Skocz do zawartości
IGNORED

WM8740 czy PCM1704 - co wybrać?

WOJMOL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stoję przed wyborem, który z przetworników wybrać - jak to możliwe, zaraz wyjaśnię.

Mam zamiar kupić odtwarzacz blue-ray, spodobał mi się pioneer bdp-lx51, który ma na pokładzie 4 szt WM8740.

Ma też dość dużą obudowę aby bez problem wstawić dodatkowy analogowy tor audio na lampach e88cc.

Z drugiej strony mam już przetwornik C/A litedac-60, który jest wyposażony w dwa pcm1704 plus tor analogowy na w/w lampach. Wystarczy dokupić jakiś tani odtwarzacz blue-ray z dobrym torem video oraz najlepiej z cyfrowym wyjściem elektrycznym i gotowe.

Dlaczego taki wybór? Względy funkcjonalne, inwestując w pierwsze rozwiązanie ma 3w1 i więcej wolnego miejsca, drugie jest tańsze finansowo, mam do dyspozycji dwa wejścia cyfrowe ale ledwie się mieszczę ze sprzętem w szafce i potrzebne mi są dodatkowe kable.

Pozostaje jeszcze kwestia jakości dźwięku zarówno tego klasycznego stereo jak i ścieżek filmowych.

Dla wyjaśnienie nie jestem wideofilem i moim zdaniem dobre stereo daje znakomite efekty przy oglądaniu filmów.

Mam nadzieję na rzeczową wymianę poglądów co do plusów i minusów przedstawionych rozwiązań, przemyśleń jak by się samemu postąpiło w podobnym przypadku oraz z którego systemu jest szansa uzyskać lepszy dźwięk.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Wojtek

https://www.audiostereo.pl/topic/57658-wm8740-czy-pcm1704-co-wybra%C4%87/

PCM1704, to najlepszy wielobitowy DAC. Z współczesnych zbliża się do niego dopiero WM8742, choć jest w innej technologii. Oczywiście jak zawsze wiele zależy od jakości tego, co jest po DACu czyli stopnia analogowego.

Myślałem, że już nikt się nie odezwie w tym temacie :)

Wracając do meritum sprawy, stopień analogowy jest oparty na dwóch lampach e88cc - standardowo sovteka. Dużą poprawę dała wymiana ich na mullardy czy chociażby philips miniwatt, niestety nie mam cyfrówki i jedyne zdjęcia jakie mogę wrzucić są z internetu. pokazane jest tam wnętrze dac-a ale już zmodyfikowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdjęcie nie modyfikowanego dac-a - trochę kiepskiej jakości, poprzednio jakoś słabo szukałem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

posiadam bdp-lx71 ktory posiada rzeczone wolfsony - dzwiek jest powiedzmy sobie sredni, natomiast przy zasotsowaniu zewnętrznego daca na 1704 jest zdecydowanie lepiej. niemniej jednak to i tak gorzej niz dzwiek panasonicu dmp-bd10 ktory był podajze na BB1796 - tam chyba aplikacja była dużo lepsza bo ocenialem stereo w klasie cd-ka za 2 tys. tutaj to gora tysiac złotych

natomiast przestrzegam przed wszystkii pozniejszymi panasonicami typu bd35,50,55,etc....bd10 mial super dziwek i swietny obraz szczegolnie przez componenet - miał 14 bitowy prretwornik 297 mhz - rzeczywiscie ibraz super...przez hdmi nie miał 24p i nie dekodował dts-hd master. do tej pory załuje że go sprzedałem.

żeby być uczciwym to trzeba też oddać pioneerowi że ma referencyjny upscaling standardowego dvd do 1080p przez hdmi - to jego bardzo mocna strona. stopien analogowy w nim jest nawet taki jak zaleca wolfson ale co z tego kiedy to nie gra, nawet w wyższym modelu lx91.

Nie wiem dlaczego ten dmp-bd10a grał tak dobrze - ale rzeczywiście dzwięk był otwarty , dynamiczny , niewyostrzony i bardzo równomierny w całym paśmie. gdybym miał ponownie wybierać to wyrzuciłbym z systemu pioniera z dacem ( dac38T - słuchałem 60-tki ale róznice na granicy percepcji) i wrócił do tego panasaonica

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.