Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

>Lancaster

Ja mierzyłem na zasilaczy danego kanału.

>DeTom

Przypomnę, że ja działem jeszcze na wersji z 4 tranzystorami.

Jeszcze jedna rzecz, jakiej wartości rezystory dajecie w sprzeżeniu na opa, tak jak Darkul napisał, 20k czy mniejsze (metalizowane czy węglowe)?

>Lancaster

Coś jak to wygląda :)

Dodałem tylko układ miękkiego startu do trafola by Rekin (zresztą płytka od Ciebie, dzięki :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tranzystory rzeczywiście nie musały być jakoś super porządnie przykręcone, bo ja całą płytki wsadzałe i wyciągałem.

Popróbuje jeszcze z tymi prądami, ale jak widac z tago co Uwe300 pokazał, trzeba zachować nawyższą uwage :)

Zaraz, przeicież Ty chyba masz 8 tranów na kanał, czy nie tak?

Miałem i 5 wzmocnienie, z mniejszym wzmocnieniem w P1.7 grało pięknie, ale mało dynamicznie. Kombinuje że wersjam mostkowa zwiększy mi dynamike, czy to prawda ?

R1 (ten do masy na wejściu) też 20k ? Czy on nie ustala tylko rez. wej.?

magazynier, nie no sorry. Ja mialem ponad 2 razy mniejszy radiator na 2 kanaly, niż Ty na 1:)))

Też dlatego przyszło mi do głowy, żeby zrobić Drakulę jeszcze raz "jak należy", no i zabrać sie nie mogę;)

A jakie tam masz radiatory? Nieźle wyglądają.

Spojrze w domu czy aż tyle wygrzebie. Miałem 25 par ale troche mi tego zeszło a jak się okazało gorzej je się paruje niż IRF (mają nieco większy rozrzut) dziwne bo powinno chyba być odwrotnie no ale cóż. Zachwalam bo w tej konfiguracji którą mam teraz gra to naprawdę przyzwoicie, poza energią i kontrolą którą miałem w poprzednim wzmaku nabrało to jeszcze barwy, czaru i ciepła. Nie wiem na ile robi to poprawiony pre a na ile wzmak ale bez dwóch zdań tranzystory mają w tym swój udział.

>DeTom

Wspominałem Ci jakiś czas temu, że interesuje mnie coś w stylu tych 8 tranzystorów na Drakulę. Myślałeś może o wykonaniu PCB, pewnie parę osób znalazłoby się chętnych do wspólnego zamówienia druków.

Pozdrawiam.

Jest jeszcze jedna uwaga w temacie Drakuli wg DeToma.Należy zwrócić uwagę na wielkość napięcia zasilania końcówek mocy.Od góry jesteśmy ograniczeni dopuszczalnym napięciem zasilania OPA552 (+/-30V).Natomiast zbyt niskie tez są "niezdrowe".

Jakies dwa lata temu zamówiłem trafo do Drakuli 2x18V/400W.Niestety , do niedawna nie było wcale wykorzystane ze względu na pozytywne doświadczenia z GC.Ponieważ skończyły mi się mozliwości poprawiania GC postanowiłem spróbować jescze raz drakulę , tym razem w wersji DeToma.

Niestety, po zmontowaniu okazało się że mam problemy z utrzymaniem w ryzach większego prądu spoczynkowego.Dla napięcia 7.3V pomiędzy bramkami (nie wiem jaki to odpowiednik pradu spoczynkowego - nie mierzyłem,ale podejrzewam że jakieś niecałe 100mA) wzmacniacz pracuje stabilnie.Natomiast po zwiększeniu tego napięcia do 7.65V zaczyna być niestabilny - prąd spoczynkowy sam zaczyna sobie dryfować w górę.Po jakims czasie nawet nie wysterowany potrafi się bardzo silnie nagrzać.

Powodem tego stanu jest najprawdopodobniej zbyt niskie napięcie zasilania - ok +/-25V.

Konsultowałem to tez z DeTomem i przyznał mi rację.Z obliczeń wychodzi że przy tym napięciu rezystory 3k6 powinny być zmniejszone do 2k7.

Tak więc albo mam w sieci niższe napięcie (trafo było projektowane na 230V) albo mi je żle obliczyli.

