Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo do 7/8 tysięcy

vito31

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w doborze zestawu stereo /cena jak w temacie/ Pokój około 32 m2 prostokąt 8x4m, wysokość 2,8m.

Słucham głównie rocka, najcześciej klasycznego, troche pop.

Załóżyłem że będzie to CD + wzmak + kolumny + kable

Raczej nie biorę pod uwage lamp, wykluczyłem używany

https://www.audiostereo.pl/topic/57616-zestaw-stereo-do-78-tysi%C4%99cy/

Wątpię, żebyś cokolwiek dobrego (nowego) kupił za takie pieniądze.

Kolumny DIY na dobrych głośnikach, a reszta sprzętu używana. Nawet za połowę tej ceny osiągniesz lepszy dźwięk niż z pierwszej lepszej budżetówki.

Tez sie zgadzam z kolegami,jezeli uzywki,to uda sie cos wybrac w kwocie 7-8kzł.Ale nowe to trzeba stawke podniesc na poziom 15-16kzł.Sam zaczynalem poszukiwania z 5kzł w kieszeni,a skonczyło sie duzo wyzej.Wiec musisz sam posluchac i zdecydowac co chcesz.Pozdrawiam i owocnych odsluchow.

>Raczej nie biorę pod uwage lamp, wykluczyłem używany

Nie trzeba bać się sprzętu używanego, zwłaszcza nieco droższego, przeważnie jest w dobrym stanie i powinien być dwa do trzy razy tańszy od nowego, więc uzyskasz wyraźny wzrost jakości dźwięku.

Połowa tej kwoty na głośniki, połowa ma cd + wzmak, kable - przekroczyć budżet, dodatkowe 10% :)

Niekoniecznie nastawiać się na koniec poszukiwań po pierwszym zakupie, przy sprzedaży sprzętu używanego traci się stosunkowo niewiele, warto po jakimś czasie posłuchać czegoś innego, słuch się adaptuje i uczy, kilka miesięcy i wymagania mogą się zmienić.

I przede wszystkim słuchać, szybko będziesz wiedział, czego potrzebujesz :)

jeśli chodzi o coś co imho dobrze gra taką muzykę to miałem swego czasu paradigmy studio 20v 4.

w połączeniu z xindakiem 6950 grał bardzo solidnie,

solidna dawka muzyki, z dobrą średnicą( gitarki i te sprawy:D).całkiem fajna barwa.

trochę słaba scena ale wszystkiego nie będzie.

chyba nawet takie połączenie ma w swojej ofercie polpak

tyle, że do Twojego metrażu 60v4

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

co do polpaku.....to proponuje rozważyć połączenie:

PARADIGM MONITOR 7 v.6 + XINDAK XA-6950V +XINDAK MUSE 2.0

kupujć cały zestawik na bank dostaniesz upust........

co do kabli to albedo (np.blue)...ale to już przekracza założony budżet!!!!

> vito31, 19 Sie 2009, 18:51

Jeżeli mieszkasz w Warszawie lub okolicy - wpadnij. Posłuchasz muzy na moim zestawie - jeśli brzmienie będzie spełniało Twoje oczekiwania - to doradzę jak skompletować podobny zestaw (lub identyczny) w założonej cenie (na formu można rozpisywać się o tym w nieskończoność - takich wątków nie brakuje - myślę, że słuchanie i opisanie preferencji/różnic w stosunku do tego co się usłyszało ma jedynie sens).

Ja też słucham dużo rocka (+ klasyka i pop) - myślę, ze może Ci się spodobać.

Mnie też kiedyś ktoś tak samo doradził :) i to był strzał w 10...

Zapraszam i pozdrawiam

kot

---

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jesli nie uzywany to zapomnij ze kupisz na podstawie tego co Ci tu napiszą. nie to ze zle ci napiszą ale kazdy ma inny gust i nie koniecznie tobie sie spodoba dzwiek ktory podoba sie Panu Kowalskiemu. Na twoim miejscu poszedłbym do dobrego salonu (NIE Media Markt !!!! ani nic w ten deseń) i posluchał kilku zestawów, ale kilka razy i wtedy wybrał.

Rozpocząłem już wedrówki po salonach. Uczę się słuchać i faktycznie każda kolejna wizyta to nowe doznania. Zakup planuje w najbliższej przyszłości /2-3 mce/ więc na spokojnie chce sprawdzić różne opcje.

Najwiecej wątpliwosci mam co do doboru i konfiguracji klocków do pomieszczenia w którym ma to grać.

