Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam!

Prosze o pomoc!Własnie złożyłem Drakule zbalansowaną na płytkach DeToma i z schematu zamieszczonego na załaczniku.Cztery końcówki po dwie na kanał ,sterowane są poprzez układ OPA1632.Używam wejscia niezbalansowanego poprzez potecjometr 10kohm.Minus wejsciowy zwarty do masy.I teraz mój problem!Po wyłączeniu wzmacniacza pojawia sie w glośnikach przez kilka sekund piskliwy ton.W prawym kanale ciszej w lewym mocny.Po odłączeniu mostka sygnału miedzy OPA a końcówką z płytki na której jest OPA 1632 niema tego efektu.Wiec cos nietak z tym OPA.Ale w dwóch kanałach jednoczesnie?Podczas odpalenia wzmacniacza grał on,ale w głosnikach wysokotonowych pojawiały sie trzaski i głosnik wysokotonowy w lewym kanale po podkreceniu potecjometru poziomu glośnosci zaczął sie palić.W pore udało mi sie szybko wyłączyć wzmacniacz.Tak jak by pojawiało sie jakies napiecie stałe.Mierzyłem miernikiem podczas pracy wzmacniacza bez podłączonych głosników i mam na zaciskach 0,2mV.O co może chodzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze schemat podłączeń OPA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

układ się wzbudził

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

lepeij zrob taki uklad bez problemu bez boli skopie dupe darkuli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Piotrek GD1

1> napięcie powinieneś obniżyć do +/-28 VDC [ na op.amp] !

2> dzielnik rezystorowy na bramki fetów jest zły !

2>rezystory w bramkach powinny byc większe !

Wiec co w kolumnie sie zaczeło palic.Dymu i smrodu było sporo ale głosnik wysokotonowy gra nadal normalnie,tylko tak jagby zaczeło troszeczke na szczegułach potrzaskiwać,charczeć ale delikatnie.

drakul

Zasilanie OPA1632 mam z zasilacza stabilizowanego i jest +/-12,5V.

senicz

Są dwa schematy bo jeden jest od końcówki,a drugi od OPA1632.Dwie osobne płytki połączone mostkiem sygnałowym.

>Piotrek

+/-12 ! To za mało ! Scalak powinien miec minimum +/- 22 !

Gdy masz p[odstawowe napięcie fetów pon +/-30V to opamp daj bez stabilizatorów !

Reszte zrób według tego co ci odpisałem.

OPA 1632 potrzebuje aż 22V?OPA552 tak ale 1632!Według noty katalogowej OPA powinien być zasilany napieciem od 12 do16V.

Ja mam najpierw OPA1632 który balansuje sygnał,puzniej Opa552 i fety.

Mam wrażenie że to cos z układem wzmacniającym OPA1632.Same końcówki są ciche,a po podłączeniu płytek z OPA1632 zaczynają sie dziwne efekty,wzbudzanie,piski przy wyłaczaniu i trzeszczenie w głosnikach?

To może tak (może coś z tego po kolei zadziała): W szereg z C1 Drakuli daj rezytor ze 100 omów, równolegle do R1 - kondensator 100pF, a na bramki FETów 390ohm.

A w trybie nie - mostkowym (po jednej końcówce na kanał) działa?

Sprawdziłem.Pisk po wyłączeniu wzmacniacza znikł,ale trzaski w głośnikach pozostały i dalej sie cos zaczyna kopcic w głosniku.Tak wiec jest jakis błąd na płytkach koncówek.

Sprawdziłem.Pisk po wyłączeniu wzmacniacza znikł,ale trzaski w głośnikach pozostały i dalej sie cos zaczyna kopcic w głosniku.Tak wiec jest jakis błąd na płytkach koncówek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.