Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz kondziem przyblokowac TL i sam rezystor nfb. mozesz faktycznie przyblokowac..ale nie przesadz...bo w druga mańke sie wzbudzi...Z róznymi parami [typami]fetów taka to zabawa...

Z IRFP240/9150 grał z kopyta... prawie.

Ważne jest prowadzenie masy. jesli masz brumienie, to na ogól jest z tym zwiazane. Najlepiej jest stosowac połaczenie w gwiazdę. QA najwazniejsze, by przez masę audio (wejsciowa i sprzężenia zwrotnego) nie płyneły prądy zasilania i głosników. No w mostku, to raczej trudno;-). W kazdym razie dla różnych mas w ukłądzie powinien być dokładnie jeden punkt wspólny masy referencyjnej (odniesienia).

Ze zbalansowanym jest jednak trochę walki widzę(i bardzo dobrze:)), u mnie pogrywają IRFP240/9240 od I.R., bardzo mi się podobają brzmieniowo i wolalbym je zostawić. Fajna zabawa. Dwa kanały solo grają ok, nie wiem gdzi szukać winnych:) Jeżeli przy takiej topologii(niezbalansowany) nic się nie wzbudza, to (chyba) masy i nfb są ok?

Pozostaje problem, dlaczego po przerobieniu(wywalenie z nfb 250ohm+100uF i spęciu obu opów 500ohm ) zaczyna się wzbudzać? Moze bias trzeba ustawić jakoś superprecyzyjnie? u mnie jest równo do 2 miejsc po przecinku w obu kanałach(gałęziach)?

Z tego co piszesz .... jednak oscyloskop sie kłania...

Zrób próbę... daj równolegle z głosnikiem rez+kondziore... np.3,3 ohm z 100nF..

Jeżeli robisz to z "zieloną" płytka Drakula w wersji Vet'a to z masa tam bedzie jazda.

Musiśz dołozyc gruba srenrzanka masę....

================================

Wczoraj pewien miłośnik Jadis[ najwyższej ] zdziebko się zestresował jak posłuchał u jednego klienta ze stolycy zbalnsowanego Drakulę... i to bez preampa.

Lepiej to zagra jak zostawisz oba wzmaki tak jak sa ..dorobisz druga identyczna płytke i popędzisz to z OPA1632 z duzym gainem.

To naprawde dobrze gra...

jar, tak nie do końca mam masę w gwiazdę. Wygląda to tak:

1. masy z trafa łączy sie dopiero na płytce w centralnym punkcie masy.

2. sygnałówki muszę przerobić, bo nie lączą się w 1 punkcie, tylko są od siebie oddalone o jakieś 8cm, pomiędzy nimi jest masa zasilania i jeżeli to jest przyczyna, to będzie po kłopocie.

Darek, wiem, że to dobrze gra, dlatego piłuję temat ile wlezie.

Teraz już nie pracuję na zielonej plytce od Veterana, bo była tyle razy męczona, że któregoś dnia zrobniłem coś na wzór i podobieństwo, bez części ze stabilizatorami i inaczej podciągniętą tl-helitrim.

...a teraz tniemy masy:)

>2. sygnałówki muszę przerobić, bo nie lączą się w 1 punkcie, tylko są od siebie oddalone o jakieś 8cm, pomiędzy nimi jest masa zasilania i jeżeli to jest przyczyna, to będzie po kłopocie.

To mi się zdecydowanie nie podoba;-)

Poprawiłem masę, niewiele pomoglo, napięcie zostało. Żeby bylo śmieszniej mam trochę wyższe napiecie stałe za(nie pomyłka)kondensatorami wyjściowymi niż przed. Spróbuję poblokować nfb kondensatorami, szukam dalej. Po ile chodzą używane oscyloskopy?

Moze po prostu je rozladuj przez rezystor (nie wypada mowic: zwierajac srubokretem) ;) Na mojej zielonej plytce byly problemy z masa. Ja laczylem sygnalowa tuz przy mostu. Pomagalo.

Ja też miałem problemy ze wzubudzaniem się układu w wersji zbalansowanej. Zrobiłem tak: Wspólny rezystor (na schemacie 500R) podzieliłem na pół (dałem dwa po 250R :-)) i od ich połączenia do masy dałem kondensator rzędu 330pF (jak nie pomoże spróbuj troche większy). Niezbyt może to poprawne układowo ale działa.

