Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłem.Pisk po wyłączeniu wzmacniacza znikł,ale trzaski w głośnikach pozostały i dalej sie cos zaczyna kopcic w głosniku.Tak wiec jest jakis błąd na płytkach koncówek.

crimso68

Niemam połączonych płytek w NFB.Niepotrzeba jesli ma sie sterowanie na OPA1632.

Doszedłem dlaczego paliły mi sie rezystory w jednym kanale.To cos z scalaczkiem OPA1632 jest nie tak!Niby niema napiecia stalego na wyjsciu,ale po jego podłączeniu pali,wylutowalem go z płytki i ok.Czekam na nowy i jak wlutóje to zobacze czy bedzie ok.Możliwe że padł.Co do dzwieku to uzyskałem go taki jaki opisywali inni regulując napiecie V.Bias we wszystkich płytkach dokładnie na 7.30V.Podkrecanie na wiecej nic niedało.Doszedłem do 7.45 i dalsze krecenie nic niedawało,a dzwiek przytym ustawieniu był nie do nieprzyjecia.Jak by cos calkowicie padło.Zero basu,jakis bełkot,srednicy zero,a wysokie całkiem osobno.Skreciłem do 7.30V i jest ok.Dodam że zasilanie mam +,- 24VDCna płytkach koncówki,a +,-12.5VDC na OPA1632.Czy ktos miał podobne obserwacje?

crimso68

Paliły mi sie rezystory w dzielniku głośnika wysokotonowego w zwrotnicy kolumn,szeregowy i równoległy do masy.Było to tylko w jednym kanale,i przyczyną był tu preamp OPA1632..Drugi działa i gra bez problemu.Dziwne jest tylko dlamnie że niewydziela sie żadne ciepło z tranzystorów.Radiator wogule sie nienagrzewa?No i jakas jakby zamała moc z tego wzmacniacza.Drakul podawał w wersji zbalansowanej że może dojsc do 180W/8ohm,a jakoś tej mocy wogule nieodczuwam!

Przy napięciu +- 24V to z wzmacniacza da się wycisnąć jakieś 130-140W .Może masz za małe wzmocnienie w układzie. Ja u siebie nigdy nie wykorzystałem pełnych możliwości mocowych bo nie mam kolumn które by wytrzymały, ale jak wszystko jest dobrze zrobione to poiwinno być te 130W.

Jak w jednym kanale radiatory sie nie grzeją, to albo jest za mały prąd spoczynkowy albo jakiś błąd. Pisałeś że ustawiłeś napięcie pomiędzy bramkami na około 7.3V, to powinno odpowiadac gdzieś około 40-50mA prądu spoczynkowego. Radiatory masz duże i bez problemu powinno działać do 200mA.

crimso68

Tak radiatory mam duże dodatkowo miedzy radiatorami a tranzystorami jest płaskownik o grubosci 8mm na całej powierzchni radiatorów.Taka sztaba do której przykrecone sa radiatory i 5mm płyta aluminiowa spodu wzmacniacza i góry,oraz tyłu.Zimne są zarówno w lewym jak i w prawym kanale.A prąd pobierany przez kanał mierzony na zaciskach bezpiecznika po jego wyjeciu na + wynosi 200mA.Jest to prąd zsumowany z 2 płytek końcówki(balans).

Z tego co piszesz wynika że masz ok. 100mA prądu na jeden modół, wychodziło by że około 5W ciepła wydziela się na dwóch tranzystorach . Nie wiem dokładnie jaki masz radiator, ale tak na oko to są chyba 195/100/50 mm. Taki radiator ma rezystancje cieplną około 0.8W/ na 1 stopień celcjusza, więc powinien się nagrzewać około 6 stopni, w sumie niedużo i można tego nie odczuć. W moim wzmaku mam mniej więcej takie radiatory jak ty i podobnie zamocowane tranzystory, u mnie układ wytrzymuje 350mA na jeden modół czyli na 2 trany, ale nie polecam podkręcać do tylu bo mogą się spalić tranzystory. Przy takim układzie radiatory nagrzewaą mi się prawie o 30 C

Spróbuj podkręcić prąd do 200 mA na 2 trany, jak masz solidnie zamocowane trany, to nic nie powinno się stac.

