i nie jadam grzybków halucynogennych.

marc.n, 13 Sie 2009, 09:07

Obawiam się, że w DABie wszystko byłoby sprowadzone do tego samego

>poziomu. No ale przecież bez szumów (zwłaszcza u tych, którzy grają na kawałku druta w miejscu

>anteny).

Nie wiem czy czytałeś o tym ale DAB też można słuchać na kawałku druta ( pionowej antence).

Jednakże zauważ jedną ważną rzecz. Jakość odbioru tunera zalezy przede wszystkim od jakości nadawanego sygnału. Dlatego nie szukaj winnego w DAB. To tylko inna technologia.

Jeśli nastawione wyłącznie na zyski a nie jakość stacje radiowe koszą pasmo nawet technologia NASA nie pomoże. Zawsze będzie do kitu.

>sittek

nie słuchasz mp3 ale zadowala Cię coś co zostało - jak to określasz - "skoszone" do 160kbps...

Nie wnikając w rodzaj użytego kodeka - bezstratny format to to nie jest.

Co z tego, że DAB nie jest taki najgorszy w teorii, skoro to tylko teoria - tylko, że żyjemy w realnym świecie. DAB to nie jest coś dla audio-hobbystów.

Jeśli Ci to pasuje, to przyjemności - oby jak najwięcej stacji dawało Ci te 160kbps.

Daruj sobie wstawki o bravo itd, bo to żałosne. Nie zamierzam z Tobą dalej dyskutować.

Dzięki bardzo wszystkim za czasami rzeczową, czasami ciekawą dyskusję. Sprzętu przerabiać nie będę, za to potrzymam może do końca grudnia i poczekam na rozwój wypadków. Jak będzie cisza w kwestii DAB - cóż, albo ładny mebelek:( albo pójdzie pod młotek. (aukcyjny)

• 2 miesiące później...

A jednak cos sie z DAB dzieje w PL:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.