Veteren, wypada, wypada:) na cholerę finezja tam gdzie lepiej sprawdza się śrubokręt. Co innego je boli. Kiedy wyłączę wzmaka, to napięcie mam ok 0,28V na wyjściu bez kondzi. Za kondensatorami trochę wyższe, potem niestety się bestie ładują i robi się ponad 2V. Brumienie jest od samego początku(zaraz po włączeniu) Masę sygnałową mam podłączoną dokładnie przy mostku, to jest u mnie centralny punkt masy i tak jak jar pisał, tak w "gwiazdę" zrobiłem. Spróbuję jeszce poblokować nfb kondziami 10-33p.

...bo wygląda na to jakby właśnie ten 500ohm "pływająca masa" robił kłopoty, bez niego tak jak pisałem najmniejszych problemów z przydźwiękiem, wzbudzaniem i innymi takimi.

Panowie! Sukces:)

DeTom, dzięki, właśnie zalutowałem zamiast 1szt 500ohm 2 x 250ohm, z pomiędzy nich wypuścilem kondzia 220uF do masy i słyszę ciszę(zero brumu). Offset pomijalny. To jest dobry(?) sposób na pozbycie się tego problemu. Jeżeli się zdecyduję na zbalansowanego Drakule polutuje go na pająku z grubaśną masą, moze wtedy kondziu nie będzie potrzebny, jeszcze raz wszystkim dziękuję.

Pozdrawiam

Marek

Czyli tak sobie dałes rade..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mniejsze zniekrztałcenia,mniejsza impedancje wyjściowa,wiekrzą szybkośc przemian V/us,

Przy lepszych mosfetach 240/9150 [podobne wartośći RDSon] gra znacznie swobodniej...

Duży trafol z grubym drutem ..nawet kosztem wysokości napięcia tez swoje zrobi.

Przy zastosowaniu np.OPA453 mozna uzyskac[po 1 parze fetów] i zasilaniu +/-37 VDC około 200W/8 ohm.

wszystko zalezy od termiki... ten co podraznił Jadis jest zasialny tylko +/-17VDC!

->lancaster

To trochę przesadziłeś z tą pojemnością. Myślałem raczej o odprzęgnięciu w.cz (bo to mi się dość wysoko wzbudzało) do masy a Ty wszystko w masę. Nie wiem czy to nie zamuli całości.

DeTom, po Twoim poście zamieniłem kondzia z 220uF na 47nF(nie mam mniejszych) i może nawet bas lepszy-sprężyna, jutro postaram się zdobyć te 330p o których pisałeś i posłucham.

Darkul zależy jak do tego podchodzisz. Ty patrzysz na to jak na dwa oddzielne wzmacniacze i wtedy rzeczywiście pojemność o których mówisz mają sens. W tym jednak połączeniu najlepiej nie dawać wogóle kondzia bo mamy wtedy autosymetryzację nie tylko dla DC ale i dla AC. Przy tak dużej pojemności cała idea tej symetryzacji dla AC idzie się p... Więc ja jestem za tym aby tylko produkty wzbudzania przywalić do masy małą pojemnością. Tak to widzę.

Takie będą dobre?, napiecia nie za wysokie? mądre pytania zadaję?:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->lancaster

Napięciem się nie przejmuj każdy kondensator który dostaniesz od tej strony się nada. Co do pojemności nie mogę Ci powiedzieć nic na pewno. 100pF raczej będzie za mało, generalnie czym mniej tym lepiej. Musiałbyś spróbować jaka wartość w Twoim przypadku wystarczy, a później dać odrobinę większą (dla pewności). Te 330pF które zaproponowałem wyżej powinno wystarczyć. Oczywiście dobrze byłoby aby ten kondensator był dobrej jakości.

Detom

Zapakowałem 330p buczy, 2 x 330p buczy, ale mniej. Myśle, że tak ok 1nF powinno być ok.

Mniejsza pojemność(47nF) ma przewagę, ale jeżeli ktoś lubi bardziej pastelowo z trochę luźniejszym basem to 220uF może posłuchac.

Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.