Gość

(Konto usunięte)

vito31, 19 Sie 2009, 18:51

>Raczej nie biorę pod uwage lamp, wykluczyłem używany >

dla swego interesu, wyjaśnij dlaczego raczej nie lampy ? Są takie, które rocka zagrają bdb...głowa nie będzie bolała, uszy też a przy okazji usłyszysz jak gra muzyka :)

jako dalszą terapię, zalecam posłuchać innych kolumn niż proponowane już tutaj. Wybierz coś z papieru. Tam gdzie w kolumnie grają wysokie, też nie musi to być koniecznie nowoczesna kopułka, poszukaj coś z papieru, pozwól sobie zrobić kolumny /DIY/ które grają. Zainteresuj się starymi przetwornikami ! czytanie i rozmowa nie kosztuje, a ile dobrego możesz zyskać.... :)

Nowe-nowoczesne->budżetowe, zostaw innym.

w tej cenie spokojnie kupisz poprawny zestaw - nowy. wystarczy odwiedzic pare sklepow audio....

podana przez Ciebie kwota pozwoli na wybor topowych modeli w kategorii budzetowej, np. NAD, Cambridge Audio, Marantz, B&W, Usher itp itd...

abtman, 20 Sie 2009, 11:45

Chyba nie po to człowiek przychodzi na forum, żeby usłyszeć: kup najtańszego NAD'a, najtańsze B&W i wszystko inne najtańsze z ofert producenta. Bo tylko na to budżet wystarcza.

To jest wyrzucenie pieniędzy w błoto.

To autora wątku. Wiedz, że ceny nowego sprzętu audio są przeważnie wyssane z palca i nie opłaca się kupować sprzętu nowego, bo większość ceny to marża sklepu, zysk producenta i koszty reklamy.

Pewne kolumny za 12 tys. zł mają zamontowane głośniki po 40zł/szt w hurcie pewnie ze 20zł/szt. Też chyba zacznę takie cuda produkować - świetny interes.

Stolarza nie mam za znajomego. Resztę mogę sam montować. Są tego typu firmy. Jakość wyrobu weryfikuje rynek. W końcu to są tylko głośniki, a nie rakiety na Marsa. Stopień skomplikowania jest ciut mniejszy.

Troche kania ma w tym wszystkim racje... w tym budzecie kolumny nie koniecznie DYI ale za to polskich producentow (AVCON, RLS, Harpia, itp...) zagraja o niebo lepiej niz cokolwiek nowego z "uznanych firm"...

Dlatego osobiscie polecam wycieczke po polskich producentach i odsluchy :)

Sam jestem w podobnej sytuacji i po kilku miesiacach wycieczek juz wiem ze napewno nie kupie Focali, Kefów czy innyc kolumn tego typu firm, bo w tej cenie mozna dostac duzo lepsze zabawki :) nie mowiac, ze rowniez nowe i z gwarancja.

mamy tu najlepszych stolarzy na świecie - popatrz na cuda spod ręki marco3T. A nie jest jedynym.

Nic tylko kosić kasę!:)

A co do tematu - to może jeszcze jakieś kolumienki z nowej seri AL od QBA? nie dadzą szans bowersom itd:)

A co do tematu - to może jeszcze jakieś kolumienki z nowej seri AL od QBA? nie dadzą szans bowersom

>itd:)

a tak ... bardzo czesto z polskich stajmi typu QBA, Sonus Oliva, Studio 16 Hertz, Akustyk wychodzi lepszy stosunek ceny do jakości. tez bym tam szukał. niektore propozycje w cenie ok 3000-4000 pln to swietne konstrukcje.

Proszę o pomoc w doborze zestawu stereo Raczej nie biorę pod uwage lamp, wykluczyłem używany...

A zatem Twoje zdanie brzmi: proszę o pomoc w doborze hipermarketowego badziewia wartego najwyżej 1/3 swojej ceny, z którego to badziwia już po 2 tygodniach nie będę zadowolony i który po miesiacu będę chciał wymienić na inny, podobny badziew. I będę się z tym bujał wydając ciężką kasę, której najwyraźniej mam za dużo, do momentu aż po kilku latach dojdę do wniosku, że czar muzyki jednak jest zamknięty w nawet najtańszej lampie.

Pozdrawiam

W 32 metrowym pokoju mogłyby dobrze brzmieć V3 Akkusa, na allegro ktoś wystawił je za 3500zł. Jeśli wykonano je zgodnie z projektem, to cena jest bardzo korzystna.

Te V3 na usherach dobrze brzmią z NAD C372 (2500zł za używany),

jako źródło polecałbym Meridiana 506, ewentualnie poszukaj dobrego DAC-a

Gdybyś zdecydował sie na używane rzeczy, to zamknąłbyś się w 8000 i nie widzę żadnej możliwości, żebyś w tej kwocie zestawił coś nowego, równie dobrze brzmiącego.

