Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Masa (pozorna) występuje w "środku" rezystora 500R. Podziel go na pół i tak na to spójrz. Napięcie z jednego i drugiego wyjścia wzmacniaczy są sobie równe a mają przeciwne znaki co daje właśnie zero w rezystorze 500R. Jeśli tak nie jest (nie równoważą się napięcia) masa się "przesuwa" a całość się automatycznie równoważy.

>Veteran

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół -:))

Teraz wszystko działa ...

Starość, nie radość, już wzrok nie ten :)))

Faktycznie, jest "port".

>DeTom

Tak, znam taki sposób z "pływającymi" elementami. W końcu sam to sosuję w eq riaa ( zużywa sie mniej drogich części ). Nie mniej dzięki za wyjaśnienia - na pewno skorzystają na tym początkujący diy-cy :))

Pozdr.

P.S.

To naprawdę nie miała byc kolejna polemika z darkulem :))

>Stożku... ... psecie jest narysowane..

Uwidoczniłem na rednyj kolior.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

właśnie slucham, mam chyba jakiś kłopot z masą, bo słychać średnio ciche brumienie. Jeżeli macie jakieś pomysly chętnie spróbuję. W torze pojedynczym tego nie ma.

Będe zamawiał trochę rezystorów z Elpodu m.in. do Drakuli. Rezystory 0.1% 25ppm wartości jak na moim schemacie. Jeśli ktoś chce się dołączyć to proszę dać znać. Oceniam koszt 9 szt. na jakieś 11zł. Oczywiście to ilość na jeden kanał.

->lancaster

W układzie mostkowym masz dwa razy większy prąd spoczynkowy, poza tym masz dużo większe wzmocnienie (jak stosujesz te same wartości elementów) to mogą być przyczyny. Daj więcej pojemności w zasilaczu i zmniejsz rezystory.

Panowie, to nie być to. Obejżałem jak to wygląda. Przy włączaniu końcowki membrama midwoofera cofa się i tak zostaje. Przy zamianie biegunowości membrana jest wypchnieta i tak zostaje. Moze bias jest nierówny? Albo inna cholera, w każdym razie po włączeniu wzmaka pozycja membrany powinna być neutralna, a tu nie jest.

Oczywiście tak jak pisałem na pojedynczym torze tego nie ma.

Sprawdzilem, po zalutowaniu kondzi wyjściowych membrana się nie wychyla. Cichszy, ale jednak przydźwięk pozostał, więc kłopot i tak jest. Wolę słuchac bez kondensatorow wyjściowych, poza tym nie ma tych klopotow na żadnym torze "solo". Co to za babol...idę sobie zrobić kawę.

Jakie masz DCV offset na karzdym z wyjśc?Powinno byc w singlu pon.50mVdc!

===

W układzie zbalansowanym musisz miec bardzo gruba masę.. grubsza niz w singlowym układzie.

Rezystor 250 Ohm zwiekrz na 500.

=========

W w.w.układzie gain bedziesz miał taki;

10000 ohm+10000 Ohm : 250 Ohm= GAIN.

NFB1 NFB2 [gain]

hej, no Darek, pisałeś, żeby kondzia 250 ohm z nfb wywalić, to wywaliłem, nie ma co zwiększać.

Masę mam pociągniętą tak jak kiedyś pisaleś od wejścia do wyjścia coraz grubszą. Płytka cu 70u, dodatkowo masy pociągnąłem przy wejściu 0,7srebrzanką, a przy kondziach zasilających i wyjściu do głośników mam dołozone 2 x 1,5mm srebrzanki na masie. Idę mierzyć napięcia.

Pokaz schemat układu....

Jak dasz w układzie 500 Ohm pomiedzy - inputami do w ukł.zbalansownym bedziesz miał takie samo wzmocnienie jak w singlu przy 250 Ohm!

Możesz w szereg z 250/500 ohm dac kondzia [najlepszy byłby bipolarny]min.220uF!I wtedy pomierz offset dc.

Najlepiej jakbyś mógł sprawdzić na oscyloskopie, czy układ się nie wzbudza. To bardzo prawdopodobne jeśli masz takie spore DC offsets w obu gałęziech po podłączeniu. Moze coś z połączenioami, prowadzeniem masy jest nie tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.