Tak przypuszczałem bo gra normalnie i nic sie dziwnego niedzieje.Radiatory mam takie jak piszesz. Dałem takie duże bo chciałem wycisnąć wiecej z tych tranzystorów,własnie te 200mA na 2 tranzystory,ale jak pisałem wczesniej to co mam teraz ustawione to optymalne ustawienie.Dalsze podkrecanie prądu nic niedawało V.Bias stanoł na 7.45V i był niestabilny,a dzwiek nie do przyjecia,cos sie rozlazło.Tak jak bym doszedł do końca możliwosci napieciowej ukladu.Wiec zostawiłem te 100mA na 2 tranzystory.

Bo doszedłeś do max napięcia jakie się odkłada na rezystorach 680R czyli objętych TL-em. Przecież to dość łatwo obliczyć. Prąd I w gałęzi to napięcie zasilania Uz (w twoim przypadku) =48V dzielone przez sumę rezystancji czyli 8,56k = 5,6mA. Teraz mnożysz to razy ww. rezystory czyli 2 x 680R x 5,6mA = 7,6V to wszystko co możesz mieć na bramkach. Powinieneś zmienić rezystory tak by spadki napięcia na rezystorach 680R były większe czyli zmniejszyć 3,6k. Do ilu ? To zależy co masz pod ręką. Ja dawłem przy takim zasilaniu koło 2,5 - 2,7k.

Patrząc jeszcze na schematy jakie użyłeś to jakie masz wzmocnienie w pre. We wzmacniaczu masz ok.32x , jeśli masz jeszcze coś więcej w pre i to mostkujesz to masz takie wzmocnienie że odbierasz pewnie sygnał z okolic Jupitera. Rada zmniejszyć wzmocnienie w pre do 1x we wzmacniaczu jakieś 15x.

Pokombinuj z masami. Spróbuj połaczyć masę zasilacza pre z masą zasilacza końcówki. Wypnij wtedy ekran kabla sygnałowego od strony pre, nie pomoże spróbuj podłączyć. Możsesz spróbować też połaczyć wszystkie masy zasilaczy w okolicach zasilaczy. Miałem przypadek podwzbudzania dwóch monobloków w jednej obudowie i to pomogło. Generalnie to trochę zabawa.

Wykonaj te działania w kolejności jak je napisałem.

Powodzenia.

Ok.Sprubuje daćzamiast 3,6k 2,7k.Ale jakie rezystory mam dać do wzmocnien?W przedwzmacniaczu mam 22k+47ohm,a w koncówkach 22k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli masz kondensatory C8 i C9 na wyjściu pre to wyrzuć C1 z wzmacniacza, rezystor do masy powinien być też tyko jeden tam gdzie jest kondensator czyli w tym przypadku w pre (R11,R12). Co do wzmocnienia wzmacniacza to użyj zamiast tego 680R koło 1,5k. W pre R1 i R2 zostaw tak jak jest lub daj 22k. Kolejną rzeczą jest gdzie dołączasz do masy wejście pre przy sygnale niesymetrycznym powinno być to zrobione za kondesatorem na nodze R2.

Mam to tak połączone,jak na pierwszym schemacie.Wartosci elementów z schematu DrakulaKondensatorów szeregowych wyjsciowych,ani rezystorów wyjsciowych R11,12 do masy niemam.Pominołem to.Na wejsciu końcówek mocy mam elektrolita 10uF i 22k do masy tak jak na schemacie drugim.Schemat zapożyczony wiec ja mam inne elementy:

3.6k zamiast 2.5k

680ohm zamiast 500ohm

47ohm zamiast 10ohm

IRFP240/9240 zamiast 2SK/SJ

24V zasilanie zamiast 30V

Ukryta Zawartość

post-6264-100000486 1170308658_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czolem Panowie, wiem że darkul już tu nie bywa, ale może ktoś bedzie wiedział co moze byc grane ...?:

"W weekend odpalalem drakulę, poszlo bez problemow, ale jedno "ale"....

W jednym kanale IRFP240 grzeje sie jak cholera. Może powiem tak.

Mierząc na nim VGS(ustawione na 3,6V) widze jak ono spada do jakichś 3,55 po kilkunastu minutach. IRFP240 jest dużo bardziej gorący od IRFP9240(ten jest powiedzmy ciepły.

Teraz tak: nie jest to wina termiki, bo szlifowałem feta i radiator na lustrze.

Wkręcałem uklad w kilku różnych miejscach(w jednym zdarzyło mi sie tak przykręcić srubę, ze pękła wewnątrz.

Jak dla mnie ewidentnie zostaje ten fet, albo może za bardzo są rozrzucone parametry między parą i przez IRFP240 płynie większy prad niz powinien ?