Powodzenia.

Kolumny Akustyka rzeczywiscie moga byc ciekawa propozycja. Budzet 8 kzl to niezla suma. Ja do metrazu jak Twoj rozwazylbym kolumny trzydrozne Akustyka. W cenie 4000-4500 zl mozeszs miec zestwy na dobrych przetwornikach , ktore u znanych producentow kosztuja sporo wiecej.

Wzamacniacz jesli koniecznie nowy i nie lampa to moze Baltlab (1 lub 2) ok 3500 zl jedynka chyba tansza. Jako zrodla na poczatek jakis przetwornik (Beresford, Zhaolu ) 500zl i tanie DVD badz Cd z czasem jak sie osluchasz bedziesz mogl zmienic. Podobno Baltlab jest czuly na zrodlo. kable takze dobierzesz jako ostatni szlif.

NAD'a bym sobie darowal od 372 lepiej zagral mi lampiak na EL 34 za 350 Euro, podobnie niskie Cambridge Audio (340-640),Rotele (02, 03 1062).

Ponizej fotki zestawow Akustyka , ktore mieszcza sie w zalozonym przeze mnie budzecie na kolumny.

Oczywiscie jest ich sporo wiecej (tu jednak 3 drogi, wedlug wielu jedyna sluszna droga)

Ukryta Zawartość

post-1391-100007783 1250771789_thumb.jpg

post-1391-100007784 1250771789_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

.

Ukryta Zawartość

post-1391-100007781 1250771865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

no właśnie po to dałem temat na forum żeby uniknąc hipermaketowego badziewia jak napisałeś

zakładałem że na tym etapie lampy to jeszcze za wysokie progi /tak mi sie wydaje/ a to że uzywany to zweryfikowałem szybko na podstawie tego co pisza forumowicze, jakieś założenia musiałem zrobić żeby uniknąć ogólnikowych odpowiedzi

to chyba dobrze że można zmienic swoj pogląd czytając porady, tego oczekiwałem i jestem coraz bardziej zadowolony czytając spostrzeżenia i korzystając z Waszego doświadczenia

-> kichanadeta

NAD C372 gorszy od tanich roteli i cambridgów? Ale w jakiej kategorii? Chyba tylko wyglądu. To jest bardzo bezpieczny wybór na początek, w dodatku ten wzmak pociągnie każde głośniki łącznie z węglowymi scanspeakami czy usherami.

-> vito31

Pamiętaj jednak, zanim cokolwiek kupisz, POSŁUCHAJ. Opinie forumowiczów są istotne przede wszystkim jako zabezpieczenie przed kosztowną wtopą, a co do konkretnych wyborów, to już są różne gusta - musisz sam wybrać co Tobie pasuje.

Co do zasady, to warto pierwszy sprzęt kupić jednak używany. Jeśli po pewnym (niestety zazwyczaj krótkim) czasie okaże się, że jednak coś Ci nie pasuje, sprzedasz to w zasadzie w tej samej cenie co kupiłeś.

Co do DIY lub pseudoDIY (czyli AKKUS lub Akustyk), to trzeba ostrożnie: im tańsze tym lepszy stosunek jakość/cena, i tym lepszy stosunek cena odsprzedaży/cena zakupu. A najkorzystniej kupić taki zestaw z drugiej ręki :-)

iacor, 20 Sie 2009, 17:27

>-> kichanadeta

>NAD C372 gorszy od tanich roteli i cambridgów? Ale w jakiej kategorii? Chyba tylko wyglądu. To jest

>bardzo bezpieczny wybór na początek, w dodatku ten wzmak pociągnie każde głośniki łącznie z

>węglowymi scanspeakami czy usherami.

Chyba cos zle zrozumiales badz moj wpis nie jest zbyt jasny.

NAD'a bym sobie darowal od 372 lepiej zagral mi lampiak na EL 34 za 350 Euro.

Podobnie niskie >Cambridge Audio (340-640),Rotele (02, 03 1062) (tez bym sobie darowal).

>

>

Skontaktuj się z qmanem, sprzedaje ECI-1 Electrocompanieta(dział ogłoszeń). To super wzmak, który kiedyś kosztował 10 kzł. Dziś chodzą trochę poniżej 4 kzł. Qman miał go zestawionego z Akustykami. Dowiesz się coś na temat tego tandemu, podobno b.synergiczne i muzykalne granie. To sporadyczne na rynku wtórnym wzmaki i b.chodliwe.

pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.