Pobawię się jeszcze mostkiem ale pewnie za dużo nie wycisnę aby zwiększyc napięcie zasilania.

Jeszcze jedno, czy próbował ktoś pozbyć się we wzmacniaczu kondesatorów elektrolitycznych w sygnale i w pętli?I jeszcze , czy ktoś próbował zamieniac rezystory w pętli (680R) na węglowe?I z jakim skutkiem? :)

Ja wywaliłem kondy z pozytywnym skutkiem. To jakiś do kompensacji chyba jest, nie wiem, poprawcie mnie, ale w datasheet do OPA552 ten kondensator jest, ja jednak wpakowałem OPA604 (też mam 25V) na trafo i tu chyba one zbywają (próbowałem róznych pojemności). Wywaliłem.

Co do węglowych, to chyba jest wyjście. Porównałem z 0.1% Vishay innymi precyzyjnymi, wniosek jest jeden. Tylko nie metalizowane :D. Ale poważnie, lepiej było z Allan Bradley niż tymi precyzyjnymi (pomimo faktu, że rezystancja się strasznie rozjeżdza w AB, trzeba wszystkie bezwzględnie mierzyć). Pobawie się jeszcze z Teslami.

>DeTom

Te płytki co od Ciebie mam są na jedną parkę tranzystorów na kanał. Ja mam na myśli taką płytkę, żeby można było dać po dwie pary na kanał, czyli w sumie 8 tranzystorów na całą Drakulę. Ogólnie chodzi mi o zbudowanie wzmaka o dobrej wydajności prądowej i który napędzi kolumny o niskiej efektywności.

Jaki jest optymalny, odpowiedni prąd spoczynkowy Drakuli ? Czy jest możliwość ustalenia tego prądu spoczynkowego metodą pośrednią, mam tu na myśli poprzez pomiar spadku napięcia na rezystorze.

Dzięki i pozdrawiam.

DeTOM jak moze sz to napisz co robic jak sie wzbudza wzmak, twoja drakula ma zobla na okolo 320kHz Magazynierowi pali rezystor w zoblu:) mnie na poczatku tez tak robila ale dalem MKT1uF bezposrednio na nozki irfow i do masy.

pkrecz, 24 Maj 2006, 10:20

Niestety nie masz zadnego rezystora w szereg zasilania tranzystora.

mozesz dodac na kabelkach po tranzystorze nie powinno byc problemu, tylko trzeba bedzie cos w wartosciach elementow zmienic ale co to nie wiem. OPA da rade Drakula jet ciagnie 8tranow. Jak juz kiedys DeTom pisal ograniczy sie tobie pasmo ze wzgledu na wieksza pojemnosc obciazenia.

pkrecz lepiej jest dać równolegle dwie pełne końcówki niż po dwa tranzystory na kanał.

Ja wogóle nie stosuje zobla i nie mam problemów ze wzbudzaniem, on nie ma rozwiązywać tego problemu a jedynie zabezpieczać. Jeśli wzmacniacz wam się wzbudza to jest źle prowadzona masa lub zasilanie, ewentualnie macie błąd innej natury. Ja na moich płytkach nie miałem podwzbudzeń, fakt jest jednak taki że do mostków oraz wersji równoległej stosuje nieco inne płytki.

Słuchajcie, ten spalony rezystor w zoblu jest oznaką wzudzania się ? Czym się to objawia.

Mam płyteczkie od Detoma, myślę wiec, ze to nie jest ich problem. Choć jak dałem stabilizacje na opa (+/- 15V) trochę mi brumiło.

Jak dałem AD797 na małym wzmocnienie, wtedy słyszłame że mi dzwoniło coś i szumiał strasznie, ale jak pracuje na od 2 - 5 nie ma problemów.

Przy ustalaniu wzmocnienia dla wzmacniaczy operacyjnych należy zwrócić uwagę przy jakim minimalnym wzmocnieniu może on pracować (podaje to producent). Jeśli się ustawi mniejsze wzmocnienie to układ prawie na pewno będzie się wzbudzał (no chyba że zrobimy kompensacje).

Co do kolejnej parti płytek to oczywiście nie ma sprawy ale czy jest jakieś zainteresowanie ? Niech każdy wpisze ewentualne zapotrzebowanie i zobaczymy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.