Moge na pałe powymieniać fety i obadac, ale wolałbym wiedzieć na przyszłosć co sie dzieje ? "

Pytanie w cudzyslowiu, bo cytuję samego siebie z forum darkula ;)

...tylko tam też nie wiem, czy darkul zagląda, bo ostatnio cisza...

Pozdrawiam

sprawdz czy napiecie na wyjsciujest symetryczne bez glosnika czyli zero volt. Mozeszmiec gorsze mocowanie tego feta i jego grznanie, Jesli uklad jest symetryczny to musi byc nagrzany tez symetrycznie oba fety.

styk z radiatorem jest OK, coś jest raczej nie tak z fetem(albo jego parą). Te fety to są wyluty z mojej starej drakuli, tam tez radiator dziwnie mocno się grzał, ale nie zwrócilem na to uwagi. Wymienię parę i zobacze co się dzieje.

Pozdrawiam

Ja bym stawiał na fety. Potrafią się pięknie rozjeżdzać, nawet jeśli masz z tej samej serii.

Jeśli masz tranzystory różnych producentów, to może być duza bieda.

Ciężko dobrać trany o podobnych Rds :/, już nawet zaczynam się zastanawiać czy nie kupić tych polecanych przez Darkula BUZów.

Tylko u nas niedostąpne.

Powodzenia.

Kupilem wsyskie ctery :)

Nie używalem do drakuli zadnych innych fetów jak tylko I.R. Jak kiedys mialem Fairchilda to nie poznałem wzmaka;/

w kazdym razie polutuję nowe i obadam.

Pozdrawiam

Wlutuj w fetowy kolektor tego N 1om i sprawdz jakie napiecie na nim jest? prad to 1mV=1mA nie ustawiaj na pale spoczynkowego. I daj zamiast tego scalaka zwykly tranzystor npn plasticzany dokrecony do obudowy. Czyli e i k tego malego na skrajne nogi potka a baze na suwak. Chociaz z uwag na duze rezystancje bedzie uklad przekompensowany termicznie? ale numer wycieliscie z tym Darkulem. Robic wzm bez kompensacji termicznej!!! to tak jak isc na Malbork!!

Co do IRFP w tym przypadku trafiła sie jakaś franca całkiem nie do pary.

Niestety pod tym względem 2sk i 2sj są znacznie lepsze.

Musisz wymienić ten egzemplarz..tym bardziej ze już gdzieś grał, i kto wie czy go wlutowywanie nie osłabiło ?

Senicz, jak zwykle gówno wie i o dupie Maryni sie rozpisuje,.

Tak sie składa że około kilkudziesięciu szt wzmacniaków nie miało nic oprócz TL431... i gra, działa bez zarzutu.

>Senicz

Jak z ta przesławna hybrydą, znów sie coś popsuło ,czy coś jeszcze innego?

• 2 tygodnie później...

Witam!

Robię zamówienie na PCB do drakuli symetrycznej według schematu DeTom-a. Dodałem w NFB kondensator rownolegle do rezystora gdyż moje boje z drakula wskazuja ze czasami lubi sie wzbudzić, zrezygnowałem z zobla oraz dałem w zasilaniu dwie pary kondensatorów. Rozstaw otworów umożliwia stosowanie rezystorów Allen Bradley, C5 Silver Mica, kondensatory w zasilaniu wchodzą spokojnie 1000uF@50V Panasonic FA.

Cena 1szt. PCB będzie wynosiła max 10zł + wysyłka, minimalna ilość 30szt. ostateczna cena będzie podana przy zamknięciu zamówienia, termin realizacji zakładu to 2-3tygodnie. Chętnych proszę o wpisywanie się na listę.

Ukryta Zawartość

post-7698-100005983 1174401309_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Uwe

Daj jeszcze konda na TL-ce i diody na FETach, jak pisali wyżej ludzie. Poprawia to trochę stabilność.

Miejsca trochę jeszcze na płytce masz.

Może zorganizujesz jakieś wspólne zamówienie na BUZy do Drakuli?

• 6 miesięcy później...

Temat stary, ale jary :))) Zaprojektowałem płytkę pod Drakulę. Myślę o oddaniu projektu do zakładu celem wykonania PCB. Jeżeli są jakieś osoby zainteresowane to proszę WSTĘPNIE wpisywać się w tym wątku. Na forum pojawiło się sporo nowych osób, a wzmak jest warty zrobienia :))) Jeżeli macie jakieś pomysły ulepszenia konstrukcji to propozycje są mile widziane :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.